Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΠέτρος Τατούλης στο GOV NEWS: «Η αυτοδιοίκηση πρέπει να διαφυλαχθεί ακομμάτιστη»

Πέτρος Τατούλης στο GOV NEWS: «Η αυτοδιοίκηση πρέπει να διαφυλαχθεί ακομμάτιστη»

Ο Πέτρος Τατούλης έχει πάψει προ πολλού να ποντάρει σε κόμματα και χρώματα. Πλαισιωμένος από μια ομάδα έμπειρων αυτοδιοικητικών στελεχών, στοχεύει αδιαπραγμάτευτα να καταστήσει την Πελοπόννησο και πάλι ισχυρή, και να την επαναφέρει στον διεθνή χάρτη ως πρότυπο Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Η προεκλογική περίοδος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκει για άλλη μία φορά ενεργό και όπως πάντα ετοιμοπόλεμο, τον έμπειρο αυτοδιοικητικό «μαέστρο» των εμπνευσμένων προγραμματικών και ακομμάτιστων συγκλήσεων που εξασφάλισαν σαρωτικές νίκες σε αυτόν και στην ομάδα του, τον πρώην Βουλευτή Αρκαδίας, υφυπουργό της ΝΔ και Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη.

O Πελοποννήσιος Ιατρός και αργότερα υψηλού διαμετρήματος πολιτικός, διέγραψε μία άκρως ενδιαφέρουσα πορεία, εφάμιλλη του ατίθασου και ασυμβίβαστου χαρακτήρα που διέθετε ως γνήσιος αγωνιστής. Από το Καστρί Κυνουρίας, βρέθηκε να σπουδάζει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και από στέλεχος του ΕΚΚΕ ( Επαναστατικό ΚΚΕ) να εκλέγεται βουλευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία το 1990, αφού είχε εργαστεί ως χειρουργός στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών και στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πειραιά.

Μετά από έξι εκλογικές νίκες με τα γαλάζια ψηφοδέλτια κι ενώ κατείχε μία ξεχωριστή θέση ως άλογο κούρσας στο στενό πυρήνα του κόμματος, μόλις το 2008, εξαιτίας της σκληρής κριτικής που ασκούσε στην τότε κυβέρνηση Καραμανλή, «έλαβε» την διαγραφή του από το κόμμα αλλά και την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Φεύγοντας από το κόμμα, ο ατίθασος Πελοποννήσιος έκλεισε οριστικά πίσω του την πόρτα της πολιτικής και άνοιξε διάπλατα αυτή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 συμμετείχε για πρώτη φορά, ως ανεξάρτητος υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ και εξελέγη με ποσοστό 52,53%. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 επανεξελέγη Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, όντας ανεξάρτητος αλλά με την στήριξη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστό που προσέγγισε το 60%.

Αυτή η σχέση αγάπης μίσους με τους εκάστοτε προέδρους του κόμματος που ανέπτυξε ο λαοφιλής πολιτικός, έμελλε και πάλι να διαρραγεί το 2019, όταν απέσυρε και πάλι την στήριξή του στην υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έτσι, παρά το 46,41% των ψήφων των Πελοποννησίων, έχασε στον δεύτερο γύρο από τον έσχατο εκλεκτό του κόμματος, Παναγιώτη Νίκα… ίσως η μοναδική χαμένη μάχη που έδωσε σε όλα τα χρόνια της πολιτικής και αυτοδιοικητικής του διαδρομής.

Ο Πέτρος Τατούλης έχει πάψει προ πολλού να ποντάρει σε κόμματα και χρώματα. Πλαισιωμένος από μια ομάδα έμπειρων αυτοδιοικητικών στελεχών, στοχεύει αδιαπραγμάτευτα να καταστήσει την Πελοπόννησο και πάλι ισχυρή, και να την επαναφέρει στον διεθνή χάρτη ως πρότυπο Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Δεσμεύεται να εργαστεί σκληρά, ώστε η Πελοπόννησος να αναδειχθεί σε στρατηγικό παίκτη ενεργειακής επάρκειας, πριμοδοτώντας τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και τους επαγγελματίες που στενάζουν κάτω από το άγος του ενεργειακού κόστους.

«Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε όπως έχουμε κάνει στο παρελθόν και με αυτήν την κυβέρνηση» δηλώνει με νόημα.

Ο Πέτρος Τατούλης που γνωρίζει όπως παραδέχεται, σχεδόν την μισή Πελοπόννησο με το μικρό της όνομα, μιλάει στο GOV NEWS για όλους και για όλα, αποκωδικοποιώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τρέχουσας υποψηφιότητάς του αλλά και της συνολικής κατάστασης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

«Σήμερα βλέπουμε μια οπισθοδρόμηση και συνθήματα τύπου «να βάψουμε την Ελλάδα», να «μετρήσουμε δυνάμεις»…Προσωπικά, είμαι απέναντι στην τοξικότητα αυτή»

 

κ.Τατούλη ακόμα και ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα συνεχίζετε να παραμένετε μοναδική σταθερά σε μια ταραχώδη πολιτικά Περιφέρεια. Ο αντίπαλος της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης παρέδωσε τα «σκήπτρα» στον εκλεκτό του κόμματος της ΝΔ, ο οποίος δεν διαθέτει ούτε την δέουσα αναγνωρισιμότητα, ούτε σχετική αυτοδιοικητική εμπειρία. Έχετε ακόμη έρεισμα στην «γαλάζια» βάση της Περιφέρειας, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει «βούτυρο στο ψωμί» σας;

Κυρία Μουτσανά η Νέα Πελοπόννησος είναι ακομμάτιστη πέρα από χρώματα και κόμματα. Έχουμε έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη αλλά και νέα πρόσωπα γνώστες της τοπικής τους κοινωνίας και μοιραζόμαστε όλοι μαζί ένα όραμα. Αγαπάμε την Πελοπόννησο και θέλουμε να την κάνουμε ισχυρή.

Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι δεσμευόμαστε ότι θα συνεργαστούμε όπως έχουμε κάνει στο παρελθόν και με αυτήν την κυβέρνηση, με στόχο το συμφέρον του κάθε Πελοποννήσιου, αναζητώντας τρόπους και χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να κάνουμε τη ζωή του καλύτερη.

Τώρα, όσον αφορά τα ερείσματα. Από την περίοδο που ήμουν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μετά υφυπουργός της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, ποτέ δεν είδα στα μάτια των συμπατριωτών μου ποιος είναι δικός μας και ποιος απέναντι, ποιος με ψήφισε και ποιος όχι. Και αυτή είναι και η αιτία που πολιτικά η πορεία μου είχε μόνο θετικό πρόσημο. Στην αυτοδιοίκηση είδα την ευκαιρία για τις τοπικές κοινωνίες να αποκοπούν από τον κομματισμό και τον οπαδισμό και να διεκδικήσουν ένα δικό τους μέλλον ανάλογα με τους ανθρώπινους και φυσικούς πόρους τους.

Σήμερα βλέπουμε μια οπισθοδρόμηση και συνθήματα τύπου «να βάψουμε την Ελλάδα», να «μετρήσουμε δυνάμεις»…Προσωπικά, είμαι απέναντι στην τοξικότητα αυτή. Δεν επιτρέπεται να μεταφέρουμε στην κοινωνία κομματικές αντιπαραθέσεις. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να διαφυλαχθεί ακομμάτιστη και ανεξάρτητη προκειμένου να μπορεί να αγκαλιάσει όλους τους πολίτες. Για αυτό και η Νέα Πελοπόννησος είναι μια ισχυρή ομάδα με προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς στίβους.

Μπορεί το 2010, αμέσως μετά την διαγραφή σας από τη ΝΔ, να εκλεγήκατε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, ωστόσο στενοί συνεργάτες σας όλα αυτά τα χρόνια προέρχονταν ακόμα και από τοπικές του κόμματος στην Πελοπόννησο. Θα τους έχετε και πάλι δίπλα σας;

Η Νέα Πελοπόννησος απαρτίζεται από στελέχη διαφορετικών πολιτικών χώρων, αλλά εκφράζουν ενιαίο λόγο, έχουμε παλαιούς και νέους φίλους. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε ως ένας Ισχυρός, Ανεξάρτητος, Αυτοδιοικητικός συνδυασμός που διαθέτει έμπειρα, αλλά και νέα καταξιωμένα στελέχη από την κοινωνία, από τον κόσμο της προσφοράς και της εργασίας. Με συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις που θα εξασφαλίσουν και πάλι σταθερότητα και κοινωνική συνοχή στην Πελοπόννησο, αύξηση του μεγέθους της οικονομίας της και αύξηση του εισοδήματος του κάθε Πελοποννήσιου. Εμείς και γνωρίζουμε. Και το έχουμε αποδείξει. Και θα κάνουμε τις δεσμεύσεις μας πράξη. Και οι Πελοποννήσιοι μας γνωρίζουν καλά.

«το 2015 στηριχθήκαμε και από τον τότε πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά. Μετά από λίγο διάστημα χωρίς κανέναν λόγο σταματήσαμε να τους κάνουμε…»

 

Σας έγινε κάποια πρόταση να αφήσετε το «αντάρτικο» και να συμπεριληφθείτε στον υποστηριζόμενο από τη ΝΔ συνδυασμό; Τα ποσοστά της τάξης του 50% και 60% που συγκέντρωναν οι νίκες σας δεν μπορούν να υποτιμηθούν από κανένα κόμμα.

Πώς θα μπορούσε να μου γίνει κάποια πρόταση, όταν ο άνθρωπος που υποστήριζαν το 2019, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας «αδειάστηκε». Διότι ακριβώς αυτό το άδειασμα υπήρξε και στην δική μας περίπτωση το 2019. Μην ξεχνάτε κυρία Μουτσανά ότι εμείς το 2015 στηριχθήκαμε και από τον τότε πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά. Μετά από λίγο διάστημα χωρίς κανέναν λόγο σταματήσαμε να τους κάνουμε….Δεν ήταν σύμφωνοι με το έργο μας; Είχαν να προτείνουν κάτι καλύτερο; Δεν έβλεπαν τα αποτελέσματα στην απορρόφηση πόρων που έφεραν την Πελοπόννησο από τον πάτο της χώρας σε πολλές και διαφορετικές κορυφές; Δεν αντιλήφθηκαν την εκτόξευση που πετύχαμε στα τουριστικά μεγέθη και στις εξαγωγές προϊόντων; Μα, τα είδαν όλα αυτά. Και αν δεν τους έκαναν αυτά, τότε γιατί πίεζαν τους συμβούλους μου να αποχωρήσουν και να ακολουθήσουν τον Παναγιώτη Νίκα ; Απλά δεν τους έκανα εγώ, όπως στην συνέχεια δεν τους κάνει και ο Παναγιώτης. Αναζητούν και βρήκαν προφανώς τον «αχυράνθρωπο».

Η Πελοπόννησος μπορεί-με συστηματική δουλειά και εξωστρέφεια- την επόμενη πενταετία να αποτελέσει πρότυπο Ευρωπαϊκής Περιφέρειας σε όλους τους τομείς.

 

Αυτοδιοικητικά μιλώντας, είχε το έργο σας συνέχεια επί των ημερών Παναγιώτη Νίκα; Κι εν κατακλείδι αφήνει πίσω του μία ισχυρή Περιφέρεια και ανθεκτική σε τυχόν έκτακτες προκλήσεις;

‘Όλο αυτό το διάστημα μείναμε παρόντες, μαχητικοί, διεκδικητικοί, στον ρόλο που μας έταξε ο λαός, της μείζονος αντιπολίτευσης. Παρακολουθούσαμε από κοντά όλα μας τα έργα που συνέχισε η Περιφερειακή Αρχή του κ. Νίκα, πιέζαμε για όσα ακύρωσε ή ολιγωρούσε, συμβάλαμε με την τεχνογνωσία μας για νέα έργα, για διεκδίκηση πόρων και επιτάχυνση διαδικασιών και η ουσιαστική μας διένεξη ήταν ότι θεωρούσαμε πως μπορούσαν να γίνονται περισσότερα και γρηγορότερα.

Στόχος μας είναι να κάνουμε την Πελοπόννησο και πάλι ισχυρή, να την επαναφέρουμε στον διεθνή χάρτη, ώστε να είναι και ανθεκτική σε έκτακτες καταστάσεις. Πιστεύω ιδιαίτερα στην δυναμική που μπορεί να αναπτύσσει ένα «brand» ανάλογα με την υπεραξία που του δίνεις.

Η Πελοπόννησος μπορεί-με συστηματική δουλειά και εξωστρέφεια- την επόμενη πενταετία να αποτελέσει πρότυπο Ευρωπαϊκής Περιφέρειας σε όλους τους τομείς. Μαζί μας, η Πελοπόννησος κατάφερε να κάνει ένα μεγάλο άλμα – δείτε την αύξηση του τοπικού ΑΕΠ, την εκπληκτική πορεία που είχαμε στον τουρισμό, στις εξαγωγές μας- σε μνημονιακούς καιρούς, που όλη η χώρα δεν είχε μαντήλι να κλάψει. Σήμερα λοιπόν είμαστε μπροστά στην πιο κρίσιμη πενταετία που αυτή η ανάπτυξη πρέπει να φτάσει στην τσέπη του τελευταίου Πελοποννήσιου πολίτη.

 

Διαθέτουμε ένα πρόγραμμα κοστολογημένο και με σαφή χρονοδιαγράμματα.
«Δουλειά για όλους- Αύξηση του εισοδήματος – Κοινωνική προστασία και συνοχή».

 

Ποια θεωρείτε μεγαλύτερη πρόκληση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου την επόμενη 5ετία;
Η επόμενη πενταετία, έχει ως βασικό στόχο να κάνει πράξη την άποψη ότι οι περιφερειακές αρχές δεν είναι απλά διαχειριστές έργων, αλλά μπορούν και πρέπει να λειτουργούν ως τοπικοί κυβερνήτες που θα ωφελήσουν με τις αποφάσεις και τις δράσεις τους το κάθε νοικοκυριό. Θα μου πείτε δύσκολο: έχουμε όμως ήδη βάλει τις βάσεις και τις στρατηγικές κατευθύνσεις για την ενίσχυση των Δημοσίων και των ιδιωτικών επενδύσεων. Διαθέτουμε ένα πρόγραμμα κοστολογημένο και με σαφή χρονοδιαγράμματα για να κατανοήσουν όλοι οι Πελοποννήσιοι τα θετικά που θα δουν στο νοικοκυριό τους, στο σπίτι τους. Το τρίπτυχο είναι ξεκάθαρο «Δουλειά για όλους- Αύξηση του εισοδήματος – Κοινωνική προστασία και συνοχή».

Σε ποιους τομείς θα δώσετε προτεραιότητα εάν οι πολίτες της Πελοποννήσου σας τοποθετήσουν εκ νέου στο τιμόνι της Περιφέρειας; Έχετε ενδεχομένως συντάξει ήδη , ως έμπειρος πολιτικός και αυτοδιοικητικός, ένα πρόγραμμα «100 πρώτων ημερών» για άμεσες παρεμβάσεις και διορθώσεις επί συγκεκριμένων πεδίων;

Βεβαίως και γνωρίζουμε επακριβώς τι έχουμε να κάνουμε και τον τρόπο με τον οποίο θα το πετύχουμε. Το επόμενο ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, της περιόδου 2021-2027, που είναι και το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο θα αναδιαμορφωθεί εκ βάθρων. Έχουμε εξετάσει την τρέχουσα δομή του και δεν μας ικανοποιεί καθόλου. Έχει λάθος προσανατολισμό. Για παράδειγμα έχει ελάχιστα χρήματα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, που είναι μείζον θέμα για όλη την Πελοπόννησο στην εποχή της κλιματικής καταστροφής.

Δεύτερη προτεραιότητα θα ενεργοποιήσουμε την Ενεργειακή Κοινότητα που εμείς ήμασταν οι πρώτοι που ιδρύσαμε και έκτοτε δεν έχει λειτουργήσει προκειμένου η Πελοπόννησος να αναδειχθεί σε στρατηγικό παίκτη ενεργειακής επάρκειας και να μπορέσει η ίδια ως δομή να πριμοδοτήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά κατ’ αρχήν και τους επαγγελματίες που στενάζουν κάτω από το άγος του ενεργειακού κόστους.

Τρίτη προτεραιότητα, λήψη άμεσων μέτρων για κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, όπως είναι οι οικογένειες που βρίσκονται σε πρόβλημα, οι νέοι, οι αγρότες και οι ασχολούμενοι στον τουριστικό κλάδο. Θα μου πείτε, πώς θα τα κάνετε όλα αυτά; Με την τεχνογνωσία που μας επέτρεψε στο πρόσφατο παρελθόν να βγάλουμε την Πελοπόννησο από την αφάνεια, να την αναδείξουμε σε κορυφαίο προορισμό, να δημιουργήσουμε υποδομές που άγγιξαν τα δύο δις ευρώ και δημιούργησαν πάνω από 8.000 νέες θέσεις εργασίας.

Δεν είμαι άφιλος στην πολιτική, δένομαι και για αυτό έχω φιλίες χρόνων,
σχέσεις που έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου.
Γνωρίζω σχεδόν την μισή Πελοπόννησο με το μικρό της όνομα.

 

Ποιο είναι το μήνυμα που απευθύνετε στους Πελοποννήσιους -κάθε «χρώματος»- σε αυτό το νέο αυτοδιοικητικό σας τόλμημα;
Θέλω να τους ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους όλα αυτά τα χρόνια. Την εισπράττω άλλωστε στην καθημερινότητά μου. Ξέρετε δεν είμαι άφιλος στην πολιτική, δένομαι και για αυτό έχω φιλίες χρόνων, σχέσεις που έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου. Μπορώ να πω ότι και με την ιδιότητα του χειρουργού που έχω, γνωρίζω σχεδόν την μισή Πελοπόννησο με το μικρό της όνομα. Κι αν δεν γνωρίζω τον 18χρονο, είμαι σίγουρος αν πιάσουμε κουβέντα θα ξέρω σίγουρα έναν παππού, μια μάνα, ένα πατρικό σπίτι σε ένα απομακρυσμένο χωριό.

Με τους συμπατριώτες μου μας ενώνουν κοινές ιστορίες και η μεγάλη αγάπη για τον τόπο μας, στον οποίο ζούμε αδιάλειπτα. Μαζί ξεκινήσαμε και μαζί θα ολοκληρώσουμε την υπέρβαση από το παλιό, στη Νέα Πελοπόννησο, της κοινωνικής συνοχής, της ευημερίας και της ανάπτυξης.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας