Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήPRESS ! ONΣυνεντεύξειςΣπύρος Πέγκας στο GOV NEWS: Με σχέδιο και ήθος διεκδικώ με αξιώσεις...

Σπύρος Πέγκας στο GOV NEWS: Με σχέδιο και ήθος διεκδικώ με αξιώσεις το Δήμο Θεσσαλονίκης

Κορυφαία και αμετακίνητη στόχευση του έμπειρου αυτοδιοικητικού, Σπύρου Πέγκα, είναι η δυναμική επανατοποθέτηση της Θεσσαλονίκης στον παγκόσμιο χάρτη.

Ο Σπύρος Πέγκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Θεσσαλονίκης και επέστρεψε σε αυτή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στα πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και του Μονάχου, το μόνο που σκεφτόταν ήταν πότε θα γυρίσει για να δημιουργήσει και να προσφέρει στον τόπο του.

Κάνοντας έναν σύντομο σταθμό στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις Βρυξέλλες, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση Galerie Ντόρα Πέγκα, εξελίσσοντάς την από μία τοπική επιχείρηση χειροποίητων χαλιών σε μία πανελλήνιας εμβέλειας εταιρεία.

Στις εκλογές του 2010, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη και αμέσως ξεκινά ένα ταξίδι γνώσης και προσφοράς στην τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνοντας Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού και Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Θυμάται με συγκίνηση το tweet του Γερμανού Επιτρόπου Ψηφιακής Πολιτικής που έγραψε «αν θες να δεις πως γίνεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση σε τοπικό επίπεδο, κοίτα στη Θεσσαλονίκη». Όπως και τη δήλωση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Φράπορτ Ελλάς προς τον Γιάννη Μπουτάρη, ότι αν δεν ήταν ο Σπύρος στη διαπραγμάτευσή μας τον Οκτώβριο του 2015, δεν θα ερχόταν η επένδυση της Φράπορτ στην Ελλάδα.

Οι επιτυχίες του πολλές, μεταξύ αυτών η συγκρότηση του Convention Bureau της πόλης και η εξασφάλιση μιας θέσης στην 7μελή Διεθνή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Βραβείων Αρχιτεκτονικής του Ιδρύματος Mies van der Rohe. Αυτό όμως που κέρδισε ο Σπύρος Πέγκας κατά την αυτοδιοικητική του διαδρομή και τον κάνει πρωτίστως περήφανο, είναι η βαθιά εκτίμηση του πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, πλήθους προσωπικοτήτων και θεσμικών αλλά και του απλού κόσμου της συμπρωτεύουσας που σπεύδει να πλαισιώσει το ψηφοδέλτιό του.

Ο Σπύρος Πέγκας δεν είναι μόνον ο Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης που επέλεξε να στηρίξει το κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την οποία στήριξη εκλαμβάνει ως άκρως τιμητική ο αυτοδιοικητικός άνδρας. Προηγήθηκε η σύμπραξη με την Οικολογία-Αλληλεγγύη και θα ακολουθήσουν και άλλες υποστηρίξεις από μικρότερα προοδευτικά και φιλελεύθερα κόμματα, όπως παραδέχεται.

Η Θεσσαλονίκη έμεινε τραγικά πίσω αυτήν την τελευταία τετραετία εξαιτίας του ανύπαρκτου έργου της νυν Δημοτικής Αρχής.
Ο νυν δήμαρχος δεν είναι βλαπτικός μόνο για την πόλη, αλλά και για το κυβερνών κόμμα.

 

Μοναδικός του αντίπαλος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι τα προβλήματα της πόλης, τα οποία μέσα από ένα στιβαρά προτεραιοποιημένο πρόγραμμα που έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα, θα επιχειρήσει εξολοκλήρου να αντιμετωπίσει από την επομένη των εκλογών.

«Έχουμε πολλή δουλειά για την επόμενη ημέρα», πρώτα και κύρια να θεραπεύσουμε προβλήματα της καθημερινότητας, στη συνέχεια να εφαρμόσουμε μεσοπρόθεσμες πολιτικές ανάκτησης μιας βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και τέλος να αρχίσουμε να ξεδιπλώνουμε ένα στρατηγικό σχέδιο μετάλλαξης της πόλης και εκσυγχρονισμού της, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις του μέλλοντος με πρώτες και κύριες το διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό και την κλιματική κρίση» δηλώνει σε συνέντευξή του στο GOV NEWS.

κ.Πέγκα είστε γέννημα θρέμα της πόλης της Θεσσαλονίκης και με πλούσια αυτοδιοικητική εμπειρία στο πλευρό του Γιάννη Μπουτάρη, του οποίου έχετε και την αμέριστη στήριξη για την διεκδίκηση του Δήμου στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Τι κρατάτε ως «τρόπαιο» από την μέχρι τώρα αυτοδιοικητική σας εμπειρία ως Εντεταλμένος Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης;

Συνολικά, τα χρόνια δίπλα στον Γιάννη Μπουτάρη ήταν συναρπαστικά και δημιουργικά. Επειδή ξεκίνησα ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού τα πρώτα δύο χρόνια θα ήθελα να αναφερθώ στην αλλαγή κουλτούρας της πόλης, στην ανάδειξη της δημιουργικής κοινότητας και της νέας γενιάς καλλιτεχνών και δημιουργικών ομάδων που φέραμε στο προσκήνιο.

Στη συνέχεια ως Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είμαι υπερήφανος για το tweet του Γερμανού, Ευρωπαίου Επιτρόπου Ψηφιακής Πολιτικής που έγραψε «αν θες να δεις πως γίνεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση σε τοπικό επίπεδο, κοίτα στη Θεσσαλονίκη».

 

Ως Αντιδήμαρχος Τουρισμού είμαι υπερήφανος για αρκετά ωραία πράγματα που συνέβησαν στην πόλη μας:

  • Η Θεσσαλονίκη μπήκε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, αυξήσαμε τις διανυκτερεύσεις στην πόλη από 1, 1 εκατομ (75% Έλληνες) το 2010 σε 2,5 εκατομ διανυκτερεύσεις (54% Αλλοδαποί) το 2018.
  • Αυτή η ανάπτυξη δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας στην πόλη, έφερε σημαντικό εισόδημα σε πολλούς ανθρώπους στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και, κυρίως, κράτησε νέους ανθρώπους στην πόλη.
  • Πέρα από τις διαπραγματεύσεις μας με αεροπορικές εταιρείες που συνδέθηκαν με το αεροδρόμιο Μακεδονία για πρώτη φορά (ryanair, turkish airlines, Qatar airways κτλ) αισθάνομαι περήφανος για την κολακευτική δήλωση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Φράπορτ Ελλάς προς τον Γιάννη Μπουτάρη, ότι αν δεν ήταν ο Σπύρος στη διαπραγμάτευσή μας τον Οκτώβριο του 2015, δεν θα ερχόταν η επένδυση της Φράπορτ στην Ελλάδα. Αν δεν ερχόταν η Φράπορτ , θα είχε καταρρεύσει το αεροδρόμιο Μακεδονία!Τέλος, είμαι πολύ χαρούμενος που αφήνοντας το δήμο το 2019 οι 7 από τους 9 εργαζόμενους, δημοτικούς υπαλλήλους, στο τμήμα τουρισμού του δήμου, που δημιούργησα από το μηδέν, έκαναν με δικά τους έξοδα και κόπο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στον τουρισμό.

Παρά την επιτυχή αυτοδιοικητική σας δράση αλλά και την άνθιση της οικογενειακής επιχείρησης που κληρονομήσατε, καταφέρατε να κάνετε κι ένα νέο επαγγελματικό βήμα, που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Συνδυάζεται κατά την γνώμη σας η ενασχόληση με τα κοινά και η παράλληλη τόλμη για μεγάλα επαγγελματικά άλματα; Μήπως αυτό ενισχύει την καχυποψία και την άδικη αν θέλετε κριτική, για μη χρηστή άσκηση της εξουσίας;

Μάλλον, θα το συνδύαζα αντίστροφα. Η επιχειρηματικότητα σε κάνει τολμηρό. Σου μαθαίνει να παίρνεις γρήγορα αποφάσεις, να παίρνεις ρίσκα και να προσδοκείς το μέγιστο όφελος. Στην πολιτική, τουλάχιστον σε ότι με αφορά, το όφελος κατευθύνεται στο κοινωνικό σύνολο. Η άσκηση χρηστής διοίκησης ήταν κανόνας υπό τον Γιάννη Μπουτάρη και βασική προϋπόθεση συμμετοχής στη δική μου σημερινή κίνηση και μελλοντική δημοτική παράταξη. Θεωρώ, ότι αυτό το ήθος με διακρίνει και μου επιτρέπει σήμερα να διεκδικώ με αξιώσεις το δημαρχιακό θώκο. Ο κόσμος, οι δημότες και ψηφοφόροι πάντα γνωρίζουν και καταλαβαίνουν.

Η πόλη παλεύει ακόμα να ανακτήσει τα νούμερα επισκεψιμότητας του 2019, όταν σε ολόκληρη τη χώρα γίνεται αναπτυξιακό πάρτι.

 

Ο κ.Μπουτάρης σε ανακοίνωση της στήριξης που σας παρέχει, κατέστησε εσχεδόν επιτακτική την ανάγκη αντικατάστασης της νυν δημοτικής αρχής, ποντάροντας σε εσάς και την ομάδα σας, εν λευκώ. Εσείς, με δεδομένη την πλούσια εμπειρία σας στο Δήμο και γνωρίζοντας τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος, σε ποιους καίριους τομείς και προβλήματα θα επιχειρήσετε να δώσετε πειστικές απαντήσεις & εναλλακτικές κατά την τρέχουσα προεκλογική περιοδο;

Η Θεσσαλονίκη έμεινε τραγικά πίσω αυτήν την τελευταία τετραετία. Ενώ άλλες ελληνικές πόλεις, όπως η Λάρισα, τα Τρίκαλα, τα Γιάννενα και η Αλεξανδρούπολη ανανεώσαν και αναμόρφωσαν τις υποδομές τους, ανέπτυξαν έξυπνες πολιτικές και δυναμική εξωστρέφεια, στη Θεσσαλονίκη δεν έγινε κανένα σημαντικό ή έστω απλό έργο, η μετακίνηση των κατοίκων έγινε αφόρητη, η κοινωνική πολιτική παραμελήθηκε –επτά άστεγοι άφησαν την τελευταία τους πνοή σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης τα τελευταία δυόμιση χρόνια– ενώ η πόλη παλεύει ακόμα να ανακτήσει τα νούμερα επισκεψιμότητας του 2019, όταν σε ολόκληρη τη χώρα γίνεται αναπτυξιακό πάρτι.

Επομένως, έχουμε πολλή δουλειά για την επόμενη ημέρα, πρώτα και κύρια να θεραπεύσουμε προβλήματα της καθημερινότητας (κυκλοφοριακό και καθαριότητα), στη συνέχεια να εφαρμόσουμε μεσοπρόθεσμες πολιτικές ανάκτησης μιας βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και τέλος να καταρτίσουμε και να αρχίσουμε να ξεδιπλώνουμε ένα στρατηγικό σχέδιο μετάλλαξης της πόλης και εκσυγχρονισμού της, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις του μέλλοντος με πρώτες και κύριες το διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό και την κλιματική κρίση.

Απολύτως τιμητική η στήριξη του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 Έχετε αποφασίσει να διεκδικήσετε το τιμόνι του δεύτερου μεγαλύτερου Δήμου της χώρας, πολύ πριν τις Εθνικές Εκλογές. Ωστόσο, μόλις πρόσφατα έγινε γνωστή η στήριξη της υποψηφιότητάς σας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είχατε δεύτερες σκέψεις, ως προς την αποδοχή της στήριξης, δεδομένης της πρόσφατης μεγάλης εκλογικής ήττας για το κόμμα;

Έχουμε καταρτίσει μια στρατηγική από την ημέρα που ξεκινήσαμε με βάση τον προγραμματικό μας λόγο, για να πείσουμε όσες περισσότερες δυνάμεις γίνεται, να συστρατευθούν στη δική μας προσπάθεια, που εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σε αυτήν τη διαδρομή ήρθαν και στοιχήθηκαν δίπλα μας προσωπικότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο Γιάννης Μπουτάρης, ενεργοί πολίτες, άνθρωποι της κοινωνίας των πολιτών, και πρόσφατα δημοτικές παρατάξεις και κόμματα. Τη σύμπραξη με την Οικολογία-Αλληλεγγύη ακολούθησε η στήριξη του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, του Σύριζα – ΠΣ, ενώ θα έρθουν και άλλες υποστηρίξεις από μικρότερα προοδευτικά και φιλελεύθερα κόμματα. Όλες αυτές οι στηρίξεις προσδίδουν τιμή και δύναμη στην προσπάθεια μας για ανατροπή του νυν δημάρχου που είναι καταστροφικός για τη Θεσσαλονίκη.

Δεν είχα, λοιπόν, καμία δεύτερη σκέψη για την αποδοχή της στήριξης. Τη θεωρώ και αυτήν απολύτως τιμητική.

 

Το χρίσμα του πρωθυπουργού χωρίς καμία εσωτερική διαβούλευση και χωρίς διάλογο με την τοπική κοινωνία προκάλεσε αρνητική εντύπωση

 

Για πρώτη φορά και μάλιστα απροσχημάτιστα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ έδωσε κομματικό πρόταγμα στην επικείμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση, κυρίως βεβαία για τις Περιφέρειες αλλά και για τους μεγάλους Δήμους, πριμοδοτώντας υποψηφίους οι οποίοι μπορούν να συνεργαστούν «καλά» με την κεντρική διοίκηση του κράτους. Νομίζετε ότι αυτό υπονομεύει εκ προοιμίου έναν υγιή αυτοδιοικητικό διάλογο, με πρόταγμα τον πολίτη και την καθημερινότητά του και πως το αντιπαρέρχεστε;

Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη το χρίσμα του πρωθυπουργού χωρίς καμία εσωτερική διαβούλευση και χωρίς διάλογο με την τοπική κοινωνία προκάλεσε αρνητική εντύπωση δεδομένου του πολύ κακού, ανύπαρκτου θα έλεγα, έργου του νυν δημάρχου. Δεν ξέρω αν, όπως με ρωτάτε, το κριτήριο ήταν το να συνεργαστούν «καλά», όταν ο νυν δήμαρχος δεν δημιούργησε καμία υπεραξία στην πόλη της Θεσσαλονίκης αυτά τα τέσσερα χρόνια και αυτό τελικά αποτυπώθηκε και στο εκλογικό ποσοστό και τη δημοφιλία του κυβερνητικού κόμματος στην πόλη.
Γενικά, θα ήταν σημαντικό η επιρροή των κομμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση να ήταν συμβολική και ελάχιστη. Η δική μου μη συμμετοχή σε κόμμα στηρίζει και στην πράξη το πρόσταγμα αυτό.

Στόχος μας η δυναμική επανατοποθέτηση της Θεσσαλονίκης στον παγκόσμιο χάρτη

 

Έχετε ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Αρχών-Θέσεων και Δράσων, το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο. Ποιοι είναι οι κεντρικοί αξονες που απαντούν στο Σύνθημά σας «Θεσσαλονίκη για Όλους» και με τι χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης καλείται τους κατοίκους της πόλης να συνυπογράψετε την Αυτοδιοικητική Συμφωνία της επόμενης 5ετίας;

Είναι ένα πρώτο σχέδιο του Προγράμματός μας που αν και σχετικά πλήρες, επιθυμούμε να βελτιωθεί ακόμα παραπάνω και να συμπληρωθεί από ιδέες και προτάσεις. Είναι ένα πρόγραμμα δυναμικό που θα επικαιροποιηθεί και θα συμπληρωθεί, για να είναι έτοιμο αρχές Σεπτεμβρίου και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Θεσσαλονικέων. Με αυτό το σκεπτικό το δημοσιεύσαμε αυτές τις ημέρες, αφού το δουλέψαμε μαζί με δημότες, ειδικούς και έμπειρους αυτοδιοικητικούς. Δεχόμαστε ήδη αρκετές νέες ιδέες, μικρές διορθώσεις και προσθήκες. Μας ευχαριστεί πολύ αυτή διαδικασία γιατί πραγματικά θέλουμε μια Θεσσαλονίκη από όλους για όλους!

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες: Αστικό Περιβάλλον και Κλιματική Κρίση, Κοινωνικές Πολιτικές και Υγεία, Βιωσιμότητα και Εξωστρέφεια, Θεσμική Θωράκιση.

 

Οι κεντρικοί άξονες περιέχουν συνολικά 22 ενότητες, μέσα από τις οποίες ξετυλίγεται το όραμα για μία «Θεσσαλονίκη Για Όλους». Βασικός στόχος μας είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη φιλική και «πράσινη» για τους κατοίκους της.

Παράλληλα, όμως, σκιαγραφείται και ένα όραμα μιας νέας αστικής καθημερινότητας, μιας βιώσιμης ανάπτυξης και εξωστρέφειας, μιας δυναμικής επανατοποθέτησης της Θεσσαλονίκης στον παγκόσμιο χάρτη. Χρειαζόμαστε μια πρώτη θητεία, για να υλοποιήσουμε τα σχέδια μας και μια δεύτερη, θα έλεγα, για να προσδώσουμε μια στρατηγική, μη-αναστρέψιμη, αναπτυξιακή προοπτική στην πόλη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας