Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΧριστοδουλάκης στο GOV NEWS: Δεν αξίζουν οι πολίτες Περιφερειάρχες επαίτες του κ....

Χριστοδουλάκης στο GOV NEWS: Δεν αξίζουν οι πολίτες Περιφερειάρχες επαίτες του κ. Μητσοτάκη

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να τα αποδοκιμάσει την αλαζονεία, αλλά και το αίσθημα "κτητικότητας" του κ. Μητσoτάκη απέναντι στον θεσμό της αυτοδιοίκησης» τονίζει στη συνέντευξή του ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Με καλά ζυγισμένους τους αντιπολιτευτικούς τόνους και εμφανή προσήλωση στην «πολύ βαριά κληρονομιά των μεγάλων αλλαγών που επέφερε το ΠΑΣΟΚ στη χώρα και σημάδεψαν την Μεταπολίτευση», ο Χριστοδουλάκης Μανώλης, Βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, επιχειρεί μέσα από την αποκλειστική συνέντευξή του στο GOV NEWS μία αυστηρή προσέγγιση των επίκαιρων διλημματικών, όσο και παράταιρων πολιτικών φαινομένων των ημερών μας.

Παρά την σημαντική αύξηση των εκλογικών ποσοστών του Κινήματος, απέχοντας μόλις 15 έδρες από αυτές της αξιωματική αντιπολίτευσης, και τον φρέσκο αέρα που προσέδωσε στην φυσιογνωμία του η νεοεκλεγμένη ηγεσία και η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως παραδέχεται ο κ. Χριστοδουλάκης «βρισκόμαστε σε μία φάση επανεκκίνησης και ανανέωσης, οικοδομώντας καθημερινά μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες».

Ο νεαρός πολιτικός δεν διστάζει να ανατρέξει στο πρόσφατο «βαρύ» παρελθόν των Μνημονίων, επιχειρώντας να αποδώσει τα του Καίσαρος σε όσους «ξεστόμιζαν βολικά ψέματα» στον Ελληνικό λαό… «την περίοδο που δώσαμε μάχη να κρατήσουμε τη χώρα στο ευρώ και την Ε.Ε. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πετροβολούσαν από τις πλατείες και έχτιζαν πολιτικές καριέρες με όρους λαϊκισμού» αναφέρει.

Στον ίδιο λαϊκισμό που εσχάτως λαμβάνει και χαρακτηριστικά αλαζονείας, κατά τον κ. Χριστοδουλάκη, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το δηλωμένο αυτοδιοικητικό του στοίχημα «13 στα 13 στις Περιφέρειες». Δεν αξίζουν οι πολίτες Περιφερειάρχες που θα αρέσκονται στον ρόλο του χειροκροτητή ή του επαίτη του κ. Μητσοτάκη. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να αποτυπωθεί και στην κάλπη της Κυριακής, δηλώνει στο GOV NEWS ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ενώ, αιχμηρός εμφανίστηκε ο 32χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός και πολιτικός, και απέναντι στην «εκκωφαντική» διαρροή στελεχών από το κόμμα του, την τελευταία 10ετία. «Στην πολιτική προσφέρεις, επειδή θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα γύρω σου, όχι επειδή έχεις φανταστεί τον εαυτό σου να διαδραματίζει – με κάθε κόστος – κάποιον ρόλο. Και στο τέλος της ημέρας αυτό που μετρά είναι η αξιοπιστία» διαπιστώνει φλεγματικά.

κ. Χριστοδουλάκη εκπροσωπείτε το νέο αίμα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και έχετε την τύχη να έχετε εκλεγεί σε μια εποχή που το κόμμα σας αρχίζει να ανακτά την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, καθώς διπλασιάσατε τα ποσοστά σας στις πρόσφατες Εθνικές εκλογές. Νομίζετε ότι έχετε απαλλαγεί οριστικά από τα «βαρίδια» του παρελθόντος που σας κρατούν πλέον της 10ετίας προσγειωμένους σε μονοψήφια ποσοστά, και ποια κατά την γνώμη σας ήταν αυτά;

Το ΠΑΣΟΚ έχει μία πολύ μεγάλη ιστορική διαδρομή και κουβαλά μία πολύ βαριά κληρονομιά μεγάλων αλλαγών που σημάδεψαν την Μεταπολίτευση. H αναγνώριση της εθνικής αντίστασης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο «Καλλικράτης», η «Διαύγεια» είναι μόνο μερικές από αυτές. Μία κληρονομιά που πράγματι μας «βαραίνει», αλλά ως ευθύνη, που αναγνωρίζεται από τους Έλληνες πολίτες, παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια δοκιμάστηκε η σχέση μας μαζί τους λόγω της εφαρμογής αναγκαίων πολιτικών στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εκείνη την περίοδο που δώσαμε μάχη να κρατήσουμε τη χώρα στο ευρώ και την Ε.Ε., την ίδια ώρα που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πετροβολούσαν από τις πλατείες και έχτιζαν πολιτικές καριέρες με όρους λαϊκισμού, στον βωμό της κοινωνικής συνοχής.

Είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, όταν άλλοι ξεστόμιζαν βολικά ψέματα. Ήδη από την εποχή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά και τώρα με πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη βρισκόμαστε σε μία φάση επανεκκίνησης και ανανέωσης, οικοδομώντας καθημερινά μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες. Ανανέωσης όμως που οφείλει να είναι πολιτική και αξιακή και όχι απλώς ηλικιακή. Συνεχίζουμε να δίνουμε την καθημερινή μας μάχη, με όρους κοινωνίας, με όρους πολιτικούς, μάχη ιδεών και όχι απλώς εικόνας ή εντυπώσεων. Να είμαστε χρήσιμοι, να κάνουμε το μήνυμα μας ισχυρότερο, την παρουσία μας στην κοινωνία εντονότερη. Και αυτή την προσπάθεια είμαι σίγουρος ότι θα την ανταμείψει και πάλι ο Ελληνικός λαός.

«Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Στο τέλος της ημέρας αυτό που μετρά είναι η αξιοπιστία»

 

Η διαρροή στελεχών ωστόσο συνεχίζει, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Ζέφης Δημαδάμα που μετακόμισε στο κυβερνητικό σχήμα. Βλέπετε να ανακόπτεται αυτή η «τάση» ή θα αποκτήσει νέα δυναμική σε περίπτωση που ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα θελήσει να αναδιατυπώσει την έσχατη Διακήρυξη «ανοίγματος» στον μεσαίο δημοκρατικό χώρο;

Το κάθε πρόσωπο που έχει εκτεθεί στη δημόσια σφαίρα αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του. Ξέρετε η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, δεν είναι μία διαδικασία συμπλήρωσης κάποιων προαπαιτουμένων για να «δικαιούσαι» πολιτικής «αποκατάστασης» ή αξιοποίησης. Στην πολιτική προσφέρεις, επειδή θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα γύρω σου, όχι επειδή έχεις φανταστεί τον εαυτό σου να διαδραματίζει – με κάθε κόστος – κάποιον ρόλο. Και στο τέλος της ημέρας αυτό που μετρά είναι η αξιοπιστία, ότι αυτό που λες σήμερα να το λες κι αύριο. Για αυτό οι πολίτες είναι δύσπιστοι με την πολιτική, διότι βλέπουν πολλούς να είναι ασυνεπείς και ανακόλουθοι.

«Αναμένουμε ακόμα το περιεχόμενο και την πολιτική ταυτότητα Κασσελάκη»

Αναφορικά με τον κ. Κασσελάκη, παρά την όποια προσπάθεια εισαγωγής χοντροκομμένων επικοινωνιακών νεωτερισμών, αναμένουμε ακόμα το περιεχόμενο, την πολιτική ταυτότητα, τη μάχη των ιδεών και της κοινωνικής συνεισφοράς. Χωρίς αυτά, οποιαδήποτε απόπειρα περί «ανοίγματος στον δημοκρατικό μεσαίο χώρο» μόνο ως φάρσα μπορεί να θεωρηθεί.

 

«Οι πρώτες 100 μέρες της Κυβέρνησης δείχνουν σημάδια κατάρρευσης»

 

Ποιο είναι το στοίχημα της νέας γενιάς του κόμματος; Θεωρείτε πρωτεύον το άνοιγμα σε νέα μέλη ή την επικαιροποίηση Αρχών και Θέσεων, κάτι που ενδεχομένως θα έκανε και περισσότερο δελεαστικό το «πολύπαθο» Κέντρο;

Πρώτο στοίχημα είναι να πείσουμε τους Έλληνες πολίτες και φυσικά τους νέους, ότι μπορούμε να ασκήσουμε μία δομική, προγραμματική και ταυτόχρονα τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ, όπου οι πρώτες της 100 μέρες δείχνουν σημάδια κατάρρευσης. Από εκεί και πέρα, το ΠΑΣΟΚ τόσο στις διαδικασίες του για την ανάδειξη νέου Προέδρου τον Δεκέμβριο του 2021, όσο και στις διαδικασίες για το Συνέδριό του τον Μάιο του 2022 προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδες νέα μέλη, τα οποία αποτέλεσαν και τη δεξαμενή στελέχωσης των τομέων πολιτικής του κόμματος, οι οποίοι παράγουν καθημερινά προτάσεις και θέσεις.

Προφανώς και είμαστε ανοιχτοί σε όποιον πολίτη ασπάζεται τις αξίες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, η οποία καθίσταται περισσότερο από ποτέ αναγκαία μετά από την έλευση πολλαπλών κρίσεων, όπως η πανδημία, η κλιματική και η ενεργειακή κρίση. Και για να έρθω ακριβώς στο ερώτημα σας, τελικά, αυτά τα δύο πάνε μαζί. Δεν υπάρχει άνοιγμα στην κοινωνία χωρίς ιδέες και τεκμηριωμένες θέσεις. Και δεν έχουν νόημα αυτές, αν δεν διεκδικείς να τις κάνεις εξωστρεφείς και πλειοψηφικές στην κοινωνία.

 

Οι κοινωνικές δυνάμεις της χώρας αισθάνονται εγκλωβισμένες και περιθωριοποιημένες

 

Παρά το νεαρό της ηλικίας σας, έχετε ήδη κομίσει μία σημαντική εμπειρία στο χώρο ως στέλεχος της ΠΑΣΠ στο Μετσόβιο αλλά και ως Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Το θέμα αξιοποίησης στελεχών στο κόμμα σας είναι ένα πεδίο που σας απασχολεί;

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός διαρκούς παραγωγής πολιτικής και θέσεων για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση κάθε στέλεχος πρέπει να αισθάνεται ότι δεν περισσεύει, ότι ακούγονται οι προτάσεις του και αναγνωρίζεται η συμβολή του. Αλλά δεν πρέπει μόνο τα στελέχη μας να έχουν βήμα, αλλά και κοινωνικές δυνάμεις που αυτή τη στιγμή αισθάνονται εγκλωβισμένες, περιθωριοποιημένες. Αυτό που με απασχολεί πρωτίστως, είναι το πώς θα δώσουμε ως ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις δυνάμεις φωνή και βήμα έκφρασης κι αυτό εκτιμώ ότι πρέπει να είναι το στοίχημα μας το αμέσως προσεχές διάστημα.

 

Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε και άντεξε σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες, βρίσκοντας και πάλι τον βηματισμό του μέσα από την κοινωνία, η οποία είναι και ο ύστατος κριτής.

 

Πάντως η κοινοβουλευτική σας δραστηριότητα είναι έντονη, παρά το σύντομο της συγκεκριμένης διαδρομής σας. Αναρωτιέμαι αν σας ενοχλεί που απαξιώνεται η αντιπολιτευτική στόχευση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, χρεώνοντάς σας ότι δεν καταφέρατε να εκμεταλλευτείτε υπέρ σας το 3μηνο κενό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Το ΠΑΣΟΚ ασκεί καθημερινά ασφυκτικό κοινοβουλευτικό έλεγχο στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ενώ και σε κάθε νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή οι βουλευτές μας ασκούν δυναμική, αλλά και υπεύθυνη, σοβαρή προγραμματική αντιπολίτευση. Και θα εξακολουθούμε να την ασκούμε χωρίς να υποκύπτουμε σε πρόσκαιρες εντυπώσεις που μπορούν ευκαιριακά να τραβούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε και άντεξε σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες, βρίσκοντας και πάλι τον βηματισμό του μέσα από την κοινωνία, η οποία είναι και ο ύστατος κριτής. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το ΠΑΣΟΚ με όλες του τις δυνάμεις είναι έτοιμο να ασκήσει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, αλλά και να διατυπώσει τη δική του αντιπρόταση διακυβέρνησης. Με αυτοπεποίθηση και αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό.

 

Την αλαζονεία, αλλά και το αίσθημα «κτητικότητας» απέναντι στον θεσμό της αυτοδιοίκησης, ο ελληνικός λαός πρέπει να τα αποδοκιμάσει

 

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι έτοιμο να δώσει την αυτοδιοικητική μάχη με μετρήσιμα αποτελέσματα; Προσβλέπετε δηλαδή στην αποτύπωση της απήχησης σας στην ελληνική κοινωνία , μέσα από τις αυτοδιοικητικές κάλπες;

Το ΠΑΣΟΚ παλεύει διαχρονικά για μία Τοπική Αυτοδιοίκηση χειραφετημένη από την κεντρική διοίκηση, μακριά από μικροκομματικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες.

Ο κ. Μητσοτάκης, δίχως ίχνος αυτοκριτικής για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, δήλωσε ότι θέλει το «13 στα 13 στις Περιφέρειες». Αυτή την αλαζονεία, αλλά και το αίσθημα «κτητικότητας» απέναντι στον θεσμό της αυτοδιοίκησης, ο ελληνικός λαός πρέπει να τα αποδοκιμάσει. Εμείς αναδεικνύουμε τη δική μας πολιτική πρόταση αλλά και αντίληψη για τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Τη λειτουργία και τον ρόλο τους. Εμείς θέλουμε Περιφερειάρχες που να μην είναι το μακρύ χέρι του «Επιτελικού Κράτους», οι οποίοι θα ασκούν τα καθήκοντα τους με διοικητική επάρκεια. Δεν αξίζουν οι πολίτες Περιφερειάρχες που θα αρέσκονται στον ρόλο του χειροκροτητή ή του επαίτη του κ. Μητσοτάκη. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να αποτυπωθεί και στην κάλπη της Κυριακής.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας