Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONStoriesΗ μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε σοκ και το 2024

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε σοκ και το 2024

Το ινστιτούτο Ifo ανέφερε ότι ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο 85,2 από μια ελαφρώς προς τα κάτω αναθεωρημένη ένδειξη 86,3 τον Δεκέμβριο

Το γερμανικό επιχειρηματικό ηθικό επιδεινώθηκε απροσδόκητα τον Ιανουάριο, υποχωρώντας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καθώς η γερμανική οικονομία της Ευρώπης αγωνίζεται να αποτινάξει την ύφεση με την μικρής διάρκειας αισιοδοξία να δίνει τη θέση της στους φόβους για ένα ακόμη αδύναμο έτος.

Το ινστιτούτο Ifo ανέφερε ότι ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο 85,2 από μια ελαφρώς προς τα κάτω αναθεωρημένη ένδειξη 86,3 τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο δείκτης θα βελτιωθεί τον Ιανουάριο στο 86,7.

«Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει σε ύφεση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουεστ.

Το γερμανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 0,3% το 2023. «Η δοκιμαστική αναζωπύρωση της αισιοδοξίας το περασμένο φθινόπωρο αποδείχθηκε πολύ βραχύβια», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Κάρστεν Μπρζέσκι, προβλέποντας νέα ρηχή ύφεση φέτος της τάξης του -0,3%.

Το προηγούμενο έτος, τον υψηλό πληθωρισμό, τις υψηλές τιμές ενέργειας και την αδύναμη εξωτερική ζήτηση ακολούθησε μια κατάρρευση του προϋπολογισμού που προκάλεσε βαθιές περικοπές των επιδοτήσεων.

Με τις εμπορικές διαταραχές από τις επιθέσεις των Χούτι στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα να φέρνουν νέες ανησυχίες για τον εξαγωγικό κλάδο της Γερμανίας, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο. Ο επικεφαλής ερευνών του Ifo δήλωσε στο Reuters ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού παρέμειναν εύρωστες ενόψει των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Με την έναρξη του νέου έτους προκλήθηκαν μαζικές διαμαρτυρίες αγροτών και πανεθνικές απεργίες στους σιδηροδρόμους αφού υπάρχει διαρκώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τις οικονομικές πολιτικές του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Την Τετάρτη, το Ifo αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την ανάπτυξη, με την οικονομία να αναμένεται τώρα να ανακάμψει κατά ένα πενιχρό 0,7% φέτος.

Το «σοκ» στη γερμανική οικονομία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, είχε προειδοποιήσει σχετική έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου IW βάσει των προσδοκιών των επιχειρήσεων στη χώρα. Οι γερμανικές εταιρείες επιβαρύνονται εδώ και μήνες από τον υψηλό πληθωρισμό, τις ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας και τις ασταθείς γεωπολιτικές συνθήκες. Ειδικότερα, μετά βίας μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνει αισιόδοξη για το ερχόμενο έτος.

Η περίοδος υψηλού αριθμού προσλήψεων φαίνεται πως έχει παρέλθει και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε υψηλότερες επενδύσεις του χρόνου. Παράλληλα, δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των κατασκευών και της βιομηχανίας.

Έξι ημέρες θα διαρκέσει η νέα απεργία του Συνδικάτου Γερμανών Μηχανοδηγών, με αποτέλεσμα η υπομονή των πολιτών να έχει εξαντληθεί. Η εργοδοσία, η Deutsche Bahn, αντιπροτείνει 37ωρο στις απαιτήσεις των εργαζομένων χωρίς όμως να το δέχονται οι μηχανοδηγοί.

Οι αγρότες παραμένουν σε θέσεις μάχης για τις επόμενες κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν υπάρχει υποχώρηση του κυβερνητικού συνασπισμού στο θέμα του αγροτικού ντίζελ.

Αύριο, άλλωστε, η Γερμανική Βουλή καλείται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2024 που στη συνέχεια θα περάσει από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Παράλληλα, και οι αγρότες του Βραδεμβούργου ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ.

Την ίδια ώρα, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο σκλήρυναν επιθετικά τη νομισματική πολιτική τα τελευταία δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσουν τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό. Ο επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής (της Ομοσπονδιακής Αρχής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας, η οποία είναι περισσότερο γνωστή ως BaFin), Βρετανός Μαρκ Μπράνσον, δήλωσε στο CNBC ότι ενώ το σοκ από τις αυξήσεις των επιτοκίων μοιάζει να αποτελεί ήδη παρελθόν, θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στο μέλλον.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας