Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONStoriesΠορτογαλία: Η ειρωνεία των… 50 και η άνοδος της ακροδεξιάς

Πορτογαλία: Η ειρωνεία των… 50 και η άνοδος της ακροδεξιάς

Νέα πολιτική κρίση ή κυβερνητικές συμμαχίες που θα αντέξουν συν τω χρόνω; Η «νίκη» της κεντροδεξιάς στην Πορτογαλία στις έσχατες, και πρόωρες, τέσσερις μήνες μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα (ύστερα από καταγγελίες για διαφθορά) ανέδειξε πρώτο κόμμα τη Δημοκρατική Συμμαχία του Λουίς Μοντενέγκρο ο οποίος, παρόλο που είπε στους υποστηρικτές του ότι οι Πορτογάλοι τον ψήφισαν για κάτι νέο, διαψεύστηκε καθώς η διαφορά από τους Σοσιαλιστές ήταν μικρότερη από 1%.

ΕΔΩ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ «GOVNEWS WEEKLY» #12

Εκτιμάται πως η κυβέρνηση που σχηματίζεται θα χαθεί γρήγορα και ότι η χώρα μπορεί και να προχωρήσει σύντομα ξανά σε εκλογές.

Τα δύο αυτά κόμματα συγκέντρωσαν σχεδόν το 29% των ψήφων και το ακροδεξιό Chega, το οποίο βρέθηκε στην τρίτη θέση, έχει όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω του καθώς τετραπλασίασε τους βουλευτές του από 12 σε 48… Η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία έλαβε 79 έδρες και οι Σοσιαλιστές 77.

Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν τον Νοέμβριο, μετά την παραίτηση του Κόστα αφού είχαν αρχίσει έρευνες για εικαζόμενες παρανομίες στον χειρισμό μεγάλων πράσινων επενδυτικών σχεδίων από την κυβέρνησή του. Αν και ο Κόστα δεν κατηγορήθηκε για κανένα έγκλημα και είπε ότι η συνείδηση του ήταν καθαρή, ένιωθε ότι δεν είχε άλλη επιλογή πέρα από το να παραιτηθεί.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μοντενέγκρο, ήταν στη θέση του για λίγο περισσότερο από ένα χρόνο όταν έπεσε η κυβέρνηση και τότε, οι Σοσιαλιστές γρήγορα, αλλά συντριπτικά, εξέλεξαν τον πρώην υπουργό υποδομών Πέδρο Νούνο Σάντος ως νέο ηγέτη τους.

Στην προεκλογική εκστρατεία, και οι δύο άντρες αποδείχθηκαν εξίσου… μη εντυπωσιακοί. Ο Σάντος, γνωστός ως θορυβώδης χαρακτήρας, έπαιξε το ρόλο ενός νεαρού αλλά λογικού ηγέτη, ενώ ο Μοντενέγκρο αμφιταλαντευόταν ανάμεσα στις κοινοτοπίες και την αναπόδραστη σκιά του Chega.

Ωστόσο αυτό που έγινε το λες και… ειρωνεία: πριν από τις 50 ημέρες, πριν από την 50ή επέτειο της πορτογαλικής επανάστασης, η οποία ανέτρεψε μια σχεδόν 50χρονη δικτατορία, το έθνος ξύπνησε με σχεδόν 50 νεοεκλεγμένους ακροδεξιούς βουλευτές στο κοινοβούλιο…

Οι Σοσιαλιστές αγωνίζονται να οραματιστούν έναν κυβερνητικό συνδυασμό που δεν περιλαμβάνει τον Chega.

Ο Μοντενέγκρο μέχρι στιγμής έχει αποκλείσει ρητά οποιαδήποτε συμφωνία με τον Chega λόγω των «συχνά ξενοφοβικών, ρατσιστικών, λαϊκιστικών και υπερβολικά δημαγωγικών» απόψεων του αρχηγού του κόμματος αυτού.

Δημοσιεύτηκε στο 12ο τεύχος της «Govnews Weekly» – Διαβάζεται με ένα… κλικ!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας