Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONX-FilesΗ μοναδική τηλεοπτική... μάχη Ανδρέα και Μητσοτάκη και το μυθικό αστείο του...

Η μοναδική τηλεοπτική… μάχη Ανδρέα και Μητσοτάκη και το μυθικό αστείο του Παπανδρέου

Ήταν 12 Μαρτίου του 1990 όταν πραγματοποιήθηκε, σαν σήμερα, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πάντειο το πρώτο debate μεταξύ πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδας, στο οποίο συμμετείχαν οι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου και του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, εν όψει των εκλογών της 8ης Απριλίου.

Αυτό το πρώτο debate είχε συντονιστή τον Γιάννη Καψή. Απαντες αείμνηστοι σήμερα…

Αποτελεί μέχρι σήμερα τη μοναδική τηλεοπτική αναμέτρηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά για ποιο λόγο έχει θεωρηθεί από τις πολιτικούς αναλυτές, ανεπίσημο;

Η τηλεοπτική λογομαχία διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Το γεγονός μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια εκείνης της εποχής. Τόσο τα κρατικά (ΕΤ1, ΕΤ2) όσο και τα πρώτα ιδιωτικά (Mega, ANT1).

Στη συζήτηση μίλησαν για θέματα που αφορούσαν στην εξωτερική πολιτική, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβώς debate γιατί η λογομαχία δεν έγινε εντός τηλεοπτικού στούντιο.

Στο debate υπήρχε παρουσία κοινού που παρακολουθούσε την πολιτική αντιπαράθεση, όπως η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιώργος Γεννηματάς, καθώς και άλλοι βουλευτές και πολιτικοί, αλλά και οι σύζυγοι του Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Δήμητρα Λιάνη και Μαρίκα Μητσοτάκη αντίστοιχα.

Στην μια ώρα που διήρκεσε η συζήτηση δεν υπήρχε ένταση, σε σχέση με αυτό που ξέρουμε πλέον, καθώς και οι τρεις πολιτικοί προσαρμόστηκαν γρήγορα στα τηλεοπτικά δεδομένα και απάντησαν εντός χρονικών ορίων.

Ο πολιτικός διάλογος επικεντρώθηκε σε ζητήματα εξωτερικής και κυρίως βαλκανικής πολιτικής. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως βρισκόμασταν σε μια εποχή που την επικαιρότητα μονοπωλούσαν η πτώση του τείχους του Βερολίνου, η κρίση στα Βαλκάνια και η επικείμενη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μερικούς μήνες αργότερα πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές, στις 8 Απριλίου του 1990 με τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει με ποσοστό 46,19%, ενώ δεύτερο ήταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με ποσοστό 40,67%.

Το αστείο του Ανδρέα στον Μητσοτάκη

Από τις δηλώσεις των αρχηγών, ξεχώρισε η δήλωση του Μητσοτάκη για τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Δεν υπήρξε δικτάτορας της Ανατολικής Ευρώπης που να μην τον θαύμασε ο κ. Παπανδρέου».

Ο Παπανδρέου με την σειρά του, είπε για τον Μητσοτάκη: «Πριν τοποθετηθώ, να πω δυο λόγια για ορισμένα πράγματα που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής (σ.σ. πήγε να πει αξιωματικής αντιπολίτευσης)… κακή συνήθεια αλλά καλομελέτα κι έρχεται!» είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου (ο Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός τότε!) με το κοινό να ξεσπά σε χειροκροτήματα, ως και η Μαρίκα Μητσοτάκη γέλασε. «Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, εννοώ!» σχολίασε αμέσως μετά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Δείτε στο 1:10

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας