Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONX-FilesΌταν έξι εργάτες έχασαν τη ζωή τους στα Σωληνουργεία Κορίνθου «καίγοντας» την...

Όταν έξι εργάτες έχασαν τη ζωή τους στα Σωληνουργεία Κορίνθου «καίγοντας» την επιχείρηση με κατηγορίες παραμέλησης

Σαν σήμερα πριν 21 χρόνια έξι εργάτες έχασαν τη ζωή τους στα Σωληνουργεία Κορίνθου μετά από μια ισχυρή έκρηξη.

H έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της 3ης Απριλίου 2001 στο εργοστάσιο «Σωληνουργία Κορίνθου Α.Ε.» και πέρα από τους έξι νεκρούς, τρία άτομα τραυματίστηκαν και ο ένας μάλιστα σοβαρά.

Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και ασθενοφόρα, τα οποία μετέφεραν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.

Οι έξι νεκροί του τραγικού περιστατικού ήταν οι: 

  • Σωτήρης Βορινιώτης, 56 ετών
  • Παύλος Γιάννου, 45 ετών
  • Χρήστος Κυριλής, 42 ετών
  • Κωνσταντίνος Αθανασίου, 40 ετών
  • Κωνσταντίνος Σπυρίδου του Ιωάννη, 32 ετών
  • Ευάγγελος Πουλής του Πέτρου, 42 ετών

Πρόκειται για σωληνουργείο που ήταν στο 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών, ενώ από την έκρηξη κατέρρευσε και μέρος του τμήματος βαφής του εργοστασίου.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη περίπου στις 10.30 το πρωί και η έκρηξη προκλήθηκε από μια έκρηξη φιάλης αερίου.

Το ΣΕΠΕ είχε διαπιστώσει «Έλλειψη» μέτρων ασφάλειας  

Όπως είχε προκύψει από τα πρώτα στοιχεία που είχε στη διάθεση της η ΓΣΕΕ, πριν από ένα μήνα η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε ελεγχθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας και είχε γίνει αρνητική έκθεση για «έλλειψη» μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Με εντολή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα αναχώρησε για την Κόρινθο κλιμάκιο ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας με επικεφαλής τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Χρόνη Πολυχρονίου, προκειμένου να ελεγχθούν οι συνθήκες και τα αίτια του εργατικού δυστυχήματος. Παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζήτησε η ΓΣΕΕ, η οποία είχε υποβάλει καταγγελία για το τραγικό εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο επισημαίνοντας πως το ατύχημα αυτό, όπως και εκατοντάδες άλλα που συμβαίνουν, είναι αποτέλεσμα της πλημμελούς έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, που έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο τραγικό τρόπο την εργοδοτική ασυδοσία.

«Πρέπει επιτέλους και σύμφωνα με τις συνθήκες του σημερινού εργατικού ατυχήματος να παρέμβει άμεσα και η ελληνική Δικαιοσύνη» είχε σημειώσει στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας. «Η ΓΣΕΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των άτυχων νεκρών συναδέλφων και των τραυματιών» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΝ: Συγκαλύπτονταν παρανομίες

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ (Συνασπισμός της Αριστεράς) επισκέφθηκε το χώρο του εργοστασίου και το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες. Σε δηλώσεις του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι οι εγκαταστάσεις θυμίζουν «μεσαιωνικό γκέτο», ότι παραβιάζονται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, καθώς επίσης πως οι εργοδότες απείλησαν με απολύσεις τους εργαζομένους για να μην μιλήσουν, ώστε να συγκαλυφθεί το έγκλημα.

«Ο χώρος της δουλειάς μοιάζει με μια μεγάλη σιδερένια παγίδα, όπου δεν υπάρχει οδός διαφυγής» σημείωσε και κάλεσε τη Δικαιοσύνη να παρέμβει, ενώ ζήτησε να συλληφθούν οι μεγαλομέτοχοι και οι υπεύθυνοι του εργοστασίου.

ΚΚΕ: Έγκλημα κατά των εργαζομένων

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, κατήγγειλε το περιστατικό ως νέο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης την έκρηξη στο εργοστάσιο «Σωληνουργεία Κορίνθου» και την κάλεσε να συνδέσει περισσότερο την πάλη για τη ζωή και τα δικαιώματά της με την πάλη κατά του πολέμου και όσων συνεργούν σε αυτόν.

«Η εργατική τάξη έχει καθήκον να υπερασπιστεί με κάθε μορφή αγώνα τη ζωή και την ασφάλειά της. Να διεκδικήσει, τώρα, αυστηρά μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την εντατικοποίηση της δουλειάς, να δυναμώσει την οργάνωση και την πάλη της για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ανακοινώσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΚΚΙ

Σε ανάλογο μήκος κύμματος κινήθηκαν και οι ανακοινώσεις από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στην οποία ζητήθηκε πλήρης διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος και καταλογισμός ευθυνών. Επιπλέον επισημάνθηκε ότι «ο φόρος αίματος είναι ήδη βαρύς. Η προστασία της ζωής των εργαζομένων απαιτούν την αυστηρή εφαρμογή από την εργοδοσία όλων των θεσμοθετημένων όρων και προϋποθέσεων ασφάλειας στους χώρους εργασίας».

Ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θ.Ρουσόπουλος, εξέφρασε τη λύπη του κόμματος και του ίδιου για το θάνατο των εργαζομένων και τόνισε ότι ύψιστη προτεραιότητα «είναι η ενίσχυση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, ώστε σε όλους τους χώρους εργασίας να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας, με πραγματικούς όρους ποιότητας ζωής για τους εργαζομένους».

Ο τότε πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ (Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα), Δημήτρης Τσοβόλας, σε σχετική του ανακοίνωση, έκανε λόγο για «ασυδοσία της εργοδοσίας και η μη τήρηση ακόμη και στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας