Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Govnews.gr: «Πίστεψα και πιστεύω στην κυβερνώσα αριστερά, θνησιγενές...

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Govnews.gr: «Πίστεψα και πιστεύω στην κυβερνώσα αριστερά, θνησιγενές εγχείρημα η Νέα Αριστερά»

Ο Π. Κουρουμπλής μιλάει για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Κασσελάκη, τη "Νέα Αριστερά" και την αντίδραση της εκκλησίας στο νέο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν χρειάζεται συστάσεις… Χρόνια στην πολιτική σκηνή του τόπου έχει διατελέσει υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής.

Είναι ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έμειναν εκτός Βουλής στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.  Από το 1974 συμμετέχει στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τυφλών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών και ιδρυτής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Προσώπων με Αναπηρία. Για την κοινωνική του δράση τιμήθηκε πολλές φορές από ελληνικούς και διεθνείς φορείς Το 2006 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών σε αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών του αγώνων. Έχει διατελέσει βουλευτής Β’ Αθηνών και Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ (2012–2019, 2021–2023) και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ (1996–2004 και 2009–2011).

Μιλάει στο Govnews.gr για τα πραγματικά αίτια της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Κασσελάκη, τη Νέα Αριστερά και το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Μετά Τσίπρα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η γνώμη σας για τον Στέφανο Κασσελάκη στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ βίωσε μια δραματική κρίση με το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών Μαΐου-Ιουνίου 2023.Η μετέπειτα αποχώρηση ενός τμήματος 11 βουλευτών ολοκλήρωσε το περιεχόμενο της κρίσης αυτής.Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην διαδικασία διαδοχής σήμανε ένα θετικό συναγερμό στον ημιθανή πολιτικά ΣΥΡΙΖΑ και αυτό οφείλει κανείς είτε τον συμπαθεί είτε όχι να του το αναγνωρίσει.

Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που προκλήθηκε η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τι προβλέπετε για την Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς;

Ένα κομμάτι της τότε ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει και αυτό μεγάλες ευθύνες για τις ήττες Μαΐου-Ιουνίου, προέταξε τη διαδικασία εκλογής προέδρου, ενώ ως πραγματικοί αριστεροί θα έπρεπε πρωτίστως να προτάξουν το πολιτικοϊδεολογικό συνέδριο που θα όριζε και θα καθόριζε τα νέα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά του κόμματος. Σ’αυτό το συνέδριο οφείλαμε όλοι να αναλύσουμε τις αιτίες και τις ευθύνες για την μεγάλη καταστροφική ήττα. Ομως κάποιοι στον ιδιοκτησιακό βωμό προέταξαν την εκλογή προέδρου γιατί θεωρούσαν ότι το κόμμα ήταν στα χέρια τους. Αυτοί που πρωτίστως θα έπρεπε να είναι οι φρουροί του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προστατευτεί η δυνατότητα παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ ως εναλλακτικός πόλος εξουσίας, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που επιχείρησαν με πράξεις και παραλήψεις να αποδομήσουν το εγχείρημα της κυβερνώσας αριστεράς που ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας το 2011. Σε ότι αφορά τη περίφημη συγκρότηση νέου φορέα το εγχείρημα είναι θνησιγενές.

Ο Αλέξης Τσίπρας χρεώθηκε την ήττα των εκλογών και αποχώρησε από την αρχηγία. Πώς κρίνετε αυτήν του την κίνηση κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Υπάρχουν πληροφορίες ότι θα ιδρύσει νέο κόμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ένα πολιτικό κεφάλαιο και για την Ελλάδα και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, ρύθμισε το χρέος και όχι μόνο. Επέλεξε να αναλάβει τη πολιτική ευθύνη της ήττας αλλά αυτό δεν απαλλάσσει όλη την τότε ηγεσία από τις ίδιες μεγάλες ευθύνες, όσο και αν θέλουν κάποιοι να κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους. Τι θα κάνει ο Τσίπρας μελλοντικά δεν το γνωρίζω όμως θεωρώ ότι είναι πολύ νέος για να αποφασίσει τη πολιτική του συνταξιοδότηση.

Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να κερδίσει έδαφος η αξιωματική αντιπολίτευση;

Ο πανδαμάτωρ χρόνος και τα ήρεμα πλέον νερά στα οποία πιστεύω θα πλεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, απαλλαγμένος από το άκαρπο εγώ που κυριαρχούσε στις σχέσεις και στις συμπεριφορές μας τα τελευταία χρόνια, θα αναδείξει και τις θετικές πτυχές των πολιτικών επιλογών του χώρου και την αξιοπιστία και τη συνέπεια του αλλά και το ύφος και το ήθος και του προέδρου και των στελεχών της, μετά το συνέδριο, νέας ηγεσίας.

 

Αν είχατε εκλεγεί βουλευτής σε ποια πλευρά θα βρισκόσασταν τώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη Νέα Αριστερά;

Έίναι αυτονόητο ότι θα ήμουν εδώ που είμαι τώρα γιατί πίστεψα και πιστεύω στην κυβερνώσα αριστερά και γιατί το κόμμα διέτρεξε μια διαδικασία διαδοχής με απόλυτα δημοκρατικούς όρους τους οποίους όφειλαν να σεβαστούν με απόλυτο τρόπο όσοι επέλεξαν το δρόμο του πολιτικού τους αυτισμού.

Ποια είναι η άποψή σας για την πρωτοβουλία του τριημέρου των Σπετσών;

Πάντοτε στη πολιτική μου διαδρομή πίστευα σε αυτού του είδους τις εσωκομματικές διαδικασίες. Πάντα υποστήριζα τις μονοθεματικές συνεδριάσεις τις κεντρικής επιτροπής γιατί έτσι βαθαίνει η συζήτηση για τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Το αποτέλεσμα των Σπετσών δικαίωσε τους εμπνευστές και διάψευσε τους μίζερους.

Οι αριθμοί ευημερούν, αλλά η ακρίβεια σαρώνει. Πώς κρίνετε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης;

Στη πολιτική τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Σε μία χώρα που το 15% ζει την απόλυτη φτώχεια, που το 60% των πολιτών καλύπτουν από τα εισοδήματα τους μόνο 19 ημέρες του μήνα τους, σε μία χώρα που το 1/5 των πολιτών δε μπορεί να καλύψει τις ιατροφαρμακευτικές του ανάγκες και σε μία χώρα που βρίσκεται προτελευταία σε αγοραστική δύναμη στην Έυρώπη, δε μπορεί να ισχυρίζεται πειστικά κανείς ότι οποίος παραγόμενος πλούτος διαχέεται έστω και μερικώς δίκαια στη κοινωνία. Η κυβέρνηση, όσες πρωτοβουλίες και αν έχει πάρει, δε μπορεί πλέον να ισχυριστεί πειστικά ότι συγκρούστηκε αποτελεσματικά με τη κερδοσκοπία που καλπάζει και την αισχροκέρδεια που καγχάζει.

Γιατί πέτυχε ολοκληρωτική νίκη η ΝΔ τόσο στις εθνικές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές; Ποια λάθη έχουν γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η επικοινωνιακή και μιντιακή υπεροπλία, η οικονομική της ευχέρεια στο να υποστηρίζει μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες, η πρόσβαση στο χώρο του κέντρου, η αποχή, η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αναλύσει σε βάθος την ήττα του 2019, η έλλειψη συλλογικού ύφους στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάποιοι από τους λόγους που έδωσαν κυριαρχία στη συντηρητική παράταξη.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον μίνι ανασχηματισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχετε διατελέσει Υπουργός Υγείας. Πιστεύετε ότι η μετακίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη θα αποφέρει καρπούς; Ποιες είναι οι λανθασμένες κινήσεις της ΝΔ στον τομέα της Υγείας, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε εσείς κατά τη διάρκεια της θητείας σας στο εν λόγω υπουργείο και πού υπάρχουν οι περισσότερες ελλείψεις, κατά τη γνώμη σας;

Ο μίνι ανασχηματισμός έδειξε ότι η ΝΔ δεν έχει πάγκο, μπήκε στη περίοδο της ανακύκλωσης. Πριν από 6 μήνες μίλησε για τη τελευταία μεταρρύθμιση στην υγεία και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει αντικαταστάθηκε ο νέος υπουργός. Ο χώρος της υγείας δεν είναι κυρίως θέμα προσώπων, είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικών προτεραιοτήτων και επιλογών. Οφείλεις να επιλέξεις, θέλεις δημόσιο σύστημα υγείας; Τότε θα πρέπει πρωτίστως να το θεμελιώσεις πάνω σε μια πρωτοβάθμια εξωνοσοκομειακή πρόληψη υγείας στην κοινότητα. Με έναν τέτοιο τρόπο θα παρακολουθείς πανδημίες, επιδημίες και χαρακτηριστικά υγείας σε κάθε οικογένεια προκειμένου να εξασφαλίσεις υγιή και παραγωγικό τον πολίτη στο μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του. Σε ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να αξιολογούνται οι δομές , οι υποδομές, οι υπηρεσίες και τα πρόσωπα. Από ένα φορέα αδιαμφισβήτητης αντικειμενικής διαφάνειας. Για ένα τέτοιο σύστημα που θα αποτελεί το κυρίαρχο αίσθημα ασφαλείας για τον πολίτη θα πρέπει να το αιμοδοτεί σταθερά, όχι από το πλεόνασμα μόνο αλλά και από το υστέρημα της οικονομίας και βεβαίως θα πρέπει να στελέχη του να αμείβονται αξιοπρεπώς. Έάν όμως θεωρείς εν τοις πράγμασι ότι η υπόθεση της υγείας είναι εμπορεύσιμο ζήτημα τότε επιλέγεις τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις- απορρυθμίσεις της ΝΔ, π.χ. περίφημα μεικτά συστήματα.

Ποια είναι τα βασικότερα λάθη των πολιτικών ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης;

Η διαχρονική φοροκλοπή και φοροαποφυγή που εντοπίζεται στα 10 δισεκατομμύρια το χρόνο είναι μια αδυναμία που χρεώνεται στο πολιτικό σύστημα.

Επιστολική ψήφος και νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ποια είναι η άποψή σας; Η κυβέρνηση λέει ότι εκλέχτηκε, για να νομοθετεί. Πιστεύετε ότι η εκκλησία θα έπρεπε να παρεμβαίνει σε τέτοια θέματα ορμώμενη, όπως λέει, από αυτά που προστάζει το δόγμα της εκκλησίας και η ηθική;

Οι δημοκρατίες στην Ευρώπη υπονομεύονται από την μεγάλη αποχή που επιλέγουν οι πολίτες και αυτό πρέπει να είναι μέγα ζητούμενο. Οι κοινωνίες και τα πολιτικά συστήματα πρέπει να εξασφαλίζουν ισότητα πρόσβασης σε κάθε δικαίωμα σε όλους τους πολίτες άρα στηρίζω την επιστολική ψήφο, όπως την υποστήριζα με προϋπόθεση ότι στις εθνικές εκλογές οι απόδημοι θα εκλεγούν ένα μικρό αριθμό 5 έως 7 βουλευτές. Επίσης στηρίζω τα ίσα δικαιώματα που έχουμε όλοι και στα πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου των οποίων τα δικαιώματα είναι νομοθετικά αρρύθμιστα. Σε ότι αφορά τα της εκκλησίας επειδή είναι γνωστή η σχέση μου με την ορθοδοξία θα ήθελα να ακούσω το λόγο της εκκλησίας στους άμβωνες για κρίσιμα ζητήματα που βιώνει το ποίμνιο όπως είναι η φτώχεια και η ακρίβεια που στραγγαλίζει εκατομμύρια ζωές και αξιοπρέπειες. Η υπόθεση του πολιτικού γάμου σε όλη του την έκταση αφορά τη πολιτεία. Δεν είμαστε ένα θεοκρατικό κράτος και η ορθοδοξία οφείλει να εξακολουθεί να εκπέμπει αγάπη, ανοιχτή αγκαλιά, ανοχή και αποδοχή όχι στη μισαλοδοξία και στο διχασμό, ναι στη καταλλαγή. Δε μπορώ να διανοηθώ ότι θα αρνείται η εκκλησία τη βάπτιση ενός παιδιού επειδή οι γονείς του έχουν κάνει κάποιας μορφής πολιτικό γάμο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας