Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ δήμαρχος Παιανίας Ισ. Μάδης στο Govnews.gr: «Η κυβέρνηση είναι δίπλα μας...

Ο δήμαρχος Παιανίας Ισ. Μάδης στο Govnews.gr: «Η κυβέρνηση είναι δίπλα μας – Είμαστε ένας από τους φθηνότερους δήμους»

Ο Ισίδωρος Μάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Παιανία, από νεαρή ηλικία ενδιαφέρθηκε για τα κοινά, διετέλεσε γραμματέας ΟΝΝΕΔ και στη συνέχεια Πρόεδρος της Δημοτικής Τ.Ο Παιανίας της Νέας Δημοκρατίας. Το 2002 εκλέχτηκε για πρώτη φορά Δημοτικός σύμβουλος πλειοψηφίας του Δήμου Παιανίας και παραιτήθηκε της θέσεως του τρία χρόνια μετά διαφωνώντας με την πολιτική του τότε επικεφαλής της Δημοτικής κίνησης. Στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ. σε συνεχόμενες θητείες. Ολοκλήρωσε την κομματική του πορεία, όταν εκλέχτηκε Πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσης Επιτροπής Ανατολικής Αττικής, θέση την οποία υπηρέτησε για 6 χρόνια. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 κατήλθε για πρώτη φορά ως επικεφαλής δημοτικής κίνησης και Υποψήφιος Δήμαρχος Παιανίας.

Στις εκλογές του 2010 αλλά και το 2014 κατέλαβε τη δεύτερη θέση και υπηρέτησε το Δήμο από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Παιανίας. Εξελέγη Δήμαρχος Παιανίας το 2019 με ποσοστό 63,15% και για δεύτερη συνεχόμενη φορά το 2023 με ποσοστό 57,5%.

Ο Ισίδωρος Μάδης μίλησε στο Govnews.gr επί παντός επιστητού.

Είστε γέννημα θρέμμα της περιοχής, έχετε αγαπήσει την Παιανία και έχετε ασχοληθεί από νεαρή ηλικία με τα κοινά και την πολιτική. Από το 2019 οι δημότες της Παιανίας σας εμπιστεύονται με την ψήφο τους, αφού επανεκλεγήκατε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Γιατί νομίζετε ότι σας χάρισαν την πρωτιά πάλι οι ψηφοφόροι; Ποια είναι τα κομβικά σημεία του έργου σας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας σας, ποιες οι προκλήσεις και ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε από εξωγενείς παράγοντες που πιθανώς δεν ήταν υπό τον έλεγχό σας;

Η Παιανία είναι ο τόπος μου, η γενέτειρά μου, εδώ μεγάλωσα, εδώ είναι οι φίλοι μου. Και με ενοχλούσε όταν διαπίστωνα πως ο δήμος μας έχανε έδαφος και ευκαιρίες. Γι’ αυτό και επέλεξα να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση των συμπολιτών μου με μια διαφορετική πρόταση. Όντως μου δόθηκε η ευκαιρία να εφαρμόσω το δικό μου σχέδιο για έναν δήμο με υποδομές, ανθρώπινο και σύγχρονο το 2019. Όσα έγιναν μέχρι το 2023 έπεισαν και οι δημότες ανανέωσαν την εντολή τους ώστε να ολοκληρωθούν όσα ξεκίνησαν και να δρομολογηθούν ακόμα περισσότερα. Όχι αόριστα αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει έργα κοινωνικής συνοχής και υποδομών. Με ιδιαίτερο βάρος στο περιβάλλον, την κυκλική οικονομία, τους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και τους δρόμους, τον φωτισμό, ό,τι μπορείτε να σκεφθείτε. Γιατί ήταν πολλά εκείνα που έλειπαν από τον τόπο μας.
Και όλα αυτά σε ένα δυσμενές περιβάλλον αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η πρώτη θητεία σημαδεύτηκε από την απλή αναλογική που δημιούργησε συνθήκες «ακυβερνησίας», από την πανδημία του κορωνοϊού που βρήκε άπαντες απροετοίμαστους, από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, από την πληθωριστική κρίση. Ήταν μια κατά κοινή ομολογία δύσκολη περίοδος από την οποία, όσο και αν ακουστεί κλισέ, βγήκαμε πιο δυνατοί.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού δημάρχου και τι χρειάζονται οι δημότες, για να αισθάνονται ικανοποιημένοι και ασφαλείς;

Καλός δήμαρχος είναι εκείνος που νοιάζεται για τον συνδημότη του, που ενδιαφέρεται για τον τόπο του. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα τον οδηγήσουν στην παραγωγή έργου, θα τον υποχρεώσουν να είναι γειωμένος και σε συνεχή επαφή με τον κόσμο, θα τον αποτρέψουν από οφθαλμοφανή ή και σκόπιμα λάθη. Το σημαντικότερο ίσως προσόν είναι η ικανότητα να επιλέγει τους κατάλληλους συνεργάτες που θα φέρουν σε πέρας κάθε δύσκολη αποστολή.

Έχετε προχωρήσει σε πολλά έργα υποδομής. Ποια είναι τα σημαντικότερα και ποιος είναι ο προγραμματισμός για την τρέχουσα τετραετία;

Μόλις πριν από λίγες μέρες προκηρύχθηκε άλλο ένα μεγάλο έργο, η ανέγερση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Παιανίας. Ιδιαιτέρως σημαντικό καθώς η σχολική στέγη στον δήμο είναι γερασμένη και οι ανάγκες πολλές. Αν θα έπρεπε να ιεραρχήσω τα έργα δίχως δεύτερη σκέψη το πλέον σημαντικό για εμένα είναι οι διανοίξεις στην περιοχή Μιχούλι που μετατρέπει τα χωράφια σε οργανωμένη πόλη. Και το έργο οδικής ασφάλειας στη Λεωφόρο Παλαιοπαναγιάς που λύνει προβλήματα δεκαετιών και διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα για όλους.

Δίχως αυτό να σημαίνει πως έργα ανάπλασης – ολοκληρώθηκε πρόσφατα η πλατεία Αττικής, η πλατεία Τσουκαλά αλλά και η πλατεία Σίμου στο Φούρεσι με την δημιουργία και αθλητικών χώρων ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπλαση ενός ακόμα κοινόχρηστου χώρου- δεν έχουν την δική τους αξία. Ο προγραμματισμός μας περιλαμβάνει την έναρξη ή ολοκλήρωση των έργων που ήδη έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση αλλά και την υποβολή νέων σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Υπάρχουν έτοιμες μελέτες για κοινόχρηστους χώρους, πολιτιστικά κέντρα, νέους αθλητικούς χώρους και κάθε έργο που λείπει από τον Δήμο Παιανίας γιατί κατά το παρελθόν χάθηκαν ευκαιρίες.

Πολύ ψηλά στην ατζέντα μας είναι και η αποκατάσταση των Ολυμπιακών Ακινήτων που είχαν εγκαταλειφτεί στην τύχη τους. Εξασφαλίσαμε την μελέτη αποκατάστασης με ιδιωτική δωρεά και την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής. Το έργο όμως πλέον έχει ενταχθεί σε παναττικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και η εταιρεία LAMDA θα προχωρήσει στις αποκαταστάσεις.

Από τα σημαντικότερα έργα στην περιοχή  είναι η αποχέτευση σε Γλυκά Νερά και Παιανία. Τι να αναμένουν οι δημότες όσον αφορά στην ολοκλήρωσή του;

Πρόκειται καταρχήν για δύο διαφορετικά έργα, σε διαφορετικό στάδιο το καθένα και κυρίως κανένα από τα δύο δεν εκτελείται από τον Δήμο Παιανίας, αλλά από την ΕΥΔΑΠ. Στην Παιανία καταφέραμε να ξεκολλήσουμε το εγκαταλελειμμένο έργο, να υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ, να εντάξουμε σε αυτό και τις συνδέσεις απαλλάσσοντας τους κατοίκους από ένα επιπλέον έξοδο. Είμαστε στην τελική ευθεία και θεωρώ πως τους επόμενους μήνες θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Σε ό, τι αφορά τα Γλυκά Νερά η κατάσταση είναι διαφορετική. Η ΕΥΔΑΠ κήρυξε έκπτωτο τον εργολάβο για αντικειμενικούς λόγους και βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος του τμήματος που είναι έτοιμο ώστε να επαναπροκηρυχθεί το υπόλοιπο. Μέσα από την ταλαιπωρία προέκυψε και ένα θετικό. Πείσαμε την ΕΥΔΑΠ να εντάξει σε αυτό και νέες περιοχές που είχαν εξαιρεθεί αρχικά. Πολύ σύντομα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα.

Ποια είναι τα σχέδιά σας αναφορικά με την αποκατάσταση εκτεταμένων φθορών σε δρόμους της Δημοτικής κοινότητας Γλυκών Νερών και με τη διαχείριση αποβλήτων;

Δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Αναφορικά με το οδικό δίκτυο των Γλυκών Νερών και τις φθορές λόγω του έργου της αποχέτευσης κινηθήκαμε άμεσα και εγκαίρως εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι διαδικασίες από μέρους μας έχουν ολοκληρωθεί, ανάδοχος του έργου υπάρχει αλλά περιμένουμε την ΕΥΔΑΠ για να ξεκινήσουμε. Οι αποκαταστάσεις συνδέονται με τους ελέγχους που είπαμε νωρίτερα. Η διαχείριση των αποβλήτων πάλι είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση με ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό κόστος. Έχει γίνει πια σαφές πως η τακτική που ακολουθούσαμε έως τώρα είναι αδιέξοδη. Η ταφή δεν είναι λύση. Πρέπει όμως και η πολιτεία να το αντιληφθεί και να επιταχύνει τις διαδικασίες για να ρίξουμε βάρος στα βιοαποικοδομήσιμα με τα οποία θα προκύψει μεγάλη μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Πρόκειται για τους γνωστούς καφέ κάδους. Αλλά και στην ανακύκλωση η οποία υπολειτουργούσε. Ολοκληρώνουμε τις επόμενες μέρες τον επανασχεδιασμό –για μια ακόμα φορά- των δρομολογίων των απορριμματοφόρων για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα διορθώνοντας αβλεψίες τις προηγούμενης περιόδου. Η αλήθεια παρόλα αυτά είναι ότι στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια η εικόνα άλλαξε, υιοθετήσαμε επιπλέον ρεύματα ανακύκλωσης με στόχο να υιοθετήσουμε άμεσα και τα επτά.

Υπήρξαν προβλήματα χρηματοδότησης στα έργα; Πρόσφατα αυξήθηκαν τα τέλη. Γιατί;

Δεν συνδέεται το ένα με το άλλο. Όχι δεν υπήρξαν προβλήματα χρηματοδότησης. Τηρούνται οι διαδικασίες και οι καταβολές γίνονται βάση προγραμματισμού. Σε ότι αφορά τα τέλη, θυμίζω ότι αυτά είναι ανταποδοτικά. Επιστρέφουν δηλαδή στους κατοίκους μιας και αφορούν καθημερινές τους ανάγκες: διαχείριση των απορριμμάτων, ενέργεια, σχολεία κ.ο.κ. Αυξήθηκαν γιατί δυστυχώς έχει αυξηθεί το κόστος για τον δήμο. Όπως εσείς πληρώνετε ακριβότερα την ενέργεια έτσι και ο δήμος. Η εναλλακτική θα ήταν να μην υπάρχει ηλεκτροφωτισμός, να μην μαζεύουμε τα σκουπίδια, να μην καθαρίζουμε. Και για να είμαστε ακριβείς, τα τέλη αυξήθηκαν μόλις 20% όταν τα κόστη αυξήθηκαν πολλαπλάσια. Ο Δήμος Παιανίας παραμένει ένας από τους φθηνότερους δήμους του Λεκανοπεδίου.

Υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός για τοποθέτηση led σε όλον τον δήμο;

Αντικατάσταση των φωτιστικών με τύπου led έχει ήδη γίνει σε περιοχές του δήμου μας. Παράλληλα όμως υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Νέα Μητροπολιτική Αττική για την «Αναβάθμιση του δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου Παιανίας» για την αντικατάσταση του συνόλου των φωτιστικών και επιτυγχάνοντας μεγάλη μείωση του κόστους. Οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και τους επόμενους μήνες θα μπορώ να πως περισσότερα.

Η ΝΔ κατάφερε να βάψει τον χάρτη γαλάζιο στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Γιατί νομίζετε ότι οι πολίτες την εμπιστεύονται; Ποια είναι οι πρόβλεψή σας για τις Ευρωεκλογές;

Έχω με κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθαρίσει πως όσο είμαι δήμαρχος καταθέτω την κομματική μου ταυτότητα. Φυσικά και δεν διαγράφω το παρελθόν μου ούτε αλλάζω τα πιστεύω μου. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως στην προηγούμενη θητεία είχα μια εξαιρετική συνεργασία με τα κυβερνητικά στελέχη όλων των βαθμίδων τα οποία έσκυψαν πάνω από τα προβλήματά μας και βοήθησαν στο να βρεθούν εφαρμόσιμες λύσεις. Δεν ξέρω αν αυτό απαντά στο ερώτημά σας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας