Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Κ. Πελετίδης στο Govnews.gr: «Αλλάζει η μορφή της Πάτρας - Λύση...

Ο Κ. Πελετίδης στο Govnews.gr: «Αλλάζει η μορφή της Πάτρας – Λύση για την ακρίβεια να συνειδητοποιήσει ο λαός τη δύναμή του»

Ο δήμαρχος Πατρέων στο Govnews.gr: «Όπου ζεις, οφείλεις να αγωνίζεσαι για τον άνθρωπο, το δίκιο, να μην υπάρχει εκμετάλλευση»

Ο Κώστας Πελετίδης εκλέγεται δήμαρχος Πατρέων από το 2014 με τον συνδυασμό Λαϊκής Συσπείρωσης.  Η Πάτρα είναι η πόλη που επέλεξε να ζήσει, να ασκήσει το λειτούργημά του και να δραστηριοποιηθεί πολιτικά και κοινωνικά. Συμμετέχει εδώ και χρόνια ενεργά στους συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Παίρνει μέρος  στο δημοτικό συμβούλιο ανελλιπώς από το 1999, όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος.

Ο δήμαρχος Πατρέων μιλάει στο Govnews.gr για τις προτεραιότητές του κατά την  τρέχουσα θητεία, για τους αγώνες του για τον Πατραϊκό λαό, για τα έμπρακτα μέτρα στήριξης των αδύναμων, για την ακρίβεια και για τους λόγους της πολιτικής επικράτησης της ΝΔ.

Από το 2014 οι δημότες τη Πάτρας σας τιμούν με την ψήφο τους. Καταφέρατε, όπως έχετε δηλώσει, μέσα σε δύσκολο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον να κρατήσετε την πόλη της Πάτρας όρθια. Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι μεγαλύτερες επιτυχίες σας και ποιος είναι ο προγραμματισμός και οι άμεσες προτεραιότητές σας για αυτήν την τετραετία;

Είμαστε περήφανοι για πολλά πράγματα που καταφέραμε αυτά τα εννέα χρόνια που είμαστε στη Δημοτική Αρχή, μαζί πάντα με τον πατραϊκό λαό. Είναι αλήθεια ότι πορευόμαστε μέσα σε ένα δύσκολο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και παρόλα αυτά, έχουμε δώσει «ανάσες» ανακούφισης στον πατραϊκό λαό, σε σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική και τα αντιλαϊκά μέτρα.

Από την πρώτη μας μέρα στη Δημοτική Αρχή, στο κέντρο της προσοχής μας βρέθηκαν τα παιδιά μας και οι ανάγκες τους, οι γειτονιές μας, οι ελεύθεροι χώροι αναψυχής, άθλησης. Μπήκαμε μπροστά για τη δουλειά, για το μεροκάματο, για το σύνολο των αναγκών της πόλης και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Γι’ αυτό και έχουμε προγραμματισμένη, μεγάλη κινητοποίηση του Δήμου, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, ώστε να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε και μας παρακρατούν οι Κυβερνήσεις.

Πρώτη μας προτεραιότητα και τη νέα θητεία θα είναι η στήριξη του πατραϊκού λαού, μέσω και της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής μας. Ο Δήμος της Πάτρας έχει κάνει τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη μείωση πανελλαδικά στα ανταποδοτικά τέλη. Την ίδια στιγμή, έχουμε δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας και στήριξης του λαού μας, μέσω της πολιτικής μας για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και μια σειρά κοινωνικές δομές, όπως ο Ξενώνας Αστέγων, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση, με αυτισμό, καθώς και μια σειρά αντίστοιχες δομές.

Επίσης, οι ανάγκες των παιδιών μας είναι για μας από τα σημαντικότερα ζητήματα και έχουμε σκοπό να παραδώσουμε ακόμα περισσότερες παιδικές χαρές, ελεύθερους χώρους, να φροντίσουμε τα σχολικά μας συγκροτήματα, όπως κάναμε και μέχρι σήμερα. Να ενισχύσουμε τη λειτουργία του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης, που στηρίζει κάθε χρόνο εκατοντάδες παιδιά.

Συνολικά, σε όλη την πόλη, θα παραδοθούν μια σειρά έργων, που αλλάζουν προς το καλύτερο τη μορφή και τη λειτουργία της. Μεγάλο βάρος δίνουμε και στις υποδομές, καθώς χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της πόλης για δεκαετίες. Ήδη έχουμε καταφέρει, με συνεχείς αγώνες, η σιδηροδρομική γραμμή που θα κατασκευαστεί να περάσει υπόγεια από ένα μεγάλο τμήμα του αστικού ιστού, μήκους 5,2 χιλιομέτρων και διεκδικούμε άλλο ένα τμήμα υπογειοποίησης.

Ποια είναι η πιο συγκινητική στιγμή που έχετε ζήσει κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Μια απ’ τις πιο συγκινητικές στιγμές, είναι κάθε χρόνο η εκδήλωση που γίνεται για τους αποφοίτους του Λαϊκού Φροντιστηρίου και η βράβευση των εθελοντών καθηγητών. Ειδικά μάλιστα, όταν βλέπεις ότι πια διδάσκουν παιδιά που στο παρελθόν ήταν μαθητές και επέστρεψαν για να βοηθήσουν.

Υπήρχαν φορές που σκεφτήκατε να τα παρατήσετε; Αν ναι, για ποιον λόγο και τι σας έδωσε δύναμη να συνεχίσετε;

Παρόλο που ο δρόμος που πορευόμαστε στο Δήμο είναι δύσκολος και έχει και τις πικρίες του, δεν φτάσαμε στο σημείο να πούμε «μέχρι εδώ ήταν», γιατί ο αγώνας που κάνουμε είναι συλλογικός, δεν έχει ατομικά χαρακτηριστικά. Παλεύουμε ως ομάδα, που θέλει να προσφέρει στην πόλη και τον πατραϊκό λαό και απ’ αυτούς αντλούμε και τη δύναμή μας. Παλεύουμε μαζί, για να ξεπεράσουμε κάθε λογής εμπόδια.

Η Πάτρα γίνεται έξυπνη πόλη. Πείτε μας δυο λόγια για αυτό το εγχείρημα.

Αναφορικά με την «έξυπνη» πόλη, έχουν γίνει μια σειρά έργα και έχουμε αξιοποιήσει σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων, για έργα που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας. Άλλωστε, διαχρονικά αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς πρόκειται για χρήματα του ελληνικού λαού και προσπαθούμε να τα αξιοποιούμε σε κατεύθυνση ικανοποίησης των αναγκών του, σε σύγκρουση με τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Όμως, δεν υιοθετούμε τους κυβερνητικούς στόχους που προσπαθούν να περάσουν μέσα απ’ αυτά τα προγράμματα, για την «πράσινη» και την «ψηφιακή» ανάπτυξη, που στόχο έχουν να μοιράσουν χρήμα στους διάφορους επενδυτές.

Το θαλάσσιο μέτωπο είναι ένα μεγάλο θέμα που θα διαφοροποιήσει κατά πολύ τη ζωή στην πόλη, όπως έχετε δηλώσει. Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει. Τι να περιμένουν οι πολίτες;

Είναι αλήθεια ότι η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου έχει ήδη ξεκινήσει και έχουμε πετύχει μεγάλες νίκες, μαζί με τον πατραϊκό λαό. Το 2018, παραχωρήθηκε στο Δήμο Πατρέων ένα μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου, που θα όδευε ολοταχώς στο ΤΑΙΠΕΔ, για μια «αξιοποίηση» τύπου Ελληνικού Αττικής, δηλαδή παραχώρηση σε μονοπωλιακούς ομίλους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό, ότι προβλεπόταν η δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου 55.000 τ.μ.

Ως Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης, όχι μόνο ακυρώσαμε αυτούς τους σχεδιασμούς, αλλά με δικά μας μέσα δημιουργήσαμε αρχικά το Νότιο Πάρκο, μια όαση για τους κατοίκους της πόλης, για την οποία μάλιστα ο Δήμαρχος βρέθηκε κατηγορούμενος, πήγε στα δικαστήρια για «καταπάτηση».

Στη συνέχεια, παραδόθηκε στον πατραϊκό λαό ο χώρος στον Κόκκινο Μύλο και πρόσφατα, το Έλος της Αγυιάς, που περιλαμβάνει περίπατο οικολογικής ευαισθητοποίησης, περίπατο αναψυχής, ποδηλατοδιαδρομή μήκους δύο χιλιομέτρων, αθλητικές διαδρομές, χώρους αναψυχής, φωτισμό, τραπεζοπάγκους, παγκάκια, βρύσες, ξύλινο διάδρομο εντός του έλους, παρατηρητήρια της πανίδας, κιόσκια πληροφόρησης, ξύλινες κατασκευές διαφόρων τύπων κ.λπ. Σε όλα αυτά, η πρόσβαση των πατρινών είναι ελεύθερη.

Το επόμενο διάστημα, προχωρά και η ανάπλαση του υπόλοιπου παραλιακού μετώπου της πόλης. Έχει ολοκληρωθεί ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός και έχει εξασφαλιστεί και η πρώτη χρηματοδότηση.

Έχουμε όμως, να δώσουμε ακόμα μια μάχη το επόμενο διάστημα, καθώς ο ΟΛΠΑ και το Υπουργείο Τουρισμού θέλουν να εγκαταστήσουν στο τμήμα του παλιού εμπορικού λιμανιού, που δεν έχει παραχωρηθεί στο Δήμο, Μαρίνα για mega yachts και χώρους 5.500 τ.μ.! Θα μας βρουν απέναντί τους.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν αυτήν την στιγμή τον λαό της Πάτρας και ποιες θα είναι οι ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση;

Ο ελληνικός λαός δεν ζει σε γυάλα και αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και οφείλονται στην πολιτική που ευνοεί τους λίγους, τους έχοντες τον πλούτο, θυσιάζοντας τις ανάγκες των πολλών.

Εμείς, πέραν των έργων και των υπηρεσιών που υλοποιούμε ως Δημοτική Αρχή, έχοντας προτεραιότητα τον πατραϊκό λαό, θεωρούμε ότι η κύρια συμβολή μας, είναι να δείξουμε ότι χρειάζονται συνολικότερες ανατροπές, ώστε να δοθούν οριστικές λύσεις στα προβλήματα.

Έχετε αποδείξει ότι στέκεστε δίπλα στους αδύναμους. Η Δημοτική Αρχή έχει δώσει και δίνει αγώνες ενάντια στην ανεργία και τη φτώχεια. Ποια άλλα μέτρα σκοπεύετε να πάρετε;

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, έχουμε πάρει έμπρακτα μέτρα για τη στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και συνολικά των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Ανάμεσα στα άλλα, δημιουργήσαμε τις Ημερήσιες Δημοτικές Παιδικές Κατασκηνώσεις, μοναδικές στην Ελλάδα, όπου κάθε χρόνο συμμετέχουν εντελώς δωρεάν 1.200 παιδιά, σε δύο χώρους στην Πλαζ και τα Ροΐτικα, που το προηγούμενο διάστημα ήταν κατεστραμμένοι.
Συνεχίζει τη λειτουργία του το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης, με 600 παιδιά να δέχονται κάθε χρόνο τη φροντίδα και την αγάπη 220 δασκάλων και καθηγητών.

Είναι έτοιμο το κτίριο των «Μαχητών», που αφορά την ημερήσια φροντίδα και την υποστηριζόμενη διαβίωση ατόμων με νοητική υστέρηση, όπως επίσης, σε λίγο θα είναι έτοιμο το Κέντρο Ημέρας και η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αυτισμό.
Επίσης, δημιουργήσαμε 130 νέες θέσεις σε ΚΔΑΠ, για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και φτάσαμε συνολικά τις 330. Παίρνουμε κάθε χρόνο 100 περίπου παιδιά, χωρίς voucher, χωρίς να πληρώνουν.

Στήσαμε και λειτουργήσαμε το μαγειρείο στην Πλαζ της Αγυιάς, που δεν υπήρχε πριν στο Δήμο μας. Διανέμουμε καθημερινά μαγειρεμένο φαγητό, σε 200 περίπου άπορους και κατά καιρούς σε 50-80 πρόσφυγες. Παράλληλα, λειτουργούμε το κοινωνικό παντοπωλείο, όπου μοιράζουμε τρόφιμα σε 2000-2500 συμπολίτες μας, με έξοδα του Δήμου. Δαπανούμε συνολικά ετησίως για αγορά τροφίμων 500-600 χιλιάδες ευρώ, ενώ άλλοι Δήμοι διανέμουν τρόφιμα περιστασιακά, μόνο όταν έχουν χορηγίες.

Λειτουργούμε το Κέντρο Κοινότητας, που στηρίζει αιτήματα ευπαθών ομάδων, Ρομά, προσφύγων, αιτήματα για διάφορα επιδόματα, οικονομικής στήριξης, ΚΕΑ, ενοικίου, τέκνων, αναπηρίας, εξυπηρετώντας ετησίως 15.000 – 20.000 συμπολίτες μας.

Οι δομές αστέγων, υπνωτήριο και κέντρο ημέρας, έχουν φιλοξενήσει και στηρίξει μέχρι τώρα περισσότερους από 230 άστεγους συμπολίτες μας και αλλοδαπούς, σε κτίριο, που έχουμε ενοικιάσει, με ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Ενισχύσαμε τα δύο κέντρα ΚΔΑΠ ΑμΕΑ, όπου φιλοξενούνται περίπου 80 παιδιά. Αγοράσαμε και εγκαταστήσαμε από τους πρώτους σε όλη την Ελλάδα μηχάνημα seatrac, εισόδου ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα, στην παραλία της πλαζ της Αγυιάς. Λειτουργούμε μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα, safe-ΑΜΕΑ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, ώστε να καταγράψουμε όλους τους συμπολίτες ΑμΕΑ, να τους χαρτογραφήσουμε, με σκοπό να τους διασυνδέσουμε με ανάλογες δημόσιες υπηρεσίες, ώστε σε δεδομένη στιγμή φυσικής καταστροφής να επέμβουν για να τους διασώσουν.

Όμως, ένας Δήμος δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της φτώχειας, το οποίο έχει να κάνει με την κοινωνική μας συγκρότηση, η οποία πρέπει να αλλάξει. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι, ο λαός, ότι η οριστική λύση των προβλημάτων τους δεν συμβιβάζεται με το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Αν έπρεπε να διαλέξετε μεταξύ πολιτικής και ιατρικής, τι θα διαλέγατε;

Για μένα δεν τίθεται θέμα τέτοιου είδους επιλογής. Με τα κοινά ασχολήθηκα παντού όπου έζησα και ό,τι κι αν έκανα, στην Κοζάνη, την Ιταλία, την Έδεσσα και φυσικά στην Πάτρα. Ο λόγος είναι ότι όπου ζεις, οφείλεις να αγωνίζεσαι για τον άνθρωπο, το δίκιο, να μην υπάρχει εκμετάλλευση.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για την περαιτέρω ανάδειξη του θεσμού του καρναβαλιού;

Το Καρναβάλι είναι για μας λαϊκή έκφραση και δημιουργία, που κρατά ζωντανά τα χαρακτηριστικά της ανατροπής, της σάτιρας, της χαράς. Στόχος μας είναι η σύνδεση της παράδοσής του με την τέχνη, η εκπαίδευση των παιδιών στις κατασκευές και η καλλιέργεια ανάλογης παιδείας, καθώς και η παράδοση νέων δομών, όπως τα Παλαιά Σφαγεία, που έγιναν χώρος προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού, δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης. Πρόσφατα, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να λειτουργεί ο χώρος όλο το χρόνο, με θεματικά πάρκα, χώρους κατασκευών και πλήθος άλλων δράσεων.

Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια, καταφέραμε να απλώσουμε τις καρναβαλικές δράσεις στις γειτονιές μας -κυρίως σε ό,τι αφορά τα παιδιά-, να εμπλουτίσουμε τον καρναβαλικό διάκοσμο, να οργανώσουμε πλήθος θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, παραστατικών δρωμένων στις πλατείες και στους πεζοδρόμους, σεμινάρια, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, βιωματικά εργαστήρια.

Θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα ανοίξουμε νέους δρόμους στο Καρναβάλι. Με την ολοκλήρωση και των έργων στα Παλαιά Σφαγεία, το Καρναβάλι θα δίνει όλο τον χρόνο το «παρών» στην πολιτιστική ζωή της Πάτρας. Θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με το βλέμμα στο λαό, τη νεολαία του και τους πολλούς, με στόχο να είναι κοιτίδα λαϊκής έκφρασης και δημιουργίας, σε αντιπαράθεση με όσους θέλουν καρναβάλι των λίγων και εκλεκτών, της δράσης επιχειρηματικών ομίλων, με τη Δημοτική Αρχή και το Δήμο «πλασιέ» αυτών των συμφερόντων.

Γιατί η ΝΔ κέρδισε τόσο μεγάλο έδαφος και στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ αποδεικνύει ότι στη φάση αυτή αποτελεί τον καταλληλότερο για το σύστημα εκφραστή της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε όλα, βέβαια, τα κομβικά ζητήματα, απολαμβάνει και τη στήριξη των κομμάτων της «συστημικής» αντιπολίτευσης –και της λεγόμενης «κεντροαριστεράς». Η σύμπλευση αυτή, είναι και μέρος του προβλήματος του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση αναμόρφωσης.
Εν πολλοίς με αυτό το κριτήριο, ψήφισε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και στις αυτοδιοικητικές κάλπες. Λειτούργησαν, μια σειρά διλήμματα, τα περί «ρεαλισμού», «σταθερότητας», «κυβερνησιμότητας» κ.α.

Αξίζει όμως να αναφέρουμε, ότι στην Πάτρα, ο πατραϊκός λαός αναγνώρισε την αγωνιστική στάση της Δημοτικής Αρχής, δείχνοντας την εμπιστοσύνη του στη «Λαϊκή Συσπείρωση» για τρίτη συνεχόμενη φορά και ότι αυτό το επαληθεύτηκε ως ένα βαθμό και στην περιφερειακή κάλπη, καθώς η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δυτικής Ελλάδας, αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη εντός των ορίων του Δήμου Πατρέων, με ποσοστό που φθάνει το 17%. Επίσης, συνολικά ενισχύθηκε η εκλογική επιρροή των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη την Ελλάδα.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση, για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια;

Η ακρίβεια είναι ένα σύμπτωμα του συστήματος που ζούμε, όπου το κεφάλαιο αχαλίνωτο, αυγαταίνει τα κέρδη του στις πλάτες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, του λαού.

Η σημερινή Κυβέρνηση –όπως και όλες οι Κυβερνήσεις-, λειτουργούν ως υποστηρικτές των επιδιώξεων του κεφαλαίου και επιτίθενται με όλους τους τρόπους στο λαϊκό εισόδημα, το οποίο αφήνουν απροστάτευτο από την ακρίβεια.

Για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε διέξοδο από τον φαύλο κύκλο της ακρίβειας, χρειάζεται ο λαός να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, να βάλει στο στόχαστρο τους κατέχοντες τον πλούτο και τις Κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, να φτιάξουμε μια κοινωνία που στο επίκεντρο δεν θα είναι τα κέρδη, αλλά ο λαός και οι ανάγκες του.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας