Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Χρ. Μπουκώρος στο GovNews.gr: «Στην Ελλάδα, μετά από καταστροφές, αναζητείται πάντα...

Ο Χρ. Μπουκώρος στο GovNews.gr: «Στην Ελλάδα, μετά από καταστροφές, αναζητείται πάντα η Ιφιγένεια που πρέπει να θυσιαστεί»

«Τους πρώτους μήνες της άνοιξης θα αρχίσουν οι οριστικές αποκαταστάσεις των υποδομών σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, για τις οποίες θα απαιτηθεί περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ και αρκετή υπομονή»

Ο Χρήστος Μπουκώρος, βουλευτής της ΝΔ, εκλέγεται για τρεις συνεχόμενες θητείες βουλευτής Μαγνησίας από το 2015. Πολύ αγαπητός στους δημότες του Βόλου, σκύβει πάνω στα προβλήματα του τόπου του και αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος που ο κόσμος της Μαγνησίας τον τιμά με την ψήφο του.

Σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Ουρμπίνο στην Ιταλία. Υπήρξε ενεργό μέλος της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και εκλέχθηκε στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Ιταλίας στη θέση του υπευθύνου Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων. Τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα έγιναν στον πιο μακρόχρονο ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης, Βόλος 9.86 FM. Στη συνέχεια εργάστηκε σχεδόν σε όλους τους γνωστούς ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του Βόλου ως υπεύθυνος εκπομπών της πρωινής ζώνης και από το 2000 και για τέσσερα συναπτά έτη εργάστηκε ως διευθυντής στην καθημερινή εφημερίδα «Νέος Τύπος» και παράλληλα ως παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Astra.

Μιλάει στο GovNews.gr για τη σχέση του με τους Βολιώτες, για τις πληγές που άφησαν πίσω τους τα πρωτόγνωρα φαινόμενα στη Θεσσαλία,  για τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες και για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων, για τις παρεμβάσεις του στη Βουλή για τη Μαγνησία, αλλά και για τη μάχη της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας και της εγκληματικότητας.

Με μακρόχρονη θητεία στα βουλευτικά έδρανα, έχετε χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες του Βόλου. Η εμπιστοσύνη χτίζεται βήμα βήμα;

Η σχέση μου με τους πολίτες του Βόλου και της Μαγνησίας είναι μακρά και ανάγεται και στο χρονικό διάστημα πριν την κοινοβουλευτική μου θητεία. Δεν γνωριστήκαμε στην πολιτική. Τα 20 χρόνια της μάχιμης τοπικής δημοσιογραφίας με έφερναν κοντά τους καθημερινά. Τώρα, στο ξεκίνημα της τρίτης βουλευτικής μου θητείας, αυτή η σχέση σφυρηλατείται, δυναμώνει, δοκιμάζεται, αλλά και κρίνεται καθημερινά. Δεν αντιμετωπίζω την τοπική κοινωνία από την απόσταση που μπορεί να δημιουργεί το βουλευτικό αξίωμα. Αισθάνομαι και είμαι κομμάτι της κοινωνίας. Νιώθω πολύ κοντά στα προβλήματα του τόπου μου και στις αγωνίες των συμπολιτών μου. Η σχέση μας είναι δυνατή και μακρόχρονη και θέλω να ελπίζω ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει κουραστεί. Οι τελευταίες καταστροφές, μάλιστα, μάς έφεραν ακόμη πιο κοντά και ο αγώνας για την ανόρθωση και στην επιστροφή στην κανονικότητα είναι κοινός και με τους τοπικούς φορείς και με τους συμπολίτες. Μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα για μια ώριμη σχέση και μια μακρά και αδιατάρακτη αλληλοεκτίμηση. Εκτιμώ τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μου και εκείνοι από την πλευρά τους έχουν δείξει την εκτίμησή τους με κάθε ευκαιρία.

Είστε βουλευτής νομού Μαγνησίας, της πολύπαθης περιοχής, που δοκιμάστηκε από την κακοκαιρία με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε περιουσίες. Πόσος καιρός θα χρειαστεί, για να επανέλθει ο Βόλος στους ρυθμούς του και ποια μέτρα στήριξης προβλέπονται ακόμη για τους πληγέντες, αφού η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα;

Οι καταστροφές ήταν μεγάλες. Τα φαινόμενα πρωτόγνωρα. Αυτό που με πληγώνει, χωρίς να μπορεί να αλλάξει, είναι οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν τόσο άδικα. Πράγματι, οι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα, αλλά και του τουρισμού και της εστίασης, χτυπήθηκαν άσχημα. Βασικές υποδομές υπέστησαν συντριπτικά πλήγματα. Παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια, έγιναν προσπάθειες για αποζημιώσεις, οι οποίες ακόμη συνεχίζονται. Με τα όποια λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις, που σε τέτοιας έκτασης καταστάσεις πολλές φορές είναι και αναπόφευκτα , πιστεύω βαθύτατα ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναστροφής της δυσμενούς κατάστασης που δημιουργήθηκε. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας το επόμενο διάστημα πρέπει να βοηθηθούν περισσότερο για να ανακτήσουν τις προηγούμενες παραγωγικές τους δυνατότητες. Για να μείνουν στον τόπο τους και να συνδράμουν και εκείνοι από τον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα τους στην ανάπτυξη της τοπικής, αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Είναι δέσμευση πρωταρχικά του πρωθυπουργού, αλλά και όλων μας ότι θα παραμείνουμε δίπλα τους έμπρακτα μέχρι την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα. Στον τουρισμό και στην εστίαση έχει δοθεί κάποια πρώτη αρωγή και αναμένονται οι αποζημιώσεις για την κάλυψη των ζημιών σε ποσοστό 70%. Κατά την άποψή μου απαιτούνται προγράμματα που θα ενισχύσουν την επισκεψιμότητα στην πανέμορφη περιοχή μας, αλλά και προγράμματα ενίσχυσης των αφίξεων στο τοπικό αεροδρόμιο, ώστε για τα επόμενα δύο χρόνια να ενισχυθεί τουριστικά ο νομός, ο οποίος έχει μεγάλες και αναξιοποίητες δυνατότητες. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μαγνησία για το πώς μια κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για όλους και κυρίως για τον τόπο. Αναφορικά με τις βασικές υποδομές, έχει ολοκληρωθεί η πρόχειρη αποκατάστασή τους και τους πρώτους μήνες της άνοιξης θα αρχίσουν οι οριστικές αποκαταστάσεις των υποδομών σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, για τις οποίες θα απαιτηθεί περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ και αρκετή υπομονή.

Ο δήμαρχος Βόλου επανεξελέγη, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον περιφερειάρχη, ο οποίος χρεώθηκε λάθη και παραλείψεις. Θεωρείτε ότι ο Κώστας Αγοραστός χρεώθηκε περισσότερες ευθύνες από όσες του αναλογούσαν; Βρίσκεται σε διαδικασία εισαγγελική έρευνα για την απόδοση ευθυνών. Ποιες νομίζετε ότι ήταν οι σοβαρότερες παραλείψεις;

Δυστυχώς στην Ελλάδα μετά από καταστροφές, ακόμα και αν αυτές είναι φυσικές καταστροφές μεγάλης έκτασης, πάντα κάποιος πρέπει να φταίει και οι ευθύνες να προσωποποιούνται. Και ενώ οι ευθύνες μπορεί να είναι πολυσύνθετες και πολυδιάστατες αναζητείται πάντα ο ένας, ο αποδιοπομπαίος τράγος, η Ιφιγένεια που πρέπει να θυσιαστεί. Είναι μακραίωνη η παράδοσή μας αυτή. Δεν θέλω να μπω στη συζήτηση περί αναζήτησης ευθυνών. Και άλλωστε, είναι άλλο οι πολιτικές ευθύνες και άλλο οι ποινικές ευθύνες. Οι πολιτικές ευθύνες, δικαίως ή αδίκως, αποδόθηκαν. Οι ποινικές ευθύνες ευτυχώς απαιτούν άλλου είδους διαδικασίες και άλλου είδους τεκμηρίωση σε σχέση με μια πολιτική επιλογή καταψήφισης ή πολιτικής καταδίκης, οι οποίες μπορεί να είναι αποτέλεσμα του κλίματος που δημιουργούν γεγονότα τέτοιας έκτασης και ασφαλώς και η διαχείρισή τους.

Ποια είναι τα σοβαρότερα ζητήματα για τον νομό Μαγνησίας που έχετε φέρει προς συζήτηση και στη Βουλή, εκτός από το θέμα των πλημμυρών;

Τα ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης και μεταποίησης, το λιμάνι του Βόλου, το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων τουριστικών επενδύσεων και η ανάπτυξη του αεροδρομίου, η βελτίωση των δύο βιομηχανικών περιοχών του Βόλου και η χωροθέτηση μιας τρίτης στην περιοχή του Αλμυρού, είναι ορισμένα από τα ζητήματα που απασχολούν διαρκώς τις κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις. Επίσης, έντονα στην προηγούμενη θητεία, με πλήθος παρεμβάσεων, ασχολήθηκα με τα ζητήματα ολοκλήρωσης γεωχωρικών εργαλείων, όπως οι δασικοί χάρτες, το Κτηματολόγιο, τα όρια οικισμών, οι όροι εκτός σχεδίου δόμησης και άλλα, τα οποία θεωρώ εξόχως αναπτυξιακά ζητήματα με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και στον νόμο, ο οποίος όμως για να γίνεται σεβαστός πρέπει να υπάρχει και να είναι ολοκληρωμένος. Επιπλέον, τα ζητήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών των Β. Σποράδων (Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου) παραμένουν πάντα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός μου.

Έχετε εργαστεί επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος. Πώς φαντάζεστε τη σύγχρονη δημοσιογραφία;

Με κεφάλι ψυχρό. Πιο ψύχραιμη και πιο αντικειμενική, αν και το τελευταίο συνήθως αποτελεί μύθο. Σίγουρα πιο ερευνητική, αλλά και πιο ανθρώπινη, με την έννοια του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η δημοσιογραφία είναι το αποκούμπι των αδύναμων και το φρένο για τους ισχυρούς. Θα ήταν ωραίο να ενισχύσει αυτή την αποστολή της. Ωστόσο, δεν είμαι θιασώτης της ισοπεδωτικής άποψης ότι για όλα φταίνε οι δημοσιογράφοι και κυρίως ότι δεν υπάρχει πλέον δημοσιογραφία με την κλασική έννοια. Είναι πλήθος τα παραδείγματα δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον σύγχρονο άνθρωπο.

Η ΝΔ είναι σταθερά μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, οι πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση, σύμφωνα και με πρόσφατη δημοσκόπηση, να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της εγκληματικότητας.

Τα προβλήματα ήταν και είναι ο μεγάλος αντίπαλος της κυβέρνησης. Συμφωνώ με τις δημοσκοπήσεις ότι η ακρίβεια και η εγκληματικότητα είναι τα σοβαρότερα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες στο σύνολό τους. Γίνονται μεγάλες προσπάθειες και προσδοκούμε μεγαλύτερα αποτελέσματα. Δύσκολα μέτωπα. Η κυβέρνηση δίνει μάχη και δυστυχώς από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν υπάρχουν πειστικότερες προτάσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τη μάχη κατά της ακρίβειας και της εγκληματικότητας, καθημερινά και σε όλα τα μέτωπα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας