Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ υφυπουργός Υγείας Δ. Βαρτζόπουλος στο Govnews.gr: «Φακελάκι... τέλος!»

Ο υφυπουργός Υγείας Δ. Βαρτζόπουλος στο Govnews.gr: «Φακελάκι… τέλος!»

" Ο Covid και η ψυχική μας υγεία"

Υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Β’Θεσσαλονίκης. Ψυχίατρος, ειδικευμένος στην Ψυχιατρική και την Ψυχοθεραπεία στις Πανεπιστημιακές Κλινικές Βόννης και Κολωνίας και διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βόννης, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημιακών Κλινικών του ΑΠΘ για σειρά ετών.

O Δημήτρης Βαρτζόπουλος έχει ένα βιογραφικό που δικαιολογεί απόλυτα τη θέση του υφυπουργού Υγείας. Ασχολήθηκε με τον φοιτητικό συνδικαλισμό, υπήρξε Γραμματέας Πόλης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ , στην Νομαρχιακή ΟΝΝΕΔ και ανέλαβε θέσεις ευθύνης σε όλα τα επίπεδα οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Υπήρξε Πρόεδρος Τοπικής και Νομαρχιακών, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, Πρόεδρος της Διοικούσης Θεσσαλονίκης και Αν. Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του Κόμματος και  πολιτεύθηκε στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης από το 1993 έως το 2000.

Στη Δημόσια Διοίκηση υπηρέτησε ως Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας την περίοδο 2004-2009 και ορίστηκε Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Κυβέρνηση Παπαδήμου. Το 2012 κλήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, να ιδρύσει τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, της οποίας υπήρξε επικεφαλής μέχρι τον Οκτώβριο 2014. Στις εκλογές του Ιουλίου 2019 εξελέγη βουλευτής στην Β΄περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Ο υφυπουργός Υγείας μιλάει στο Govnews.gr για όλα όσα δεν αφήνουν το σύστημα Υγείας να ανασάνει, για τον προγραμματισμό και για τον νέο Υπουργό Υγείας.

Έχει γίνει πολύς λόγος για τον  τρόπο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων και το κόστος τους. Κάποιοι κάνουν λόγο για ασθενείς δύο ταχυτήτων και νόμιμα «φακελάκια». Ποιος είναι ο προγραμματισμός;

Όχι μόνο δεν υπάρχει νόμιμο «φακελάκι» αλλά το κυνηγάμε! Θέλουμε να σταματήσει αυτό και θα σταματήσει. Συνολικά έχουμε 90.000 αναμονές αλλά όλα τα τακτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ σταματούν στις 3 το μεσημέρι, λόγω ωραρίου. Η υπουργική απόφαση παρέχει τη δυνατότητα εφόσον είναι διατεθειμένοι να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία. Αυτό θα αποφασίζεται σε συνεργασία με τις διοικήσεις των νοσοκομείων , καθώς θα απαιτείται πέραν των χειρουργών και λοιπό υποστηρικτικό προσωπικό. Η ενιαία λίστα χειρουργείων και τα DRGs , που εισάγονται άμεσα για την παρακολούθηση της αποδοτικότητος κλινικών και εργαστηρίων θα εξασφαλίζουν, ότι η απογευματινή λειτουργία δεν θα αποβεί σε βάρος της πρωινής.

Τι σκοπεύετε να κάνετε για τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και τους γιατρούς, οι οποίοι παραπονούνται για ιδιαίτερα εξαντλητικά ωράρια;

Είναι γεγονός ότι οι γιατροί μας πιέζονται και δουλεύουν ασταμάτητα. Όμως έχουμε δώσει ήδη έξτρα κίνητρα  με την αύξηση των οικονομικών απολαβών. Η κατά 20% αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ ισοδυναμεί με αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές τους ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μεικτές

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την κυβέρνηση, η αύξηση κατά 20% συνεπάγεται πως ένας γιατρός θα δει κατά μέσο όρο αύξηση κατά 168 ευρώ το μήνα στις μεικτές απολαβές του και κατά 127 στις καθαρές του.

Επιπλέον, το 2024 τριπλασιάζεται το κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής σε προβληματικές και άγονες περιοχές των ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Ε.Σ.Υ. παρέμβαση, η οποία κοστίζει 20 εκατομμύρια ευρώ. Αποσκοπούμε στην  χορήγηση στοχευμένων αυξήσεων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως η εσωτερική παθολογία, η αναισθησιολογία, η ακτινολογία και η νεφρολογία, αλλά και για την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία συγκεκριμένων περιοχών της νησιωτικής, ορεινής, αλλά και όχι μόνο της χώρας, όπως η Κως, η Ξάνθη και η Λέρος. Ταυτόχρονα, επανασχεδιάζουμε το πλαίσιο των κινήτρων, οικονομικών και μη, για την παραμονή και προσέλκυση ιατρών κλάδου ΕΣΥ, καθώς και των περιοχών, για τις οποίες θα προβλέπονται, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες μεταβλητές. Στόχος, όπως λέγεται, είναι να καταστεί το πλαίσιο των κινήτρων πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό, ώστε να επιτύχει κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όλης της χώρας.

Είστε αρμόδιος για την Ψυχική Υγεία. Έχουν αυξηθεί οι ψυχικές νόσοι μετά τον covid και τον εγκλεισμό;

 Προφανώς έχουμε παρατηρήσει αύξηση. Θα ήθελα να διακρίνω δύο σημεία. Το πρώτο είναι οι άμεσες συνέπειες του κορωνοϊού κατά τη συνθήκη παγκόσμιας εγρήγορσης για την πανδημία, η οποία έχει λήξει. Το δεύτερο είναι η μεταπανδημική περίοδος κρίσης στην οποία εξακολουθούμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, γεγονός που συνιστά ένα αρκετά σοβαρό θέμα υγείας. Ως προς την πρώτη περίοδο προφανώς υπήρξαν επιστημονικά τεκμήρια, δηλαδή μελέτες, που απέδειξαν ότι οι ψυχικές νόσοι απασχόλησαν μεγαλύτερο τμήμα πληθυσμών. Ως προς τη δεύτερη περίοδο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχουν δημιουργηθεί νέες υπηρεσίες ψυχικής Υγείας με σκοπό την κάλυψη των αυξημένων αναγκών υγείας στον πληθυσμό.

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για περαιτέρω διάλυση του ΕΣΥ. Τι απαντάτε;

Αυτό που συμβαίνει είναι ακριβώς το αντίθετο. Όχι μόνο δεν διαλύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά ενισχύεται. Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών.  Επιπλέον, το 2024 έχει το Υπουργείο Υγείας τον μεγαλύτερο αριθμό εγκεκριμένων προσλήψεων από καταβολής του ΕΣΥ. Φέτος, θα κάνουμε 10.000  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μπορούμε να κάνουμε φέτος. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πως δεν βρίσκουμε εύκολα προσωπικά. Στόχος μας είναι να αντιστρέψουμε αυτή την εικόνα. Επιπλέον, έχουμε διαπιστώσει πως σε αρκετά νοσοκομεία κάνουμε διαγωνισμούς, οι οποίοι κηρύσσονται άγονοι. Εργαζόμαστε πάνω και σε αυτό γιατί θεωρούμε πως είναι ένα πραγματικό πρόβλημα,  το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

 

Είστε ειδικευμένος σε θέματα Νομικής Ψυχιατρικής. Περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, παραβατικότητα, αύξηση στα ποσοστά έμφυλης βίας. Γιατί εντείνονται όλα αυτά στη σύγχρονη κοινωνία; 

Είναι γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση των περιστατικών βίας, η οποία μας προβληματίζει. Βία υπήρχε πάντοτε αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Ο εκσυγχρονισμός της ζωής των ανθρώπων μείωσε τη σύγχρονη εποχή τα περιστατικά. Όμως, διαπιστώνεται και πάλι αύξηση, ειδικά στα συμβάντα μεταξύ των νέων. Είναι μία δύσκολη συνθήκη. Στόχος μας ήταν να μειώσουμε τα περιστατικά και να φροντίσουμε θύτες και θύματα, μαζί με τις οικογένειές τους. Προχωρήσαμε στην επέκταση της γραμμής 10306, η οποία παρέχει ψυχολογική υποστήριξη μέσω εξειδικευμένου προσωπικού. Στόχος μας είναι η πρόληψη των φαινομένων. Εφόσον κάποιος γονέας ή εκπαιδευτικός δει ή διαπιστώσει κάτι να καλέσει για να προλάβουμε δυσάρεστα περιστατικά μέσω συμβουλών διαχείρισης που πλέον παρέχονται. Ταυτόχρονα, αφού δεν λειτουργήσει η πρόληψη, η γραμμή έρχεται να δώσει χείρα βοηθείας σε όλους. Η αποδόμηση του θεσμού της οικογένειας, η αλλαγή του τρόπου ζωής και η αποσύνδεση των ανθρώπων από τις οικογένειες και το φιλικό τους περιβάλλον είναι γενεσιουργά αίτια της δυσπροσαρμοστικότητας κυρίως των νέων και της αντίδρασής τους τόσο στην καθημερινότητα όσο και στα σύνθετα κοινωνικά φαινόμενα που παρουσιάζονται.

Σκοπεύετε να συνεργαστείτε και με άλλα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να βγάλετε ένα κοινό πλάνο για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιστατικών βίας;

Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, λαμβάνουμε μέρος στην  Επιτροπή για την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων. Θα συνεργαστούμε με το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης, μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τους υπουργούς Επικρατείας. Στην Επιτροπή θα λάβουν μέρος αρκετοί καθηγητές από ΑΕΙ προκειμένου όλοι μαζί να χαράξουμε ένα κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Άδωνι Γεωργιάδη;

Είναι εξαιρετική. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ένας ακούραστος πολιτικός, ο οποίος εργάζεται πυρετωδώς πάνω στο αντικείμενό του. Έχει κληθεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις, δίνει πάντοτε το 100% και συνεργαζόμαστε άψογα για να φέρουμε εις πέρας το κυβερνητικό έργα, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα στα νοσοκομεία μας και για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα  εγκύκλιος  για τη διαδικασία εισαγωγής ψυχιατρικών ασθενών στα νοσοκομεία. Σκοπεύετε να κάνετε κάποιες αλλαγές;

Η ερμηνευτική εγκύκλιος αποσκοπεί στην περαιτέρω διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με προβλήματα ψυχικής Υγείας και στην εξάλειψη εικόνων αστυνομικών να περιφέρουν ασθενείς πολλές φορές με χειροπέδες εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ο ρόλος της αστυνομίας περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο κατά τη διαδικασία εκτέλεσης της ακούσιας νοσηλείας και ο ρόλος των επαγγελματιών ψυχικής υγείας εξακολουθεί να είναι ο σημαντικότερος και ο πιο κομβικός τόσο στην παροχή των υπηρεσιών ψυχικής υγείας όσο και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων που πάσχουν από ψυχική νόσο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας