Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Μ. Καρχιμάκης στο Govnews.gr: «ΠΑΣΟΚ και κοινωνία είναι όπως… Έμμα Στόουν...

Ο Μ. Καρχιμάκης στο Govnews.gr: «ΠΑΣΟΚ και κοινωνία είναι όπως… Έμμα Στόουν και Λάνθιμος!»

Από τη στιγμή που είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από… ιδρύσεως, το 1974, έχει κάθε λόγο να μιλά και να διατυπώνει άποψη. Το κρίμα, όταν αφορά σε μια συνέντευξη, είναι ότι πρέπει να καταθέσεις ερωτήσεις – είμαι βέβαιος πως αν στον Μιχάλη Καρχιμάκη δίναμε απλά τον λόγο, θα μας συνέπαιρνε ο πολιτικός του λόγος.

Επί δεκαετίες βουλευτής Λασιθίου με το ΠΑΣΟΚ, ειδικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου το 1993-96, έχει διατελέσει υπεύθυνος του Γραφείου Αλληλεγγύης του κόμματος, και υπεύθυνος του Τομέα Τεκμηρίωσης (αποκαλύπτοντας πολλά από σκάνδαλα της κυβέρνησης Καραμανλή το 2004-2009) ενώ επί Γιώργου Παπανδρέου διετέλεσε υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (οπότε και εξελέγη με ποσοστό αποδοχής 82%).

Ο κ. Καρχιμάκης μίλησε στο Govnews.gr για το ΠΑΣΟΚ του σήμερα, για τα προβλήματα τις εποχής, για τις εκλογές αλλά και την πολιτική γενικότερα.

Έχετε οργανωθεί στο ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του. Η σημερινή του εικόνα είναι αποτέλεσμα πολλών συνιστωσών όλα αυτά τα χρόνια. Ποιοι είναι οι βασικότεροι παράγοντες που την επηρέασαν;

Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και εξελίσσονται μαζί με τους ανθρώπους που τα απαρτίζουν. Το ερώτημα πάντοτε είναι κατά πόσο η εξέλιξη αυτή είναι προς το καλύτερο. Το σημερινό ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ είναι το απαύγασμα των αγώνων για δημόσια υγεία με το ΕΣΥ, αξιοκρατίας με το ΑΣΕΠ, κοινωνικής και οικονομικής προόδου μέσα από το πρόταγμα της πράσινης ανάπτυξης και των μαχών για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μέσα από τις προτάσεις μας για το ευρωομόλογο.

Με λίγα λόγια, σε κάθε ιστορική φάση της μεταπολίτευσης το κίνημά μας εξελίχθηκε για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις ανάγκες της εποχής. Σήμερα θεωρώ πως, χάρη σε αυτή την πορεία, το ΠΑΣΟΚ είναι το πιο πλήρες, ιδεολογικά και πολιτικά, Σοσιαλιστικό κόμμα στην Ευρώπη. Επιπλέον χάρη σε αυτή την εξέλιξη και στο πολιτικό προσωπικό το οποίοι διαθέτουμε είμαι επίσης βέβαιος για το ότι είμαστε η πλέον ικανή δύναμη να οδηγήσει την χώρα μας στην έξοδο από την πολύ-κρίση την οποία βιώνει.

Θα υπάρξει ξανά ηγέτης στο ΠΑΣΟΚ όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου;

Οι ηγέτες έχουν δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον την προσωπική τους λάμψη και δεύτερον το όραμα και τις πολιτικές για να αλλάξουν την κοινωνία. Η ανάγκη για έναν ηγέτη προκύπτει από αυτό το πακέτο το οποίο του επιτρέπει να «βλέπει» τις πολιτικές που έχει ανάγκη η κοινωνία και έχει την προσωπική ικανότητα να πείσει για την εφαρμογή τους. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν και πότε θα αναδειχθεί ένας πολιτικός με αυτά τα χαρακτηριστικά σε οποιοδήποτε χώρο.

Έχει όμως σημασία να πούμε πως τα κόμματα δημιουργούνται για να καλύψουν με συλλογικό τρόπο αυτές τις ανάγκες και να υποστηρίξουν τις ηγεσίες στο αγώνα τους για την πολιτική αλλαγή. Το ΠΑΣΟΚ αυτή την στιγμή ως συλλογικός φορέας θεωρώ πως έχει αυτά τα χαρακτηριστικά – και για αυτό θα πρωταγωνιστήσει ξανά στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Έχετε διατελέσει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Γιατί κάθε χρόνο είμαστε «στο ίδιο έργο θεατές» αναφορικά με τα αιτήματα των αγροτών;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Δεν είμαστε το ίδιο έργο θεατές. Φέτος οι αγρότες πέρασαν σωρεία φυσικών καταστροφών, είχαμε τον Ιανό, είχαμε τον Daniel, είχαμε τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοπαραγωγή και ούτω καθεξής. μιλάμε λοιπόν για το ίδιο έργο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι πράγματι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται λες και είμαστε στο ίδιο έργο θεατές και δεν αναγνωρίζει το δίκαιο των αιτημάτων των αγροτών. Δεν γίνεται να έχει επέλθει μια αρνητική κοσμογονία σε έναν από τους βασικούς παραγωγικούς πυλώνες της χώρας και η κυβέρνηση να προσφέρει ασπιρίνες αντί για δραστικές λύσεις, ενώ λεφτά υπάρχουν για τους λίγους και ισχυρούς.

Συζητήθηκε πολύ τα τελευταία 24ωρα μια πιθανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς. Είστε σύμφωνος; Και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί;

Η ιστορία των επιτυχημένων προοδευτικών εγχειρημάτων, είναι μια ιστορία συγκλίσεων. Οι συγκλίσεις αυτές όμως, αν θέλουμε πράγματι να αφορούν στην κοινωνία, δεν μπορεί να γίνονται σε επίπεδο κορυφής. Αντίθετα, πριν μιλήσουμε για τις κομματικές ηγεσίες θα πρέπει να δούμε πώς το ΠΑΣΟΚ θα πετύχει συγκλίσεις σε επίπεδο κοινωνίας, στους δήμους, τα σωματεία και τα κινήματα. Ο δήμος Αθηναίων αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ως προς αυτό. Η σύγκλιση που επιτεύχθηκε δεν ήταν με τις κομματικές ηγεσίες αλλά με τους ίδιους τους προοδευτικούς πολίτες.

Το ΠΑΣΟΚ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις Ευρωεκλογές;

Το ΠΑΣΟΚ έχει βρει ξανά τον βηματισμό του και την επικοινωνία τους με την κοινωνία. Η, δε, σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία είναι σαν αυτή της… Έμμα Στόουν με τον Γιώργο Λάνθιμο. Ετοιμαστείτε λοιπόν για Όσκαρ στην Έμμα και πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ!

Έχετε πει σε συνέντευξή σας ότι ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε κακός πρωθυπουργός επειδή έδωσε κουπόνια στον λαό αντί για αξιοπρέπεια και ελπίδα. Τότε γιατί οι πολίτες επιμένουν να τον ψηφίζουν;

Μέχρι τις εθνικές εκλογές η πολιτική γεωγραφία της χώρας έκανε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φαίνεται πως παίζει χωρίς αντίπαλο. Πολλά έχουν αλλάξει έκτοτε. Το επιχείρημα «41%» τελειώνει στις ευρωεκλογές…

Ποια λάθη έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ στη στάση του ως αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να χρεωθεί μικρότερα ποσοστά από όσα αναμένατε στις εθνικές εκλογές;

Το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές αύξησε τα ποσοστά του κατά 50% σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Δύσκολα το λες αποτυχία αυτό…

Ποιο είναι το βασικότερο πρόβλημα στην πολιτική;

Η έλλειψη αξιοπιστίας. Τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο το Δυτικό κόσμο έχει εμπεδωθεί το δόγμα «η οικονομία αποφασίζει, η πολιτική εκτελεί και η κοινωνία υποτάσσεται». Έτσι η πολιτική δεν φαντάζει πλέον αξιόπιστη ασπίδα για τους πολλούς. Αντίθετα μπορεί να φαντάζει ακόμα και εχθρός της κοινωνίας. Αυτό το δόγμα πρέπει να σπάσουμε στην πράξη και να επαναφέρουμε την αξιοπιστία στην πολιτική.

Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά δίνει αγώνες για την κυριαρχία της πολιτικής απέναντι στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αγοράς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι αγώνες του Ανδρέα Παπανδρέου απέναντι στους «ραντιέρηδες», οι μεταρρυθμίσεις του Γιώργου Παπανδρέου για το λαθρεμπόριο πετρελαίου, και οι μάχες του Νίκου Ανδρουλάκη προκειμένου να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των τραπεζών και των εταιριών ενέργειας.

Πώς μπορεί να παταχθεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια;

Το πρώτο το οποίο πρέπει να συμβεί είναι να φορολογηθούν τα υπερκέρδη εκεί που έχουν εντοπιστεί. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι τράπεζες και οι εταιρίες ενέργειας.

Δεύτερον, πρέπει να εισαχθούν καλές πρακτικές από την Ευρώπη που έχουν ρίξει τις τιμές στο ράφι όπως π.χ. η μείωση του ΦΠΑ στην Ισπανία.

Τρίτον και κυριότερο, χρειάζονται μαζικοί και αυστηροί έλεγχοι στην αγορά. Το τελευταίο όμως προϋποθέτει την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών οι οποίοι είναι δραματικά υποστελεχωμένοι. Η αδιαφορία της κυβέρνησης για την ενίσχυση τους σε μία τέτοια κρίσιμη στιγμή μαρτυρά και την πολιτική της στόχευση. Δεν την ενδιαφέρει η ζωή του Έλληνα πολίτη αλλά η τσέπη του εταιρικού μεγαλοστελέχους που πλουτίζει από την αισχροκέρδεια.

Γάμος ομύφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία. Ποια είναι η θέση σας;

Η θέση του ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια είναι ξεκάθαρη: είμαστε υπέρ των ίσων δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας