Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Φίλιππος Σαχινίδης στο GovNews.gr: «Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει στις ευρωεκλογές τη μεγάλη...

Ο Φίλιππος Σαχινίδης στο GovNews.gr: «Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει στις ευρωεκλογές τη μεγάλη ανατροπή»

«Οι δυνάμεις της ακροδεξιάς ήδη συμμετέχουν σε κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ και απειλούν να είναι ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών»

Η πολιτική σταδιοδρομία του Φίλιππου Σαχινίδη, υποψήφιου ευρωβουλευτή τον Ιούνιο με το ΠΑΣΟΚ είναι μακρά και επιτυχημένη.

Το 2007 εξελέγη Βουλευτής Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη το 2009. Τότε ανέλαβε υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και, κατόπιν, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θέση που διατήρησε και στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου ενώ αργότερα διετέλεσε, το 2012, υπουργός Οικονομικών. Επανεξελέγη στις εκλογές του 2012. Παραιτήθηκε από μέλος του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015 και προσχώρησε στο κόμμα που ιδρύθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ενώ είναι μέλος του Κινήματος Αλλαγής από την ίδρυσή του. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη κατά το διάστημα 2000-2004. Έχει αναπτύξει πλούσιο συγγραφικό έργο.

Μιλάει στο Govnews.gr για την υποψηφιότητά του, το ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου και την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Ποιοι είναι οι στόχοι του κόμματος και οι προσωπικού σας στόχοι;

Θα σας απαντήσω θεσμικά: οι αρμόδιοι για τις σχετικές ανακοινώσεις των υποψηφίων είναι ο Πρόεδρος και τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Το κόμμα επιδιώκει στις ευρωεκλογές τη μεγάλη ανατροπή. Να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ότι επιστρέφει ως πρωταγωνιστής με όραμα για τη χώρα. Με προγραμματικές προτάσεις για την επόμενη ημέρα, ώστε να επιταχύνουμε την μεγέθυνση, να αναπληρώσουμε τις απώλειες των κρίσεων, να μειώσουμε τις ανισότητες και να διασφαλίσουμε την πραγματική σύγκλιση της χώρας με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Η καθημερινότητα των πολιτών της Ευρώπης καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από όσα αποφασίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η νέα ομάδα Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θα πρέπει να εργαστεί και να συνεργαστεί εντός του Ευρωκοινοβουλίου ώστε, σε συνέχεια της προσπάθειας του Προέδρου Ν. Ανδρουλάκη που πέτυχε τη δημιουργία ενός μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών όταν συμβαίνουν φυσικές καταστροφές, να διασφαλιστεί η δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου προκειμένου να στηρίζονται οι χώρες σε συνθήκες κρίσης.

Η ομάδα αυτή θα πρέπει να θέσει ως στόχο να δώσει εντονότερο κοινωνικό πρόσημο στην προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τη στρατηγική αυτονομία, τη διατροφική ασφάλεια και την προστασία από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Να εργαστεί για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, η οποία ως έχει δημιουργεί πολλά προβλήματα στους Έλληνες και όχι μόνο αγρότες, χωρίς όμως να χαθεί ο στόχος για επίτευξη πράσινων στόχων ανάπτυξης στον τομέα της γεωργίας. Να εργαστεί ώστε να ενισχυθούν τα προγράμματα που διασφαλίζουν αξιοπρεπή στέγαση σε νέους και νέα ζευγάρια, αλλά και ίσα δικαιώματα στους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή ορισμένων ευρωπαϊκών κοινωνιών στην ακροδεξιά. Ανησυχείτε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2024;

Οι δυνάμεις της ακροδεξιάς ήδη συμμετέχουν σε κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ και απειλούν να είναι ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών. Οι ευθύνες για την εξέλιξη αυτή εντοπίζονται τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η ΕΕ αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων στις περισσότερες κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας, όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές του 2023, η ακροδεξιά στις διαφορετικές εκδοχές της εκπροσωπείται στη Βουλή από τρία διαφορετικά κόμματα που συγκέντρωσαν περίπου 14%. Αυτή είναι μια επικίνδυνη πολιτική εξέλιξη που δεν μας προβλημάτισε όσο πρέπει για το πως φτάσαμε ως εδώ και τι πρέπει να κάνουμε για να μην ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η πολιτική τους παρουσία και η απειλή για τη δημοκρατία.

Η μεγάλη πρόκληση για τους σοσιαλιστές που έχουν μιλήσει για την ανάγκη να αλλάξει πορεία η ΕΕ είναι να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και να εξηγήσουν στους πολίτες γιατί είναι αναγκαία η ισχυροποίηση της ΕΕ. Πώς θα εργαστούν για την αλλαγή πορείας, ώστε η ΕΕ να είναι πιο κοντά στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των πολιτών της. Πώς θα ανακόψουμε τη δυναμική της ακροδεξιάς που θέλει να περιορίσει τον ρόλο της ΕΕ προς όφελος της Ρωσίας ή άλλων δυνάμεων.

Πώς είδατε το καταδικαστικό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιγράφει με μελανά χρώματα την υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Συνιστά οπισθοδρόμηση, για πρώτη φορά μετά το 1981 και την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση της ΝΔ να εκθέτει με τις θεσμικές εκτροπές της τη χώρα. Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν καταδίκασε την Ελλάδα, αλλά την κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και τις αντιθεσμικές πρακτικές της.

Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου, Υφυπουργός και Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Απολογισμού – Ισολογισμού της Βουλής, σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του Κώστα Σημίτη. Η τσέπη του Έλληνα πολίτη στενάζει. Ποια μέτρα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για την ακρίβεια που βασανίζει τους πολίτες;

Το πρόβλημα της ακρίβειας έπαψε να οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Τώρα οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ανταγωνισμού, στον ολιγοπωλιακό χαρακτήρα πολλών αγορών που διευκολύνει τη χειραγώγηση των τιμών στην αγορά προϊόντων. Οι πολυεθνικές αλυσίδες βρίσκουν ευνοϊκές τις συνθήκες να πωλούν ακριβότερα στην Ελλάδα χωρίς καμία επίπτωση. Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν επιθυμεί να διαταράξει τις σχέσεις με τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και να μπει σε τροχιά σύγκρουσης παρά τις διακηρύξεις ότι η Ελλάδα δεν είναι «μπανανία».

Αναποτελεσματικοί υπήρξαν και οι έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Παρά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, τα οποία είναι χαμηλά σε σχέση με τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι επιχειρήσεις από αθέμιτες πρακτικές, το πρόβλημα της ακρίβειας είναι εδώ και υπονομεύει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων, δηλαδή τα επιπλέον κέρδη που έχουν οι επιχειρήσεις λόγω της δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά. Τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν το κόστος των ιδεολογικών εμμονών της ΝΔ για περιορισμένη παρέμβαση του κράτους και μέγιστη δυνατή ελευθερία των αγορών.

Ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση ώστε να επεκταθούν οι κλαδικές συμβάσεις στο σύνολο των εργαζομένων και να δοθεί άμεσα μια τριετία σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ώστε να καλύψουν τις απώλειες στην αγοραστική τους δύναμη.

Πιστεύετε ότι ο αρχηγός ορίζει την απήχηση που έχει το κόμμα στους ψηφοφόρους, τα στελέχη του ή το πρόγραμμά του;

Και τα τρία στοιχεία είναι σημαντικά, αλλά όχι εξ ίσου. Το πρόγραμμα αποτυπώνει καθαρές πολιτικές προτάσεις στη βάση ιδεολογίας και αξιών και αποτελεί τον πυρήνα της προσπάθειας του κόμματος να διευρύνει το ακροατήριό του. Την τελική ευθύνη για την επιτυχία του προγράμματος την έχει ο πρόεδρος. Τα στελέχη, με τη σειρά τους, συμβάλλουν στην προβολή των προγραμματικών θέσεων. Απουσία ενός καλοδουλεμένου προγράμματος, ικανά στελέχη με γνώσεις και εμπειρία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, δεν αρκούν για να ορίσουν την απήχηση του κόμματος στους πολίτες.

Έχετε πει ότι «Δεν αρκεί να φορέσεις ζιβάγκο για να γίνεις Ανδρέας Παπανδρέου» αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος αντάξιος του στον πολιτικό χώρο;

Η απόπειρα αναζήτησης του Ανδρέα Παπανδρέου στη σύγχρονη πολιτική σκηνή είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Όπως συμβαίνει με όλους τους χαρισματικούς ηγέτες, ο Ανδρέας Παπανδρέου διαμορφώθηκε από την πολιτική πραγματικότητα της εποχής του, την οποία εν τέλει διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό και ο ίδιος.

Τα πλήγματα στο κράτος δικαίου, απόρροια της πολυετούς κυριαρχίας της συντηρητικής παράταξης, σε συνδυασμό με την ταυτοτική κρίση που βιώνουν τα κεντροαριστερά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη, είναι τα κύρια γνωρίσματα της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας του σήμερα.

Όπως το 2013 δεν αρκούσε να φορέσει ζιβάγκο ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να δώσει λύσεις στα προβλήματα εκείνης της κρίσιμης πολιτικής περιόδου, σήμερα το ζητούμενο είναι ποια πολιτικά πρόσωπα μπορούν να ερμηνεύσουν σωστά τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα ώστε να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των Ελλήνων, οδηγώντας έτσι σε ανατροπή της κυριαρχίας της ΝΔ που εμφανίζεται ως το μόνο κόμμα με κυβερνητικά προσόντα. Τη λύση μπορεί να τη δώσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να το εμπιστευτούν περισσότεροι ψηφοφόροι;

Στα χρόνια της κρίσης οι σχέσεις των πολιτών με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κλονίστηκαν. Τώρα που πολίτες είδαν ότι οι αυταπάτες δεν οδηγούν παρά μόνο σε πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα ήρθε η ώρα να συστηθούμε ξανά. Να αποκαταστήσουμε σχέση εμπιστοσύνης και να τους παρουσιάσουμε το όραμα μας για μια Ελλάδα με οικονομία πιο ανθεκτική ώστε να αντέχει περισσότερο στις κρίσεις, πιο δυναμική ώστε να αποκαταστήσουμε τις απώλειες και πιο δίκαιη ώστε τα νέα εισοδήματα και ο νέος πλούτος που παράγεται να αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες ανεξάρτητα από την κοινωνική τους καταγωγή ή το μέρος της χώρας στο οποίο κατοικούν. Τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ άλλαξε, ανέδειξε νέα στελέχη, ανανεώθηκε σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την παιδεία, ιδιωτικό χρέος, την πολιτική προστασία, την ακρίβεια, την στήριξη των αγροτών και την κοινωνική στέγαση.

Πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαφή και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τα κοινωνικά κινήματα, τους νέους και τους ενεργούς πολίτες που αποστασιοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Άρα συνεχής επαφή με τους πολίτες με σεβασμό στις αγωνίες τους χωρίς έπαρση και κομπασμό αλλά με ενσυναίσθηση.

Διασπασμένος ΣΥΡΙΖΑ, αδύναμη αντιπολίτευση. Πιστεύετε ότι θα βοηθήσει η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου με στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν πιστεύει στις τεχνητές συγκολλήσεις ούτε στις συμφωνίες κορυφής. Έχει καταθέσει τις δικές του προγραμματικές προτάσεις στην κοινωνία και επιδιώκει μέσα από την ισχυρή εκλογική του ενίσχυση στις ευρωεκλογές να δώσει λύση στο πρόβλημα του κολοβού δικομματισμού που διαμόρφωσαν τα αποτελέσματα της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του 2023. Αποτελέσματα που οδήγησαν σε υποβάθμιση της ποιότητας της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε ακατάλληλος να ασκήσει τα καθήκοντα του ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι κατάλληλος ο Στέφανος Κασσελάκης για τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Από θέση αρχής δεν παρεμβαίνω στα εσωτερικά ζητήματα των άλλων κομμάτων. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο η ηγεσία του, αλλά η αδυναμία του να αναδείξει την πολιτική του ταυτότητα στη μεταμνημονιακή εποχή. Δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες γιατί είναι αναγκαία η παρουσία του στην πολιτική ζωή της χώρας και ποιο είναι το όραμά του για τη χώρα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας