Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Στ. Γκίκας στο GovNews.gr: «Ζητήματα που η Άγκυρα επαναφέρει συνεχώς, εγείρουν...

Ο Στ. Γκίκας στο GovNews.gr: «Ζητήματα που η Άγκυρα επαναφέρει συνεχώς, εγείρουν ερωτήματα για τις πραγματικές της προθέσεις»

«Αν τελικά επικρατήσει ο Τραμπ, θα έχουμε πιθανώς να αντιμετωπίσουμε τον «απομονωτισμό» της Αμερικής, που θα έχει  προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία»

Ο Φεβρουάριος ήταν μεστός διπλωματικών κινήσεων στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών, οι κίνδυνοι και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα είναι μεγάλες ενώ η Τουρκία προσπαθεί να επουλώσει πληγές του παρελθόντος αλλά συνεχίζει την άκαμπτη στάση της.

Στο πλαίσιο τούτο, το Gonvews.gr συνομίλησε με τον Στέφανο Γκίκα, βουλευτής της ΝΔ στην Κέρκυρα. Η εμπειρία του στα διεθνή θέματα αδιαμφισβήτητη, έχοντας διατελέσει τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ (2012-2015) ενώ είναι Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, καθώς και γραμματέας της Επιτροπής Οικονομικών του Κοινοβουλίου. Επίσης είναι μέλος της Αντιπροσωπείας της Βουλής στην Διακοινοβουλευτική Ένωση και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλάει για τις προκλήσεις στο γεωπολιτικό τοπίο, για κρίσιμα θέματα στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής και για την απόφασή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Βλέπουμε από το βιογραφικό σας ότι έχετε υπηρετήσει σε σημαντικές Μονάδες του Στόλου και σε κρίσιμες επιτελικές θέσεις, συμμετέχοντας σε πληθώρα αποστολών υψηλής εθνικής σημαντικότητος και αργότερα επιλεγήκατε να υπηρετήσετε σε διπλωματική θέση στην Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και  διαπραγματευτήκατε με ιδιαίτερη επιτυχία πολλές υποθέσεις εθνικού ενδιαφέροντος. Πείτε μας δυο λόγια για αυτές τις συμμετοχές.

Η αλήθεια είναι ότι υπηρέτησα σε σημαντικές θέσεις στην καριέρα μου στο Πολεμικό Ναυτικό. Είχα την τιμή να είμαι Κυβερνήτης της Φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ» Ναυαρχίδας του Στόλου μας και να υπηρετήσω στην Εθνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ήμουν επίσης επί τριετία Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που απέκτησα ήταν σημαντικές.  Διαχειρίστηκα μείζονα θέματα εθνικής σημασίας και έτσι όταν αποφάσισα να μπω στην πολιτική, είχα το απαραίτητο υπόβαθρο για να προσφέρω και από αυτό το μετερίζι.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει κρίσιμος και απειλητικός  για το έδαφος της Ευρώπης, υπάρχουν πολυεπίπεδες προκλήσεις στο γεωπολιτικό τοπίο. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι θα προστατεύσει την Ελλάδα, αν βγει πρόεδρος. Ποια είναι τα κρισιμότερα θέματα  στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει το κρισιμότερο θέμα στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, διότι αν η Δύση κάνει πίσω και σταματήσει την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη ρωσική υπεροχή και εν τέλει νίκη και άρα θα επανέλθει ο φόβος στην Ευρώπη για την ρωσική στρατηγική απειλή.

Αποτελεί βέβαια θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι 27 Ευρωπαίοι Ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν την Ουκρανία με το σημαντικό κονδύλι των 50 δισ. ευρώ ξεπερνώντας τη σκόπελο του Ουγγρικού βέτο. Όμως αυτό δεν φτάνει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη στήριξη της Ουκρανίας χωρίς και την ουσιαστική  βοήθεια των ΗΠΑ.

Παρά τα προσκόμματα που συναντά ο πρόεδρος Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, η Γερουσία κατάφερε τελικά να εγκρίνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, σε 8-9 μήνες γίνονται εκλογές στην Αμερική και αν τελικά επικρατήσει ο Τραμπ, θα έχουμε πιθανώς να αντιμετωπίσουμε τον «απομονωτισμό» της Αμερικής, που θα έχει  προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι ένα «παζλ» για γερούς λύτες…

Πώς κρίνετε τη συνάντηση Ερντογάν- Μητσοτάκη; Γυρίσαμε όντως σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή θεωρείτε ότι ο Ερντογάν παραμένει απρόβλεπτος;

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, συνέβαλε πράγματι, μετά από πολλά χρόνια, στη δημιουργία ενός πιο θετικού κλίματος.

Η διάθεση συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί με πράξεις να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος, όπως π.χ. με την συγκατάθεσή της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ή η προσπάθεια που καταβάλει να γεφυρώσει χάσματα με σημαντικές χώρες της περιοχής, όπως π.χ. με την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αίγυπτο μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, δίνει το στίγμα ότι η Τουρκία προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στον γεωπολιτικό χάρτη.

Εντούτοις, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα τα οποία η Άγκυρα επαναφέρει συνεχώς, όπως το καθεστώς και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, η εμμονή στη «Γαλάζια Πατρίδα», το “casus belli”, η αδιαλλαξία στο Κυπριακό, κλπ.

Όλα τα παραπάνω εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τις πραγματικές της προθέσεις.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα και σταθερά προσηλωμένη στην υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Η Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα θέλησε να δηλώσει παρούσα στις εξελίξεις με τις επισκέψεις Γεραπετρίτη σε Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Αίγυπτο, με επίκεντρο την ανθρωπιστική βοήθεια και την επόμενη μέρα του πολέμου. Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επέμεινε στην αναγκαιότητα αποστολής ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Πολλοί εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη συμμετοχή της χώρας μας σε μια τέτοια αποστολή.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στη Μέση Ανατολή δήλωσε παρούσα. Αφενός διότι ως χώρα καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις και αφετέρου διότι υποστηρίζουμε το δικαίωμα μιας χώρας στην αυτοάμυνα, πάντα όμως σύμφωνα με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Επιπλέον, η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο συνομιλητή για τις χώρες της ευρύτερης περιοχής καθώς έχει αποδείξει με τη στάση της διαχρονικά, ότι μπορεί να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο δράσαμε άμεσα και συνεχίζουμε να δρούμε, ώστε να συμβάλουμε στην προσπάθεια περιορισμού της ανθρωπιστικής κρίσης και της μη γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Όσον αφορά στην απόφαση αποστολής Ελληνικής Φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα και ανάληψης της Διοίκησης από το χερσαίο Στρατηγείο της Λάρισας, αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας. Η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν πρωτοπόρος σε αντίστοιχες επιχειρήσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ανάλογες αποστολές. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι η Ελλάδα είναι από τις σημαντικότερες χώρες στη παγκόσμια ναυτιλία και έχει τεράστια συμφέροντα.

Θεωρώ λοιπόν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έλαβε τη σωστή απόφαση διότι η χώρα μας οφείλει να παίρνει θέση στα παγκόσμια δρώμενα και να εισακούεται. Εξάλλου πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στην οποία συμμετέχουν σημαντικές χώρες. Πρέπει επιτέλους να περάσουμε το μήνυμα στις τρομοκρατικές ομάδες – τώρα στους Χούθι της Υεμένης – ότι δεν μπορούν να δρουν ανεξέλεγκτα.

Ποια είναι η σημασία της παρουσίας των F-35 στο οπλοστάσιο της Ελλάδας;

Τα F-35 θα αποτελέσουν  ένα οπλικό σύστημα «σταθμό» για την Ελλάδα.

Πρόκειται για νέα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία θα θωρακίσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και θα αυξήσουν δραστικά την αποτρεπτική τους ικανότητα, αλλάζοντας δραστικά την ισορροπία στον αέρα υπέρ της Ελλάδος.

Η Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή, άρα η φωνή της εισακούεται και με την ολοκλήρωση και των άλλων μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων – θυμίζω 140 προγράμματα άνω των 12 δις € – διασφαλίζονται στον καλύτερο δυνατό βαθμό τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα και η εθνική κυριαρχία. Και σε συνάρτηση με την πολυδιάστατη και δυναμική εξωτερική πολιτική και διπλωματία, η χώρα μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Η ΝΔ έχει κερδίσει μεγάλο έδαφος στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Τι προβλέπετε για τις Ευρωεκλογές;

Η [αράταξή μας κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό τα τελευταία χρόνια, διότι η κυβέρνησή μας είναι εξόχως μεταρρυθμιστική και αποτελεσματική, παρά τις πολλές εξωγενείς κρίσεις και δυσκολίες. Βεβαίως υπάρχει έλλειμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που δεν είναι καλό για την Δημοκρατία μας. Ανέκαθεν ο τόπος είχε την ανάγκη ισχυρής αντιπολιτεύσεως.

Τώρα για τις επερχόμενες ευρωεκλογές δεν έχουμε την πολυτέλεια της «χαλαρής» ψήφου διότι το διακύβευμα των εκλογών είναι πολύ σοβαρό.

Έχει τεράστια σημασία η σύνθεση της επόμενης Ευρωβουλής καθότι η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων, που σύμφωνα με τα υπάρχοντα  στοιχεία, οι Αντιευρωπαίοι λαϊκιστές μάλλον θα κυριαρχήσουν σε 18 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να αλλάξουν επί τα χείρω, τα δεδομένα.

Γι’ αυτόν το λόγο, οι 100 ημέρες που απομένουν μέχρις τις ευρωεκλογές είναι ένα σημαντικό διάστημα για να αφυπνιστούν τα δημοκρατικά κόμματα του πολιτικού ρεύματος, όπως το ΕΛΚ, και να αποτρέψουν τη σύνθεση μιας Ευρωβουλής γεμάτης με ευρωσκεπτικιστές που θα μας γυρίσουν πολλές δεκαετίες πίσω.

Συνεπώς οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες και όπως είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν τη σημασία «Εθνικής Κάλπης».

Πώς μπορεί να παταχθεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, που είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα των Ελλήνων πολιτών;

Η Κυβέρνηση δίνει καθημερινά μια δύσκολη μάχη κατά της ακρίβειας και της αθέμιτης κερδοσκοπίας προκειμένου να προστατεύσει την Ελληνική οικογένεια.

Από τον προηγούμενο χρόνο το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει λάβει μια σειρά μέτρων προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και παράλληλα να αυξήσει τον ανταγωνισμό.

Για παράδειγμα, η «μόνιμη μείωση της τιμής» των προϊόντων στα ράφια των super markets, κατά τουλάχιστον 5% και για τουλάχιστον 6 μήνες, η πλατφόρμα e-katanalotis, η στήριξη των νοικοκυριών με το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας, οι ενισχύσεις των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το καλάθι του νοικοκυριού κ.α.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν νέα δραστικά μέτρα για μείωση της τιμής σε βασικά αγαθά και περεταίρω έλεγχο αδικαιολόγητων ανατιμήσεων όπως π.χ. η θέσπιση πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα, η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών σε προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους κ.α., και φυσικά η αλματώδης αύξηση των ελέγχων και των προστίμων.

Η πάλη της κυβέρνησης με την ακρίβεια θα είναι συνεχής.

Καταψηφίσατε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Κοιτάξτε, επρόκειτο για ένα νομοσχέδιο που έρχεται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αρχές και αξίες της κοινωνίας, όπως εγώ τις αντιλαμβάνομαι και σε κάθε περίπτωση δυσκολεύομαι να εξισώσω τη μορφή της μάνας-μητέρας μέσα σε μία οικογένεια με οποιαδήποτε εναλλακτική εικόνα.

Επομένως, όπως είχα δηλώσει εξαρχής δημόσια, για αξιακούς λόγους καταψήφισα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Όμως οφείλω να πω ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απέδειξε ότι είναι πράγματι ηγέτης, γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε κατά συνείδηση, δείχνοντας με αυτό το τρόπο ότι σέβεται πρωτίστως την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητές σας για την Κέρκυρα; Τι σχεδιάζετε;

Ένα ζήτημα που με ικανοποιεί, είναι η σταδιακή εξέλιξη της Κέρκυρας σε Κέντρο Θαλάσσιου Τουρισμού της ΝΑ Μεσογείου. Είναι κάτι για το οποίο έχω δεσμευτεί προσωπικά και αποτελεί και βούληση του ίδιου του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ήδη στην περιοχή της Μπενίτσας και της Παλαιοκαστρίτσας λειτουργούν από το 2022 άλλες δυο μαρίνες, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την έναρξη κατασκευής της μαρίνας Mega-Yacht στον λιμένα της Κέρκυρας. Παράλληλα ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία και για τη μαρίνα της Λευκίμμης στη Νότια Κέρκυρα και για την μαρίνα της Ημερολιάς στον Βορρά. Προχωρούν επίσης οι εργασίες στη μαρίνα στο «Καφέ Γυαλί» στην παλιά πόλη, ενώ θα ακολουθήσει και η μαρίνα της Λάκκας Παξών.

Ακόμη, αναβαθμίζονται και οι λιμενικές υποδομές στα Διαπόντια νησιά με νέα σύγχρονα λιμάνια και επιτέλους με το νέο λιμάνι Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών, οι μελέτες του οποίου ολοκληρώνονται, η Βόρεια Κέρκυρα θα αποκτήσει ένα σύγχρονο λιμάνι που αποτελούσε διακαή πόθο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Θα πρόσθετα τέλος την δρομολόγηση του μεγάλου έργου Ύδρευσης της Κέρκυρας που αγγίζει τα 200 εκ. Ευρώ και την μεγάλη ανάπτυξη και αναβάθμιση του Αεροδρομίου μας που εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σύγχρονα – αναλογικά – των Βαλκανίων.

Βεβαίως ο αγώνας για την βελτίωση των υποδομών στα νησιά μας είναι διαρκής…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας