Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΗ Ελ. Βόζεμπεργκ στο Govnews.gr: «Με πρωθυπουργό Μητσοτάκη το διεθνές κύρος της...

Η Ελ. Βόζεμπεργκ στο Govnews.gr: «Με πρωθυπουργό Μητσοτάκη το διεθνές κύρος της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί»

«Οι λαϊκιστές εκμεταλλεύονται την αδυναμία των πολιτών να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα των προβλημάτων και χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων προτείνοντας ανέφικτες λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα»

Βουλευτής το 2009, ευρωβουλευτής από το 2014, διεκδικεί μια τρίτη συνεχόμενη θητεία στις Βρυξέλλες. Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι από τις πλέον έμπειρες προσωπικότητες του Ευρωκοινοβουλίου ενώ, ως δικηγόρος, έχει συμμετάσχει σε μεγάλες ποινικές δίκες έντονου κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης στις δίκες των εγκληματικών οργανώσεων 17 Νοέμβρη και Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας, όπου εκπροσώπησε στην πολιτική αγωγή θύματα και συγγενείς.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα ισότητας και μητρότητας και είναι μέλος του γνωστού σωματείου γυναικών «Η Καλλιπάτειρα», καθώς επίσης και της «Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών».

Η κ. Βόζεμπεργκ μίλησε στο Govnews.gr για το προβάδισμα της ΝΔ στις Ευρωεκλογές, για την ενίσχυση της aκροδεξιάς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για την επιστολική ψήφο, για την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, για την κόντρα με τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου και για τις eλληνοτουρκικές σχέσεις.

Υποψήφια στις Ευρωεκλογές με τη ΝΔ. Μεγάλη διαφορά, που αγγίζει τις 20 μονάδες εξασφαλίζει η Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει και νέα πτώση, ενώ η συγκυρία φαίνεται ότι ευνοεί την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. 

Η εκλογή στην Ευρωβουλή με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών αποτελεί μέγιστη τιμή και ευθύνη για κάθε ευρωβουλευτή. Η απόφαση βεβαίως για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου ανήκει αποκλειστικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ επιβεβαιώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που ακολουθούν. 

Όμως αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι κάλπες που προσφέρονται για κομματική καταγραφή ισχύος, ούτε πολύ περισσότερο για την αποστολή ανέξοδων μηνυμάτων διαμαρτυρίας. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, γιατί την επόμενη πενταετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ληφθούν αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης. 

Γι’ αυτό στις ευρωεκλογές δεν νοείται ούτε χαλαρή ψήφος ούτε ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά μόνο ψήφος ευθύνης! 

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο. Το σχέδιο νόμου είχε προκαλέσει ήδη αντιδράσεις, αλλά η τροπολογία Κεραμέως για την επέκτασή της και στις εθνικές εκλογές έχει επιφέρει ακόμη περισσότερες. Γιατί; Γεννώνται όντως εύλογοι προβληματισμοί ως προς την εγκυρότητα της διαδικασίας;

Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση  που συμβάλλει στην αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές και στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, αφού αυτή γίνεται πιο αντιπροσωπευτική με τη συμμετοχή ακόμη περισσότερων συμπολιτών μας, οι οποίοι για διάφορους λόγους, δυσκολεύονταν να συμμετάσχουν  στην εκλογική διαδικασία.

 

Εκτός από τις προφανείς περιπτώσεις αποδήμων, ασθενών, αναπήρων και ηλικιωμένων, υπάρχουν πολλές ακόμη κατηγορίες πολιτών που θα δυσκολεύονταν να ψηφίσουν, όπως επί παραδείγματι οι εποχικά εργαζόμενοι εκτός τόπου κατοικίας τους κατά την τουριστική περίοδο, όσοι εργάζονται τις Κυριακές, οι φοιτητές και οι σπουδαστές που φοιτούν σε άλλη πόλη και οι μαθητές της Γ` Λυκείου που δίνουν Πανελλαδικές.

Η εγκυρότητα της επιστολικής ψήφου δεν αμφισβητείται, γιατί  η διαδικασία είναι πιστοποιημένη, απολύτως αξιόπιστη και εγγυάται τόσο την ασφάλεια όσο και την ανωνυμία. 

Η επίμαχη τροπολογία της κυρίας Κεραμέως προέβλεπε για τις εθνικές εκλογές ακριβώς την ίδια διαδικασία, η οποία είχε λάβει την ομόθυμη υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις ευρωεκλογές. 

Με την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε μία ευκαιρία συναίνεσης και στερήθηκαν οι συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό τη δυνατότητα να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να εξηγήσουν πώς γίνεται να έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και να συμφωνούν με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, αλλά να διαφωνούν με την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές.

Πρόσφατα προειδοποιήσατε με ανάρτησή σας  ότι θα κινηθείτε νομικά εναντίον του Μπάμπη Παπαδημητρίου, αν δεν ανακαλέσει τα περί μεγάλου θέματος αναφορικά με το όνομά σας. Υπάρχει κάποια εξέλιξη πάνω στο θέμα;

Δικαίωμα αλλά και υποχρέωση πολιτών και πολιτικών είναι να προστατεύουν την υπόληψή τους, όταν θεωρήσουν ότι θίγεται με οποιονδήποτε τρόπο. Το θέμα έχει λήξει.  

Δηλώσατε σε συνέντευξή σας ότι έχετε αμυνθεί απέναντι στους Ευρωβουλευτές που ισχυρίζονται διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Νομίζετε ότι αδικαιολόγητα ελήφθη αυτή η πρωτοβουλία; 

Με κυβέρνηση τη ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το διεθνές κύρος της πατρίδας μας έχει αναβαθμιστεί. Από ουραγός της ΕΕ έχει εξελιχθεί σε πρωταγωνίστρια και έχει καταστεί συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε πολλές περιπτώσεις να εισηγείται λύσεις σε κοινές προκλήσεις. 

Επίσης σε διεθνές επίπεδο οι νέες αμυντικές συμφωνίες και οι νέες ισχυρές συμμαχίες της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις σημαντικές επιτυχίες της οικονομικής μας διπλωματίας, έχουν αναδείξει την πατρίδα μας ως  βασικό πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  

Αυτές οι αδιαμφισβήτητες επιτυχίες έχουν ενοχλήσει τους πολιτικούς μας αντιπάλους, οι οποίοι εδώ και τρία χρόνια έχουν εξαγάγει  την αντιπολίτευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Είναι ντροπή ότι Έλληνες ευρωβουλευτές κατηγόρησαν την πατρίδα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ψήφισαν το ενδεχόμενο να χαθούν πολύτιμα κοινοτικά κονδύλια, με μοναδικό σκοπό να πλήξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. 

Το πρόσφατο ψήφισμα ήταν οργανωμένη επίθεση εναντίον της ΝΔ και του ΕΛΚ ενόψει των ευρωεκλογών. Με ετερόκλιτα θέματα, fake news και αναπόδεικτους ισχυρισμούς, επιχειρήθηκε ο διασυρμός της χώρας και η κατασυκοφάντησή της με αφορμή υποθέσεις που εκκρεμούν  ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. 

Αυτό προκάλεσε και την αντίδραση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας. 

Ηχηρή απάντηση – κόλαφο άλλωστε σε αυτή τη μεθόδευση, έδωσε πριν λίγες ημέρες και ο έγκυρος Economist, που αναβάθμισε την Ελλάδα κατά πέντε θέσεις στο δείκτη Δημοκρατίας για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. 

Τις τελευταίες ημέρες καταθέσατε  επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για τις νέες τουρκικές προκλήσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου». Πιστεύετε ότι τελικά η πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν άλλαξε σελίδα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και ότι ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις; 

Αφορμή για την τελευταία επείγουσα ερώτησή μου ήταν οι νέες τουρκικές προκλήσεις με anti-Navtex σχετικά με τις δραστηριότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο και με επαναφορά ζητήματος αποστρατιωτικοποίησης συνολικά 23 ελληνικών νησιών. 

Είναι αλήθεια ότι με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Αθήνα έγιναν κάποια βήματα εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων. 

Όμως γνωρίζουμε καλά ότι έχουμε να κάνουμε με έναν δύσκολο και απρόβλεπτο γείτονα. Γι’ αυτό ο Έλληνας Πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι είμαστε συνεπείς, αλλά όχι αφελείς. 

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία πιο ισχυρή από ποτέ τόσο σε διπλωματικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο. 

Οι ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, η σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και η αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της Ελλάδας, που επετεύχθησαν επί των ημερών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιτρέπουν στην πατρίδα μας να συζητά με τη γείτονα χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά της δικαιώματα.  

 

Έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα ισότητας και μητρότητας. Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε επικίνδυνο το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και είπε σε παρέμβασή του ότι μετατρέπεται  η μητρότητα σε επάγγελμα και εμπόριο”, ενώ για την παρένθετη μητέρα, σχολίασε: “Με ποια λογική θα επιτρέψουμε την παρένθετη μητέρα στα ετερόφυλα ζευγάρια και θα την απαγορεύσουμε στα ομόφυλα;». Πώς κρίνετε την παρέμβασή του;

Η πρόσφατη μεταρρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει αντιδράσεις. Ήταν μία αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία επιτυγχάνεται η ισοτιμία όλων των πολιτών.

Κυρίως προστατεύονται παιδιά ομόφυλων γονέων, τα οποία ήδη υπάρχουν δίπλα μας και πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά.  

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι πρόσωπο σεβαστό. Αλίμονο αν δεν είχε το δικαίωμα να λέει την άποψη του, όποια και αν είναι. 

Με βάση τις έρευνες του τελευταίου εξαμήνου ανά χώρα παρατηρείται σημαντική ενίσχυση της ακροδεξιάς. Πόσο επικίνδυνο πιστεύετε ότι είναι αυτό για το μέλλον της Ευρωβουλής και της δημοκρατίας και τι γίνεται σε ελληνικό επίπεδο;  

Η εποχή που ακραία, ξενοφοβικά και λαϊκιστικά κόμματα αποτελούσαν στην Ευρώπη μικρές μειοψηφίες χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, δυστυχώς φαντάζει ήδη μακρινή. 

Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι η καθαρή δημοσκοπική πρωτιά του κόμματος της Λεπέν στη Γαλλία, η νίκη του Βίλντερς στις Ολλανδικές εκλογές και η δεύτερη θέση με ποσοστά άνω του 20% για το ακροδεξιό AfD στη Γερμανία. Τα παραπάνω παραδείγματα έρχονται να προστεθούν σε σειρά αντίστοιχων σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. 

Στην Ελλάδα μπορεί να εκπροσωπούνται στη Βουλή για πρώτη φορά τρία κόμματα που τοποθετούνται ιδεολογικά στα δεξιά της ΝΔ, όμως σε καμία περίπτωση δεν καταγράφεται στην ελληνική κοινωνία ένα ρεύμα αντίστοιχο με τα προαναφερθέντα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.  

Είναι αλήθεια ότι η μάχη απέναντι στα άκρα είναι δύσκολη, γιατί οι λαϊκιστές εκμεταλλεύονται την αδυναμία των πολιτών να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα των προβλημάτων και χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων προτείνοντας ανέφικτες λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα. 

Το μεγάλο διακύβευμα των προσεχών ευρωεκλογών είναι η ανθρωπογεωγραφία που θα διαμορφωθεί στην επόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να κινείται εντός του δημοκρατικού τόξου. Γιατί οι αποφάσεις που θα ληφθούν την επόμενη πενταετία για τα δημοσιονομικά, το μεταναστευτικό και μια σειρά άλλων κρίσιμων  ζητημάτων αφορούν τις ζωές όλων μας και θα καθορίσουν τις προοπτικές και το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας