Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΗ Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου στο GovNews.gr: «Αδιάλειπτη η μάχη της κυβέρνησης...

Η Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου στο GovNews.gr: «Αδιάλειπτη η μάχη της κυβέρνησης με την ακρίβεια μέχρι να αντιμετωπισθεί»

«Όλες οι δράσεις μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης στοχεύουν στην απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, στην παροχή δίκαιων κινήτρων, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και στην εστίαση σε μακροπρόθεσμες προοπτικές»

Με καθήκοντα υφυπουργού Ανάπτυξης από τις 27 Ιουνίου, η Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου κατέχει ένα κομβικό χαρτοφυλάκιο, δίπλα στον υπουργό Κώστα Σκρέκα.

Έχοντας ασκήσει μάχιμη δικηγορία επί 25 έτη, με εξειδίκευση σε θέματα δημοσίου δικαίου, η κ. Παπαδημητρίου πρωτοεξελέγη βουλευτής Πιερίας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2012 και επανεξελέγη στις εκλογές του 2019 και του 2023. Διετέλεσε κοσμήτορας της Bουλής και μέλος αρκετών, κομβικών επιτροπών του Κοινοβουλίου.

Μίλησε στο Govnews.gr για τις πρώτες κινήσεις μετά την πρόσφατη κακοκαιρία στον τόπο καταγωγής της, την Πιερία, για τα μέτρα κατά της ακρίβειας, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και για την ενίσχυση της ανάπτυξης στη χώρα μας.

Οι αριθμοί ευημερούν, νέες προοπτικές διανοίγονται για φθηνότερο δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά η μέση ελληνική οικογένεια αδυνατεί να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Ποια άλλα μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για την ακρίβεια;

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προβεί σε μια σειρά από πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τον έλεγχο της αισχροκέρδειας και την προστασία του καταναλωτή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Κώστας Σκρέκας έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα πως δε θα γίνει ανεκτή η κερδοσκοπία σε βάρος των καταναλωτών. Έχουν ήδη διενεργηθεί 25.000 έλεγχοι και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Από την 1η Μαρτίου, τέθηκε σε εφαρμογή μια νέα δέσμη μέτρων που οδήγησε στη μείωση των τιμών σε μια σειρά από κωδικούς, περί τους 4.000, καταναλωτικά προϊόντα, απορρυπαντικά, κλπ. Ήδη οι πολίτες μπορούν να βλέπουν σε χαμηλότερες τιμές στο ράφι έως και 20% σε πολλά προϊόντα.

Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτήν την δύσκολη μάχη με την ακρίβεια, με σχέδιο και επιμονή, επιλέγοντας τα κατάλληλα για κάθε περίπτωση εργαλεία. Είναι ένα ζήτημα που παρακολουθεί στενά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα επισκέπτεται σούπερ μάρκετ, μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων, ξεκαθαρίζοντας πως η μάχη είναι συνεχιζόμενη.

Το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στη νέα παρέμβαση για το «μπλοκάρισμα» των ανατιμήσεων. Ωστόσο, συνεχίζει να είναι δύσκολη η εξίσωση της πτώσης των τιμών και της μείωσης του πληθωρισμού, αφού η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να επηρεάσει την πορεία των τιμών.

Η ακρίβεια είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια και η μάχη της κυβέρνησης θα είναι αδιάλειπτη μέχρι να αντιμετωπισθεί.

Είναι γεγονός πως η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και το διεθνές εμπόριο. Η υποχρεωτική παράκαμψη της Ερυθράς Θάλασσας από πολλές ναυτιλιακές εταιρείες έχει οδηγήσει σε αύξηση των μεταφορικών κοστών, τα οποία αναπόφευκτα – ένα μέρος τους τουλάχιστον – θα περάσουν στις τελικές τιμές των προϊόντων.

Η επίλυση αυτής της δύσκολης εξίσωσης απαιτεί συνεχή προσπάθεια, αλλά και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Γι’ αυτό και στη μάχη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, εκτός από τα μέτρα κατά της ακρίβειας, η κυβέρνηση εστιάζει και στην αύξηση των εισοδημάτων των Ελλήνων.

Πότε προβλέπεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής σύστασης εταιρίας σε μόλις 10 λεπτά και με μηδαμινό σχεδόν κόστος στο πλαίσιο της απλούστευσης χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών;

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής μας στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι η απλούστευση των διαδικασιών και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Εργαζόμαστε συστηματικά για την υλοποίηση ενός σύγχρονου, ψηφιακού, και αποτελεσματικού πλαισίου που θα επιτρέπει την άμεση και απλοποιημένη σύσταση εταιρειών.

Ο στόχος μας είναι, εντός του 2024, η αδειοδότηση μίας επένδυσης στην Ελλάδα να γίνεται από το γραφείο του επιχειρηματία. Ήδη, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την απλούστευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η δυνατότητα ηλεκτρονικής σύστασης εταιρείας σε μόλις δέκα λεπτά αναμένεται να είναι διαθέσιμη από τον Μάιο του 2024.

Ποιες είναι οι ενέργειές σας  για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα;

Γραφειοκρατία και επενδύσεις δεν πάνε μαζί. Έχουμε εντείνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ακόμη πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα ενθαρρύνει την καινοτομία, θα ενισχύει τις επενδύσεις και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το επιτυγχάνουμε αυτό, καταρχάς μέσω της περαιτέρω απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας οικονομικών δραστηριοτήτων με την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας εντός του 2024, της θέσπισης νομοθεσίας για τη βελτίωση των βιομηχανικών υποδομών και της θέσπισης μέτρων για την αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς στον τομέα των βιομηχανικών προϊόντων.

Παράλληλα, στο πεδίο της αδειοδότησης, έχει ξεκινήσει και έχει γίνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια απλοποίησης της αδειοδότησης παραγωγικών επιχειρήσεων.

Σύντομα, θα γίνει η μετάβαση από την ψηφιακή πλατφόρμα NotifyBusiness στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ), το οποίο θα υποστηρίζει διαδικτυακά όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν και να ελεγχθούν, μειώνοντας καθοριστικά τη γραφειοκρατία.

Παράλληλα, η στρατηγική μας συμπληρώνεται από την ανάπτυξη σύγχρονων βιομηχανικών πάρκων και κέντρων εφοδιαστικής αλυσίδας μεγάλης κλίμακας, δημιουργώντας υποδομές υποδοχής νέων επενδύσεων.

Τι σκοπεύετε να κάνετε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας;

Η ανάγκη για ενίσχυση της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων με εξειδικευμένο  και μη  προσωπικό είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ και απαιτεί συντονισμένες δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δεσμευτεί για την ανάπτυξη και ενίσχυση προγραμμάτων κατάρτισης που θα παρέχονται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), με στόχο την ενδυνάμωση τόσο του εξειδικευμένου όσο και του ανειδίκευτου προσωπικού. Η σύνδεση των αναγκών της αγοράς με την εκπαίδευση και την κατάρτιση είναι ουσιαστική για την ανάπτυξη μιας δυναμικής και ανταγωνιστικής οικονομίας.

Επιπλέον, ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να γνωστοποιούν τις ζητούμενες προς πλήρωση θέσεις εργασίας και τις ειδικότητες που απαιτούνται, ώστε να διευκολυνθεί η διασύνδεση με τους κατάλληλους υποψήφιους. Η στενή συνεργασία με τη ΔΥΠΑ και άλλους θεσμικούς φορείς της βιομηχανίας είναι κρίσιμη για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Αναγνωρίζουμε επίσης τη σημασία της μεταρρύθμισης για την άσκηση των τεχνικών επαγγελμάτων, καθώς και την ανάγκη για μια ολιστική μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με στόχο την αποτελεσματικότερη διασύνδεση με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Όσον αφορά την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε τις γυναίκες επιχειρηματίες μέσω της παροχής ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης, χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων mentoring.

Έχετε υπογράψει πρόσφατα απόφαση για ένταξη 20 βιομηχανικών πάρκων στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Πείτε μας δυο λόγια για αυτά τα έργα.

Η ένταξη και χρηματοδότηση των 20 βιομηχανικών πάρκων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό άνω των 44 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής μας. Έχει ως στόχο την αναβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας προς ένα πιο «πράσινο» και «έξυπνο» μοντέλο εντός των επόμενων πέντε ετών.

Οι επιλεγμένες περιοχές για την ανάπτυξη ή την επέκταση βιομηχανικών πάρκων περιλαμβάνουν σημαντικά αστικά και περιφερειακά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, από τη Λαμία και τα Ιωάννινα έως την Κομοτηνή και το Ηράκλειο, αντικατοπτρίζοντας την πρόθεσή μας για προώθηση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας σε πανελλαδικό επίπεδο. Η υλοποίηση της δράσης θα οδηγήσει στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους, με στόχο τη σταδιακή μετατροπή τους σε καινοτόμα, τεχνολογικά έξυπνα και περιβαλλοντικά βιώσιμα βιομηχανικά πάρκα.

Ενισχύεται έτσι η εθνική, αλλά και η τοπική, οικονομία, επιτυγχάνεται περαιτέρω η προστασία του περιβάλλοντος, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, επιχειρηματικότητας, απασχόλησης και των υποδομών, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν αναπτυξιακό έλλειμμα, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα αποτελέσουν, όπως είναι αναμενόμενο, ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς.

Σηματοδοτεί μια νέα εποχή προς την κατεύθυνση της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την ενίσχυση της ανάπτυξης στη χώρα μας;

Όλες οι δράσεις μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης στοχεύουν στην απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, στην παροχή δίκαιων κινήτρων, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και στην εστίαση σε μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Η χώρα μας διαθέτει παραδοσιακούς βιομηχανικούς κλάδους, που όχι μόνο άντεξαν στην οικονομική κρίση, αλλά και κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και να προσφέρουν σταθερές θέσεις εργασίας. Θέλουμε να ανέβουμε επίπεδο και γι΄ αυτό χρειαζόμαστε μια στρατηγική για μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη, όπου η βιομηχανία θα παίζει κρίσιμο ρόλο.

Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί η Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία, η οποία έχει ως στόχο να συνεισφέρει μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ, από 11% που είναι σήμερα, με σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας και προσέλκυση επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, εργαζόμαστε σε μια σειρά από δράσεις. Για το 2024, έχουμε επικεντρωθεί στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη μείωση της γραφειοκρατίας, με την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, την ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης της χώρας μας, όπως με την ένταξη των επιχειρηματικών πάρκων στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τη μεταρρύθμιση των τεχνικών επαγγελμάτων.

Φυσικά, δε σταματάμε εδώ, αλλά σύντομα θα ανακοινώσουμε και νέα κίνητρα για τη βιομηχανία, στο πλαίσιο της «πράσινης» και ψηφιακής μετάβασης της οικονομίας.

Η πρόσφατη κακοκαιρία άφησε πίσω της αρκετές καταστροφές στην εκλογική σας περιφέρεια, την Πιερία. Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις;

Είμαι σε διαρκή επικοινωνία από την πρώτη στιγμή με τον Υφυπουργό  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, αλλά και με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (τον δήμαρχο Δίου – Ολυμπίου κ. Βαγγέλη Γερολιόλιο και την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου), για τον συντονισμό των κινήσεων και των ενεργειών, που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση των σοβαρών ζημιών που έχουν προκληθεί σε υποδομές, αλλά και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής λόγω της πρόσφατης σφοδρής κακοκαιρίας.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση και τις επόμενες ημέρες θα μεταβούν στην Πιερία κλιμάκια του ΕΛΓΑ με στόχο την καταγραφή των καλλιεργειών που υπέστησαν ζημίες.

Εργαζόμαστε συντονισμένα, κυβέρνηση και συναρμόδιοι φορείς, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών, διασφαλίζοντας τη στήριξη της αγροτικής κοινότητας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας