Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Κωστής Καρπόζηλος στο GovNews: «Στη δική μας πολιτική, στο επίκεντρό...

Ο Κωστής Καρπόζηλος στο GovNews: «Στη δική μας πολιτική, στο επίκεντρό της βρίσκεται ο άνθρωπος»

«Αυτό που παρατηρώ είναι ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό στα αριστερά και στα κεντροαριστερά του πολιτικού χάρτη»

Ο Κωστής Καρπόζηλος, εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς οργανώθηκε σαν έφηβος στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στην Αριστερά και υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανάμεσα στο 2022-2023.

Είναι ιστορικός, έχει διατελέσει διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Σπούδασε νεοελληνική λογοτεχνία στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ με  μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ακαδημαϊκή καριέρα στο εξωτερικό.

Μιλάει στο Govnews.gr για τις προτάσεις της Νέας Αριστεράς, τον στόχο στις Ευρωεκλογές, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος φέρεται να είναι ιδιοκτήτης εταιρείας στο εξωτερικό.

Η Νέα Αριστερά αποτελεί πια τον ένατο κοινοβουλευτικό πόλο. Ποιος είναι ο άμεσος στόχος, και ποσοστιαία, για τις Ευρωεκλογές και ποιος ο μελλοντικός;

Η βασική μας στόχευση είναι να δημιουργήσουμε πολιτικά γεγονότα και να δώσουμε την αναγκαία ώθηση που χρειάζεται η αριστερά και η κεντροαριστερά στη χώρα μας για να βγει από το τέλμα που την χαρακτηρίζει. Δίχως τοξικότητα, εύκολα συνθήματα και μικροπολιτικούς χειρισμούς. Για αυτό και η συνδιάσκεψή μας είχε ως κεντρικό τίτλο «η πολιτική επιστρέφει». Και στη δική μας πολιτική, στο επίκεντρό της βρίσκεται ο άνθρωπος. Ο πολίτης. Ο κάθε ένας και κάθε μια από μας που νιώθει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πηγαίνουν καλύτερα. Να ζήσουμε τελικά καλύτερα. Και αυτό απαιτεί, να επιστρέψει το όραμα και η έμπνευση, ώστε να υπάρξει εκείνη η ορμή, που επιζητά και την οποία χρειάζεται η δημοκρατία μας και το πολιτικό μας σύστημα.

Σας ανησυχεί που ποσοστιαία, στις δημοσκοπήσεις, η Νέα Αριστερά παραμένει αρκετά χαμηλά ή το κρίνετε ως λογικό, καθότι είναι ακόμη «φρέσκια» νέα κίνηση;

Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο της στιγμής, για να μελετήσουμε τις τάσεις και να ξέρουμε που βαδίζουμε. Αυτό που παρατηρώ, είναι ότι υπάρχει ένα τεράστιο κενό στα αριστερά και στα κεντροαριστερά του πολιτικού χάρτη. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Η Νέα Αριστερά συμπληρώνει τρεις μήνες ζωής. Πιστεύω πως τα αποτελέσματα θα είναι πολύ θετικά και θα αποτελέσουμε την ευχάριστη έκπληξη. Τα περιθώρια είναι τεράστια. Εμείς χρωστάμε στην κοινωνία και οφείλουμε να την πείσουμε ότι αποτελούμε την αριστερά που έχει ανάγκη. Δεν μας χρωστάει εκείνη.

Ποια, κατά σειρά προτεραιότητας, θεωρείτε ότι είναι τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τον Έλληνα πολίτη και ποιες είναι οι αντίστοιχες θέσεις και προτάσεις της Νέας Αριστεράς;

Να μπει ένα τέλος στην ακρίβεια με εντατικούς ελέγχους στην αγορά, μείωση των έμμεσων φόρων στα είδη πρώτης ανάγκης και πλαφόν στην κερδοφορία επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν. Να απαλλαγεί η χώρα από τον κρατικοδαίτο καπιταλισμό, τα χρήματα των εξοπλισμών να γίνουν δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και τι δημόσιες δαπάνες. Να οχυρωθεί η ώρα από την κλιματική κρίση. Ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας να στηριχθούν έμπρακτα. Να πάψει να υπάρχει γραφειοκρατία, ώστε να ενισχυθεί η υγιής επιχειρηματικότητα και να βελτιωθεί η σχέση των πολιτών με το κράτος. Το τελευταίο, να επενδύσει στο κράτος πρόνοιας. Για μια χώρα με δικαιώματα, βάθεμα και πλάτεμα της Δημοκρατίας μας.

Είναι η πόρτα της Νέας Αριστεράς ανοιχτή και σε κεντρώα έως κεντροαριστερά στελέχη που ενδεχομένως έχουν παρελθόν στο ΠΑΣΟΚ, κόμμα που ψέγατε,  όταν ανήκατε (ως ΚΟ) στον ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι ώρα ευθύνης, ώρα εξωστρέφειας, ώρα διαλόγου, για την απαρχή μιας νέας Αριστεράς, που θα απλώνεται από την ριζοσπαστική Αριστερά και την πολιτική οικολογία ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Μακριά από εμάς αντιλήψεις μικρομάγαζων και ναρκισσιστικές μικροδιαφορές, όταν η χώρα διψά για μια εναλλακτική προοδευτική και δημοκρατική πρόταση.

Έχει παρατηρηθεί ότι παλαιά στελέχη του χώρου που εντάχθηκαν στη Νέα Αριστερά, τις ο κ. Δημήτρης Βίτσας, έχουν περιορίσει έως εκμηδενίσει τις δημόσιες εμφανίσεις μετά την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια επικοινωνιακή τακτική ή απλά έτυχε;

Νομίζω ότι το εγχείρημα της Νέας Αριστεράς σηματοδοτεί μια έμπρακτη ανανέωση. Και στο πνεύμα αυτό σύντροφοι με πλούσια εμπειρία και σημαντικές παρακαταθήκες κάνουν τις ανάλογες επιλογές για να υπηρετήσουν αυτόν τον στόχο. Στη Νέα Αριστερά δεν περισσεύει κανείς και δεν υπάρχουν εσωτερικοί εχθροί. Μόνο σύντροφοι και συντρόφισσες.

Συμφωνείτε με την ατάκα του  πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Αλέξη Τσίπρα και πλέον μέλους της Νέας Αριστεράς, Νίκου Μαραντζίδη, ότι ως κόμμα εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει οριστικά;

Σκοπός μας είναι  να τελειώσει πολιτικά ως κόμμα εξουσίας η αλαζονική Νέα Δημοκρατία. Ο κύριος ιδεολογικός μας αντίπαλος. Να μην επιτρέψουμε στην ακροδεξιά να γίνει ο κεντρικός παίχτης του πολιτικού συστήματος. Να μην επιτρέψουμε η γενική ευρωπαϊκή τάση να γίνει κυρίαρχη και στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια κρίση διαρκείας και σίγουρα δεν είναι ένα κόμμα της αριστεράς όσο η πολιτική του καθορίζεται από μια ηγεσία που επενδύει στην τοξικότητα, στην αναζήτηση υπονομευτών και στη σύγκλιση -σε κρίσιμα θέματα- με τις πολιτικές της Δεξιάς.

Έχει απομείνει κάτι  που να ενώνει τη Νέα Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στο απώτερο μέλλον;

Η Νέα Αριστερά είναι εδώ για να δημιουργήσουμε το ευρύχωρο σπίτι της αριστεράς της εποχής μας. Δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός, έχει τις δικές της προγραμματικές επεξεργασίες για την εναλλακτική αντιπρόταση που έχει ανάγκη η χώρα και σαφές σχέδιο για την ανάγκη ανασύνθεσης του χώρου της αριστεράς το επόμενο διάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχει άλλες προτεραιότητες. Για παράδειγμα χτες αρνήθηκε την πρόταση της Νέας Αριστεράς για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά της Νέας Δημοκρατίας. Οπότε θα έλεγα ότι το μέλλον στηρίζεται στο παρόν.

Είστε θετικοί στο σενάριο μιας ελληνικής «Επινέ», ήτοι ένωσης των κομμάτων του Κέντρου και της Αριστεράς με στόχο να αντιμετωπιστεί η (εκλογική) παντοδυναμία Μητσοτάκη ή ανάγεται στη σφαίρα της φαντασίας;

Όπως ανέφερα, σκοπός μας δεν είναι να είμαστε ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Είμαστε εδώ για να είμαστε κοινωνικά χρήσιμοι, με ρεαλιστικές και ριζοσπαστικές προτάσεις για την διακυβέρνηση του τόπου. Αυτό σημαίνει πως θα πρωταγωνιστήσουμε σε εκείνες τις κοινωνικές συμμαχίες, ώστε να αναστραφεί η κυριαρχία της Δεξιάς. Και προφανώς αυτή η διαδικασία θα έχει και πολιτικές εκφάνσεις. Τίποτα όμως δεν θα γίνει με όρους αριθμητικούς, δηλαδή να αθροίσουμε απλά τα ποσοστά μας, αλλά μέσα από διάλογο και προγραμματική σύγκλιση, για να μακροημερεύσει και να δώσει προοπτική στον τόπο.

Ένα σχόλιο για την έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών για ενδεχόμενες παραβάσεις του νόμου περί «πόθεν έσχες», που απαγορεύει σε αρχηγούς κομμάτων να διαθέτουν εταιρία στο εξωτερικό και την αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη. Ποιο βλέπετε να είναι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ; 

Δεν θέλουμε να αναμειχθούμε σε σενάρια. Κανείς δεν είναι πάντως υπεράνω του νόμου. Και προφανώς υπάρχουν εύλογα ερωτήματα για τη δράση ενός επιχειρηματία, ο οποίος δεν έχει δώσει αναλυτικές απαντήσεις για τις δραστηριότητές του. Νομίζω ότι πλέον είναι υποχρεωμένος να το πράξει.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας