Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Σ. Κουλκουδίνας στο Govnews.gr: «Γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για να βελτιωθεί...

Ο Σ. Κουλκουδίνας στο Govnews.gr: «Γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση στη δημόσια υγεία».

Αποτελεί από το «νέο αίμα» της Βουλής, αυτόν που φέρνει φρέσκο αέρα. Και ηλικιακά, μιας και είναι μόλις 39 ετών, και επειδή εκπροσωπεί την ελληνική επαρχία καταγόμενος από την Πιερία, την οποία εκπροσωπεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Σπούδασε στο Τμήμα Νοσηλευτικής  του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και στον τομέα της Φαρμακευτικής, έχει ιδιόκτητο φαρμακείο και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τομέα του τουρισμού. Η πολιτική τον ενδιέφερε από τα φοιτητικά του χρόνια.

Ο πολυπράγμων Σπύρος Κουλκουδίνας μίλησε στο Govnews.gr για την κυβέρνηση, για το κόμμα, για την Πιερία, για το ΕΣΥ αλλά και για θέμα που άπτονται της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας.

Ποια ήταν, από το 2019 έως και σήμερα, η μεγαλύτερη επιτυχία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη;

Δεν ήταν μία, ήταν αρκετές. Θα αναφερθώ στον ορθολογικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πανδημία αλλά και τα μέτρα στήριξης που ενεργοποίησε για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η επιδότηση λογαριασμών για την ενεργειακή κρίση αλλά και τα διαρκή μέτρα που λαμβάνονται για την ακρίβεια που είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αυτή που έβαλε και πάλι την οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης μειώνοντας τους φόρους, αποκατέστησε το κύρος της χώρας σε διεθνές επίπεδο και ενίσχυσε αποφασιστικά τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Θα μπορούσα να αναφέρω και αρκετές άλλες παρεμβάσεις της κυβέρνησης με θετικό πρόσημο αλλά πιστεύω ότι η ετυμηγορία των πολιτών που ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στον Πρωθυπουργό και μάλιστα με πολύ μεγάλο ποσοστό, τα λέει όλα.

Κατάγεστε και εκλέγεστε στην Πιερία. Ποια είναι τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει ο τόπος σας και τα έχετε διαβιβάσει στην κυβέρνηση;

Ο ρόλος του κυβερνητικού βουλευτή δεν είναι ο ρόλος ενός σιωπηλού βουλευτή που στηρίζει απλά την κυβέρνηση.

Ο ρόλος του βουλευτή είναι να αναδεικνύει προβλήματα, να καταθέτει προτάσεις και να διεκδικεί λύσεις. Η Πιερία έχει μεγάλες και αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό τουριστικό προορισμό αφού συνδυάζει τα πάντα, να αξιοποιήσει το ιστορικό και πολιτιστικό της κεφάλαιο, να μετατρέψει τον ανεκμετάλλευτο ορεινό της όγκο σε μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα ο πρωτογενής τομέας στην Πιερία μπορεί να παράγει και να εμπορεύεται, με νέα σχήματα, προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και ποιότητες.

Δεν σας κρύβω ότι έχω μεταφέρει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο την πρόταση μου για ένα ολιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου στον Όλυμπο.

Ο Πρωθυπουργός έχει δείξει ξεχωριστό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.

Με πατέρα φαρμακοποιό, ακολουθήσατε τα χνάρια του με ιδιόκτητο φαρμακείο, άρα έχετε έναν λόγο παραπάνω να γνωρίζετε πρόσωπα και καταστάσεις. Ο κόσμος ασκεί πλέον μεγάλη κριτική για τις τιμές των φαρμάκων, έχει δίκιο;

Η κυβέρνηση προχώρησε ήδη σε διορθωτικές παρεμβάσεις ενώ η νέα υπουργική απόφαση που εκδόθηκε προβλέπει όριο-πλαφόν τα 3 ευρώ ανά σκεύασμα.

Αυτό είναι επιβεβλημένο προκειμένου να διατηρηθούν τα φθηνά φαρμακευτικά σκευάσματα στην αγορά και να αποτραπεί η αντικατάστασή τους με ακριβότερα.

Από εκεί και πέρα το φάρμακο είναι είδος πρώτης ανάγκης και όταν χρειάζεται η κυβέρνηση θα λαμβάνει μέτρα για να είναι προσιτό σε όλους.

Είστε ικανοποιημένος με την κατάσταση του ΕΣΥ στη χώρα μας, μετά και την πανδημία και των όσων διημείφθησαν στα νοσοκομεία της χώρας;

Νομίζω ότι οφείλουμε όλοι πολλά στους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό την περίοδο της πανδημίας. Τα προβλήματα στη δημόσια υγεία είναι πολλά. Από τον Ιούλιο του 2019 όμως έχουν γίνει σοβαρά και αποφασιστικά βήματα βελτίωσης.

Αυξήθηκαν οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την υγεία στα 5,2 δις, υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες στις ΜΕΘ, έγιναν 15.000 προσλήψεις στη δημόσια υγεία, προχώρησε η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας ενώ υλοποιήθηκαν μαζικά προγράμματα προληπτικής ιατρικής.

Μέσα στο 2024 θα γίνουν ακόμα 6.500 προσλήψεις στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Σημαίνει όμως ότι έγινε και συνεχίζει να γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση στις δομές δημόσιας υγείας.

Τον Ιανουάριο του 2023 δωρίσατε, και σας λέω «μπράβο» και δημόσια, απινιδωτές σε ακαδημία ποδοσφαίρου της Κατερίνης. Δεν πρέπει ωστόσο να υπάρξει κυβερνητική μέριμνα για την παρουσία απινιδωτών στα χιλιάδες, μικρά και μεγάλα, γήπεδα της χώρας;

Ο πρόεδρος Κένεντι έλεγε «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου». Η κυβερνητική μέριμνα δεν μπορεί να καλύπτει τα πάντα, χρειαζόμαστε ενεργούς πολίτες που αναλαμβάνουν πρωτοβουλία. Δεν το έκανα για να πάρω τα «μπράβο» αλλά γιατί το αισθάνθηκα ως υποχρέωση ως ενεργός πολίτης.

Παντού πρέπει να υπάρχουν απινιδωτές και κυρίως να εκπαιδευτούν και άνθρωποι στη χρήση τους, γιατί μπορεί να σωθούν ζωές.

Δραστηριοποιείστε επιχειρηματικά και στον τομέα του τουρισμού. Η Όλγα Κεφαλογιάννη δεν σταματά να κάνει λόγο για τις επιτυχίες του εν λόγω τομέα επί κυβέρνησης ΝΔ. Συμφωνείτε;

Νομίζω ότι τα στοιχεία είναι αυτά που δείχνουν την πραγματικότητα. Το 2023 ο τουρισμός μας κατέγραψε αύξηση εσόδων κατά 15% ενώ είχαμε και αύξηση επισκεπτών κατά 11,5% σε σχέση με το 2022. Η δυναμική του ελληνικού τουρισμού αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πραγματοποίησε ολική επαναφορά αμέσως μετά την πανδημία, καταγράφοντας και πάλι υψηλές επιδόσεις.

Δεν πρέπει όμως να επαναπαυόμαστε. Όποιος μένει στάσιμος και εφησυχασμένος, τον προσπερνούν οι εξελίξεις. Πρέπει να αναπτύξουμε νέες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να επενδύσουμε στην ποιότητα.

 Τις τελευταία ημέρες κυριάρχησε, ξανά στην επικαιρότητα, το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών. Οι συγγενείς 57 νεκρών και 85 τραυματιών ζητούν δικαιοσύνη και καταγγέλλουν συγκάλυψη. Θεωρείτε ότι η Εξεταστική Επιτροπή έκανε σωστά τη δουλειά της;

Η Εξεταστική Επιτροπή με ευθύνη της αντιπολίτευσης μετατράπηκε σε πεδίο άσκησης κομματικών σκοπιμοτήτων, Πέρα όμως από την Εξεταστική Επιτροπή υπάρχει και η έρευνα της Δικαιοσύνης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Δικαιοσύνη κινείται ανεξάρτητα και με ευθύνη, είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρώσει την έρευνα και θα αποδώσει ευθύνες. Δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά σε αυτή την υπόθεση, το οφείλουμε στους ανθρώπους που χάθηκαν και στις οικογένειές τους.

Προφανώς παρακολουθείτε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και γενικώς τις ωσμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Θεωρείτε ότι θα προχωρήσουν στη δημιουργία κοινού φορέα ή οι διαφορές τους είναι αγεφύρωτες;

Νομίζω ότι όλο και λιγότερους Έλληνες αφορά ο διαγκωνισμός ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα είναι δεύτερος και αξιωματική αντιπολίτευση.

Την κοινωνία δεν την απασχολεί ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση αλλά αν θα υπάρχει μια σοβαρή και συγκροτημένη αντιπολίτευση. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ απέχουν πολύ από το να αποτελέσουν μια σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση – και αυτό αποτυπώνεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης αλλά και στη συνείδηση των πολιτών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας