Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ δήμαρχος Βιάννου στο Govnews.gr: «Τα ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους πρέπει...

Ο δήμαρχος Βιάννου στο Govnews.gr: «Τα ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους πρέπει να επιλυθούν και όχι να διαιωνίζονται»

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως είναι δεδομένη η στήριξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος σε όλα τα επίπεδα

Ο Παύλος Μπαριτάκης γεννήθηκε στον Αμιρά Βιάννου. Είναι λογιστής φοροτεχνικός Α΄ Τάξεως από το 1990 και μέλος της Ένωσης φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου από το 1994. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου από το 1999 μέχρι το 2018 και υπήρξε μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου ΟΔΕΥΟ και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων για την τριετία 2008-2010. Ενεργό μέλος της κοινωνίας Ηρακλείου με συχνές παρεμβάσεις και εκπομπές στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης πάνω σε θέματα φορολογικού, οικονομικού και κοινωνικού, περιεχομένου.

Έχει πολυετή προσφορά στην Αυτοδιοίκηση και στα κοινωνικά δρώμενα και μιλάει στo Govnews.gr για τις προτεραιότητές του για τον δήμο Βιάννου στην Κρήτη, για την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και για την υποχροματοδότηση στα χρόνια της κρίσης.

Δήμαρχος Βιάννου το 2011-19, επανήλθε στον θώκο με συντριπτική νίκη στις τελευταίες εκλογές: 86,12%!

Εκλεγήκατε και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για ποιους λόγους πιστεύετε πως σας εμπιστεύτηκαν ξανά οι πολίτες του δήμου σας;

Η εκλογή μας με ένα αποτέλεσμα που δείχνει την ευρύτητα της αποδοχής, αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών, ήταν κάτι που μας γέμισε με χαρά, αλλά και κατέδειξε την ευθύνη που έχουμε αναλάβει για να οδηγήσουμε το Δήμο Βιάννου σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Το έργο που παρήχθη κατά την προηγούμενη μου θητεία ως Δήμαρχος Βιάννου, αλλά και η γενικότερη παρουσία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, νομίζω ότι αποτέλεσαν τον βασικό λόγο για τον οποίο οι συνδημότες μου, μας έδωσαν την εντολή για να αναλάβουμε τα ηνία του Δήμου.

Όντας στο τιμόνι της Δημοτικής Αρχής πάνω από δύο μήνες πλέον, νομίζω ότι αποδεικνύουμε πως έχουμε «σηκώσει μανίκια» από την πρώτη μέρα και έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια για την ανάταξη του και την επαναφορά του σε τροχιά ανάπτυξης.

Σε αυτό το διάστημα, μέσα από άμεσες ενέργειες μας, επαφές και κινήσεις μας, έχουμε πετύχει να φέρουμε εις πέρας όλους τους στόχους που έχουμε θέσει ως Δημοτική Αρχή.

Εξασφαλίσαμε πρώτα απ’ όλα την υλοποίηση έργων που ήταν προς απένταξη και δρομολογούμε έργα υποδομών στο Δήμο μας, με ώριμες μελέτες, διεκδικώντας και εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση τους.

Με επαφές στα αρμόδια Υπουργεία (Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών κ.α.), στις αρμόδιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς, «τρέχουμε», όχι να προλάβουμε τις εξελίξεις, αλλά για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις.

Η επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει μαζί με τους συνεργάτες μας, μπορεί να οδηγήσει την περιοχή μας, σε μια άλλη τροχιά. Μια τροχιά ριζικής βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών. Με σκληρή δουλειά, με συνεχή προσπάθεια διεκδικούμε πράγματα, για τις υποδομές και τα προγράμματα που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Δεν έχουμε σταματήσει, τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές να ασχολούμαστε πάνω σε αυτό το σχεδιασμό «χτίζοντας» στέρεες βάσεις για το μέλλον, υλοποιώντας το όραμα μας για το Δήμο Βιάννου τα επόμενα χρόνια. Αυτό το όραμα έχουν πειστεί οι πολίτες από την πρώτη στιγμή πως είναι υλοποιήσιμο και μας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για τη βελτίωση των συνθηκών των κατοίκων της περιοχής;

Ο Δήμος Βιάννου είναι ένας δήμος όμορφος, αλλά δύσκολος, μικρός και ορεινός, με προβλήματα στις υποδομές και υποστελεχωμένες υπηρεσίες, αλλά και τεράστιες δυνατότητες και προοπτική. Από την πρώτη στιγμή αυτό που επικοινωνήσαμε προς τους δημότες και δεσμευτήκαμε απέναντι τους, είναι πως έχουμε το όραμα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της νέας δημοτικής περιόδου 2024-2028 και να υπερκεράσουμε τα εμπόδια. Στα πλαίσια αυτά έχουμε θέσει μια σειρά προτεραιότητες, με αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτηματων του τόπου μας με στόχο την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, όχι μόνο μέσα από την επαναφορά στην κανονικότητα, αλλά μέσα από την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής όλων σε κάθε επίπεδο.

Το βάρος της Δημοτικής Αρχής έχει πέσει στην υλοποίηση μιας σειράς έργων που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία νέων υποδομών σε όλους τους τομείς (Υγεία, Παιδεία κ.α.), αλλά και τη βελτίωση των υφιστάμενων. Ενδεικτικά θα αναφέρω ζητήματα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και στην αντικατάσταση αγροτικών δικτύων, καθώς και στην ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων του Δήμου. Σε έργα που αφορούν την αγροτική οδοποιία, τις λιμνοδεξαμενές και τα φράγματα του Δήμου. Στην εκπόνηση της ακτομηχανικής μελέτης για την αποκατάσταση των λιμενικών καταφυγίων και στην προστασία του παραλιακού μετώπου του Δήμου και συγκεκριμένα της παραλίας Καστρίου – Κερατοκάμπου και της παραλίας Άρβης – Νέας Άρβης.

Ενώ μέσα στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι και το τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου μας. Για αυτό και η υλοποίηση του, αποτελεί έναν από τους πρώτους μας στόχους. Όλοι μαζί, με τους φορείς και τους πολίτες, συνεργαζόμαστε και σχεδιάζουμε το νέο χωροταξικό του Δήμου, καθώς είναι το πιο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Βιάννου προχωράει, παρά το γεγονός πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη μελέτη. Στόχος είναι να δούμε μέσα στην επόμενη διετία να ολοκληρώνεται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Βιάννου. Κάτι εφικτό, ειδικά από τη στιγμή που ο Δήμος έχει ήδη το ΣΧΟΟΑΠ.

Παράλληλα στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις από τα προγράμματα που υπάρχουν. Είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο και μελέτες. Υπάρχουν ήδη πολλές και ώριμες μελέτες, χωρίς τις οποίες δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματος μας, μιας και οι εποχές που πήγαινε κάποιος σε ένα Υπουργείο και απλά ζητούσε κονδύλια, έχουν παρέλθει.

Έχουμε μελέτες που μπορούν να υλοποιηθούν και με βάση αυτές ζητάμε χρηματοδότηση. Ως Δήμος είμαστε σε τέτοια ετοιμότητα, δίνοντας μας τη βεβαιότητα ότι δύσκολα θα μας τις αρνηθούν.

Και βέβαια από το πλαίσιο των διεκδικήσεων μας, δεν λείπουν αυτές που έχουν να κάνουν με τον νέο αερολιμένα, που κατασκευάζεται στο Καστέλλι Πεδιάδος. Και αυτό γιατί με την κατασκευή του αεροδρομίου αλλάζουν οι συνθήκες και τα δεδομένα και για την περιοχή μας.

Είναι αλήθεια πως έχουν τεθεί και παλαιότερα μια σειρά από ζητήματα. Έχουν γίνει κάποιες μελέτες που πρέπει να ολοκληρωθούν και να μπουν σε εφαρμογή. Και δεν είναι μόνο η Βιάννος που ζητά συγκεκριμένες υποδομές, αλλά όλη η νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Γιατί δεν μπορεί να φτιάχνεται ένα τέτοιο κολοσσιαίο έργο που αλλάζει την εικόνα μιας ολόκληρης περιοχής και από την άλλη να μη γίνονται τα έργα υποδομής που απαιτούνται.

Η Δημοτική Αρχή Βιάννου κινείται πάντα με γνώμονα τους πολίτες. Διεκδικούμε χρήματα, τα οποία προέρχονται από τους πολίτες και πρέπει να επιστρέφονται στους ίδιους. Η Πολιτεία λοιπόν από την πλευρά της πρέπει να σταθεί στο ύψος της.

Στην κοπή της πίτας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου είχατε δηλώσει ότι ο Συνεταιρισμός πρωτοπορεί στον χώρο του ελαιοκομίας. Πού το στηρίζετε;

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου, αποτελεί αναμφίβολα, έναν από τους πρεσβευτές του Δήμου μας, μέσα από τη δραστηριότητα και την παρουσία του στον ελαιοκομικό και τον Πρωτογενή Τομέα γενικότερα.

Έχει αποδείξει πως είναι πρωτοπόρος, κάνοντας εδώ και οχτώ δεκαετίες μια σπουδαία και ολοένα ανοδική πορεία, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια απόλυτα επιτυχημένη, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η ποιότητα και η μοναδικότητα του τοπικού ελαιολάδου που παράγεται.

Τον χαρακτηρίζω πρωτοπόρο, όχι μόνο γιατί αυτό αποδεικνύουν τα βραβεία που λαμβάνει ο Συνεταιρισμός, αλλά γιατί γι’ αυτόν «μιλά» το παραγόμενο έργο, μέσα από τον τρόπο καλλιέργειας και εξωστρέφειας του και το οποίο έργο αναγνωρίζεται παντού και από όλους, όπως έγινε και στην Διεθνή Έκθεση Internorga 2024  που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο, φιλοξενώντας πάνω από 80.000 επισκέπτες. Εκεί για μια ακόμη φορά ο ΑΣ ΕΜΠΑΡΟΥ συγκέντρωσε τα βλέμματα των επισκεπτών, αναδεικνύοντας μέσα από το περίπτερό του την εξαιρετική ποιότητα του κρητικού ελαιόλαδου, αλλά και μετέφερε την τεχνογνωσία της παραγωγής. Τίποτα δεν είναι τυχαίο για αυτό και δικαιωματικά ανήκει στους καλύτερους Συνεταιρισμούς της Ελλάδας.

Ως Δημοτική Αρχή, στηρίζουμε τόσο τον ΑΣ Εμπάρου, όσο και όλους τους αγρότες του Δήμου μας, συνεχίζοντας να επενδύουμε στον Πρωτογενή Τομέα, με συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις, προκειμένου να συμβάλλουμε από την πλευρά μας, για να συνεχίσουν να έρχονται και στο μέλλον τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Είχατε πρόσφατα μια συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, για την οποία δηλώσατε ότι ο υπουργός είναι θετικός με βάση τη διαθεσιμότητα των πόρων του Υπουργείου, προκειμένου να γίνει η υλοποίηση μεγάλων έργων. Ποια θέματα τέθηκαν στη συνάντηση;     

Ως Δήμος, έχουμε κάνει ήδη τις πρώτες επαφές με Υπουργεία, στη διάρκεια των οποίων έχουμε λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μεγάλα έργα, που θα αλλάξουν το προφίλ της Βιάννου. Μια από αυτές τις επαφές μας ήταν και με τον συντοπίτη μας, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη με τον οποίο βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή και γόνιμη συνεργασία.

Στα πλαίσια αυτά τον επισκέφθηκα στο Υπουργείο όπου στη διάρκεια της εποικοδομητικής συζήτησης, τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις υποδομές, σε επίπεδο Πρωτογενή Τομέα, του Δήμου Βιάννου.

Συγκεκριμένα τέθηκαν θέματα υποδομών του Πρωτογενή Τομέα, πάνω στο Μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία αφορούν στον εκσυγχρονισμό και στην αντικατάσταση αγροτικών δικτύων, καθώς και στην ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων του Δήμου. Ενώ από το τραπέζι της συζήτησης δεν έλειψαν ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κλάδο, για τα οποία απαιτείται η ουσιαστική επίλυση τους καθώς επενδύσεις στον αγροτικό τομέα που αφορούν στα αρδευτικά δίκτυα, την αγροτική οδοποιία, τις λιμνοδεξαμενές, αλλά και την εξέλιξη στο ζήτημα των φραγμάτων, που αποτελεί ένα οραματικό έργο για το Δήμο μας.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως είναι δεδομένη η στήριξη του Υπουργού στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος σε όλα τα επίπεδα, μέσα από τις ώριμες μελέτες που διαθέτει, προκειμένου να τύχουν χρηματοδότησης μια σειρά από δράσεις, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του ΥΠΑΑΤ, αλλά και η υλοποίηση σημαντικών έργων του Πρωτογενή Τομέα που αφορούν το Δήμο Βιάννου.

Ο Υπουργός είναι θετικός, με βάση τη διαθεσιμότητα των πόρων του ΥΠΑΑΤ, ώστε να συμβάλλει με κάθε τρόπο, προκειμένου να έχουμε την υλοποίηση μεγάλων έργων, ειδικά στον τομέα της διαχείρισης του αρδευτικού νερού, ζήτημα το οποίο η Δημοτική Αρχή έχει θέσει σε προτεραιότητα, με δεδομένο το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Ένα μεγάλο ζήτημα για τους δήμους είναι η υποχρηματοδότηση που είχατε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Πιστεύετε ότι ο δήμος σας είναι πλέον σε θέση να αντλήσει πόρους για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες, μέσα από τους οποίους εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του κράτους. Αποτελεί αν θέλετε το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον πολίτη και την Πολιτεία. Παρά το γεγονός όμως ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση παράγει ένα τόσο σημαντικό έργο και παρά το γεγονός πως είναι αποδεκτό από όλους ότι είναι ένας πυλώνας με μεγάλες προοπτικές και δυνατότητες, εντούτοις βλέπουμε να ταλανίζεται από πολλά προβλήματα όπως είναι η έλλειψη σε υποδομές και οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες που οδηγούν σε ελλειμματική λειτουργία σε βάρος των δημοτών. Βασική αιτία για αυτή την κατάσταση είναι η έλλειψη χρηματοδότησης.

Έχοντας μπει στη νέα δημοτική περίοδο 2024- 2028, πιστεύω ότι πρέπει πλέον τα ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους να επιλυθούν και όχι να διαιωνίζονται και να γιγαντώνονται. Οι Δήμοι κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με κονδύλια «κουτσουρεμένα». Κάτι που δεν μπορεί να συνεχίζεται και σήμερα. Για αυτό επισημαίνω πως είναι ανάγκη να εφαρμοστεί λοιπόν ένα πλαίσιο λειτουργίας και στήριξης της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα Δήμων, όπως αυτός του Δήμου Βιάννου, που λόγω των ιδιαιτεροτήτων του και των χαρακτηριστικών του είναι σε δυσχερέστερη θέση, όντας ένας μικρός περιφερειακός Δήμος στην ενδοχώρα της Κρήτης.

Φυσικά από την πλευρά μας, από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας, έχουμε ορίσει ένα πλαίσιο διεκδίκησης κονδυλίων και χρηματοδοτήσεων, με ώριμες μελέτες και πλήρη προετοιμασία. Αν και είμαστε ένας μικρός Δήμος με πενιχρά μέσα και προσωπικό που υπερβάλλει εαυτόν, θεωρώ ότι είμαστε σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και έτοιμοι να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο.

Επαναλαμβάνω όμως πως αυτό που απαιτείται όμως είναι η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, ώστε και εκείνη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά της, αλλά και να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει, προς όφελος του πολίτη, της καθημερινότητας του και φυσικά της αναπτυξιακής αναβάθμισης που θέτει ως στόχο κάθε Δημοτική Αρχή.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από το εξωτερικό ως ένας παγκόσμιος πόλος τουρισμού. Τι σκοπεύετε να κάνετε για να προσελκύσετε τουρίστες στην περιοχή σας;

Ένα μεγάλο στοίχημα και ένας από τους πρώτους στόχους της Δημοτικής Αρχής Βιάννου, που βλέπει τις συνθήκες να μεταβάλλονται, μέσα από την κατασκευή και τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, αλλά και το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει φέρει και μια σημαντική οικοδομική δραστηριότητα είναι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή. Για αυτό και είναι κρίσιμο ο Δήμος Βιάννου, που καταγράφει αυτές τις τεράστιες αλλαγές να αποκτήσει άμεσα κανόνες, πλαίσιο και το απαραίτητο υπόβαθρο, πάνω στο οποίο θα εξελιχθεί και θα αναπτυχθεί. Κάτι το οποίο κάνουμε πράξη

Χρόνο με το χρόνο βλέπουμε ένα μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στο Δήμο μας. Τόσο στα παραλιακά μέρη, μιας και ο Δήμος μας έχει 45 χιλιόμετρα ακτογραμμή, όσο και στα ορεινά μέρη, όπου ήδη γίνονται επενδύσεις με στόχο να δημιουργηθούν πόλοι έλξης για επισκέπτες. Ενώ έχουμε και αρκετούς «νομάδες» που μένουν για μεγάλο διάστημα στην Βιάννο, έχοντας τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως.

Έχουμε έναν ορεινό όγκο με το μοναδικό πευκοδάσος στο Ν. Ηρακλείου και σε συνδυασμό με το έργο του αεροδρομίου Καστελίου που κατασκευάζεται, πρέπει να το εκμεταλλευτούμε τουριστικά. Μέσα από μια ήπια τουριστική ανάπτυξη, που θα είναι εναρμονισμένη κάθε επένδυση με την τοπική κοινωνία και διασυνδεδεμένη με την τοπική οικονομία, στοχεύουμε να δώσουμε νέα ώθηση στον Τουρισμό στην περιοχή μας. Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα. Θέλουμε ο κάθε επενδυτής να «δέσει» με την τοπική οικονομία και την τοπική παραγωγή και ο επισκέπτης να έχει μια βιωματική εμπειρία.

Η κλιματική κρίση αποτελεί αναντίρρητα, ένα μεγάλο κεφάλαιο. Πόσο σας έχει επηρεάσει και με ποιες κινήσεις σκοπεύετε να «θωρακίσετε» το δήμο σας;

Το βέβαιο είναι πως η κλιματική κρίση είναι εδώ και οι επιπτώσεις φαίνονται μέσα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα μας. Ο Δήμος Βιάννου, όντας πρωτοπόρος και σε αυτό το θέμα, ήταν ένας από τους 91 πανελλαδικά και ο μόνος από το Νομό Ηρακλείου, που υπέγραψαν την επίσημη διακήρυξη για την δημιουργία του «Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων», με στόχο την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, την ανάπτυξη ενός ενιαίου εθνικού μηχανισμού διαχείρισης κινδύνων και απειλών και τη διαχείριση των έκτακτων αναγκών, εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η πρόληψη και η οχύρωση των Δήμων από κάθε φυσικό φαινόμενο. Οι Δήμοι, όπως και ο Δήμος Βιάννου, διεκδικούν τις απαιτούμενες πιστώσεις μέσα από τα αρμόδια Υπουργεία, από εξειδικευμένα προγράμματα. Ενώνουμε δυνάμεις με μοναδικό σκοπό την ενδυνάμωση της διεκδίκησης πάνω στον Τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Η κλιματική κρίση είναι γεγονός και οφείλει η Πολιτεία και η Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει τέτοιες δράσεις, που στοχεύουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, αλλά και των υποδομών Δημοσίου και ιδιωτών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένας από τους στόχους του «Δικτύου» είναι η βελτιστοποίηση των μηχανισμών πρόληψης, των μηχανισμών αποκατάστασης και εν γένει των μηχανισμών πολιτικής προστασίας. Γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη μια μεριά, έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στη διαμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας ως δημόσιας πολιτικής, από την άλλη όμως έχει ανάγκη από ισχυρές τοπικές δομές και αποτελεσματικούς μηχανισμούς ασφάλειας των πολιτών. Ταυτόχρονα και πέρα από αυτή την πρωτοβουλία, ο Δήμος μας, με τα μέσα άπου διαθέτει, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και είναι πάντα σε εγρήγορση, λειτουργώντας τόσο προληπτικά, όσο και αποτρεπτικά, απέναντι στα ακραία φαινόμενα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας