Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Β. Μεταξάς στο Govnews.gr: «Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει τη...

Ο Β. Μεταξάς στο Govnews.gr: «Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες των διαδηλωτών»

«Έχουμε δει πολλούς «διάττοντες αστέρες» που εμφανίζονται ως ηγέτες που θα αλλάξουν τα πράγματα, σερβίροντας όμως τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές και που λειτουργούν ως το απαραίτητο ανάχωμα για να εγκλωβίζεται η δυσαρέσκεια και αγανάκτηση»

O Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής  ΚΚΕ Μαγνησίας, πρώην Γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής Βόλου του ΚΚΕ  και ηγετικό στέλεχος του κόμματος  στο Νομό. Του αναγνωρίστηκε ότι με σκληρή δουλειά άλλαξε την οργάνωση σε επίπεδο δράσης. Στις εθνικές εκλογές του 2023 εξελέγη Βουλευτής Μαγνησίας με το ΚΚΕ. Μιλάει στο Govnews.gr για τον ντόρο που δημιούργησαν τα «Sugar Daddies», για τις Ευρωεκλογές, για το πόρισμα του ΚΚΕ για την τραγωδία των Τεμπών και για τις πολιτικές προτάσεις του κόμματος.

Το πόρισμα του ΚΚΕ για την τραγωδία των Τεμπών στην εισαγγελέα του ΑΠ καταλογίζει ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς των κυβερνήσεων της περιόδου 2009-2013. Κάνετε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης. Θα απαντηθούν ερωτήματα και θα βρεθούν οι πραγματικοί αυτουργοί της τραγωδίας;

Στο πόρισμα του ΚΚΕ αναδεικνύονται οι σοβαρές πολιτικές και ποινικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των υπουργών, με βάση τα αποκαλυπτικά στοιχεία και συμπεράσματα που προέκυψαν από τις καταθέσεις των μαρτύρων. Αντιπαλέψαμε την προσπάθεια της κυβέρνησης, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων, να στραφεί η συζήτηση αποκλειστικά σε διαχειριστικές ευθύνες και να κρυφτεί το υπόβαθρο της διαχρονικής πολιτικής της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης του σιδηροδρόμου, πορεία που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1990, με βάση και συγκεκριμένες οδηγίες της ΕΕ. Αναδείξαμε και τις σαφέστατες ποινικές ευθύνες των αρμόδιων υπουργών Υποδομών και Μεταφορών της περιόδου 2009 – 2023 για το κακουργηματικό αδίκημα της, διά παραλείψεως, διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, από το οποίο προήλθε ο θάνατος 57 ανθρώπων και η βαριά σωματική βλάβη δεκάδων ακόμα ατόμων.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη μαζί με τους εκατοντάδες χιλιάδες των διαδηλωτών σε όλη την Ελλάδα για να μην περάσει το σχέδιο συγκάλυψης και να δικαιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων. Να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, όπως είχαμε προτείνει και στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που όλα τα υπόλοιπα κόμματα στοιχήθηκαν απέναντι σε ένα αίτημα που έχει πλέον μετατραπεί και σε μαζική διεκδίκηση, για να μην ξεχαστεί και να μην επαναληφθεί το έγκλημα, αφού τα αίτια βρίσκονται μπροστά μας. Κυοφορούνται νέα «Τέμπη» ως αποτέλεσμα της κοινής στρατηγικής και πολιτικής των υπόλοιπων κομμάτων που στο επίκεντρο έχει το κυνήγι του κέρδους και που δεν συμβιβάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως καταλήγουμε και στο πόρισμα: Ο λαϊκός παράγοντας θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα, ώστε όλες οι προσπάθειες συγκάλυψης και κουκουλώματος να μην έχουν αποτέλεσμα.

Θεωρείτε ότι η στάση σας στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια επηρέασε την εισροή περισσότερων ψηφοφόρων στο ΚΚΕ;

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που τοποθετήθηκε ολοκληρωμένα στο ζήτημα με απόφαση της ΚΕ, που δημοσίευσε και αποτέλεσε και κείμενο για συζήτηση με χιλιάδες ανθρώπους. Θεωρούμε ότι η συζήτηση στη Βουλή, η διεθνής πείρα, οι κατευθύνσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα η πορεία εμπορευματοποίησης της τεκνοθεσίας και τεκνοποίησης τα αποτελέσματα της οποίας είναι ορατά σε άλλες χώρες, επιβεβαιώνουν τις σοβαρές ενστάσεις που θέσαμε. Πολλά από τα όσα ειπώθηκαν ήταν στο πλαίσιο μιας οργανωμένης προσπάθειας διαστρέβλωσης της θέσης μας και δημιουργίας νέων «σύγχρονων» στερεοτύπων για το ΚΚΕ. Από την άλλη, όμως, μας προσέγγισαν πολλοί ψηφοφόροι άλλων κομμάτων που προβληματίζονται, εκφράζοντας την εκτίμησή τους για τη στάση που κρατήσαμε. Αντιπαλεύουμε τις σκοταδιστικές απόψεις, αλλά και τις αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις που διαδίδονται και κυρίως αντιπαλεύουμε στην πράξη τη στοχοποίηση ατόμων εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, τις ρατσιστικές επιθέσεις και κάθε μορφή διακρίσεων που εκδηλώνονται σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Αναγνωρίζουμε ότι είναι ένα θέμα σύνθετο και κρατάμε ανοιχτή τη συζήτηση και με εκείνους που έχουν διαφορετική άποψη για το ζήτημα.

Στις εθνικές εκλογές το ΚΚΕ πήγε καλά. Στις Ευρωεκλογές βάσει δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι θα πάει ακόμη καλύτερα. Αυτό σημαίνει επιπρόσθετες υποχρεώσεις;

Οι ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία να καταδικάσουμε μαζικά την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων που, παρά τις όποιες αποχρώσεις, υπηρετούν και εξωραΐζουν την πολιτική της ΕΕ, η οποία θωρακίζει τα κέρδη των λίγων. Να ενισχυθεί το ρεύμα αμφισβήτησης στην ΕΕ της φτώχειας, της ακρίβειας, της εμπλοκής στους πολέμους, της καταστολής, της ανασφάλειας. Να ανοίξει ο δρόμος της αντεπίθεσης και ανατροπής, να πάρει ο λαός τη ζωή του στα χέρια του, κάτι που θα δυναμώσει με την αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ στις κάλπες και τους δρόμους της διεκδίκησης.

Ένα πιο δυνατό ΚΚΕ θα οδηγήσει σε πιο μαζικούς αγώνες. Εξάλλου, το διάστημα που πέρασε κάναμε πράξη αυτό που είχαμε υποσχεθεί πριν τις βουλευτικές εκλογές. Ότι τη δύναμη που θα πάρει το ΚΚΕ θα την καταθέσει στην πάλη για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, στην πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ, τα σχέδια του κεφαλαίου και την πολιτική της ΕΕ. Το ΚΚΕ στάθηκε μπροστά στους αγώνες της εργατικής τάξης, της μαχόμενης αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, των φοιτητών, της νεολαίας, για τα δικαιώματά τους.

Υπάρχει πείρα από το σκόρπισμα της ψήφου «δεξιά» και «αριστερά». Μόνη συνεπής ψήφος, χωρίς αστερίσκους και «ψιλά γράμματα», που θα κατατεθεί στην πάλη ενάντια στις αντιλαϊκές στρατηγικές της ΕΕ, που τις βλέπουμε σε κάθε πτυχή της ζωής μας, είναι η ψήφος στο ΚΚΕ.

Το «SugarDaddies» δημιούργησε μεγάλο ντόρο. Σας περίμεναν στη γωνία ή ήταν λάθος έκφραση;

Αυτογελοιοποιήθηκαν εκείνοι που τελικά δεν κατήγγειλαν ένα σάπιο σύστημα, το οποίο γεννά τέτοια φαινόμενα, με τις διάφορες εταιρίες να εκμεταλλεύονται τις ανάγκες νέων ανθρώπων εξαιτίας των διδάκτρων, της υπερχρέωσης των φοιτητών και συνολικά της εμπορευματοποίησης της παιδείας. Εξάλλου, αυτό το σύστημα υπερασπίζονται και υπηρετούν. Και φυσικά ενορχηστρωτής αυτής της επίθεσης αποδείχτηκε πως ήταν ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης. Ερωτηματικά, βέβαια, προκαλεί το γεγονός ότι και άλλα κόμματα, όπως π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, στοιχήθηκαν πίσω του.

Είδαμε για πρώτη φορά τον πρωθυπουργό να επιτίθεται στο ΚΚΕ με αφορμή το SugarDaddies. «Τέλος η ασυλία» σας είπε ο πρωθυπουργός και ότι δεν θα είστε πια στο απυρόβλητο. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός επιτίθεται στο ΚΚΕ. Αποτελεί μια «συνεπή» στάση της ΝΔ που βλέπει απέναντί της τον στρατηγικό αντίπαλό της στην εφαρμογή της αντιλαϊκής της πολιτικής σε όλα τα μέτωπα. Απ’ την επίθεση στο εισόδημα του λαού μέχρι την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Εκφράζεται με τις διώξεις των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών συνδικαλιστών στο εργατικό κίνημα, στους αγρότες, τους φοιτητές. Το ζήτημα δεν αφορά στενά τη ΝΔ. Για παράδειγμα, αυτές τις μέρες, σε σεμινάριο από ναυτιλιακή εταιρεία σε πλοίο, ο παραδίδων το σεμινάριο, αναφερόμενος σε οργανώσεις τρομοκρατών, συμπεριέλαβε σε αυτές και τους κομμουνιστές! Αέρα στα πανιά αυτής της λογικής βάζει η ΕΕ που την ίδια στιγμή αθωώνει και ηρωοποιεί τους ναζί, τις φασιστικές οργανώσεις, ιδιαίτερα στις χώρες των Βαλκανίων και της Βαλτικής. Θυμίζω, ότι πριν λίγο καιρό, χειροκροτούνταν από τους εκπροσώπους όλων των άλλων κομμάτων στην ελληνική βουλή, σε μια συνεδρίαση που το ΚΚΕ είχε καταγγείλει και δεν συμμετείχε, εκπρόσωπος του ναζιστικού τάγματος Αζόφ της Ουκρανίας. Βέβαια, ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι το ΚΚΕ θα υποστείλει τη σημαία των αγώνων της υπεράσπισης των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Γιατί πιστεύετε ότι το ΚΚΕ με τις πολιτικές του προτάσεις δίνει ελπίδα και διέξοδο στον ελληνικό λαό;

Γιατί εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του λαού. Γιατί είναι δίπλα σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη. Που χάνει το σπίτι του, που τον έχει εγκαταλείψει το επιλεκτικά ανίκανο αστικό κράτος, όπως στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Χωρίς να ζητάει «κομματικό διαβατήριο», αλλά εκφράζοντας και καλλιεργώντας την ταξική, την λαϊκή αλληλεγγύη. Γιατί έχει επεξεργασμένες θέσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη λαϊκή οικογένεια από τη σκοπιά των δικών της συμφερόντων. Επιβεβαιώνεται στις προβλέψεις του. Γιατί δεν έχει δεσμεύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, στην ΕΕ και τις άλλες ενώσεις των ιμπεριαλιστών, το αντίθετο. Γιατί έχει πρόταση εξουσίας. Αναδεικνύει τη δυνατότητα που έχει ο λαός να αλλάξει να πράγματα, να βγει στο προσκήνιο. Να επιβάλλει με τη δύναμη των αγώνων του, την αξιοποίηση όλων των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελός του, για να καλυφθούν οι ανάγκες του. Γιατί, λέμε, ότι μπορεί να τα βάλει με το σύστημα, την εξουσία των μονοπωλίων, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, αν το αποφασίσει και συμπορευτεί με το ΚΚΕ.

Ποιες προτάσεις έχουν κατατεθεί για την ακρίβεια από το ΚΚΕ στη Βουλή;

Είναι πολύ συγκεκριμένες και άμεσα υλοποιήσιμες, ώστε να δοθεί μια ανάσα ανακούφισης στη λαϊκή οικογένεια που κυριολεκτικά ματώνει από την τεράστια ακρίβεια για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε κάθε τομέα που απογειώνονται, ανάμεσά τους και οι εταιρείες τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2009. Αυτές είναι η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο για κάθε παιδί, κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε ρεύμα και καύσιμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, τις οποίες η κυβέρνηση απορρίπτει ασυζητητί.

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης και την ανάδειξη αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Τις διεκδικήσεις αυτές τις προβάλλουμε σε κάθε ευκαιρία και στη Βουλή, σε κάθε αντιλαϊκό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και που στη συντριπτική πλειοψηφία υπερψηφίζουν τα άλλα κόμματα.

Τι χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ του χθες; Νομίζετε ότι υπάρχει μέλλον τόσο για τον διασπασμένο ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη Νέα Αριστερά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια προδιαγεγραμμένη πορεία. Ο σημερινός εκφυλισμός έχει άμεση σχέση με τη χρεοκοπία των συνθημάτων και των αυταπατών που μοίρασε απλόχερα την προηγούμενη περίοδο, στη λογική ότι μπορούν να συμβιβαστούν οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, η συμμετοχή στην ΕΕ και η στήριξη της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ από τη μία και οι λαϊκές ανάγκες από την άλλη. Αποτελεί, εξάλλου, διαχρονική λογική της «αμαρτωλής» σοσιαλδημοκρατίας, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Ως προς αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο σύστημα την περίοδο διακυβέρνησής του, στην προσπάθεια να ενσωματωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια και αντίθεση, με αποτέλεσμα να απογοητευτεί αρκετός κόσμος και να απομακρυνθεί από την οργανωμένη πάλη. Τις ίδιες αυταπάτες μοιράζουν και τώρα μαζί ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Ο μεν πρώτος ως μετεξέλιξη σε ένα κόμμα τύπου «Δημοκρατικών» των ΗΠΑ, η δε Νέα Αριστερά ως μια δήθεν “βελτιωμένη” εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ του 2015-2023 που όλοι γνωρίζουμε που κατέληξε. Ωστόσο, επειδή έχει συσσωρευτεί αρκετή πείρα, ιδιαίτερα κόσμος που είναι αριστερός, που προβληματίζεται, που αντιλαμβάνεται ότι απέναντι στην αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ χρειάζεται να δυναμώσει η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, μπορεί να κάνει το βήμα και να συναντηθεί με το ΚΚΕ στους αγώνες, στο κίνημα με την ψήφο του στις εκλογές.

Τα κόμματα δημιουργούν ηγέτες ή το αντίστροφο;

Ανάλογα για το τι κόμμα μιλάμε! Έχουμε δει πολλούς «διάττοντες αστέρες» που εμφανίζονται ως ηγέτες που θα αλλάξουν τα πράγματα, σερβίροντας όμως τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές και που λειτουργούν ως το απαραίτητο ανάχωμα για να εγκλωβίζεται η δυσαρέσκεια και αγανάκτηση. Μια τέτοια συζήτηση περί «ηγετών» που όμως θέλουν τους πολλούς απλά ακόλουθους, μέλη των 2 ευρώ, ψηφοφόρους που θα δραστηριοποιούνται μια φορά στα 4 χρόνια, είναι ευνοϊκή για όσους θέλουν τελικά τη λαϊκή πλειοψηφία στην άκρη.

Το ΚΚΕ θέλει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους φοιτητές και μαθητές, τον κάθε έναν και την κάθε μία δραστήριους στο κίνημα, στα σωματεία, στους συλλόγους, στην καθημερινή πάλη για τα δικαιώματά τους, στη συζήτηση για την πορεία των πραγμάτων και τη διέξοδο από τη σημερινή βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Ενός συστήματος που σαπίζει, που μόνο δεινά και βάσανα μπορεί να προσφέρει και χρειάζεται ανατροπή. Εκεί, αναδεικνύονται και οι πραγματικοί ηγέτες του λαού, οι πρωτοπόροι, όσοι και όσες «τραβάνε μπροστά» τον τροχό της ιστορίας και συμπαρασύρουν με τις θέσεις τους, τη στάση τους, το παράδειγμά τους και τους υπόλοιπους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας