Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΗ Νόνη Δούνια στο Govnews.gr: «Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια, για να διασφαλίσω...

Η Νόνη Δούνια στο Govnews.gr: «Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια, για να διασφαλίσω την απόλυτα ισότιμη θέση της γυναίκας στην Ευρώπη»

«Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε όταν άλλα κόμματα ήταν στην εξουσία, με τη Νέα Δημοκρατία η Χώρα πάει σταθερά μπροστά»

Η Νόνη Δούνια, υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη το 2019 βουλευτής στον Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία. Έχει υπάρξει ένα από τα πιο διάσημα μοντέλα της χώρας με διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ηθοποιός και παρουσιάστρια.

Γεννήθηκε στον Πειραιά, όπου και μεγάλωσε. Από μικρή ηλικία, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, κάνοντας μάλιστα πρωταθλητισμό στην κολύμβηση με την ομάδα του Εθνικού Πειραιά, αλλά και στην υδατοσφαίριση με την ομάδα του Αθλητικού Ομίλου Καστέλλας. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και Σχέδιο μόδας στη Σχολή Βελουδάκη.

Συμμετείχε ενεργά στα κοινά και ανέπτυξε έντονη εθελοντική δράση. Υπήρξε μέλος Δ.Σ. στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά. Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά με το συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής».

Μιλάει στο GovNews για την τιμητική πρόταση που της έγινε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα όνειρά της για την Ευρωβουλή, για τους λόγους για τους οποίους, κατά τη γνώμη της, πρέπει οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν ΝΔ στις ευρωεκλογές, αλλά και για τη μάστιγα των γυναικοκτονιών.

Πώς έγινε η πρόταση από τη ΝΔ για την υποψηφιότητά σας στις Ευρωεκλογές και ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση;

Η ιδιαίτερα τιμητική πρόταση για την υποψηφιότητά μου στις Ευρωεκλογές έγινε, ως είθισται, από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο και ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπιστοσύνη, που έδειξε, για ακόμα μια φορά στο πρόσωπό μου.

Ασφαλώς και χάρηκα, επειδή η Ευρωβουλή με ενδιέφερε ανέκαθεν πολύ, μιας και θεωρώ ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται και οι αποφάσεις, που λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο, έχουν άμεσες επιπτώσεις στην Ελλάδα και σε όλους εμάς. Είτε αυτές αφορούν τις κοινωνικές πολιτικές, την μετανάστευση, το κράτος δικαίου, την οικονομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και κάθε άλλο τομέα. Θα ήθελα, λοιπόν, να εκπροσωπήσω τη Χώρα μου στο Ευρωκοινοβούλιο, και να γίνω η «φωνή» των Ελλήνων σε αυτό.

Αν εκλεγείτε, πώς νομίζετε ότι μπορείτε να προσφέρετε στην Ευρωβουλή;

Αν οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους στις 9 Ιουνίου, θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις, για να εξασφαλίσω για τη Χώρα μας μια ισχυρή θέση στην Ευρώπη.

Θέλω να παραδώσω στη νέα γενιά μια καλύτερη Χώρα και μια καλύτερη Ευρώπη από αυτή στην οποία εγώ μεγάλωσα. Μια Ευρώπη με περισσότερες ευκαιρίες σε κάθε επίπεδο, πιο «ανθρώπινη» καθημερινότητα, πιο σύγχρονη παιδεία.

Να συνδημιουργήσω, με όλους τους άλλους ευρωβουλευτές, όλες εκείνες τις αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις, που θα διευρύνουν τις επιλογές των νέων και θα τους επιτρέψουν να έχουν μια διεθνή καριέρα, εφάμιλλη των πολιτών όλων των υπόλοιπων κρατών του κόσμου.

Ακόμα, σκοπεύω να καταβάλω κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσω την απόλυτα ισότιμη θέση της γυναίκας στην Ευρώπη σε όλους τους τομείς. Εμείς οι γυναίκες, πρέπει, επιτέλους, να έχουμε ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους άνδρες. Χωρίς «δεύτερες σκέψεις», σχετιζόμενες με το φύλο μας. Είναι απαράδεκτο, εν έτει 2024, οι γυναίκες να αντιμετωπιζόμαστε με «καχυποψία» ή οποιασδήποτε μορφής διάκριση. Καιρός είναι, λοιπόν, αυτό να αλλάξει.

Ήσασταν η πρώτη γυναίκα βουλευτής της ΝΔ στον Πειραιά. Τι διαφοροποιεί, κατά τη γνώμη σας τη ΝΔ  από τα άλλα κόμματα και γιατί πρέπει οι πολίτες να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα στις Ευρωεκλογές;

Πράγματι, οι συμπολίτες μου με τίμησαν, εκλέγοντάς με ως την πρώτη γυναίκα Βουλευτή της ΝΔ στην κρίσιμη εκλογική Περιφέρεια της Α’ Πειραιά και Νήσων.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ταυτιστεί με την κοινωνική πρόοδο, την εθνική ενότητα, τις μεταρρυθμίσεις και τις εμβληματικές τομές. Και έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι το κόμμα της ευθύνης και των ιστορικών αγώνων.

Κατά τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ισχυρά και σταθερά και η ανεργία κινείται πλέον σε μονοψήφια νούμερα.

Το κύρος και η αξιοπιστία της Χώρας μας αποκαταστάθηκαν και ενισχύονται διαρκώς. Βγήκαμε από την ενισχυμένη εποπτεία και ενταχθήκαμε, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, στην επενδυτική βαθμίδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα, η παράταξή μας έβαλε την πατρίδα μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και την κράτησε εκεί, όταν κινδύνεψε από ολέθριες επιλογές.

Η Νέα Δημοκρατία έκανε την Ελλάδα να σταθεί όρθια σε διαδοχικές δυσκολίες που συνάντησε: από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο μέχρι την τριετή πανδημία. Και απ’ τις προκλήσεις των γειτόνων μας στο Αιγαίο, μέχρι τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η Κλιματική Κρίση.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν έμπρακτα πως, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε όταν άλλα κόμματα ήταν στην εξουσία, με τη Νέα Δημοκρατία η Χώρα πάει σταθερά μπροστά. Αυτή η πορεία προς την ανάπτυξη της Χώρας πρέπει να συνεχιστεί. Για να γίνει αυτό, η στήριξη των πολιτών στη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές πρέπει να είναι ηχηρή.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι πορεία της ΝΔ στις Ευρωεκλογές;

Είμαι σίγουρη ότι η ΝΔ θα σημειώσει υψηλά ποσοστά στις Ευρωεκλογές, όπως έκανε, άλλωστε, και στις εθνικές εκλογές.

Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά το σημαντικό έργο της Κυβέρνησης, αλλά και το «αποτύπωμα» της Νέας Δημοκρατίας στην διαμόρφωση των πολιτικών του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι κρίσιμες και η ενισχυμένη «ψήφος εμπιστοσύνης» στη ΝΔ είναι αναγκαία. Τόσο για τη σταθερότητα της Χώρας, όσο και για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κρίσιμα θέματα, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Μία νέα γυναικοκτονία συγκλόνισε τη χώρα και, μάλιστα, έξω από αστυνομικό τμήμα. Τελικά οι γυναίκες πώς μπορούν να προστατευτούν από αυτήν τη μάστιγα;

Είμαι πραγματικά συγκλονισμένη από την εν ψυχρώ δολοφονία της Κυριακής έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων από τον πρώην σύντροφό της. Όπως όλοι μας.

Από ό,τι διαπιστώνουμε, δυστυχώς, οι γυναικοκτονίες αποτελούν τη «μάστιγα» της εποχής μας.

Οι γυναίκες βρισκόμαστε έκθετες στην απρόκλητη οργή του κάθε άνδρα για την απόφασή μας να ορίσουμε τη ζωή και το σώμα μας όπως εμείς επιθυμούμε.

Καταρχάς αυτή η κατάσταση καταδεικνύει πόσο κλονισμένη είναι η ψυχική υγεία των δραστών. Τα σοβαρά αυτά ψυχικά προβλήματα θα ήταν καλό να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται από τους δράστες, τον οικογενειακό και κοινωνικό τους περίγυρο ή και από την ίδια Πολιτεία, με παροχή φαρμακευτικής αγωγής ή όποια άλλη θεραπεία προτείνουν οι ειδικοί, πριν αυτοί οι ασθενείς φτάσουν να αφαιρέσουν τις ζωές συνανθρώπων μας. Μετά είναι πολύ αργά. Επίσης, η Πολιτεία θα πρέπει βρει τα κενά και τις παραλείψεις στο νομικό πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας και να κάνει τις όποιες διορθωτικές κινήσεις είναι απαραίτητες.

Προφανώς, κι εμείς οι γυναίκες πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικές με το ποιον άνθρωπο βάζουμε στη ζωή μας.

Αλλά, κυρίως, οφείλουμε ως κοινωνία να αλλάξουμε κουλτούρα και νοοτροπία. Οι μητέρες των αγοριών πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά μας να σέβονται τις γυναίκες, αλλά και εν γένει, να σέβονται τον συνάνθρωπό τους και την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να γίνουν σοβαρές, δομικές αλλαγές στην ελληνική οικογένεια και κοινωνία. Τότε μόνο θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από αυτό το τραγικό φαινόμενο.

Είστε μητέρα. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα για το μέλλον των παιδιών;

Θα ήθελα τα παιδιά μου, αλλά και τα παιδιά όλων μας, να είναι πρωτίστως καλά και ασφαλή και, δευτερευόντως, να έχουν όλα τα αναγκαία εφόδια και όλες τις απαιτούμενες ευκαιρίες, για να αναπτύξουν τα χαρίσματά τους και να ζήσουν τη ζωή που ονειρεύονται.

Έτσι, εκείνο που θεωρώ αναγκαία συνθήκη στην Ελλάδα είναι να υπάρχει ασφάλεια, ένα πλήρως λειτουργικό και σύγχρονο εθνικό σύστημα υγείας, αξιοκρατία και ευρείες δυνατότητες ακαδημαϊκής και επαγγελματικής ανάπτυξης των νέων ανθρώπων.

Σε όλα αυτά, είμαστε σε καλό δρόμο ως Χώρα. Υπάρχουν, όμως, σαφώς, περιθώρια βελτίωσης. Ιδίως στο επίπεδο της επαγγελματικής εξέλιξης και αξιοποίησης των νέων ανθρώπων. Και είμαι εδώ για να παλέψω, με συνέπεια και αφοσίωση, για να συμβάλλω στην βελτίωσή τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας