Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ δήμαρχος Μεσσήνης στο Govnews.gr: «Στόχος η αντιμετώπιση προβλημάτων και η διευκόλυνση της...

Ο δήμαρχος Μεσσήνης στο Govnews.gr: «Στόχος η αντιμετώπιση προβλημάτων και η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών σε κάθε επίπεδο»

«Ο Δήμαρχος οφείλει να είναι διαρκώς δίπλα στο δημότη, να τον ακούει και να προσπαθεί να δίνει λύσεις», ανέφερε στη συνέντευξη του στο Govnews ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος

Ο Δήμος Μεσσήνης έχει τεράστια αναπτυξιακή προοπτική και όλα τα εχέγγυα να αποτελέσει πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών τα επόμενα χρόνια. Ο εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης, η τεράστια ακτογραμμή, οι πλούσιες φυσικές ομορφιές, τα εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα και ο εναλλακτικός τουρισμός, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για έναν Δήμο τεσσάρων εποχών. Η κοντινή απόσταση από την Αθήνα, δίνει επίσης στον Δήμο ένα επιπλέον κίνητρο σε επισκέπτες – εκδρομείς.

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος μιλώντας στο govnews.gr δηλώνει μετά από την επιτυχημένη πρώτη θητεία ότι θέτει ακόμα υψηλότερους στόχους, ώστε να επιτευχθεί ισόρροπη ανάπτυξη στο παράκτιο μέτωπο και στις ορεινές περιοχές.

Κύριε Αθανασόπουλε ως επανεκλεγείς Δήμαρχος Μεσσήνης, πού θα δώσετε βάρος το επόμενο διάστημα και τι πιστεύετε ότι θέλουν οι πολίτες αυτή την πενταετία;

Οι πολίτες θέλουν να πασχίζουμε σε καθημερινή βάση για την επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν, όσο μικρά ή μεγάλα και αν είναι αυτά. Και έχουν δίκιο. Ο Δήμαρχος οφείλει να είναι διαρκώς δίπλα στο δημότη, να τον ακούει και να προσπαθεί να δίνει λύσεις. Το να καταλαβαίνεις το πρόβλημα και την ανάγκη του κάθε ενός είναι ιδιαίτερα σημαντικό και απαιτεί συνεχή προσπάθεια. Η εντονότερη παρουσία και η ενασχόληση με τα προβλήματα  της καθημερινότητας θα αποτελέσει βασικό μας μέλημα και τη νέα πενταετία. Στόχος μας, είναι η αντιμετώπιση  προβλημάτων και η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτώνσε κάθε επίπεδο. Από την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, μέχρι τη βελτίωση του αγροτικού δρόμου.

Επιπλέον ιδιαίτερο βάρος θα δώσουμε και στην κοινωνική πολιτική. Στην προηγούμενη θητεία μας διαπιστώσαμε πόσο απαραίτητο είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Συγκυριακά, ανατροφοδότησε πολλές ανάγκες οι οποίες προέκυψαν με την πανδημία covid-19, όπου η Δημοτική Αρχή έδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο, δηλώνοντας παρούσα σε κάθε πάσχοντα, σε κάθε μοναχικό, σε κάθε δημότη με κινητικά προβλήματα ή άλλη ανάγκη που ήθελε τη στήριξη της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας. Ήταν αδήριτη ανάγκη η δημιουργία προσβάσιμων παραλιών στον Δήμο μας. Τοποθετήσαμε seatrac στις παραλίες Μπούκας, Ανάληψης, Αγίου Ανδρέα και Πεταλιδίου δημιουργώντας προσβάσιμες υποδομές για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα. Επίσης, δημιουργούμε Κέντρο Κοινότητας στη Μεσσήνη για την κοινωνική στήριξη των πολιτών.

Η τοποθέτησή μας δίπλα στο συμπολίτη μας που μας χρειάστηκε, ήταν αυτή που επιβραβεύτηκε στις εκλογές. Αυτή η επιβράβευση, μας επιφορτίζει με τη μεγάλη ευθύνη να συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για όλους. Θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στον πολίτη και το πρόβλημα.

Κάθε Δήμος όμως πέρα από τη διαχείριση των ζητημάτων της καθημερινότητας, σχεδιάζει και αναπτυξιακά έργα. Ποιος είναι ο δικός σας προγραμματισμός σε έργα που θα προσδώσουν αναπτυξιακή πορεία στον Δήμο Μεσσήνης;

Βασικός πυλώνας ανάπτυξης του Δήμου μας είναι ο τουρισμός και έργα που μπορούν να δώσουν ώθηση σε αυτόν τον τομέα. Το 2019 θέσαμε στόχους και πετύχαμε πολλούς από αυτούς παρά τις δύσκολες συνθήκες. Τώρα θέτουμε ακόμα υψηλότερους στόχους, ώστε να ενδυναμώσουμε το κέντρο και την περιφέρεια του Δήμου μας, προσφέροντας ισόρροπη ανάπτυξη και τόνωση της οικονομίας στο παράκτιο μέτωπο και στις ορεινές περιοχές. Η ολοκλήρωση των χωροταξικών ρυθμίσεων για το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Μεσσήνης αλλά και η διασύνδεση της Δυτικής παραλίας Καλαμάτας με τη Μπούκα Μεσσήνης στις εκβολές Παμίσου μέσω της κατασκευής γέφυρας, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη που είναι το ζητούμενο. Το  σημαντικότερο έργο υποδομής για μας αποτελούν οι πολεοδομικές μελέτες. Γι’ αυτό κρίνεται αναγκαίο να ξεκαθαρίσει τι χτίζεται και πού θα γίνει το απαραίτητο βήμα για την προσέλκυση επενδύσεων.  Η απόκτηση διακριτής ταυτότητας στον αγροδιατροφικό τομέα (λάδι, ελιές, σύκα, σταφίδα, κηπευτικά) θα δώσει ώθηση στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Στόχος είναι να αξιοποιηθούν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ελκύοντας τουρίστες όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Για περιβαλλοντικά έργα υπάρχει μέριμνα;

Η προστασία του περιβάλλοντος  είναι το χρέος μας προς τις επόμενες γενιές και βασική προϋπόθεση για ένα καλύτερο μέλλον. Σημαντικό έργο σε επίπεδο υποδομών είναι το δίκτυο αποχέτευσης και ο βιολογικός καθαρισμός Πεταλιδίου που κατασκευάζονται, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να ενταχθεί αντίστοιχο έργο στην Αίπεια. Εξίσου σημαντικός είναι ο τομέας της καθαριότητας. Ήδη με τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, επιλύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν γενικότερα οι Δήμοι με τη διαχείριση απορριμμάτων. Το επόμενο βήμα είναι να ενισχυθεί και να προωθηθεί με πιο δυναμικό τρόπο η ανακύκλωση. Μεγάλη ανταπόκριση από πολίτες σημειώνεται και στο ανταποδοτικό Πολυκέντρο Ανακύκλωσης Υλικών στο κεντρικό πάρκο Μεσσήνης, όπου γίνεται διαλογή στην πηγή.

Στο Δήμο Μεσσήνης τα επόμενα χρόνια θα υλοποιηθούν μια σειρά από οδικά έργα. Αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράκαμψη του Πεταλιδίου, έχει ξεκινήσει το Λάμπαινα – Μεσσήνη και θα ξεκινήσει το Καλαμάτα – Μεσσήνη – Ριζόμυλος – Πύλος. Θεωρούμε ότι με την ολοκλήρωση των οδικών αυτών αξόνων, θα υπάρξει σημαντική βελτίωση και θα δημιουργηθούν νέα αναπτυξιακά δεδομένα τόσο στην οικονομία όσο και στον τουρισμό και στην αύξηση των επισκεπτών ειδικά τη θερινή περίοδο.

Ο Δήμος Μεσσήνης έχει την ιδιαιτερότητα ότι διαθέτει μεγάλη έκταση και πολλές Δημοτικές Κοινότητες, οι κάτοικοι των οποίων θα έχουν και κάποιες διαφορετικές ανάγκες. Τι μέριμνα λαμβάνετε γι’ αυτούς;

Οι κάτοικοι των κοινοτήτων μας είναι κατά βάση αγρότες. Στην πλειοψηφία τους, πέραν των άλλων, ζητούν βελτίωση των αγροτικών δρόμων για την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στα χωράφια τους. Αυτό το έργο, που είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό για τον αγροτικό κόσμο, έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη θητεία μας. Θα συνεχίσουμε όμως και τη νέα. Έτσι μέσα από αξιοποίηση προγραμμάτων όπως έγινε και την προηγούμενη περίοδο θα διευκολύνουμε τους αγρότες και την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα. Η διαρκής στήριξη των αγροτών και των τοπικών προϊόντων αποτελεί βασική μας προτεραιότητα.

Το επόμενο διάστημα θα αναζητηθεί χρηματοδότηση για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής Τρικόρφου, ενός ώριμου μελετητικά έργου, εξέχουσας σημασίας για την ευρύτερη περιοχή. Με την ολοκλήρωσή του θα καλύψει τις ανάγκες πυροπροστασίας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την άρδευση της ελιάς Καλαμών, υποστηρίζοντας την τοπική αγροτική παραγωγή.

Για να τονώσουμε την περιφέρεια και να δώσουμε κίνητρα σε νέες οικογένειες να παραμείνουν στον τόπο τους, δημιουργήσαμε ΚΔΑΠ στο Πεταλίδι. Κατασκευάσαμε 14 παιδικές χαρές σε Δημοτικές Κοινότητες αλλά και στη Μπούκα Μεσσήνης και στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης. Δώσαμε έμφαση στην ανακατασκευή αθλητικών χώρων στις Κοινότητες και στη βελτίωση των σχολικών κτιρίων. Κατασκευάσαμε και συνεχίζουμε να κατασκευάζουμε πλατείες σε Κοινότητες του Δήμου μας. Όλα αυτά με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών και τη στήριξη της οικογένειας.

Γνωρίζουμε ότι η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Ο αρχαιολογικός χώρος έχει τεράστια έκταση και πέρα από την ανάγκη συνέχισης των ανασκαφών έχει ανάγκη και για άλλα έργα. Έργα υποδομής που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά γίνονται;

Βεβαίως και γίνονται. Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για την κατασκευή σύγχρονων υποδομών στον αρχαιολογικό χώρο. Πιο συγκεκριμένα θα διαμορφωθούν οι είσοδοι στη βόρεια και τη νότια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου. Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών θα κατασκευαστούν πωλητήριο, εκδοτήριο εισιτηρίων, αίθουσα προβολών, χώροι υγιεινής επισκεπτών και προσωπικού και χώρος διημέρευσης-ιατρείο. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει το έργο να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025. Οι παρεμβάσεις υλοποιούνται εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Πολιτισμού, γεγονός που καταδεικνύει ότι το υπουργείο κατατάσσει την Αρχαία Μεσσήνη ανάμεσα στα πιο σημαντικά πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία της χώρας μας όπως και είναι. Οι παρεμβάσεις θα είναι ευεργετικές και για την οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου. Γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω και την υπουργό Πολιτισμού κυρία Μενδώνη για το έμπρακτο ενδιαφέρον της.

Θεωρώ, ότι οι προαναφερόμενες παρεμβάσεις, συνδυαστικά με τη μελέτη που εκπονείται για την κατασκευή νέου Μουσείου σε χώρο που γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο, θα αναβαθμίσουν περαιτέρω την περιοχή και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις αυξημένης επισκεψιμότητας, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

 

Αναμφισβήτητα ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης είναι η ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου σας. Πώς αξιοποιείτε αυτό το δεδομένο;

Πράγματι ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης αποτελεί ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου Μεσσήνης. Επενδύουμε στην ομορφιά της, την ιστορική της αξία και την αναγνώρισή της παγκοσμίως ως μία από τις αρτιότερα σωζόμενες πόλεις, με δράσεις εξωστρέφειας που ενδυναμώνουμε χρόνο με τον χρόνο, πέρα από τα έργα που προαναφέραμε. Αξιοσημείωτη είναι η θέση του Υπουργείου Πολιτισμού σε αυτή την προσπάθεια με την ένταξη της Αρχαίας Μεσσήνης στον θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» και τη διενέργεια πολιτιστικών παραγωγών υψηλού επιπέδου που προσέλκυσαν τα προηγούμενα καλοκαίρια χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες.

Αυτό το «άνοιγμα» των αρχαιολογικών χώρων στο κοινό, ήρθε να προστεθεί στον δικό μας θεσμό, το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Στο φεστιβάλ που πραγματοποιείται για μία 10ετία στο αρχαίο θέατρο και το Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, παρουσιάζονται αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες από θεατρικές ομάδες σχολείων και θεατρικών σχολών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή κάθε χρόνο της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου (RADA). Στη φετινή 11η διοργάνωση που πραγματοποιείται από 10 έως 25 Απριλίου 2024, έχουμε 11 συμμετοχές, τρεις από το εξωτερικό και οκτώ από την Ελλάδα. Το πρόγραμμα ενισχύεται από παράλληλες δράσεις για μαθητές Δημοτικών σχολείων με στόχο να μυηθούν σε έργα αρχαίων Ελλήνων τραγωδών.

Η φετινή 11η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον αείμνηστο Πέτρο Θέμελη, τον «πατέρα» της Αρχαίας Μεσσήνης που με το πλούσιο ανασκαφικό και αναστηλωτικό του έργο, έφερε στο φως το θαύμα της Αρχαίας Μεσσήνης, μιας από τις αρτιότερα σωζόμενες αρχαίες πόλεις. Είναι η πρώτη χρονιά που το φεστιβάλ πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία του.

Ο πολιτισμός στον Δήμο σας στηρίζεται με άλλα έργα ή προγράμματα που να απευθύνονται στους πολίτες;

Ο Δήμος μας έχει να επιδείξει μεγάλη πολιτιστική δράση με ποικίλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και στήριξη και συνεργασία με αρκετούς φορείς που οργανώνουν δράσεις κινητοποιώντας ενεργούς πολίτες. Δε θα μπορούσαμε εδώ να παραλείψουμε την κατασκευή του Φιλοσοφικού  Κέντρου Μεσσήνης, ενός σπουδαίου πνεύμονα παραγωγής πολιτισμού, βρίσκεται σε εξέλιξη. Με την υλοποίησή του το έργο θα προσφέρει πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη στον Δήμο και την ευρύτερη περιοχή. Θα μας δώσει τη δυνατότητα να οργανώνουμε συνέδρια, ημερίδες και παραστάσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων και επιπλέον θα φιλοξενήσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Δημοτικό Ωδείο. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνία μας -που όπως είναι φυσικό αλλάζει και εκσυγχρονίζεται- και προσπαθούμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε έργα που θα καλύπτουν αυτές τις ανάγκες. Η στόχευσή μας όμως αυτή, μας υπαγορεύει να κοιτάμε προς τα πίσω, διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και μεταλαμπαδεύοντάς τα στα παιδιά μας, στη νέα γενιά. Αυτό δεν είναι αντιφατικό, αντιθέτως ενισχύει την πολιτιστική μας ταυτότητα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά στοιχεία του τόπου μας, δημιουργώντας «αναμνήσεις με ταυτότητα» σε ντόπιους και επισκέπτες.

Κλείνοντας, τι θα λέγατε στον επισκέπτη που θέλει να ταξιδέψει στην περιοχή; Για ποιο λόγο να επισκεφτεί τον Δήμο σας;

Ο Δήμος Μεσσήνης διαθέτει μοναδικά φυσικά τοπία, αμέτρητες και διαφορετικές παραλίες, πολυσύχναστες και πιο ήσυχες. Από την άλλη, ο πλούτος και η ομορφιά του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και μια επίσκεψη θα ανταμείψει και τον πιο απαιτητικό, γι’ αυτό και δικαίως συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Η Ιερά Μονή Βουλκάνου και το Ανδρομονάστηρο, κρύβουν εντυπωσιακή αρχιτεκτονική ομορφιά και ιστορία. Το Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης, το Κλειστό Γυμναστήριο, τα γήπεδα τένις, είναι σύγχρονες υποδομές άθλησης για επισκέπτες αλλά και ομάδες για τους αγώνες τους, κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά κυρίως οι αθλητές που συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα. Ο 17ος Μαραθώνιος Μεσσήνης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 7 Απριλίου, συγκεντρώνοντας περίπου 1.000 αθλητές σε όλες τις κατηγορίες αγώνων. Μιλάμε δηλαδή για μία περιοχή αυξανόμενου αθλητικού τουρισμού. Επιπλέον, ως αγροτική περιοχή δίνει την ευκαιρία να έρθει κανείς σε επαφή με τα εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά μας προϊόντα και να δοκιμάσει παραδοσιακές γεύσεις. Ο Δήμος Μεσσήνης είναι βέβαιο, πως με τόσες ομορφιές και επιλογές δε μπορεί παρά να εντυπωσιάσει τους επισκέπτες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας