Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Παλαιστίνιος διπλωμάτης Σάλαχ Μούσα στο Govnews.gr: «ΗΠΑ και Ισραήλ σχεδιάζουν την...

Ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης Σάλαχ Μούσα στο Govnews.gr: «ΗΠΑ και Ισραήλ σχεδιάζουν την εκκένωση της Γάζας»

Ο πόλεμος στην Παλαιστίνη συνεχίζεται με αμείωτη ένταση κάτω από το βάρος της παγκόσμιας λαϊκής κατακραυγής ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστινίων

Της Κυριακής Γιάντση

Ανάμεσα σε συνεχιζόμενες συγκρούσεις, δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, λιμό, εκτοπισμό των Παλαιστινίων και επέκτασης των βομβαρδισμών και του πολέμου πέρα από τα στενά όρια της Γάζας, ο πόλεμος στην Παλαιστίνη συνεχίζεται με αμείωτη ένταση κάτω από το βάρος της παγκόσμιας λαϊκής κατακραυγής ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Οι εικόνες απίστευτης αγριότητας με τα δεκάδες χιλιάδες τεμαχισμένα παιδιά, οι δολοφονίες του άμαχου πληθυσμού, οι βιασμοί γυναικών, η πείνα και οι αρρώστιες, η περιβαλλοντική καταστροφή, η τρομοκρατία και ο αφανισμός των κατοίκων της Γάζας που θυσιάζεται στον βωμό πολιτικών συμφερόντων κάτω από τη σημαία της ενεργειακής σκακιέρας, προκάλεσαν ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο, με τη Νότια Αφρική να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας την πλήρη καταδίκη του Ισραήλ.

Στην πανάρχαια Παλαιστίνη όπως την αναφέρει στα Ιστορικά του ο Ηρόδοτος, ο Προφήτης, και ο Γιαχβέ, μετράνε τις πληγές τους μέσα σε έναν ωκεανό αίματος ο οποίος συνεχίζεται αμείωτος από το 1948, όταν η Αγγλία και άλλες δυνάμεις αποφάσισαν να ιδρύσουν το νέο ισραηλινό κράτος μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Μισό χρόνο μετά το αιματηρό χτύπημα της Χαμάς και την έναρξη του πολέμου από το Ισραήλ, η ειρήνη στην περιοχή μοιάζει σαν άπιαστο όνειρο. Η Παλαιστίνη αιμορραγεί και η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί μουδιασμένη τα τεκταινόμενα. Η παλαιστινιακή πλευρά δηλώνει ανοιχτά ότι είναι θύμα ενός σχεδίου εξόντωσης και εκδίωξης των Παλαιστινίων από τα ιστορικά εδάφη τους με στόχο την αρπαγή του πλούτου της Γάζας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, καθώς και τη δημιουργία νέων οικονομικών διαδρόμων της Δύσης προς την Ασία.

Το Govnews.gr φιλοξενεί σήμερα μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη με τον πρώην διπλωματικό και πολιτιστικό αντιπρόσωπο της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Σάλαχ Μούσα, ο οποίος καυτηριάζοντας τη στάση της παγκόσμιας κοινότητας απευθύνει έκκληση για άμεσο τερματισμό του πολέμου, επιστροφή των αμάχων στις εστίες τους και απομάκρυνση όλων των ισραηλινώνστρατιωτικών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Κύριε Μούσα, είμαστε ήδη στον 6 ο μήνα του πολέμου στην Παλαιστίνη και η κατάπαυση του πυρός αποτελεί μέχρι σήμερα έναν δισεπίλυτο γρίφο. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας αναφορικά με την έκβαση αυτού του πολέμου;

Το παλαιστινιακό ζήτημα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι ο στόχος της εξάλειψης της Χαμάς, με τον οποίο συμφωνεί απόλυτα, θα διαρκέσει πολύ. Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, η Ειρήνη βρίσκεται στην κυριολεξία σε τεντωμένο σκοινί. Ο πόλεμος θα μπορούσε να ξαναρχίσει αμέσως μετά από μια ενδεχόμενη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων. Οι ζωές των Ισραηλινών αιχμαλώτων δεν είναι εγγυημένες εάν ο πόλεμος συνεχιστεί και μην ξεχνάτε ότι περισσότεροι από τριάντα ισραηλινοί αιχμάλωτοι πέθαναν στα χέρια των ισραηλινών δυνάμεων.

Στην πραγματικότητα το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του δεν θέλουν μια χερσαία επίθεση στην πόλη Ράφα αυτή την περίοδο, φοβούμενοι μια αύξηση της έντασης στην περιοχή. Αυτό επιβεβαιώθηκε τόσο από τη διοίκηση του Λευκού Οίκου όσο και από τον Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η μάχη του Khan Yunis δεν έχει τελειώσει ακόμα. Επομένως παραμένει η πόρτα του εκτοπισμού στο Σινά. Αυτό όμως το ανοιχτό ενδεχόμενο είναι μια κόκκινη γραμμή για την Αίγυπτο.

Συμπερασματικά ή θα γίνουμε μάρτυρες ενός ποιοτικού σταδίου στην πορείαπρος τη λύση του λεγόμενου παλαιστινιακού προβλήματος ή εάν επιτευχθούν οι ισραηλινοί στόχοι αυτού του πολέμου και των σχεδιαζόμενων συνεπειών του, με εκτοπισμό των Παλαιστινίων και αρπαγή του φυσικού πλούτου τους, θα οδηγηθούμε σε επικίνδυνες καταστάσεις. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα -το πιο επικίνδυνο- δεν θα είναι το τέλος, αλλά μάλλον η αρχή ενός νέου κύματος αντίστασης, όπως συνέβη από την αρχή αυτού που ονομάζεται Παλαιστινιακό ζήτημα από το 1948 μέχρι τώρα.

Η αρχή της αναβίωσης και της σωτηρίας των Παλαιστινίων, επανήλθε στο παγκόσμιο προσκήνιο και κανένας πλέον σήμερα δεν έχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα δίκαιο ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με τα δικαιώματα ενός πανάρχαιου λαού του οποίου η γη είναι υπό κατοχή.

Οι εικόνες που έρχονται από την Παλαιστίνη έχουν σοκάρει όλο τον πλανήτη. Οι συνεχιζόμενοι έντονοι και διαρκείς βομβαρδισμοί καθώς και οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, εγείρουν πολλά ερωτηματικά πλέον απέναντι στο επιχείρημα της αυτοπροστασίας του Ισραήλ. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Χαμάς έδωσε ένα μεγάλο δώρο στο Ισραήλ, το οποίο περίμενε χρόνια. Ποιά είναι η δική σας άποψη;

Η «Θύελλα του Αλ Άκσα» ήταν μια μεγάλη έκπληξη για όλους. Ήταν μια αιφνιδιαστική στρατηγική εξαπάτηση, καθώς οι μαχητές της αντίστασης κατάφεραν να πάρουν όλες τις πληροφορίες που ήθελαν, χρησιμοποιώντας μέσα και εργαλεία που δεν μπόρεσε ο «Σιδερένιος Θόλος» του Ισραήλ να ανιχνεύσει. Όμως, όπως η παλαιστινιακή αντίσταση είχε στόχους, έτσι και το Ισραήλ είχε τους δικούς του.

Εδώ και 23 χρόνια το Ισραήλ σχεδιάζει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους. Με την έφοδο της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου βρήκε την ευκαιρία να προχωρήσει τα επεκτατικά σχέδιά του. Όλη αυτή η καταστροφή στοχεύει στο να φτάσουν οι Παλαιστίνιοι στην απελπισία και στην απόγνωση και να εξαναγκαστούν σε φυγή. Το Ισραήλ συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που συντηρεί τη συνέχιση της διχόνοιας ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα και τη Χαμάς στη Γάζα.

Αυτή η διχόνοια εξυπηρετεί το Ισραήλ που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μία ενιαία παλαιστινιακή αρχή με την οποία μπορεί να συνομιλήσει. Πιστεύω ότι μετά τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης θα εξαναγκαστούν οι δύο παλαιστινιακές πλευρές σε μια μορφή προσέγγισης.

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Αυτός ο πόλεμος δεν είναι πόλεμος εναντίον της Χαμάς, αλλά ένας συνεχιζόμενος πόλεμος εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού, μέχρι το τελευταίο έμβρυο στη μήτρα της μητέρας του. Είναι ένας πόλεμος ενάντια στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και των υπόλοιπων παλαιστινιακών φατριών. Επομένως, όποιος θέλει να βοηθήσει τον παλαιστινιακό λαό δεν πρέπει να σιωπά.

Δυστυχώς ακόμη και κάποιααραβικά και ισλαμικά καθεστώτα και σίγουρα η Δύση συμπορεύονται με το Ισραήλ, παρά τις πολιτικές θέσεις που εκφράζουν υπό μομφή. Στην πραγματικότητα παραπλανούν και εξαπατούν εαυτούς και αλλήλους. Διεθνείς εκθέσεις από τα Ηνωμένα Έθνη και πολλούς άλλους διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρουν τις ολέθριες συνέπειες εναντίον των Παλαιστινίων εξαιτίας της συνεχιζόμενης επιθετικότητας του Ισραήλ.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά σημεία που περιέχονται στις συγκλονιστικές και σπαρακτικές εκθέσεις επισημαίνω τα εξής:

  • Έχουν καταγραφεί 112 περιπτώσεις βιασμών στις ισραηλινές φυλακές γυναικών κρατουμένων από τη Γάζα, 3 από τις οποίες συνέβησαν με παρθένα κορίτσια και ο βιασμός ήταν ομαδικός. Μία από αυτές τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις μεταφέρθηκε υπό διεθνή επίβλεψη σε μυστική τοποθεσία, επειδή το θύμα ήταν έγκυος.
  • Οι ναζιστικές ισραηλινές αρχές των φυλακών εκτέλεσαν 87 Παλαιστίνιους κρατούμενους από τη Λωρίδα της Γάζας, μέσα στις φυλακές πυροβολώντας τους απευθείας στο κεφάλι. Στη συνέχεια πέταξαν τα πτώματα σε διάφορες περιοχές των κατεστραμμένων δρόμων της Γάζας.
  • Τα βασανιστήρια στα κέντρα κράτησης των Ισραηλινών είναι βάρβαρα, παρανοϊκά και τερατώδη. Πολύ πιο φρικτά και πιο βάναυσα από εκείνα της ιρακινής φυλακής Abu Ghraib, του Γκουαντάναμο και των μυστικών αμερικανικών και δυτικών φυλακών.
  • Το Ισραήλ βομβάρδισε σκόπιμα τις οικογένειες και τα παιδιά όσων ανήκουν σε παλαιστινιακές οργανώσεις και ο Ισραηλινός Στρατός Θανάτου ενέκρινε από τη δεύτερη μέρα το σχέδιο εξόντωσης των οικογενειών όλων των ακτιβιστών. Η «τράπεζα» των στόχων περιελάμβανε 150.000 αμάχους!
  • Το Ισραήλ χρησιμοποίησε υπερβολικό αριθμό μισθοφόρων, συνάπτοντας συμβάσεις με 22 εταιρείες στρατιωτικών υπηρεσιών. Υπάρχει ένα αμερικανικό πλοίο που είναι ουσιαστικά ένα πλωτό νεκροτομείο με 1.327 πτώματα μισθοφόρων των οποίων οι οικογένειες δεν έχουν ενημερωθεί για τον θάνατό τους.
  • Τα ποσά του χρυσού και των χρημάτων που κλάπηκαν, σύμφωνα με μυστικές εκτιμήσεις του ισραηλινού στρατού, ανέρχονται σε περίπου 370 εκατομμύρια δολάρια.
  • Το 70,7% των βομβών που έπεσαν στη Γάζα υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με απεμπλουτισμένο ουράνιο και το έδαφος στη Λωρίδα είναι πολύ μολυσμένο με στοιχεία ουρανίου, τα οποία περιέχουν 60% φυσική ακτινοβολία ουρανίου και αποτελούνται από 3 ισότοπα του στοιχείου: ουράνιο 234, ουράνιο 235, και ουράνιο 238. Περιέχει τους ίδιους τύπους ακτινοβολίας που προέρχονται από φυσικό ουράνιο, και το ουράνιο 238 – που αντιπροσωπεύει το 99,8% του απεμπλουτισμένου ουρανίου. Εκπέμπει ακτίνες άλφα και ο χρόνος ημιζωής που απαιτείται για να εξαφανιστεί είναι περίπου 450 χρόνια. Τα αποτελέσματα από τον καρκίνο θα είναι ολέθρια σε όλη την περιοχή και τα νούμερα δεν δίνουν περιθώρια για άμεση συνέχεια της ζωής στη Λωρίδα της Γάζας. Η έκρηξη του ουρανίου, φύτεψε τον θανατηφόρο καρκίνο στο στήθος όλων όσων το εισέπνευσαν.
  • Πάνω από το 90,8% των γυναικών και των παιδιών υποφέρουν από βαθύ ψυχολογικό τραύμα και τα τοπικά κέντρα υγείας κατέγραψαν περισσότερες από 5.000 περιπτώσεις πλήρους παραφροσύνης. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν γυναίκες που έχασαν τα παιδιά τους.

Το Ισραήλ συνειδητοποιεί ότι αυτός ο πόλεμος έχει δημιουργήσει νέες αντιλήψεις για τη Λωρίδα της Γάζας και κανείς δεν μπορεί πλέον να μείνει σιωπηλός απέναντι στη συνεχιζόμενη πολιορκία της εδώ και 17 χρόνια. Όλοι πλέον συνειδητοποιούν ότι μια από τις αιτίες της έκρηξης που σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου είναι η ισραηλινή πολιορκία της Γάζας. Μετά το τέλος αυτού του πολέμου, απαιτείται η άρση της πολιορκίας σε όλη τη Λωρίδα και η παλαιστινιακή πλευρά δεν θα την αποδεχτεί κανένα σχέδιο χωρίς να έχει μια τελική και αποφασιστική λέξη επ’ αυτού.

Κύριε Μούσα δεν αφήνετε περιθώρια για υπαινιγμούς. Μιλάτε ξεκάθαρα για στοχευμένες κινήσεις εξόντωσης και εκδίωξης των Παλαιστινίων από τις εστίες τους και όχι μόνο από τους Ισραηλινούς. Καταλαβαίνω σωστά;

Στα τέλη Φεβρουαρίου, το Σιωνιστικό Πολεμικό Συμβούλιο ενέκρινε τη χρήση των όπλων πείνας για την ταχεία εξόντωση του άμαχου πληθυσμού. Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας πραγματοποίησαν περισσότερα από 3 εκατομμύρια τηλεφωνήματα στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και τους απείλησαν ότι θα βομβαρδίσουν τα σπίτια τους και θα σκοτώσουν τις οικογένειες εάν δεν εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους. Δώδεκα αραβικές χώρες υπέβαλαν ελκυστικές οικονομικές προσφορές στη Νότια Αφρική με αντάλλαγμα την απόσυρση της αγωγής τους κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η ρήψη βοήθειας από αεροσκάφη στις πόλεις και τα στρατόπεδα της Λωρίδας της Γάζας από κάποιες χώρες, έγινε μετά από συστάσεις νομικών συμβούλων προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να κατηγορηθούν για συμμετοχή σε γενοκτονία. Ειδικά για εκείνες τις χώρες που παρείχαν προς το Ισραήλ όπλα, χωρίς περιοριστικούς όρους στη χρήση τους εναντίον των αμάχων.

Συγκλονιστικά όσα μας αναφέρετε. Ωστόσο κανένας πόλεμος δεν γίνεται χωρίς οικονομικά κίνητρα και οφέλη. Η Γάζα έχει αξιοζήλευτα κοιτάσματα φυσικού αερίου και ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο όπου το φυσικό αέριο είναι ένα πολύτιμο αγαθό. Τα κοιτάσματα Gaza Marine 1 και 2, που εντοπίστηκαν από το 1999, έχουν αποθέματα που υπολογίζονται σε περίπου 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και ετήσια παραγωγική ικανότητα 1,5 δισεκατομμυρίων κυβικών, σε μια χρονική περίοδο 12 ετών.

Δεδομένου ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφανθεί ότι το φυσικό αέριο της Γάζας ανήκει στους Παλαιστίνιους, τελικά αποτέλεσε ένα ακόμη σημείο τριβής ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Αυτή η τόσο σημαντική πηγή εσόδων σε ποιο βαθμό επηρέασε τον σημερινό πόλεμο;

Είναι γνωστό ότι το Ισραήλ επιδιώκει γεωγραφικό έλεγχο ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε πριν από δύο μήνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναν χάρτη, που δείχνει ένα λιμάνι για την πώληση υγροποιημένου αερίου στις ακτές της Γάζας!

Φανταστείτε ότι υπήρξε τότε αποδοκιμασία από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή η στιγμή ήταν ακατάλληλη για τέτοια έργα υπό τη σκιά του συνεχιζόμενου πολέμου. Πιστεύω ότι οι στρατηγικοί στόχοι του Ισραήλ τώρα στον έλεγχο της γεωγραφίας της Γάζας είναι επίσης να
ελέγξει τους εμπορικούς υδάτινους πόρους της Γάζας ή τη γεωγραφική της θέση, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, ή να περάσει άλλα έργα όπως η Διώρυγα Μπεν Γκουριόν και ο οικονομικός διάδρομος που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πριν από κάποιους μήνες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ισραήλ του συμβούλου ενεργειακής ασφάλειας του Προέδρου Μπάιντεν, κ. Άμος Χοχστάιν, υποστηρίχθηκε ότι το θαλάσσιο πεδίο της Γάζας μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη της παλαιστινιακής οικονομίας. Μετά το τέλος του πολέμου, θα μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της οικονομίας της Παλαιστίνης και ιδιαίτερα στην περιοχή της Γάζας;

Το θαλάσσιο πεδίο της Γάζας θεωρείται ένα από τα παλαιότερα πεδία που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Επίσης είναι ένα από τα πλησιέστερα πεδία στην ακτή, καθώς απέχει μόνο τριάντα περίπου χιλιόμετρα από την ακτή της Γάζας, και επομένως βρίσκεται εντός των εμπορικών υδάτων της Παλαιστίνης.

Σε μόλις 600 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους περιέχει εκτιμώμενη αξία 1,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου. Αυτό το πεδίο έπρεπε να αποφέρει 700 -800 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στην Παλαιστινιακή Αρχή, επιπλέον του υπόλοιπου πλούτου στα εμπορικά ύδατα της Παλαιστίνης (σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφοριών: πεδίο Mary B, Noah field, Central Region field). Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι άλλες πρόσθετες δεξαμενές αερίου μπορεί να αξίζουν έως και τρία δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η συμφωνία που προέκυψε από την ειρηνευτική διαδικασία στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Όσλο (13 Σεπτεμβρίου 1993) μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ όριζε ότι οι παλαιστινιακές εμπορικές υδάτινες πηγές θα παρέμεναν αποκλειστικό δικαίωμα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ωστόσο, το Ισραήλ ανέκαθεν εμπόδιζε οποιαδήποτε επένδυση στο κοίτασμα «Gaza Marine». Μάλιστα απαίτησε τον έλεγχο στα έσοδα αυτού του κοιτάσματος. Απαίτησε να παραδοθεί το φυσικό αέριο της Γάζας στο Ισραήλ. Απαίτησε την αρπαγή του παλαιστινιακού αερίου με τη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου αγωγού προς το ισραηλινό έδαφος! Φυσικά η Παλαιστινιακή Αρχή δεν δέχτηκε. Το Ισραήλ εμπόδισε και απαγόρευσε στους Παλαιστίνιους να εκμεταλλευτούν τον φυσικό τους πλούτο.

Το 2021, η Παλαιστινιακή Αρχή είχε υπογράψει  πρωτόκολλο συνεργασίας με την Αίγυπτο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοικτά της Γάζας. Η συμφωνία προέβλεπε ότι το Παλαιστινιακό Ταμείο θα κατείχε το 27,5% των μετοχών του κοιτάσματος, με ανάλογο ποσοστό στην Consolidated Contractors Company και το υπόλοιπο θα το επωφελούνταν η Αιγυπτιακή Εταιρεία Συμμετοχών Φυσικού Αερίου. Ένα χρόνο αργότερα, η Αίγυπτος υπογράφει συμφωνία και με το Ισραήλ για εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή του Παλαιστινιακού Επενδυτικού ταμείου και της αιγυπτιακής εταιρείας. Πόσο οι σημερινές εξελίξεις και η στάση της Αιγύπτου καθορίζονται από εκείνη τη συμφωνία;

Πριν από έναν χρόνο πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις με αμερικανική πρωτοβουλία ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή, την ισραηλινή πλευρά και την Αίγυπτο. Οι συναντήσεις αυτές κατέληξαν σε συμφωνία που όριζε ότι αιγυπτιακές εταιρείες, σε συνεργασία με το Παλαιστινιακό Ταμείο Κυριαρχίας, θα επένδυαν στην παραγωγή φυσικού αερίου στο πεδίο της Γάζας. Οι γεωτρήσεις υποτίθεται ότι θα ξεκινούσαν τον Οκτώβριο του 2023, με την παραγωγή φυσικού αερίου να ξεκινά μέσα σε ένα χρόνο. Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ ανέβαλλε την έγκρισή του για το κοίτασμα του αερίου της Γάζας Marine.

Αντίθετα, χορηγήθηκαν περίπου 12 άδειες σε επτά ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής Eni και της βρετανικής British Petroleum, για εξερεύνηση σε διάφορες περιοχές των εμπορικών υδάτων του Ισραήλ, αλλά και για το 74% των εμπορικών υδάτων της Λωρίδας της Γάζας! Ούτε οι Παλαιστίνιοι ούτε η Αίγυπτος προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στις τελευταίες διαπραγματεύσεις τον Οκτώβριο, οι οποίες διαφέρουν από τη συμφωνία του Ισραήλ με την Παλαιστινιακή Αρχή και την Αίγυπτο το 2023.

Οι εξελίξεις αποκλείουν τελείως την Παλαιστίνη από την εξόρυξη και την εκμετάλλευση του δικού της φυσικού αερίου. Οι ξένες εταιρείες συζητούν με το Ισραήλ την εκμετάλλευση του παλαιστινιακού αερίου. Όλες οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν αθετούνται. Για ποια ανάπτυξη της οικονομίας της Παλαιστίνης και κυρίως της περιοχή της Γάζας μπορούμε να μιλάμε λοιπόν υπό τις παρούσες συνθήκες;

Οι ΗΠΑ προχωρούν στην κατασκευή ενός πλωτού λιμανιού στη Γάζα, προκειμένου να συμμετάσχουν όπως ανακοίνωσαν στην αποστολή βοήθειας. Ωστόσο αυτό θα είναι έτοιμο μετά από 3 μήνες και είναι διάχυτη η φημολογία ότι ο μόνος στόχος αυτού του λιμανιού είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Γάζας. Πόσο ευσταθούν αυτοί οι ισχυρισμοί;

Το μόνο που επιθυμούν Αμερικανοί και Ισραηλινοί άμεσα είναι η έξοδος των Παλαιστινίων από τη γη τους, η Διώρυγα Μπεν Γκουριόν και ο οικονομικός διάδρομος που ανακοίνωσαν μήνες πριν. Η ίδρυση ενός προσωρινού λιμανιού στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στη διευκόλυνση της μαζικής μεταφορά των Παλαιστινίων προς την Ευρώπη. Στο συμφωνημένο σχέδιο εκκένωσης της Λωρίδας της Γάζας συμμετέχουν πλήρως τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Οι παραβατικές παγκοσμίως τακτικές σε κάθε γωνιά της παλαιστινιακής πατρίδας και ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας, αποκαλύπτουν την υποκρισία και τη διπλή γλώσσα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αλλά και πολλών ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών που εμπλέκονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με το γενοκτόνο και εγκληματικό Ισραήλ.

Αυτό το λιμάνι στοχεύει μόνο στη ρευστοποίηση του παλαιστινιακού ζητήματος και στον αναγκαστικό εκτοπισμό των ανθρώπων από την πατρίδα τους. Ο πραγματικός στόχος τους σε δεύτερο χρόνο είναι ο έλεγχος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Λωρίδα της Γάζας και αργότερα η δημιουργία αμερικανικής στρατιωτικής βάσης η οποία θα εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα.

Επομένως η υποτιθέμενη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους η μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής είναι μόνο μια παραπλανητική και υπερβολική επικοινωνιακή εξαπάτηση.

Παρακάμπτουν τη δίκαιη αναγνώριση των εθνικών δικαιωμάτων και της ανεξαρτησίας του κατεχόμενου κράτους της Παλαιστίνης. Εκτιμώ ότι σύντομα θα αποκαλυφθούν για πρώτη φορά σκάνδαλα και «σκοτεινά μυστικά» που θα προκαλέσουν τεράστια παγκόσμια έκπληξη.

Οι πραγματικοί κίνδυνοι σχετίζονται με τη σιωπηλή και συστηματική αναγκαστική μετακίνηση του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας. Ξεκίνησαν ήδη με τη χρήση του όπλου της πείνας και την καταστροφή της υποδομής στη Λωρίδα, μετατρέποντάς τον τόπο ακατάλληλο για ζωή. Ακόμη και το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας τίθεται αποκλειστικά στα χέρια του Ισραήλ, πράγμα που σημαίνει πλήρη παράκαμψη του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου. Στοχεύουν μόνο στην εκκένωση της Γάζας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας. Η συστηματική άρνηση και απαγόρευση της επιστροφής των κατοίκων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι το Τελ Αβίβ εξακολουθεί να είναι προσηλωμένο στο γενικό του σχέδιο να αδειάσει τη Λωρίδα της Γάζας από τον πληθυσμό του.

Σε αυτόν τον πόλεμο τα αραβικά κράτη κρατούν ουδέτερη στάση και μόνο η Συρία και λιγότερο ο Λίβανος, δήλωσαν ανοιχτά τη στήριξή τους στη χώρα σας. Γιατί ο αραβικός κόσμος «εγκατέλειψε» την Παλαιστίνη στη δυσκολότερη στιγμή της ιστορίας της από το 1948 και μετά;

Ποιος να το φανταζόταν ότι θα συνέβαινε αυτό; Ελάχιστοι. Τα Αραβικά καθεστώτα, με την ευλογία και την προστασία των μόνιμων διεθνών χορηγών του Ισραήλ, διαβεβαιώνουν απλώς ότι «Η Παλαιστίνη από μόνη της είναι Παλαιστινιακή, από τον ωκεανό μέχρι τον Κόλπο». Η αδικία, τα βασανιστήρια, οι εξορίες και η υποδούλωση ενός λαού του αναστήματος του «Γκιλγκαμές» και των θρυλικών αδελφών του, επέτρεψε στους ηγέτες των αραβικών καθεστώτων να κηρύξουν μόνο την ισραηλινή ειρήνη, με βάση το γεγονός ότι το παλαιστινιακό ζήτημα βρίσκεται στα χέρια του «αδελφού Ισραηλινού κράτους», το οποίο θα βρει λύση για αυτό. Οι αραβικοί πόλεμοι αφαίρεσαν την Παλαιστίνη από τη γενική αραβική ατζέντα. Κατέφυγαν στον πιο αποτυχημένο αραβικό θεσμό, τη «Λίγκα των Αραβικών Κρατών», η οποία ήταν και είναι αδύναμη στη διαχείρισή της και άβουλη. Οι πόλεμοι των αδελφικών εχθρών ήταν καταστροφή. Οι εχθροπραξίες μεταξύ των «εθνικιστικών» καθεστώτων που κατέλαβαν την εξουσία σε επτά αραβικές χώρες, οι λεκτικοί πόλεμοι και οι πόλεμοι ασφαλείας, άγγιξαν το σημείο της εχθρότητας. Έκαναν το Ισραήλ παιχνιδιάρικο χορευτή και θεατή της αραβικής υποταγής.

Αλλά η Γάζα είναι εκεί…

Έμβρυο και σπόρος της Παλαιστίνης από τη μακρά αρχαιότητα έως σήμερα. Πίσω από αυτές τις αραβικές καταστροφές βρίσκεται μια υπερδύναμη που έχει χτίσει την ιστορία της σε εγκληματικούς πολέμους. Πρέπει να επιστρέψουμε στην αραβική μνήμη για να την αδειάσουμε από την πολιτική υποκρισία του «από τον ωκεανό μέχρι τον Κόλπο».

Είναι απαραίτητο να αποχαιρετήσουμε τα απατηλά θρησκευτικά, εθνικά καθεστώτα, τις οντότητες και τους σεχταρισμούς. Πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα μνήμη. Αυτή που ξεκίνησε από την Παλαιστίνη. Η Παλαιστίνη είναι ο μόνο ζωντανό κύτταρο στην αραβική θανατοποιία. Η Παλαιστίνη είναι αφιερωμένη σε έναν λαό που σημαδεύεται με την προφητεία του αγώνα και την υποσχόμενη νίκη. Ο παλαιστινιακός λαός επιστρέφει κάθε φορά, για να συλλάβει την αραβική στιγμή και δείξει τα χέρια της ώρας του αγώνα.

Περπατάμε όρθιοι. Η Γάζα είναι εκεί! Η Παλαιστίνη είναι αφοσιωμένη στον λαό της, ακόμα κι αν ολόκληρος ο κόσμος ενωθεί εναντίον της. Εκατό χρόνια σταθερότητας, αγώνων, θυσιών και απωλειών δεν κατάφεραν να πείσουν τον Παλαιστίνιο να μοιραστεί την πατρίδα του με την κατοχή. Το πιθανότερο είναι ότι το Ισραήλ ανησυχεί. Θέλει ασφάλεια και γη.

Αλλά ξέρει πολύ καλά.

Η ασφάλειά του δεν μπορεί να προέλθει από τα κράτη του Κόλπου, ούτε από τη Δύση, ούτε από τους «Άραβες Φράγκους». Είναι αλήθεια ότι δεν ξέρουμε πια πού τελειώνει το κράτος και πού αρχίζει ο κόσμος, αλλά δεν πιστεύω ότι όλες οι αραβικές χώρες – μαζί ή μεμονωμένα – δεν έχουν τις δυνατότητες να ασκήσουν διπλωματική ή οικονομική πίεση για να σταματήσουν τη σφαγή. Αυτό δεν το πιστεύω!

Διακρίνω μια πικρία στα λόγια σας.

Δεν πιστεύω ότι καμία αραβική ή μη χώρα ή διεθνής οργανισμός δεν μπορεί να προσφέρει κανενός είδους ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, έστω και ένα μπουκάλι νερό! Δεν πιστεύω ότι όλες οι χώρες στον κόσμο πλήττονται από το σπίλωμα των διπλών σταθμών και δεν μπορούν να πουν την αλήθεια! Δεν πιστεύω ότι τα Ηνωμένα Έθνη, με όλες τις οργανώσεις, τις επιτροπές, τα συμβούλια και τα ταμεία τους – δεν μπορούν να σώσουν ούτε ένα παιδί στη Γάζα! Όταν τελειώσει η γλώσσα, η πολιτική, η εικόνα, τα κράτη, οι κυβερνήσεις, οι διαθήκες και ο χρόνος, θα έχουμε φτάσει στην κόλαση.

Πώς χαρακτηρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις;

Καταρχήν να υπογραμμίσουμε ότι η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ είναι δυτικό εγχείρημα που το υιοθέτησε η Αμερική και σήκωσε την ευθύνη της διατήρησής του για να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα. Βρισκόμαστε σε μια νέα παγκόσμια τάξη όπου αποκρυσταλλώνονται οι θέσεις των κρατών.

Η ελληνική κυβέρνηση προσχώρησε στη θέση ότι, τα σύνορά της είναι τα σύνορα των συμφερόντων της. Αυτό είναι μια μεταφορά δηλώσεων πολλών Αμερικάνων προέδρων. Ειλικρινά δεν ξέρω ποια είναι τα οφέλη της Ελλάδας από την συμμετοχή της σε μια επίθεση γενοκτονίας απέναντι στον λαό της Γάζας. Όπως είναι γνωστό η Γάζα αποτέλεσε σημαντική βάση του ελληνικού πολιτισμού.

Επίσης όλη η ιστορική Παλαιστίνη αγκάλιασε την Ορθοδοξία. Τελικά η Ελλάδα ή θα έχει εθνική ανεξάρτητη θέση που θα προστατεύει τις ιστορικές της σχέσεις με την Παλαιστίνη και τον Αραβικό κόσμο ή θα ακολουθήσει τη Δύση στις αποικιοκρατικές της βλέψεις. Εδώ θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι μετά την τουρκική κατάληψη στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ο Γιάσερ Αραφάτ έσπευσε να καλέσει σε σύγκληση το ισλαμικό συνέδριο το οποίο συμπεριλαμβάνει 57 χώρες και απέσπασε συνολική απόφαση για μη αναγνώριση Τούρκο-κυπριακού κράτους. Δεν φοβάται η Ελλάδα μια ενδεχόμενη αντιστροφή αυτής της απόφασης;

Γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ διαπραγματεύεται την αγορά ενός λιμανιού στην Κύπρο. Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι στόχοι αυτού του βήματος και ποια η σχέση του με την πρωτοβουλία Μπάιντεν;

Αυτή η κίνηση για αγορά ενός από τα λιμάνια της Κύπρου που είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, εγείρει πολλά ερωτηματικά. Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth ανέφερε ότι με την αγορά ενός λιμανιού στην Κύπρο, το Τελ Αβίβ επιδιώκει και επιτυγχάνει δύο βασικούς στόχους: τη χρήση του λιμανιού για την επιθεώρηση πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια πριν φτάσουν στο λιμάνι που οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να δημιουργήσουν στις ακτές της Γάζας και την άρση του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στα λιμάνια του Ισραήλ.

Η ιδέα της αγοράς ενός λιμανιού στην Κύπρο για να ανοίξει ένας θαλάσσιος διάδρομος προς τη Γάζα είναι ένα προχωρημένο βήμα. Είναι ξεκάθαρος ο ανασχεδιασμός της Λωρίδας της Γάζας με τη δημιουργία νέων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών για την επόμενη μέρα του πολέμου, σύμφωνα με τα ισραηλινά και αμερικανικά οράματα.

Κύριε Μούσα, θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους Έλληνες;

Μη παρακαλώ σας, μη λησμονάτε τη χώρα μου. Μείνετε αλληλέγγυοι στον υπόδουλο Παλαιστινιακό λαό. Απαιτείστε να σταματήσει τώρα η Γενοκτονία και να αποδοθεί
δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη!

  • Ο Σάλαχ Μούσα, μεγάλωσε στον προσφυγικό καταυλισμό Αν-Νουάιμα κοντά στην
    Ιεριχώ, πρόσφυγας στην ίδια του την χώρα. Μετά την κατάληψη των υπόλοιπων εδαφών
    της Παλαιστίνης από το Ισραήλ το 1967, κατέφυγε με την οικογένειά του στο Αμμάν της
    Ιορδανίας. Ήρθε στην Ελλάδα και σπούδασε Ιατρική. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη
    Γαλλία με ειδίκευση στη διαγνωστική ακτινολογία. Διετέλεσε διπλωματικός και πολιτιστικός
    εκπρόσωπος της Παλαιστίνης στην Ελλάδα και τη Γαλλία και ήταν στενός συνεργάτης του
    Γιάσερ Αραφάτ. Πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο του με τίτλο «Μνήμες Παλαιστίνης», το
    οποίο παρουσιάστηκε και κυκλοφόρησε στα ελληνικά στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας