Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςH Αιμιλία Κακαβάνη στο GovNews: «Ανοίγουμε από τώρα τη μεγάλη συζήτηση...

H Αιμιλία Κακαβάνη στο GovNews: «Ανοίγουμε από τώρα τη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης»

«Οι κομματικοί μηχανισμοί αντικατέστησαν την πολιτική με το παρασκήνιο», ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη της η κ. Κακαβάνη

H Αιμιλία Κακαβάνη, υποψήφια Ευρωβουλευτής με τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου, μιλάει στο Govnews.gr για την απόφαση της να συμμετάσχει στον πολιτικό στίβο, για τη στόχευση του κόμματος αλλά και για τους λόγους που πρέπει οι πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Κυρία Κακαβάνη, υποψήφια ευρωβουλευτής με τους “Δημοκράτες” του Ανδρέα Λοβέρδου, μιλήστε μας για εσάς και για την απόφασή σας να κατέβετε στον πολιτικό στίβο.

Είμαι της άποψης πως η κάθοδος στον πολιτικό στίβο, είναι κάτι που δεν χωρά “επισημότητες”, η συμμετοχή στα κοινά είναι κατά κάποιο τρόπο υποχρέωση όλων των πολιτών, όλοι έχουν κάποιο λόγο και κάποια ευθύνη για τη ζωή μας. Προέρχομαι από πολύτεκνη οικογένεια, οι γονείς μου έχουν πλούσια κοινωνική και εργασιακή δράση, η αδερφή μου Μαρία Κακαβάνη έχει συμμετάσχει, ως υποψήφια βουλευτής, στις εθνικές εκλογές του 2007, όπως καταλαβαίνετε η ενασχόληση με την πολιτική είναι στάση ζωής στην οικογένειά μας, αυτή μου έδειξε τον δρόμο για την ενεργή συμμετοχή στα κοινά από νωρίς.

Η εργασιακή μου εμπειρία, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, επί 25 χρόνια και τα επαγγελματικά ταξίδια μου σε όλο τον κόσμο, με έκαναν ενεργό πολίτη με ευρύ φάσμα σκέψης και πολύπλευρη οπτική στη διεθνή οικονομία. Είμαι πιστοποιημένη Life Coach, ασκώ αυτό το λειτούργημα και το διδάσκω σε σχολή, πολλές φορές χρειάζεται να λειτουργώ με επαγγελματική ενσυναίσθηση. Αυτή η ενσυναίσθηση με έκανε να αποφασίσω να κατέλθω στην πολιτική σκηνή και να επιλέξω το κόμμα “Δημοκράτες” του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη στις θέσεις, τις αρχές και τις αξίες του.

Η επιστροφή της κοινής λογικής στην πολιτική, η ισχυρή και πατριωτική εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρώπη, η δίκαιη εκπροσώπηση των κεντρώων πολιτών και η δημιουργική αντιπολίτευση , μπορούν να διώξουν την τοξικότητα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή, να επουλώσουν πληγές και να φέρουν πίσω στους πολίτες την ελπίδα, για μια ισχυρή Ελλάδα μέλος μια ισχυρής Ευρώπης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος και οι “Δημοκράτες” επιλέγουν ως ευρωπαϊκό κόμμα στο οποίο θα ενταχθούν, το “Renew Europe” του Μακρόν. Αποτελεί ένα πρότυπο πολιτικού ηγέτη για εσάς; 

Νομίζω πως δεν τίθεται θέμα προσωποπαγούς ευρωπαϊκού κόμματος, μα περισσότερο, η ανάγκη για ανανέωση και επαναπροσδιορισμό του ευρωπαϊκού οράματος. Το “Renew Europe”, αυτή τη στιγμή, μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, αποτελεί την 3η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ε.Ε και τονίζω εδώ, πως το μόνο ελληνικό κόμμα που κάλεσαν, αμέσως με την αναγγελία της ίδρυσης του, να ενταχθεί στην Ευρωομάδα του, είναι οι “ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ” του Ανδρέα Λοβέρδου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ανανεωθεί και να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα μεγάλα διεθνή ζητήματα, και τις διεθνείς υποθέσεις και επί πλέον να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών της, να προσφέρει απτή προστιθέμενη αξία, ανάπτυξη και ασφάλεια, επιτρέποντάς τους να κατανοήσουν πώς επηρεάζει θετικά τη ζωή τους. Φυσικά απαντώντας σας στην ερώτηση, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, είναι ένα πολιτικό πρόσωπο, ένας σύγχρονος ηγέτης της Ευρώπης με όραμα, που έχει γίνει πολλές φορές σημείο αναφοράς από πλήθος Ελλήνων πολιτικών και αναγνωρίζεται από τους Έλληνες πολίτες. Σίγουρα αποτελεί μια προσωπικότητα που όπως φαίνεται, εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλο το εύρος της Ε.Ε.

Τι είναι αυτό που θα αλλάξει το κόμμα “Δημοκράτες”, αν εκλέξει ευρωβουλευτές, σε ότι αφορά την διεκδίκηση εθνικών θεμάτων; 

Αρχικά, όπως πολύ πρόσφατα είπε ο Πρόεδρός μας, Ανδρέας Λοβέρδος, εμείς, εγώ αν καταφέρω να εκλεγώ, δεν πρόκειται να ψηφίσουμε ποτέ κάτι εναντίον της χώρας μας, εναντίον της κοινωνίας μας, π.χ. δεν θα ψηφίσουμε ποτέ περικοπή κονδυλίων, πολύτιμων κονδυλίων για την ελληνική οικονομία. Η Ευρώπη είναι το άθροισμα των πολιτισμών της. Κι εμείς είμαστε Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη. Στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε, κάθε λαός έχει την ιδιοπροσωπία του, την ιδιαίτερη ταυτότητά του, προσθέτει το δικό του λιθαράκι. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι για την πατρίδα μας, ισότιμο μέλος σε μια Ενωμένη Ευρώπη.

Η ένωση της Ευρώπης ήταν μια πρωτοποριακή ιδέα, που σήμερα αποτελεί μια ιστορική επιτυχία και προφανώς σήμερα, δεν είναι απλώς μια Κοινή Αγορά. Χρειαζόμαστε ενιαία εσωτερικά σύνορα και ισχυρά εξωτερικά που προστατεύουν τους πολίτες, και τις αξίες που τους ενώνουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κερδίσει το στοίχημα της νομιμοποίησής της και της συνεχούς ύπαρξής της, στη συνείδηση των πολιτών της, μόνο εάν οι πολίτες της και οι μελλοντικές γενιές αισθανθούν το ευρωπαϊκό περιβάλλον ως υγιές και ασφαλές.

Θέλουμε να ανοίξουμε ξανά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης, με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, ισχυρή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, για μια Ευρώπη που προστατεύει τους λαούς της, με ανταγωνιστική διεθνώς οικονομία, με κοινωνική συνοχή, ασφάλεια και ευημερία, πράσινη ανάπτυξη, με μέτρα για την κλιματική αλλαγή, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α.

Στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται εδώ και ένα χρόνο διαρκώς, παρακολουθούμε το ίδιο μοτίβο. Ισχυρό το κυβερνών κόμμα, με φθορά φυσικά, άνοδο του “κανένας”, στην ερώτηση καταλληλότητας για Πρωθυπουργό και κατακερματισμό της αντιπολίτευσης. Οι “Δημοκράτες” πού στοχεύουν ακριβώς; 

Είναι γεγονός πως η χώρα δεν έχει αντιπολίτευση. Στον ορίζοντα δεν υπάρχει καμία άλλη προοπτική διακυβέρνησης.
Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν παραδώσει την πολιτική ηγεμονία. Περιορίζονται σε έναν παθητικό ρόλο, όπου κυριαρχεί η πολιτική μεγαλοστομία και ο στείρος αρνητισμός, το όχι για το όχι. Η Κυβέρνηση αισθάνεται πως δεν ελέγχεται, με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύεται την απόλυτη κυριαρχία της, όχι προς όφελος του λαού, αλλά για να ενισχύσει την εξουσία της. Παράλληλα, οι κομματικοί μηχανισμοί αντικατέστησαν την πολιτική με το παρασκήνιο.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, οι πολίτες να μην ελπίζουν σε ένα διαφορετικό αύριο. Δύο στους τρεις πολίτες πιστεύουν ότι η πολιτική δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις και έτσι η αποχή στις εκλογές διευρύνεται.
Για τους δημοκράτες πολίτες, η διεκδίκηση της εξουσίας δεν είναι χόμπι, αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση. Ανοίγουμε από τώρα τη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης.

Με όλα τα δημοκρατικά κόμματα, με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, για να υπερασπιστούμε το μέλλον που μας ενώνει. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με θετική σκέψη, όραμα για την πατρίδα και αγάπη για τη νέα γενιά, τους νέους μας, που τόσα υπέφεραν τα τελευταία χρόνια. Η χώρα μας κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο γεωπολιτικό περιβάλλον, στους πολίτες αυτής της χώρας αξίζει, επίσης, μια ξεχωριστή θέση, γι’ αυτή τη ξεχωριστή θέση των Ελλήνων θα εργαστούμε.

Κυρία Κακαβάνη, η αποχή στις εκλογικές διαδικασίες είναι μεγάλη. Οι Έλληνες απαξιώνουν την πολιτική και οι Ευρωεκλογές έχουν δίπλα τους το προσωνύμιο “χαλαρή ψήφος”, γιατί να έρθει να ψηφίσει κανείς “Δημοκράτες” και να δώσει έναν “σταυρό” σε εσάς; 

Η απαξίωση της πολιτικής είναι αποτέλεσμα αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η απουσία αντιπολίτευσης, το “one man show” της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στα κόμματα και τους “κομματικούς μηχανισμούς”, μας οδηγούν στο σημείο που οφείλουμε να επαναφέρουμε το ενδιαφέρον της κοινωνίας για την πολιτική. Πως; Μα με την επαναφορά της κοινής λογικής και της αξιοπιστίας στην καθημερινότητά της. Αυτό θέλουν οι “Δημοκράτες” του Ανδρέα Λοβέρδου, αυτό είναι που θέλω να φέρω και εγώ. Θέλω να κινητοποιήσω την Ελληνίδα και τον Έλληνα για την συμμετοχή του στις εκλογές. Γιατί μας αφορούν προσωπικά! Λάθος μεγάλο η “χαλαρή ψήφος”, ως χαρακτηρισμός για τις Ευρωεκλογές.

Ίσως είναι πιο σημαντικές από άλλες εκλογικές διαδικασίες. Μέσα στην Ε.Ε. παλεύει η χώρα μας, εκεί διεκδικούμε, εκεί δημιουργούμε τις συνθήκες για ευημερία και ανάπτυξη για την πατρίδα μας, εκεί διασφαλίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Διεκδικώ έναν σταυρό από τους συμπολίτες μου γιατί πιστεύω πως έχω το υπόβαθρο, τις διεθνείς εμπειρίες και την θέληση να εργαστώ και να προσφέρω στο κοινό καλό. Μιλάω με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες και ζητώ την εμπιστοσύνη τους.

Κλείνοντας θέλω να θυμίσω ένα αγγλικό ρητό που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι Έλληνες ευρωβουλευτές: «Η πολιτική είναι ένα μεγάλο τραπέζι, απλώς όταν σε καλούν σε ένα τέτοιο τραπέζι για δείπνο, πρέπει να προσέξεις μην γίνεις εσύ το… δείπνο».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας