Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΟ Δήμαρχος Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος στο Govnews.gr: «Ο σχεδιασμός για την επόμενη...

Ο Δήμαρχος Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος στο Govnews.gr: «Ο σχεδιασμός για την επόμενη πενταετία αποτελεί εξέλιξη και επέκταση των πεπραγμένων μας»

«Στον τομέα των εκδόσεων αναμένεται η έκδοση τριών βιβλίων με θέματα την ιστορία της Κάσου με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Ηρωικής Νήσου Κάσου», ανέφερε ο κ. Ερωτόκριτος

Ο επανεκλεγέντας με υψηλό ποσοστό δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου, Μιχάλης Ερωτόκριτος στάθηκε στα πεπραγμένα της μέχρι τώρα θητείας του.

Μιλώντας στο Govnews.gr, αναφέρθηκε στο στόχο του για συνεχή βελτίωση των σχολικών μονάδων του δήμου αλλά στις εκδηλώσεις μνήμης 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Ηρωικής Νήσου Κάσου.

Οι δημότες της Ηρωικής Νήσου Κάσου ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό σας και τη διοίκηση του Δήμου για άλλα πέντε χρόνια. Πώς θα αξιολογούσατε σε επίπεδο εμπειρίας την πρώτη τετραετία σας ως δήμαρχος και πώς θα σας φανεί χρήσιμη στη νέα σελίδα που ανοίγετε ως δημοτική Αρχή;

Η πρώτη θητεία στη διοίκηση του Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου αποτέλεσε για όλους μας πολύτιμη παρακαταθήκη για να γίνουμε ακόμη πιο έμπειροι και αποτελεσματικοί. Αποδείξαμε ότι είμαστε για τα δύσκολα. Πιστεύω πως οι πολίτες μάς πιστώνουν θετικά ακόμη και τη διαχείρισή μας στις κρίσεις -πανδημική, πληθωριστική, κλιματική- προασπίζοντας πρωτίστως την ασφάλεια και ευημερία των συμπολιτών μας.

Ήταν μια δύσκολη περίοδος όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά την οποία όχι μόνο σταθήκαμε όρθιοι και ανταπεξήλθαμε σε κάθε πρόκληση, αλλά υλοποιήσαμε το πρόγραμμά μας, με απτό έργο που οι πολίτες είδαν και βλέπουν καθημερινά.

Πιστεύω ότι η νέα σελίδα που διανοίγεται, νομοτελειακά θα πάει την Ηρωική Νήσο Κάσο ακόμη πιο ψηλά! Πιστεύω ότι είχαμε την ίδια περίοδο πολλές πρωτιές όπως ότι γίναμε νησί χωρίς απορρίμματα, προστατεύσαμε την δημόσια υγεία κατά την διάρκεια της πανδημίας, εφοδιάζοντας όλους τους συμπολίτες μας με τα απαραίτητα υγειονομικά μέσα προστασίας, αλλά παράλληλα και στον κοινωνικό τομέα δώσαμε μια εργασιακή διέξοδο αναλογικά σε ένα μεγάλο αριθμό νέων του νησιού και να εργαστούν στον Δήμο για ένα μεγάλο χρονικά διάστημα.

Η συνήθης ερώτηση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι τι να περιμένουν οι Κασιώτες από τη νέα δημοτική αρχή. Σε ποιους τομείς θα στοχεύσετε άμεσα;

Ο σχεδιασμός μας για την επόμενη πενταετία αποτελεί συνέχεια, εξέλιξη και επέκταση των πεπραγμένων μας.
Πέραν των τεχνικών έργων που αποτυπώνονται λεπτομερώς στο ψηφισθέν Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2024, σημειώνω ότι συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες μας.

Και στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας και στις δράσεις Πολιτισμού και Αθλητισμού, και στην Παιδεία, στην Υγεία και φυσικά στην Κοινωνική Μέριμνα. Αλλά και στην ενεργειακή μετεξέλιξη παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος (ανακύκλωση ενεργειακή κοινότητα κ.α)

Ένα μεγάλο ζητούμενο είναι ο τομέας της εκπαίδευσης. Τα σχολεία και η συντήρησή τους αποτελούν αρμοδιότητες των Δήμων, οι Σχολικές Επιτροπές καταργούνται και η γκρίνια για ελλιπή κρατική χρηματοδότηση είναι μόνιμη. Τα προβλήματα δεν λείπουν. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε υπό τα νέα δεδομένα;

Η προσπάθεια για συνεχή βελτίωση των σχολικών μονάδων του Δήμου μας είναι καθημερινή και διαρκής. Δεν σταματώ να επαναλαμβάνω ότι για τα παιδιά μας θέλουμε μόνο το καλύτερο!
Επιγραμματικά αναφέρω την κατασκευή του παιδικού σταθμού, την ολοκλήρωση στο επόμενο διάστημα της μελέτη στατικής επάρκειας του Γυμνασίου – Λυκείου, την προσθήκη αιθουσών για την λειτουργία του ενιαίου εξαθέσιου δημοτικού σχολείου καθώς και την ίδρυση σχολής ξυλοναυπηγών.

Η αλήθεια είναι ότι μέσω των Σχολικών Επιτροπών υπήρχε και εκεί η ευελιξία για την άμεση επίλυση μικροπροβλημάτων. Τώρα καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα, που μας οδηγούν να προβούμε σε συμβάσεις – πλαίσιο που θα προβλέπουν σειρά εκτεταμένων εργασιών, ώστε να μην υπάρξουν κενά στην όλη διαδικασία.

Η διαδικασία είναι πολύ απαιτητική και θέλει προσεκτικούς χειρισμούς από την πλευρά μας. Αποτελεί μονόδρομο για εμάς, οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου να είναι σύγχρονες, ασφαλείς και λειτουργικές.

Πλησιάζουν οι εκδηλώσεις μνήμης 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Ηρωικής Νήσου Κάσου τι προγραμματισμός έχει γίνει;

Φέτος κλείνουμε 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Ηρωικής Νήσου Κάσου από το 1824 μέχρι και το 2024. Αυτό που μας έχει απογοητεύσει είναι ότι αυτό το γεγονός δεν έχει πάρει το μέγεθος που θα έπρεπε να έχει πάρει στην ιστορία, όπως έχει συμβεί με το Ολοκαύτωμα της Χίου ΤΩΝ Ψαρών και προσπαθούμε μέσα από αυτές τις επετειακές εκδηλώσεις να κάνουμε γνωστό και το δικό μας ολοκαύτωμα. είναι μία ανεπανάληπτη ευκαιρία.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται η κυκλοφορία επετειακού νομίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδας και η έκδοση αφιερωματικών γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ. Έχουν επίσης προγραμματιστεί Συνέδριο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου στην Κάσο με θέματα σχετικά με την ιστορία του νησιού, ημερίδα στη Βουλή των Ελλήνων με ιστορικά θέματα της περιόδου του Ολοκαυτώματος και έκθεση κειμηλίων της ίδιας περιόδου.

Αφιερώματα που έχουν σχέση με τον Πολιτισμό θα γίνει η έκθεση στην Πινακοθήκη Πειραιά με έργα του Κασιώτη διεθνούς φήμης ζωγράφου Μayo (Αντώνη Μαλλιαράκη) και γνωστών Ελλήνων ζωγράφων με θέματα εμπνευσμένα στην Κάσο.

Σε συνεργασία με δήμους, το διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Η Κάσος εκτός των τειχών» σε διάφορες ελληνικές πόλεις που θα περιλαμβάνει:

  • Θεατρική παράσταση του θεατρικού έργου «Κασιώτες Καπεταναίοι – Οι μεγάλοι άγνωστοι του ’21».
  • Ημερίδα με θέμα την ιστορική προσφορά της Κάσου το ‘21 και το Ολοκαυτωμά της .

Στον τομέα των εκδόσεων αναμένεται η έκδοση τριών βιβλίων με θέματα την ιστορία της Κάσου, το ολοκαύτωμα και τη συμβολή των Κασιωτών στη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ.

Με σαφές μήνυμα για το Περιβάλλον, ο Δήμος προγραμματίζει τη συμβολική δενδροφύτευση 200 δένδρων για την επέτειο των 200χρόνων.

Τέλος σειρά εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την επέτειο του Ολοκαυτώματος θα γίνουν σε Κάσο, Αθήνα, Ρόδο και Αμερική, αρχές Ιουνίου όπου υπάρχουν δηλαδή οργανωμένες Κασιώτικες παροικίες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας