Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣοφία Βούλτεψη: «Η προστασία των συνόρων είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και εθνικής...

Σοφία Βούλτεψη: «Η προστασία των συνόρων είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας»

«Δεν είμαστε δεσμοφύλακες της Ευρώπης, αλλά φύλακες της Ελλάδας!», τόνισε με έμφαση η κα. Βούλτεψη, επισημαίνοντας πως «η  Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε ότι ο εφιάλτης του 2015-2016 δεν θα επαναληφθεί και δεν θα επιστρέψουμε ποτέ ξανά στην εποχή των ανοιχτών συνόρων και των γενικών προσκλητηρίων».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιστρέψει η χώρα σε εποχές Μόριας και Ειδομένης», χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός πως η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη επιχείρησε να μπλοκάρει την χρηματοδότηση της επέκτασης του φράκτη στον Έβρο.

«Ο φράχτης είναι χωρίς αμφιβολία ένα σοβαρό αποτρεπτικό μέσο», σημείωσε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η υποψήφια Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, αναφερόμενη στις επικείμενες εκλογές τόνισε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη παγίδα από την χαλαρή ψήφο», επισημαίνοντας ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα κρίνουν την σταθερότητα και την ευημερία της Ελλάδας.

Επίσης, σημείωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ, αν τους «βγαίνουν τα κουκιά, θα σχηματίσουν κυβέρνηση των ηττημένων».

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από μια ισχυρή κυβέρνηση με μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία», τόνισε μεταξύ άλλων, η κα. Βούλτεψη.

 

 

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των συνόρων της χώρας μας. Επισήμανε πρόσφατα, πως λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί αποτράπηκε η είσοδος σε εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Ποια είναι τα μέτρα που λειτούργησαν προς την θετική κατεύθυνση;

Σοφία Βούλτεψη: Από την πρώτη στιγμή, η εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν η παράλληλη προστασία των συνόρων και των ανθρώπων. Αυτήν την πολιτική ακολουθήσαμε πιστά. Τα σύνορά μας φυλάσσονται αποτελεσματικά σε στεριά και σε θάλασσα, χάρη στις ηρωικές προσπάθειες του Λιμενικού και της Αστυνομίας, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε ότι ο εφιάλτης του 2015-2016 δεν θα επαναληφθεί και δεν θα επιστρέψουμε ποτέ ξανά στην εποχή των ανοιχτών συνόρων και των γενικών προσκλητηρίων. Και είναι πραγματικά εξοργιστικό κάποιοι, δήθεν υπερασπιστές των δικαιωμάτων, οι «ανθρωπιστές του πληκτρολογίου», να παρακολουθούν ένα ναυάγιο από τα σαλόνια τους και το πρωί να στέλνουν μηνύσεις στα στελέχη του Λιμενικού, που το προηγούμενο βράδυ θαλασσοδέρνονταν σώζοντας ανθρώπους. Όπως εξοργιστικό είναι να υιοθετούν την προπαγάνδα αυτών που εργαλειοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες και να δυσφημούν την χώρα στο εξωτερικό. Είναι οι ίδιοι που δεν ζητούν ποτέ συγγνώμη, όπως συνέβη και στην περίπτωση της «Μικρής Μαρίας» που τάχα πέθανε από δάγκωμα σκορπιού, ενώ αποδείχθηκε πως στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ. Είναι οι ίδιοι που θέλουν επιστροφή στο χάος του παρελθόντος. Αλλά όλοι καταλαβαίνουμε πως μέσα στο χάος δεν μπορείς να βοηθήσεις κανέναν. Και επιτέλους, η προστασία των συνόρων είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και εθνικής κυριαρχίας. Είδαμε όλοι τους κινδύνους αυτούς κατά την απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020.

 

 

Πολύς λόγος γίνεται αναφορικά με την επέκταση του φράκτη στον Έβρο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί και πάλι έντονη κριτική. Θεωρείτε πως ο φράκτης θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε μελλοντικά σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν;

Σοφία Βούλτεψη: Ο φράχτης είναι χωρίς αμφιβολία ένα σοβαρό αποτρεπτικό μέσο. Απλά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιστρέψει η χώρα σε εποχές Μόριας και Ειδομένης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Παπαδημούλης, ως εισηγητής της ευρωομάδας της Αριστεράς, προσπάθησε – ανεπιτυχώς ευτυχώς τελικά – να μπλοκάρει την χρηματοδότηση του φράχτη στην Επιτροπή Προϋπολογισμών. Υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ε.Ε. δεν θέλει φράχτες. Ουδέν ψευδέστερον. Αυτή τη στιγμή σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν τείχη, φράχτες ή άλλα τεχνητά εμπόδια συνολικού μήκους άνω των 2.000 χλμ. Η Ευρώπη υψώνει τείχη ήδη από το 1993. Η Ισπανία στους αφρικανικούς θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια, η Βουλγαρία στα σύνορα με την Τουρκία, η Αυστρία στα σύνορα με την Ιταλία, διάφορες χώρες στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ενώ τείχος έχει υψωθεί στη Σήραγγα της Μάγχης μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας. Μάλιστα, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., ο φράχτης του Καλαί έγινε τμήμα των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων. Σημειώστε επίσης πως οι Σοσιαλιστές και οι Podemos της Ισπανίας, όχι μόνο δεν γκρέμισαν τους φράχτες, αλλά τους ενίσχυσαν. Επιπλέον, η Φινλανδία ξεκινά την ανέγερση τεχνητού εμποδίου στα σύνορά της με την Ρωσία, κάτι που η Νορβηγία έχει ήδη κάνει. Αν η Ευρώπη δεν ήθελε τεχνητά εμπόδια, μπορούσε να εκδώσει γενική οδηγία για γκρέμισμα τους, με απειλή έναρξης διαδικασίας επί παραβάσει. Άλλωστε, η Ευρώπη ανέχεται την Γραμμή Αττίλα στην Κύπρο – να μην το ξεχνάμε κι’ αυτό. Οι ευρωβουλευτές διαφόρων κομμάτων που δεν ψηφίζουν για την χρηματοδότηση αυτών των τεχνητών εμποδίων, το κάνουν επειδή θέλουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια να κατευθύνονται σε τομείς που ενδιαφέρουν τις χώρες τους. Και επειδή οι δικές τους χώρες δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ παράλληλα έχουν επαναφέρει τους εσωτερικούς ελέγχους στα δικά τους σύνορα, καταργώντας στην πράξη τη Συνθήκη Σένγκεν με τεράστιο κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία. Όταν, όμως, είσαι Έλληνας, όταν η χώρα σου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, δεν μπορείς να συντάσσεσαι με εκείνους που έχουν άλλα ενδιαφέροντα. Ευτυχώς, η τροπολογία Παπαδημούλη κατέπεσε στην Ολομέλεια, όπου υπερψηφίστηκε η τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και επιτέλους, είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά, να αποκαλεί την Ελλάδα «δεσμοφύλακα της Ευρώπης»; Η απάντηση σ’ αυτή την κατηγορία, είναι μία: Δεν είμαστε δεσμοφύλακες της Ευρώπης, αλλά φύλακες της Ελλάδας!

 

 

 

Είναι γεγονός πως το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει πραγματοποιήσει πολλά θετικά βήματα προκειμένου οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα να βρουν στέγη και τροφή. Ποια είναι τα πιο σημαντικά μέτρα που έχετε λάβει τα τελευταία χρόνια;

Σοφία Βούλτεψη: Η μείωση των ροών συνοδεύτηκε από την αποσυμφόρηση των νησιών και την μείωση του αριθμού δομών και φιλοξενουμένων. Παράλληλα, η Ελλάδα αποτελεί πλέον χώρα-πρότυπο στην προστασία των ευάλωτων και κυρίως των ασυνόδευτων ανηλίκων. Θυμίζω ότι με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού δημιουργήθηκε το 2020 η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, που ανήκει, μαζί με την Ένταξη, στο χαρτοφυλάκιό μου. Πραγματοποιήσαμε την μεγαλύτερη επιχείρηση εντοπισμού παιδιών που ζούσαν σε αστεγία και σε επισφαλείς συνθήκες. Βρήκαμε 5.500 παιδιά στη ζούγκλα της Μόριας, στις φαβέλες της Σάμου, στους δρόμους της ενδοχώρας και στα αστυνομικά τμήματα. Καταφέραμε να μετεγκαταστήσουμε περί τα 1.400 παιδιά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε σε συνθήκες πανδημίας, με κλειστά αεροδρόμια και ελάχιστες πτήσεις. Δεν μπορούν, λοιπόν, να μας κάνουν μαθήματα ανθρωπισμού αυτοί που είχαν εγκαταλείψει χιλιάδες ασυνόδευτους ανήλικους στην τύχη τους. Γνωρίζουμε όλοι πως αυτές οι καταστάσεις οδηγούν σε γκέτο, περιθωριοποίηση, ριζοσπαστικοποίηση και τελικά εγκληματικότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύουμε και τους αδύναμους και την ελληνική κοινωνία.

 

 

Να πάμε και στο «καθαρά» πολιτικό κομμάτι. Ποια είναι η σημασία της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης και γιατί, οι πολίτες δεν πρέπει να δουν τις εκλογές της 21 ης Μαΐου, ως μια «χαλαρή» ψήφο;

Σοφία Βούλτεψη: Έχουμε πολλές φορές πει ότι μπροστά μας έχουμε την σημαντική για την πατρίδα μας εκλογική αναμέτρηση της 21 ης Μαΐου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παγίδα από την χαλαρή ψήφο. Γιατί αυτές οι εκλογές θα κρίνουν την σταθερότητα και την ευημερία της Ελλάδας. Αν θα πάμε μπροστά ή πίσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που επωφελήθηκε δύο φορές από το προηγούμενο εκλογικό σύστημα, έφερε, ενόψει της ήττας του, την απλή αναλογική για να προκαλέσει ακυβερνησία. Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής είναι αναλογικό. Δίνει την ευκαιρία να μπουν στη Βουλή και τα μικρά κόμματα. Δίνει, όμως, και έναν αριθμό εδρών στο πρώτο κόμμα για να μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας για να διαπιστώσουμε πως δεν είναι αλήθεια ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι σταθερές. Το Ισραήλ πήγε πέντε φορές στις κάλπες από την άνοιξη του 2019. Και τελικά φλέγεται ξανά ολόκληρη η Μέση Ανατολή επειδή ο Νετανιάχου αναγκάστηκε – με φοβερές παραχωρήσεις – να συνεργαστεί με τους ακραίους. Η Γαλλία φλέγεται διότι δεν υπάρχει Δεδηλωμένη στη Βουλή και σημαντικά νομοσχέδια δεν ψηφίζονται από το κοινοβούλιο, αλλά περνούν μέσω του άρθρου 49-3. Η Βουλγαρία πήγε πέντε φορές στις κάλπες. Από τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου δεν έχουν καταφέρει να σχηματίσουν κυβέρνηση και ετοιμάζονται να στήσουν κάλπες για έκτη φορά από τον Απρίλιο του 2019. Η Σουηδία γνώρισε τρεις κυβερνητικές κρίσεις σε έναν χρόνο. Η Δανία πήγε σε πρόωρες εκλογές όταν ένα μικρό ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα απείλησε ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του. Η Ισπανία πήγε τέσσερις φορές στις κάλπες από το 2016 ως το 2019 και τώρα έχει κυβέρνηση μειοψηφίας Σοσιαλιστών και Podemos που στηρίζεται στην ανοχή ή στην ψήφο των Βάσκων εθνικιστικών και των Καταλανών αυτονομιστών, προς τους οποίους γίνονται συνεχώς υποχωρήσεις. Στην Πορτογαλία πραγματοποιήθηκαν τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις μεταξύ του 2015 και του 2022, που οδηγούσαν σε αλλεπάλληλες κυβερνήσεις συνεργασίας ή ανοχής. Τον Οκτώβριο του 2021 το Μπλόκο της Αριστεράς έριξε την κυβέρνηση (δηλαδή η Αριστερά… έριξε την Αριστερά!) και τελικά τον Ιανουάριο του 2022, ο λαός είδε και αποείδε και έδωσε αυτοδυναμία στον πρωθυπουργό Κόστα. Θυμίζω ότι στην Ολλανδία χρειάστηκαν 271 μέρες για να σχηματιστεί η ίδια κυβέρνηση, αποτελούμενη από τα ίδια κόμματα που είχαν ξανακυβερνήσει μαζί άλλες τρεις φορές, ενώ το ρεκόρ κατέχει το Βέλγιο με 625 ημέρες χωρίς κυβέρνηση. Όσο για την Γερμανία, στην οποία συχνά αναφέρεται ο κ. Τσίπρας, οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων είναι πολύ συχνές και επανειλημμένα ξανακάθονται στο τραπέζι και διαπραγματεύονται και ξαναγράφουν συμφωνίες από την αρχή.

 

 

Είναι εφικτή η αυτοδυναμία ή βλέπετε πολιτικό θρίλερ μετά και την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με ενισχυμένη αναλογική;

Σοφία Βούλτεψη: Όπως σας είπα, δίνουμε όλο μας το βάρος στις εκλογές της 21 ης Μαΐου. Ωστόσο, λόγω του διαλυτικού εκλογικού συστήματος δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτοδυναμία. Είναι, όμως, οι εκλογές που θα δείξουν ποιον θέλει ο λαός να κυβερνήσει τη χώρα. Η αυτοδυναμία θα επιτευχθεί στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Ο λαός δεν θα θέσει εν κινδύνω όλα όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα.

 

 

Αν τελικά η αυτοδυναμία δεν επιτευχθεί, με ποιο κόμμα θα μπορούσε η ΝΔ να σχηματίσει μια βιώσιμη συγκυβέρνηση;

Σοφία Βούλτεψη: Είναι αστείο, αλλά οι ίδιοι άνθρωποι που εξυμνούν την απλή αναλογική, δεν θέλουν να συνεργαστούν ή θέτουν παράλογους όρους. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, με τυχοδιωκτικό τρόπο, διακηρύσσει ότι θα συνεργαστεί με αυτούς που θέλουν να ξανακλείσουν τις τράπεζες ή ότι θα αναζητήσει ψήφο ανοχής. Πότε λένε πως δεν θα δεχτούν «κυβέρνηση ηττημένων», πότε ότι θα δέχονταν και ψήφο ανοχής, πότε συναθροίζονται με αυτούς που ορκίζονται ότι δεν θέλουν να τους βλέπουν στα μάτια τους. Ο ένας λέει ότι θα δεχόταν ψήφο ανοχής, ο άλλος λέει ότι θα κόψει το χέρι του από τον ώμο και πάει λέγοντας. Είναι βέβαιο πως όλα αυτά – και ακόμη χειρότερα – θα τα επιχειρούσαν αν τους έβγαιναν τα κουκιά. Άλλωστε, πρότυπο του κ. Τσίπρα υπήρξε πάντα η Ισπανία και η Πορτογαλία. «Η Ιβηρική Χερσόνησος δείχνει τον δρόμο», πανηγύριζαν στον ΣΥΡΙΖΑ όταν, αν και ο Ραχόι και ο Κοέλιου ήλθαν πρώτοι στις εκλογές, τους έριξαν μέσα στη Βουλή και σχημάτισαν κυβερνήσεις μειοψηφίας με ανοχή. Όσο για τον κ. Ανδρουλάκη, υποστηρίζει ότι τα προς συνεργασία κόμματα θα συμφωνήσουν σε πρόγραμμα και μετά οι αρχηγοί τους – οι οποίοι θα έχουν πρωτοστατήσει στη συμφωνία – θα σηκωθούν να φύγουν και θα έλθει ένας άλλος, ο οποίος τάχα θα εφαρμόσει καλύτερα το πρόγραμμα του οποίου οι αρχιτέκτονες θα έχουν πάει σπίτι τους! Αυτά δεν είναι λογικά πράγματα. Είναι τα αποτελέσματα ενός διαλυτικού εκλογικού συστήματος. Συνεπώς, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από μια ισχυρή κυβέρνηση με μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία.

 

Σοφία Βούλτεψη, υποψήφια Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.