Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΆγγελος Συρίγος: «Η επτακομματική Βουλή ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας»

Άγγελος Συρίγος: «Η επτακομματική Βουλή ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας»

Ο υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών και αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλά στο GOV NEWS, για τις επικείμενες εκλογές, για την αυτοδυναμία, για τις παγίδες που «κρύβει» η νέα εκλογική αναμέτρηση, για τα ελληνοτουρκικά και την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας.

Είναι διακεκριμένος καθηγητής Πανεπιστημίου, με εξειδίκευση στην εξωτερική πολιτική και επιτέλεσε άψογα τα καθήκοντά του ως υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Συρίγος, αναφερόμενος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου τόνισε με έμφαση ότι, η κάλπη «δεν ξέρεις τι θα βγάλει, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή», καθώς «η πιθανότητα εισόδου επτά κομμάτων στη νέα βουλή ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας».

Σχετικά με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και τις διασυνδέσεις που φέρεται να έχει με εκκλησιαστικούς κύκλους και μονές του Αγίου Όρους, ο υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών, σημείωσε με νόημα πως «η εκκλησία δεν κομματίζεται. Πιστοί χριστιανοί υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Αλίμονο εάν η Ορθοδοξία περιοριζόταν σε ένα κόμμα».

Για την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι «πρόκειται για έναν ηγέτη που γνωρίζουμε καλά. Είναι άνθρωπος που του αρέσει να κινείται στα άκρα, ρεαλιστής όταν χρειάζεται, απολύτως στοχοπροσηλωμένος αλλά και με ιδεοληψίες σχετικώς με τον ρόλο της χώρας του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Παράλληλα, τόνισε ότι «εδώ και χρόνια ο ένας εκ των δύο γειτόνων διεκδικεί τμήματα και του σπιτιού του άλλου γείτονα και του λέει να φέρει αποδείξεις ότι το ψυγείο και η τηλεόραση που έχει μέσα στο σπίτι του, του ανήκουν. Είναι προφανές ότι εάν επιμείνουν σε τέτοιες διεκδικήσεις, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση».

Αναφορικά με τις νέες μεταναστευτικές ροές στον Έβρο επισήμανε πως «τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο δείχνουν ότι η Τουρκία δοκιμάζει τα ανακλαστικά της υπηρεσιακής κυβερνήσεως ως προς το μεταναστευτικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα με τον Ερντογάν. Όταν βρίσκει ευκαιρία την αρπάζει».

 

 

Μετά τη μεγάλη νίκη στις 21 Μαΐου το ζητούμενο για τη ΝΔ είναι η σωστή διαχείριση της πολύ άνετης επικράτησης. Πως πρέπει να κινηθεί η «γαλάζια» παράταξη στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου;

Άγγελος Συρίγος: Όπως κινήθηκε μέχρι τώρα, δηλαδή με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με προτάσεις που θα ανταποκρίνονται στα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας και όχι στα ιδεατά «θέλω» μας. «Των φρονίμων ολίγα» έλεγαν οι πρόγονοί μας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε το νοικοκύρεμα της χώρας σε κάθε τομέα. Αυτό πιστεύω ότι είναι το αίτημα των πολιτών.

 

 

Πιστεύετε ότι η ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα επικρατήσει εύκολα και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θεωρείτε πως η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση κρύβει πολλούς κινδύνους;

Άγγελος Συρίγος: Παλαιότερα έλεγαν ότι η κάλπη είναι σαν την έγκυο γυναίκα. Δεν ξέρεις τι θα βγάλει. Τώρα τα πράγματα με τις εγκυμοσύνες έχουν αλλάξει. Η τεχνολογία μας επιτρέπει να γνωρίζουμε όχι μόνον το φύλο του εμβρύου, αλλά ακόμη και σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει. Για την κάλπη παραμένει το άγνωστο. Επειδή πρόκειται για εκλογική διαδικασία η οποία αφορά στη διακυβέρνηση της χώρας, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Η πιθανότητα εισόδου επτά κομμάτων στη νέα βουλή ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας.

 

 

 

Πολύς λόγος γίνεται για το κόμμα «ΝΙΚΗ» και την «εμπλοκή» Εκκλησιαστικών κύκλων και μοναχών του Αγίου Όρους. Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για το συγκεκριμένο θέμα; 

Άγγελος Συρίγος: «Απόδοτε ουν τα Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Με αυτόν τον πολύ απλό τρόπο ο Χριστός διαχώρισε την κοσμική εξουσία από τη βασιλεία του Θεού. Η εκκλησία είναι ο παλιότερος, διαρκώς εν λειτουργία, οργανωμένος θεσμός που υπάρχει παγκοσμίως. Επιβίωσε αυτοκρατοριών, κατακτήσεων, διωγμών, της φραγκοκρατίας και της τουρκοκρατίας. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Δεν αφορά στο τώρα αλλά στα υπαρξιακά προβλήματα του ανθρώπου. Η εμπλοκή της με την εξουσία αφορούσε αποκλειστικώς στην επιβίωσή της μέσα σε εχθρικό περιβάλλον. Η εκκλησία δεν κομματίζεται. Πιστοί χριστιανοί υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Αλίμονο εάν η Ορθοδοξία περιοριζόταν σε ένα κόμμα.

 

 

 

Είστε αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ασχολείστε ιδιαίτερα με τα ελληνοτουρκικά. Τι σηματοδοτεί για την Ελλάδα η επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν;

Άγγελος Συρίγος: Πρόκειται για έναν ηγέτη που γνωρίζουμε καλά. Είναι άνθρωπος που του αρέσει να κινείται στα άκρα, ρεαλιστής όταν χρειάζεται, απολύτως στοχοπροσηλωμένος αλλά και με ιδεοληψίες σχετικώς με τον ρόλο της χώρας του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ως προς την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις την επόμενη περίοδο πρέπει να σημειωθεί το ακόλουθο: για να μπορέσουν να υπάρξουν σοβαρές πρωτοβουλίες για μόνιμη ειρήνευση των δύο κρατών χρειάζονται ισχυρές κυβερνήσεις και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Από ότι φαίνεται, θα έχουμε στα τέλη Ιουνίου ισχυρές κυβερνήσεις. Το μεγάλο, στα όρια του ανεπίλυτου, πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία έχει προβάλλει απίστευτα πολλές και διαφορετικές διεκδικήσεις. Ας το δούμε σχηματικά ως διαμάχη δύο γειτόνων. Η αρχική συζήτηση αφορούσε στα όρια των οικοπέδων τους. Εδώ και χρόνια ο ένας εκ των δύο γειτόνων διεκδικεί τμήματα και του σπιτιού του άλλου γείτονα και του λέει να φέρει αποδείξεις ότι το ψυγείο και η τηλεόραση που έχει μέσα στο σπίτι του, του ανήκουν. Είναι προφανές ότι εάν επιμείνουν σε τέτοιες διεκδικήσεις, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση.

 

 

Θεωρείτε πως θα επανέλθει σύντομα η ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ή θα συνεχιστεί η «νηνεμία», που επικρατεί μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία;

Άγγελος Συρίγος: Τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι η Τουρκία δοκιμάζει τα ανακλαστικά της υπηρεσιακής κυβερνήσεως ως προς το μεταναστευτικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα με τον Ερντογάν. Όταν βρίσκει ευκαιρία την αρπάζει. Αυτό ισχύει ως αρχή. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μία σειρά παραγόντων που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν. Η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, ιδίως μετά τους σεισμούς, απαιτεί κεφάλαια που κυρίως θα προέλθουν από τη Δύση. Οι ανάγκες για προηγμένης τεχνολογίας όπλα θα καλυφθούν κυρίως από την Αμερική. Προς το παρόν και μέχρι τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα υπάρχει σχετική ηρεμία.

 

Άγγελος Συρίγος, υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ στην Α΄ Αθηνών, αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.