Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΜανόλης Χνάρης: «Οι Ρεθεμνιώτες δεν εξαπατώνται από την υποψηφιότητα Τσίπρα στο Ρέθυμνο»

Μανόλης Χνάρης: «Οι Ρεθεμνιώτες δεν εξαπατώνται από την υποψηφιότητα Τσίπρα στο Ρέθυμνο»

Ο υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου, μιλώντας στο GOV NEWS, αναφέρθηκε στη μεγάλη «μάχη» για μια έδρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στο νομό, στη δυναμική που αναπτύσσει το Κίνημα Αλλαγής στην Κρήτη, στο όραμά του για το Ρέθυμνο, στο δημογραφικό πρόβλημα, στη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και στα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της μεγαλονήσου.

Μια από τις πολύ ενδιαφέρουσες και άκρως ιδιαίτερες τοπικές πολιτικές «μάχες», που θα πραγματοποιηθούν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, είναι αυτή στο νομό Ρεθύμνης.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, το ΠΑΣΟΚ, μετά από πολλά χρόνια, επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 216 ψήφους, κερδίζοντας την δεύτερη έδρα στο νομό. Πρώτη, με μεγάλη διαφορά αναδείχθηκε στο νομό Ρεθύμνης, η ΝΔ.

Μάλιστα, η σημασία που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την έδρα στο Ρέθυμνο καταδεικνύεται και από το γεγονός πως, ο Αλέξης Τσίπρας, άφησε την υποψηφιότητά του στις Σέρρες και κατεβαίνει υποψήφιος στο Ρέθυμνο, σε μια προσπάθεια να πάρει την έδρα το κόμμα του και ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, ήρθε μέσω του υποψήφιου βουλευτή Ρεθύμνου του Κινήματος Αλλαγής, Μανόλη Χνάρη, ο οποίος τόνισε με έμφαση ότι «οι Ρεθεμνιώτισσες και οι Ρεθεμνιώτες δεν παρασύρονται και δεν εξαπατώνται από επικοινωνιακά τεχνάσματα, όπως η υποψηφιότητα Τσίπρα στο Ρέθυμνο. Είμαστε αισιόδοξοι, όχι απλά για διατήρηση της έδρας αλλά, και για αύξηση των ποσοστών μας».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα αυτά τα χρόνια, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση αδιαφόρησε για τα πραγματικά προβλήματα της Κρήτης» και πρόσθεσε «το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την Κρήτη, το δημοκρατικό “κάστρο” των μεγάλων αγώνων. Οι συμπατριώτες μας δεν λησμονούν την τεράστια προσφορά της παράταξής μας στο νησί μας και στη χώρα, συνολικά».  

Αναφερόμενος ο κ. Χνάρης στη δυναμική που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ στη μεγαλόνησο, τόνισε ότι «αργά ή γρήγορα το νησί μας θα πάρει ξανά το πολιτικό χρώμα που του ταιριάζει: το πράσινο της ελπίδας, της κοινωνικής και εθνικής αξιοπρέπειας, της σιγουριάς και της προοπτικής. Στις 25 Ιουνίου ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ ανατέλλει ξανά πάνω από την Κρήτη, φωτίζοντας όλους τους νέους μεγάλους αγώνες που έχει ανάγκη η Ελλάδα».

 

 

 

 

Μετά από πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ βγάζει ξανά βουλευτή στο νομό Ρεθύμνης. Θεωρείτε πως και στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, θα καταφέρει να υπερισχύσει του ΣΥΡΙΖΑ και να κρατήσει την έδρα στο Ρέθυμνο;

Μανόλης Χνάρης: Στις 21 Μαΐου λάβαμε μία ισχυρή εντολή από την κοινωνία του Ρεθύμνου, που ταυτόχρονα αποτελεί για εμάς μία τεράστια ευθύνη. Η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, σε ό,τι αφορά τον προοδευτικό χώρο, ξεκίνησε και θα επισφραγιστεί στις 25 Ιουνίου. Η ανάταξη του ΠΑΣΟΚ συνεπάγεται και εγγυάται την ανάταξη της χώρας. Ο δημοκρατικός κόσμος επιστρέφει στο “σπίτι” του. Ο χώρος της Κεντροαριστεράς αναγεννιέται και βρίσκει ξανά τον γνήσιο εκφραστή του. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποζητούν μία ισχυρή προοδευτική δύναμη, που θα σταθεί εμπόδιο και θα τους προστατέψει απ’ την αμείλικτη και αλαζονική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, που αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες και τους αποκλεισμούς.

Οι συντοπίτες μας θέλουν απαντήσεις στα προβλήματά τους, τις οποίες τις έχουμε. Το διαπιστώνουμε, μήνες τώρα, σε κάθε μας επαφή στην πόλη και στα χωριά του Ρεθύμνου. Θέλουν καθαρό, ενωτικό λόγο. Θέλουν προτάσεις, διακριτές θέσεις. Είμαστε αισιόδοξοι, όχι απλά για διατήρηση της έδρας αλλά, και για αύξηση των ποσοστών μας. Στις εποχές μας δεν χωρούν άλλα πειράματα και λύσεις που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Για εμάς, πάνω απ’ όλους κι από όλα είναι το Ρέθυμνο και ο αγώνας που καλούμαστε να δώσουμε για την πρόοδο του τόπου μας. Ανέκαθεν για εμάς, το εθνικό συμφέρον προέχει του κομματικού. Το έχουμε αποδείξει πάρα πολλές φορές. Οι Ρεθεμνιώτισσες και οι Ρεθεμνιώτες δεν παρασύρονται και δεν εξαπατώνται από επικοινωνιακά τεχνάσματα, όπως η υποψηφιότητα Τσίπρα στο Ρέθυμνο. Αυτές είναι κινήσεις απελπισίας, με μηδενικό όφελος και αρνητικό αντίκτυπο στις συνειδήσεις των πολιτών, που μοναδικό σκοπό έχουν τη διατήρηση εσωκομματικών ισορροπιών και τίποτε άλλο.

 

 

Σε ποιους λόγους, κατά την άποψή σας, οφείλεται η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο, αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη και η αισθητή άνοδος του ΠΑΣΟΚ;

Μανόλης Χνάρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα αυτά τα χρόνια, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση αδιαφόρησε για τα πραγματικά προβλήματα της Κρήτης. Ως κυβέρνηση εξαπάτησε και δίχασε τον κόσμο, έκλεισε τις τράπεζες, και φόρτωσε με οικονομικά βάρη τους μικρομεσαίους και τους αγρότες.

Κι ως αντιπολίτευση όμως, χρησιμοποιώντας έναν λαϊκίστικο ισοπεδωτικό λόγο, έστρωσε το χαλί στην σαρωτική νίκη της ΝΔ στις 21 Μαΐου, αποτελώντας το “χρυσό χορηγό” του κ. Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την Κρήτη, το δημοκρατικό “κάστρο” των μεγάλων αγώνων. Οι συμπατριώτες μας δεν λησμονούν την τεράστια προσφορά της παράταξής μας στο νησί μας και στη χώρα, συνολικά. Και μολονότι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αρκετοί από αυτούς έκαναν άλλες επιλογές, οι οποίες είναι απόλυτα σεβαστές, πάντοτε προσδοκούσαν στην ανασύνταξη του Κινήματός μας, γνωρίζοντας ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ξανά ο θεματοφύλακας των αναγκών τους. Οι πολιτικές μας επιλογές σε βάθος χρόνου δικαιώθηκαν. Κανείς δεν ξεχνά ότι είμαστε η παράταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η πραγματική δύναμη Αλλαγής που τερμάτισε τον εθνικό διχασμό, που έδωσε πνοή στους αγρότες και φωνή στις γυναίκες. Έχουμε ως πυξίδα μας την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Κοινωνική Συνοχή, για να πάψουν οι κοινωνικοί αποκλεισμοί και να υπάρχει ισότιμη ανάπτυξη προς όφελος των πολλών κι όχι των λίγων.

Σε τοπικό επίπεδο, κάναμε μία σωστή και συντονισμένη δουλειά. Έχουμε ποιοτικό ψηφοδέλτιο, αποτελούμενο από άξιους και παραγωγικούς ανθρώπους, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας.

Ο κόσμος επιδοκιμάζει τη σοβαρότητα, τον ορθό και συγκροτημένο λόγο, την υπεύθυνη στάση στα μείζονα ζητήματα.

Πρωτίστως θέλαμε και θέλουμε να ακούσουμε τις αγωνίες των πολιτών, να τους δώσουμε δύναμη και φωνή, κι έπειτα να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Το πρόγραμμά μας, άλλωστε, διαμορφώνεται στο πεδίο του ρεαλισμού και της αξιοπιστίας απ’ τα λαϊκά προτάγματα.

Πορευτήκαμε και πορευόμαστε με πνεύμα σύμπνοιας, με ρεαλισμό, με πατριωτικό αίσθημα, αγκαλιάζοντας τα όνειρα και τις προσδοκίες κάθε Ρεθεμνιώτισσας και κάθε Ρεθεμνιώτη. Η συνέπεια και η σοβαρότητα, που διαχρονικά έχουμε δείξει ως παράταξη, αργά ή γρήγορα επιβραβεύονται.

 

 

Θεωρείτε πως ήρθε η ώρα να ανακάμψει και πάλι το ΠΑΣΟΚ στη μεγαλόνησο;

Μανόλης Χνάρης: Νομίζω ότι είναι εμφανές, πλέον. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ένα εξαιρετικό στελεχιακό δυναμικό σε όλο το νησί. Οι αρχές και οι αξίες του είναι βαθιά ριζωμένες στις συνειδήσεις όλων των Κρητικών.

Πρεσβεύουμε ένα νέο πολιτικό ήθος. Προχωράμε με το κεφάλι ψηλά, κοιτάμε στα μάτια τους συνανθρώπους μας, τους λέμε την αλήθεια και τους θέλουμε συμμέτοχους στην προσπάθεια ανασύνθεσης της πατρίδας μας. Για να γίνει ξανά η Κρήτη πρωταγωνίστρια όλων των θετικών εξελίξεων. Αργά ή γρήγορα το νησί μας θα πάρει ξανά το πολιτικό χρώμα που του ταιριάζει: το πράσινο της ελπίδας, της κοινωνικής και εθνικής αξιοπρέπειας, της σιγουριάς και της προοπτικής. Στις 25 Ιουνίου ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ ανατέλλει ξανά πάνω από την Κρήτη, φωτίζοντας όλους τους νέους μεγάλους αγώνες που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

 

 

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που υφίστανται στο νομό Ρεθύμνης και που θα δώσει ιδιαίτερη βάση το ΠΑΣΟΚ την επόμενη τετραετία;

Μανόλης Χνάρης: Στο Ρέθυμνο, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν απ’ τις πληθωριστικές πιέσεις και την έκρηξη της ακρίβειας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να μειώσει τους έμμεσους φόρους και τον ΦΠΑ σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, προτίμησε να μοιράζει κουπόνια κι επιδόματα. Ακολούθησε μία μυωπική πολιτική που κάποτε κατήγγειλε μετά βδελυγμίας, μόνο και μόνο για να “εξαγοράσει” ψήφους. Ταυτόχρονα εκτόξευσε το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Αυτή την Ελλάδα θέλουν και οραματίζονται; Την Ελλάδα των συσσιτίων και των pass ή την Ελλάδα στην οποία όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση και θα απολαμβάνουν τα οφέλη μίας δίκαιης αναπτυξιακής πορείας; Εμείς αντιπροσωπεύουμε το δεύτερο σκέλος της ρητορικής ερώτησης που θέτουμε, ξεκάθαρα.

Για εμένα προσωπικά, το προσωπικό μου στοίχημα είναι το Ρέθυμνο να πάψει να αποτελεί τον “φτωχό” συγγενή της Κρήτης, σε επίπεδο υποδομών. Μπροστά μας βρίσκονται μεγάλες προκλήσεις, που «ακουμπούν» κι άλλους τομείς, όπως η κλιματική κρίση, επηρεάζοντας όλο το φάσμα της καθημερινότητάς μας.

Στο Κίνημά μας, με πρώτον απ’ όλους τον πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, που αποτελεί μία ανοικτή πληγή και ναρκοθετεί το μέλλον μας. Προτείναμε τη δημιουργία μιας δεξαμενής 150.000 κοινωνικών κατοικιών με χρήματα που θα προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα και το υψηλό κόστος ενοικίων, που βλέπουμε ότι υπάρχει και στο Ρέθυμνο.

Μεγάλος στόχος του ΠΑΣΟΚ, και προσωπικός μου, είναι η άμεση και ουσιαστική διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, για να αναδειχθούν τα εκλεκτά τοπικά μας προϊόντα, καθώς και οι κατάλληλες παρεμβάσεις που θα ρίχνουν το κόστος παραγωγής δίνοντας κίνητρα στους αγρότες μας να ασχοληθούν με τη γη μας. Αυτό συναρτάται με την προσπάθεια αποτροπής της περαιτέρω ερήμωσης της υπαίθρου. Οι νέοι πρέπει να μείνουν στον τόπο τους και να δώσουν ξανά ζωή στα χωριά μας.

Στο Ρέθυμνο είναι επιβεβλημένη ανάγκη να στηρίξουμε το νοσοκομείο μας και τις δημόσιες δομές Υγείας, και σε επίπεδο υποδομών και εξοπλισμού και σε επίπεδο επιπλέον ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Το ΕΣΥ είναι συνώνυμο του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεσμευόμαστε να διοχετεύσουμε το 8% έως 10% από το σύνολο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης υπέρ της δημόσιας και δωρεάν Υγείας.

Γνωρίζοντας ότι ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της οικονομίας μας, αλλά συνυπολογίζοντας συγχρόνως και τις εμφανείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που εξελίσσεται σε μία νέα κρίση απρόβλεπτων και πολυεπίπεδων συνεπειών, σφυρηλατούμε τη βιωσιμότητα και τη μακρόπνοη προοπτική της εν λόγω βιομηχανίας. Η επέκταση της σεζόν συνεπάγεται επένδυση στην ποιότητα, φυσικά στήριξη των εργαζομένων που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με το τουριστικό προϊόν και δημιουργία θεματικών εναλλακτικών διαδρομών, που θα διασφαλίζουν την ισόρροπη και πράσινη ανάπτυξη.

 

 

Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ, δεν καρπώνεται στο μέγιστο βαθμό τις πολύ μεγάλες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Μανόλης Χνάρης: Ας αφήσουμε τις κάλπες να μιλήσουν κι ας μην προτρέχουμε. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διάττοντας αστέρας, ούτε έπεσε ως κομήτης στην πολιτική του τόπου. Έχει ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο – προσανατολισμό. Έχει μία μακρά ιστορία. Οι πολίτες είναι οι καλύτεροι κριτές. Στις προηγούμενες εκλογές σχεδόν διπλασιάσαμε την εκλογική μας δύναμη. Κάναμε απλά ένα βήμα. Η εκ θεμελίων ανοικοδόμηση της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτική παράταξης, που εντάθηκε μετά την εκλογή του προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη τον Δεκέμβριο του 2021, θα συνεχιστεί. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Στις 25 Ιουνίου φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε την ανοδική μας διαδρομή, που μόνο καλό θα κάνει στην πατρίδα μας. Είμαστε εδώ για να μετατρέψουμε τα αδιέξοδα, που δημιούργησε το τοξικό δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, σε ανοικτούς δρόμους, σε λεωφόρους προκοπής και ευημερίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας

Σωτήρης Μπότσαρης
Σωτήρης Μπότσαρης
Ο Σωτήρης Μπότσαρης είναι πολιτικός συντάκτης, επί σειρά ετών αρχισυντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Κεντρικός παρουσιαστής σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.