Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Ο Στ. Κωνσταντινίδης στην εκδήλωση μνήμης για την 83η επέτειο της μάχης των Eυζώνων

0

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 83η επέτειο της μάχης των Ευζώνων παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά την ολοκλήρωση της δοξολογίας και της κατάθεσης στεφάνου, ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι χθες έγιναν εκδηλώσεις για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την οποία απαιτήθηκαν αγώνες και θυσίες, όπως η συλλογική αντίσταση των κατοίκων των Ευζώνων μετά από την έπαρση της βουλγαρικής σημασίας στο δημοτικό σχολείο.

«Η αυτοθυσία των Ευζώνων αποτελεί πηγή έμπνευσης για την προάσπιση της ανεξαρτησίας μας και πήχη εθνικού καθήκοντος και ευθύνης. Γι’ αυτό και στη συνείδηση των Ελλήνων, Εύζωνος σημαίνει ήρωας, ανυποχώρητος προστάτης των συνόρων και των ιδεωδών της πατρίδας μας», τόνισε.

ΟΗΕ: Ψήφισμα για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης

0

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε σήμερα, με συντριπτική πλειοψηφία, το αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξή τους ως πλήρες μέλος στον Οργανισμό, ένα ψήφισμα που όμως έχει συμβολικό χαρακτήρα δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσουν βέτο όταν συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το ψήφισμα που αναγνωρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν μέλος και θα έπρεπε «να ενταχθούν στον Οργανισμό», δίνοντάς τους και ορισμένα πρόσθετα δικαιώματα ως «παρατηρητές», συγκέντρωσε 143 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 25 αποχές.

Μεταξύ των εννέα που το καταψήφισαν ήταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η Γενική Συνέλευση επιστρέφει έτσι το αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και του συνιστά «να επανεξετάσει το θέμα ευνοϊκά».

Έντονη αντίδραση του Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αντέδρασε αμέσως, χαρακτηρίζοντας «δώρο για τη Χαμάς» την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

«Η παράλογη απόφαση που ελήφθη σήμερα στη Γενική Συνέλευση επισημαίνει τη δομική προκατάληψη των Ηνωμένων Εθνών και τους λόγους για τους οποίους, υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα (Αντόνιο) Γκουτέρες, μετατράπηκαν σε έναν άσχετο θεσμό» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η υποστήριξη της Γενικής Συνέλευσης στο αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξη στον ΟΗΕ ως πλήρες μέλος ενισχύει τις προσπάθειές τους για μια νέα ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα αυτό. «Η Παλαιστίνη θα συνεχίσει την προσπάθεια να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Το παλαιστινιακό αίτημα υποβλήθηκε ενώ ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας διανύει τον έβδομο μήνα του και το Ισραήλ επεκτείνει τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τους οποίους ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομους.

«Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ελευθερία», είπε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ πριν από την ψηφοφορία. «Μια θετική ψήφος είναι ψήφος υπέρ της παλαιστινιακής ύπαρξης, όχι εναντίον οποιουδήποτε κράτους (…) Είναι μια επένδυση στην ειρήνη. Το να ψηφίσετε ναι είναι το σωστό» είπε, με τις δηλώσεις του να χειροκροτούνται από τους παριστάμενους.

Με βάση τον ιδρυτικό χάρτη του ΟΗΕ, μέλη μπορούν να γίνουν οι «ειρηνόφιλες» χώρες που αποδέχονται τις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από το κείμενο αυτό είναι ικανές και πρόθυμες να τις εκπληρώσουν.

«Εφόσον πολλοί από εσάς ‘μισείτε τους Εβραίους’ δεν σας νοιάζει πραγματικά που οι Παλαιστίνιοι δεν είναι ‘ειρηνόφιλοι’», σχολίασε ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν, που μίλησε μετά τον Μανσούρ. Κατηγόρησε μάλιστα τη Γενική Συνέλευση ότι «έσκισε» τον Χάρτη του ΟΗΕ και χρησιμοποίησε έναν μικρό καταστροφέα εγγράφων για να σκίσει ένα αντίτυπό του ενώ βρισκόταν στο βήμα. «Ντροπή σας» πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής είχε δηλώσει την Δευτέρα ότι, εάν εγκριθεί η πρόταση, αναμένει από τις ΗΠΑ να διακόψουν τη χρηματόδοτηση του ΟΗΕ και τον θεσμών του, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.

Το αίτημα για να γίνει μια χώρα πλήρες μέλος πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας και κατόπιν από τη Γενική Συνέλευση. Εάν η πρόταση επιστρέψει και πάλι στο Συμβούλιο, είναι πιθανό ότι θα έχει την ίδια μοίρα: το βέτο των ΗΠΑ.

«Το Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στη βούληση της διεθνούς κοινότητας», είπε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Αμπουσαχάμπ πριν από την ψηφοφορία.

Με το σημερινό ψήφισμα δίνονται ορισμένα προνόμια στους Παλαιστίνιους, που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο του 2024, όπως μια έδρα μεταξύ των μελών του ΟΗΕ στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Δεν θα έχουν όμως δικαίωμα ψήφου.

N. Κεραμέως: Πώς θα στείλετε με τρία απλά βήματα την επιστολική ψήφο

0

 

Νέα ανάρτηση για την επιστολική ψήφο έκανε στα social media η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, εξηγώντας τη διαδικασία με τρία απλά βήματα.

«Όσοι έχετε εγγραφεί να ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο, θα αρχίσετε – ή έχετε ήδη αρχίσει – να λαμβάνετε μηνύματα για την παραλαβή των φακέλων με το εκλογικό υλικό. Δείτε πώς θα στείλετε την ψήφο σας με τρία απλά βήματα» έγραψε η Νίκη Κεραμέως, με κεντρικό μήνυμα: «Μην το αφήσεις για τελευταία στιγμή».

Όπως εξηγεί, ο πολίτης παραλαμβάνει τον φάκελο στη διεύθυνση που έχει δηλώσει, ψηφίζει γρήγορα και απλά και στέλνει έγκαιρα και δωρεάν την επιστολική ψήφο. «Στείλε την ψήφο σου μέχρι 3/6 από την Ελλάδα και μέχρι 28/5 από το εξωτερικό».

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν την Πέμπτη 9 Μαΐου από τον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο για τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη (9/5), είπε ότι «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την επιστολική ψήφο, ξεκίνησε η αποστολή του υλικού της επιστολικής ψήφου για την οποία οι εκλογείς ενημερώνονται μέσω sms και email που έχουν δηλώσει κατά την εγγραφή τους».

«Οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν αποστείλει το ψηφοδέλτιο συμπληρωμένο και να έχει παραληφθεί από το υπουργείο Εσωτερικών έως το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 17:00. Οι φάκελοι της επιστολικής ψήφου που θα παραληφθούν από το υπουργείο Εσωτερικών θα συγκεντρωθούν σε ειδικά φυλασσόμενο χώρο ο οποίος φρουρείται διαρκώς και θα αποσφραγιστούν μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, δηλαδή την Κυριακή της 9ης Ιουνίου μετά τις 7 το απόγευμα», διευκρίνισε.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Κυριάκου Πιερρακάκη στη Φλωρεντία

0

Συνάντηση με την πρόεδρο του European University Institute της Φλωρεντίας, Πατρίτσια Ναντς (Patricia Nanz) είχε σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σηματοδοτώντας με αυτήν την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Φλωρεντία.

Όπως ανέφερε ο υπουργός σε σχετική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, η συζήτηση αφορούσε τη φιλοσοφία, τους στόχους και το έργο του Ινστιτούτου, καθώς επίσης και τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργειών με τα δημόσια πανεπιστήμια και τους ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας.

Επίσης, ο κ. Πιερρακάκης είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις των Ιστορικών Αρχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Historical Archives of the European Union). «Είναι μία κιβωτός ιστορικού και πολιτικού πλούτου, που υποστηρίζει ετησίως χιλιάδες ερευνητές στο έργο τους», σχολίασε ο υπουργός.

Χαμάς: «Η απόρριψη από την ισραηλινή πλευρά της πρότασης εκεχειρίας στη Γάζα επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις πίσω στην αρχή»

0

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι «η απόρριψη από το Ισραήλ» της τελευταίας πρότασης εκεχειρίας, που έθεσαν στις δύο πλευρές μεσολαβητές, επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις «πίσω στην αρχή».

Στην ανακοίνωσή του, το παλαιστινιακό κίνημα τόνισε ότι έδωσε το πράσινο φως σε μια πρόταση εκεχειρίας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης του Ισραήλ από τη Γάζα, καθώς και της ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων αιχμαλώτων, με σκοπό μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Η Χαμάς πρόσθεσε ότι θα έχει διαβουλεύσεις με παλαιστινιακές φατρίες για να επανεξετάσει τη διαπραγματευτική της στρατηγική.

Οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Η Χρ. Αλεξοπούλου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την εορτή της Παναγίας της Τρυπητής στο Αίγιο

0

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου, εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό στις εκδηλώσεις για την εορτή της Παναγίας της Τρυπητής στο Αίγιο.

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτής Αχαΐας, Χριστίνα Αλεξοπούλου εκπροσώπησε, στις 10 Μαΐου στο Αίγιο, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της πολιούχου Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, η οποία είναι τοπικά γνωστή ως «Παναγία Τρυπητή», από τον ομώνυμο ιστορικό ναό της πόλης.

Η κυρία Αλεξοπούλου παρέστη στη Θεία Λειτουργία και στην περιφορά της Ιεράς Εικόνας.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ορθοδοξία, όπως κάθε χρόνο, τιμά την Παναγία ως Ζωοδόχο Πηγή, η οποία είναι και προστάτιδα του Αιγίου. Με πολλή χαρά βρεθήκαμε και φέτος στους εορτασμούς στην Παναγία Τρυπητή, ένα από τα ιστορικότερα προσκυνήματα της Θεοτόκου στην Ελλάδα. Η Ζωοδόχος Πηγή ας σκέπει, ας προστατεύει και ας χαριτώνει τον ευλαβή λαό μας.

Θερμές ευχές στους Αιγιαλείς, στους Αχαιούς και σε όλους τους Έλληνες!».

Προφυλακίστηκε ο “Shark” μετά την πολύωρη απολογία του για τα επεισόδια στο Ρέντη

0

Ο 31χρονος με το παρατσούκλι “Shark” κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την πολύωρη απολογία του στον ανακριτή για τα επεισόδια του Ρέντη που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Ο 31χρονος παραδόθηκε σήμερα στην υποδιεύθυνση καταπολέμησης Αθλητικής Βίας, συνοδεία του δικηγόρου του.

Στο παρελθόν είχε απασχολήσει ξανά τις αρχές σε μια περίπτωση για την πρόκληση φθορών σε συρμού του Ηλεκτρικού και άλλες δύο φορές μετά από καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία από συντρόφους του.

Εκκρεμεί άλλο ένα ένταλμα σε βάρος νεαρού με το ψευδώνυμο «Ρουμάνος». Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να παραδοθεί τις επόμενες ώρες και αυτός στην αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν προφυλακιστεί συνολικά 18 κατηγορούμενοι από τους 63 που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ της ΕΕ σε Βόρεια Μακεδονία

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εκταμίευσε την πρώτη δόση της Μακροοικονομικής Χρηματοδοτικής Βοήθειας προς τη Βόρεια Μακεδονία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, υπό τη μορφή δανείων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η βοήθεια αυτή βοηθά τη Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στον ευρωπαϊκό της δρόμο, ενώ παράλληλα παρέχει στη χώρα περαιτέρω υποστήριξη, καθώς η οικονομία της έχει πληγεί σοβαρά από την πρόσφατη ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επιπλέον, υποστηρίζεται η μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας, καθώς και οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με το τρέχον πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η αποδέσμευση αυτής της πρώτης δόσης οικονομικής βοήθειας, έρχεται αφότου η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία είχε εκπληρώσει τις σχετικές δεσμεύσεις πολιτικής που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ.

Ανάμεσα σε άλλα, τονίζεται πως «η Βόρεια Μακεδονία σημείωσε πρόοδο στον τομέα των δημοσίων οικονομικών με τη σύσταση ενός ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου και με την ενίσχυση της διαχείρισης των δημοσίων επενδύσεων. Για να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, η Βόρεια Μακεδονία υιοθέτησε μέτρα φορολογικής πολιτικής που διευρύνουν τη φορολογική βάση. Η κυβέρνηση σημείωσε επίσης περαιτέρω πρόοδο προς την επισημοποίηση της άτυπης οικονομίας και έλαβε μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Τέλος, η κυβέρνηση ενίσχυσε το δικαστικό σώμα με μια νέα στρατηγική για τη δικαστική μεταρρύθμιση».

Η συνολική εν εξελίξει Μακροοικονομική Χρηματοδοτική Βοήθεια για τη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται σε δάνεια ύψους έως και 100 εκατ. ευρώ. Μετά την εκταμίευση αυτής της πρώτης δόσης των 50 εκατομμυρίων ευρώ, παραμένει διαθέσιμη μια δεύτερη δόση του ίδιου ποσού, ανάλογα με την πρόοδο των συμφωνηθέντων όρων πολιτικής.

Σημειώνεται ότι η Μακροοικονομική Χρηματοδοτική Βοήθεια διατίθεται σε χώρες της Διεύρυνσης και στις γειτονικές χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ισοζυγίου πληρωμών. Η Χρηματοοικονομική βοήθεια για τη Βόρεια Μακεδονία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2023. Η εφαρμογή της συμπληρώνεται από τη διμερή συνεργασία της ΕΕ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας-Παγκόσμια Ευρώπη.

Συνολικά, από το 2020, η ΕΕ έχει καταβάλει περίπου 210 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της χρηματοοικονομικής στήριξης της Βόρειας Μακεδονίας, μαζί με τη σημερινή πληρωμή των 50 εκατ. ευρώ.

Αντ. Γκουτέρες: «Μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα θα προκαλούσε τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή»

0

Μία χερσαία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε «σε τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή» προειδοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, μετά την αναχώρηση, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία, των διαπραγματευτών του Ισραήλ και της Χαμάς από τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο.

«Μια μαζική χερσαία επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε σε τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και θα έβαζε τέλος στις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε τους πληθυσμούς καθώς ο λιμός απειλεί» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια επίσκεψης στο Ναϊρόμπι. Η κατάσταση στην πόλη αυτή της νότιας Λωρίδας της Γάζας είναι «στην κόψη του ξυραφιού» πρόσθεσε.

«Έχουμε εμπλακεί ενεργά με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για την επανάληψη της διέλευσης κρίσιμων προμηθειών -μεταξύ των οποίων καύσιμα για τα οποία υπάρχει τεράστια ανάγκη- μέσω των σημείων διέλευσης της Ράφας και του Κέρεμ Σαλόμ» είπε ο Γκουτέρες επαναλάμβάνοντας τις εκκλήσεις του για κατάπαυση του πυρός.

Την Τετάρτη ξανάνοιξε το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ, το οποίο είχε κλείσει το Ισραήλ για τρεις ημέρες έπειτα από πυρά ρουκετών της Χαμάς, όμως η προώθηση της βοήθειας παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη» σύμφωνα με το γραφείο της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (Ocha) στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σήμερα το Ισραήλ πολλαπλασίασε τα πλήγματα και τα πυρά πυροβολικού στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως στη Ράφα, μεταδίδουν ανταποκριτές του AFP.

Στη Ράφα, τελευταία πόλη της νότιας Γάζας πριν από τα σύνορα με την Αίγυπτο, που στεγάζει σχεδόν 1,4 εκατ. Παλαιστίνιους, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς εμποδίζουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας και έχουν ήδη ωθήσει 110.00 ανθρώπους να φύγουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Χθες, Πέμπτη, ένας γύρος έμμεσων συνομιλιών με σκοπό την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, έπειτα από επτά μήνες πολέμου, ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία στο Κάιρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε απειλήσει για πρώτη φορά ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, του οποίου οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος στρατιωτικός υποστηρικτής, αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υλοποιήσει την απειλή του για επίθεση στη Ράφα.

Κ. Χατζηδάκης: «Η ελληνική οικονομία προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες»

0

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή στην Αθήνα με τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο για Οικονομικές Υποθέσεις, Εκπαίδευση και Έρευνα της Ελβετίας, Guy Parmelin.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και οι ευκαιρίες για επενδύσεις που – όπως διαπίστωσαν και οι δύο πλευρές – προσφέρει σήμερα η ελληνική οικονομία.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στο πλαίσιο που ισχύει για την προώθηση των στρατηγικών επενδύσεων, στις δυνατότητες χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και στο πεδίο δραστηριότητας που διανοίγεται στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της απανθρακοποίησης.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν σε ελβετικές επιχειρήσεις, όπως φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας.

Στη συνάντηση έγινε επισκόπηση των σχέσεων της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τονίστηκε από την πλευρά του κ. Parmelin το ενδιαφέρον της χώρας του να συμμετάσχει στα προγράμματα Horizon και Erasmus+.

Οι κ. Χατζηδάκης και Parmelin συμφώνησαν τέλος να οριστεί σημείο επαφής για όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο υπουργείων, το γραφείο του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής, Γιώργου Χριστόπουλου.