Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Νεκρός ο χειριστής μικρού αεροσκάφους που κατέπεσε στην Αερολέσχη Θηβών

0
Αγώνες Κυπέλλου Ελλάδος Υπερελαφρών Αεροσκαφών "ΠΡΕΒΕΖΑ 2023". Πραγματοποιήθηκαν στο Αεροδρόμιο Ζαλόγγου της Αερολέσχης Πρέβεζας. Την διοργάνωση ανέλαβε η Αερολέσχη Πρέβεζας με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Πρέβεζας. Ο Αγώνας εντάσσεται στον αγωνιστικό προγραμματισμό του 2023 της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛ.Α.Ο.). (ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI)

Μικρό αεροσκάφος κατέπεσε στις 12.00 το μεσημέρι, κοντά στον αεροδιάδρομο της Αερολέσχης Θηβών, με αποτέλεσμα να βρει τον θάνατο ο χειριστής του.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε πρόβλημα την ώρα της απογείωσης.

Στο σημείο έσπευσαν άνδρες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θηβών προκειμένου να απεγκλωβίσουν τον άτυχο πιλότο.

Χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση η ποιότητα του νερού στη λίμνη Κάρλα

0
ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖEΚΑΣ/EUROKINISSI)

Από τις πρώτες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλημμυρισμένα νερά στην περιοχή της λίμνης Κάρλας, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel», δεν προκύπτει σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης. Σε κάθε περίπτωση, οι μετρήσεις θα συνεχιστούν.

Συγκεκριμένα, κατόπιν εντολής του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) διενήργησε, στις 19 Σεπτεμβρίου του 2023, μετρήσεις της ποιότητας των υδάτων σε πέντε σημεία στην περιοχή της λίμνης Κάρλας. Από αυτά, τα δύο βρίσκονται εντός της λίμνης και τα υπόλοιπα εκτός, στις παρακείμενες πλημμυρισμένες εκτάσεις, παραπλεύρως της τεχνητής λίμνης.

Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούν σειρά φυσικοχημικών παραμέτρων (αγωγιμότητα, pH, αιωρούμενα στερεά, διαλυμένο οξυγόνο κ.λπ.), σε ορισμένες χημικές ουσίες (αμμωνία, πετρελαϊκοί υδρογονάνθρακες και φαινόλες), καθώς και σε σειρά βαρέων μετάλλων.

Με σκοπό να αξιολογηθεί η επίπτωση της πλημμύρας στην ποιότητα των υδάτων, διεξήχθη συγκριτική ανάλυση των μετρήσεων, σε σχέση με αντίστοιχες μετρήσεις προηγούμενων ετών εντός της λίμνης Κάρλας.

Από τις μετρήσεις διαπιστώνεται πως το pH εντός της λίμνης είναι ελαφρώς αυξημένο (8,9 έναντι 8,7). Το σύνολο των υπολοίπων φυσικοχημικών παραμέτρων που μετρήθηκαν εμφανίζονται βελτιωμένες σε σχέση με τις τιμές τους στη λίμνη πριν από την πλημμύρα. Πιθανότατα αυτό συνέβη, διότι ο όγκος του νερού εντός της λίμνης έχει αυξηθεί πολύ από την εισροή μεγάλων ποσοτήτων νερού ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας «Daniel». Οι ίδιες φυσικοχημικές παράμετροι στα σημεία δειγματοληψίας εκτός της λίμνης παρουσιάζουν τιμές εμφανώς χαμηλότερες, από αυτές που έχουν μετρηθεί στη λίμνη πριν από την πλημμύρα (π.χ. το pH κυμαίνεται από 7,90 έως 8,26). Ενδεικτικά επισημαίνεται, επίσης, ότι τόσο εντός όσο και εκτός της λίμνης δεν ανιχνεύονται πετρελαϊκοί υδρογονάνθρακες, φαινόλες και χλωριόντα.

Αναφορικά με τα βαρέα μέταλλα, παρατηρείται μικτή εικόνα (ανάλογα με το μεταλλικό στοιχείο και το σημείο δειγματοληψίας), η οποία χρήζει περαιτέρω παρακολούθησης.

Συνολικά εκτιμάται ότι η ποιότητα του νερού της λίμνης Κάρλας στα όρια που ήταν πριν από την πλημμύρα δεν έχει ουσιωδώς επιβαρυνθεί, ενώ τα συσσωρευμένα ύδατα γύρω από τη λίμνη είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα ύδατα εντός αυτής.

Νέο βίντεο Κασσελάκη λίγο πριν τις εκλογές: Από την πρόταση του Αλέξη έως το σήμερα

0

 

 

Νέο βίντεο ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αφηγούμενος την πορεία του έως τις εκλογές.

Με φόντο το Σούνιο και την όλο νόημα λέξη “ξημερώνει“, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει πώς από την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την παρουσία του στο Επικρατείας βρέθηκε σήμερα να διεκδικεί την προεδρία του κόμματος.

 

“Ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τη δύναμη όλων. Γιατί ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι Πρόεδρος όλων” καταλήγει στο μήνυμά του.

 

 

Αναλυτικά όσα αναφέρει στο νέο του βίντεο:

 

Πώς ξεκίνησαν όλα…

Η πρόταση του Αλέξη για το Επικρατείας. Οι περιοδείες στο πλευρό του.

Οι πρώτες χειραψίες, οι πρώτες αγκαλιές.

Συστηθήκαμε.

Ύστερα σάς είπα: «Δεν είναι άποψη, είναι η ζωή μου».

Κοιταχτήκαμε.

Καταλάβαμε ο ένας τον άλλον.

Φτιάξαμε την πλατφόρμα μας.

Με θέσεις που δε λένε δυνατά πολλοί.

Τις πήρατε στα χέρια σας, τις συμπληρώνετε, τις βελτιώνετε.

Από εκεί και πέρα με πήρε η δίνη του κόσμου. Οι επισκέψεις στον τόπο που πονά. Στις στάχτες και στις πλημμύρες. Οι επιθέσεις από το Σύστημα.

Αλλά και το όραμα. Η ελπίδα. Το Ελληνικό Όνειρο για όλους – όχι για λίγους.

Σήμερα δεν μιλάω μόνο σε εσάς που με στηρίξατε. Μιλάω σε όλους εσάς, τους 150.000, που κάνατε ουρές στην κάλπη, που αναστήσατε τον ΣΥΡΙΖΑ – ό,τι κι αν ψηφίσατε στον πρώτο γύρο.

Σας ζητώ τώρα να είμαστε μαζί.

Γιατί ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τη δύναμη όλων.

Γιατί ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι Πρόεδρος όλων.

Όχι για τη μεταπολιτική, αλλά για την πολιτική μετά.

Μετά τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά, για ένα Κράτος που δε θα αφήνει τον πολίτη μόνο του.

Μετά, για μια Ελλάδα που θα νιώθεις περήφανος να ζεις σ’ αυτήν.

Την περασμένη Κυριακή γίνατε η φωνή αυτού του τόπου.

Αυτή την Κυριακή ελάτε να γίνουμε το μετά αυτού του τόπου.

Ξημερώνει!

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 29 Σεπτεμβρίου

0

 

Συνολικά 2,26 δισ. ευρώ θα καταβληθούν σε 4.160.170 δικαιούχους, από τις 25 έως 29 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:

 

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

 

Από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2023, θα καταβληθούν 21,3 εκατ. ευρώ σε 930 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2023, θα καταβληθούν 5,6 εκατ. ευρώ για πληρωμή προκαταβολών συντάξεων (του ν. 4778/21) μηνός Οκτωβρίου 2023 σε 15.000 συνταξιούχους.

Στις 26 και 28 Σεπτεμβρίου 2023, θα καταβληθούν 2,18 δισ. ευρώ για 4.064.914 κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2023, θα καταβληθούν 2.023.034 ευρώ σε 18.126 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

 

16 εκατ. ευρώ σε 37.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

18 εκατ. ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

10 εκατ. ευρώ σε 5.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

4 εκατ. ευρώ σε 200 φορείς για πληρωμή εισφορών στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Κ. Μπακογιάννης: Κάθε μας έργο, κάθε παρέμβαση, κάθε δράση έχει χρηματοδότηση

0

 

 

Στην εκπομπή της ΕΡΤ “Σαββατοκύριακο από τις 6”  μίλησε ο Δήμαρχος Αθηναίων και εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο, Κώστας Μπακογιάννης.

“Δύο βδομάδες έχουν μείνει. Εμείς προχωράμε. Μιλάμε με πάρα πολλή ειλικρίνεια και κυρίως προσπαθούμε να ανεβάζουμε το επίπεδο της συζήτησης, ενώ έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο, ένα κοστολογημένο πρόγραμμα. Είναι διαφορετικό από ότι στο παρελθόν, με την εξής έννοια ότι είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο. Κάθε μας έργο, κάθε παρέμβαση, κάθε δράση είναι κοστολογημένο, έχει συνδεθεί με μία πηγή χρηματοδότησης” δήλωσε.

 

“Έχουμε δύο αρχές σχεδιασμού που είναι πολύ σημαντικές για εμάς. Η πρώτη είναι η ρήτρα κλίματος. Είναι ξεκάθαρο πως είμαστε σε πόλεμο με την κλιματική κρίση κι αυτός είναι ο πόλεμος της δικής μας γενιάς. Δεν έχουμε άλλο καιρό για χάσιμο. Που σημαίνει ό, τι κάνουμε πρέπει να έχει την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην καρδιά του. Και ένα δεύτερο είναι η ρήτρα της γειτονιάς. Η Αθήνα είναι οι γειτονιές της” τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

 

Σε ερώτηση για τα παλιά κτήρια στο κέντρο της Αθήνας και τα σχέδια ανάπλασης απάντησε: “Άμα κάνετε μια βόλτα, μια βόλτα από τα Σεπόλια, αν πάτε στο περίφημο εργοστάσιο του Κοροπούλη, το εργοστάσιο το οποίο είχε ερημώσει και στοίχειωνε την περιοχή για δεκαετίες ολόκληρες, αυτή τη στιγμή έχει πέσει και γίνεται ένα πάρκο τεσσάρων στρεμμάτων. Ή αντίστοιχα προγραμματίζουμε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο με το ΚΤΕΛ των Λιοσίων, αλλά πάμε λίγο πιο πέρα. Δεν είναι μόνο οι χώροι πρασίνου που πρέπει να δημιουργήσουμε. Οι νέοι χώροι πρασίνου. Είναι και οι υφιστάμενοι που πρέπει να τους συντηρήσουμε, να τους αποκαταστήσουμε και να είναι επιτέλους ευρωπαϊκοί. Να είναι αξιοπρεπείς. Αυτό που γίνεται σήμερα στο Κύπρου και Πατησίων, αυτό που γίνεται στο Δρακόπουλο, αυτό που γίνεται στο πάρκο Φιξ. Έτσι αλλάζει η Αθήνα, βήμα βήμα. Αλλά και κάτι ακόμα τις μεγαλύτερές μας παρεμβάσεις από το Πάρκο Ελευθερίας, το οποίο έχει ξανανιώσει, μέχρι πολλά μεγάλα έργα τα οποία ετοιμάζουμε μεταξύ άλλων τη Διπλή Ανάπλαση. Διπλή Ανάπλαση σημαίνει Βοτανικός, το γήπεδο του Αθηναϊκού, ένα πάρκο 215 στρεμμάτων γύρω γύρω, αλλά και το γήπεδο στη Λεωφόρο που θα πέσει και θα φτιάξουμε ένα νέο πάρκο πρασίνου, το 2026″.

“Είναι θέμα χρόνου. Και κοιτάξτε τώρα τι κερδίζουμε. Δεν είναι απλώς ότι κερδίζουμε 10 στρέμματα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που είναι το προφανές. Κερδίζουμε και ότι συνδέουμε αυτό το πάρκο με το πάρκο που ολοκληρώνεται τώρα που είναι ακριβώς από πίσω, στα λεγόμενα Κουντουριώτου και το υπόγειο πάρκινγκ“, πρόσθεσε.

 

Σχετικά με το πράσινο τόνισε: “Έχουμε κάνει χιλιάδες δεντροφυτεύσεις στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να τις πολλαπλασιάσουμε, να τις εντείνουμε. Μιλάμε για το νερό. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία το νερό. Δυστυχώς σε μερικά χρόνια θα μας λείψει. Θα πρέπει να δούμε την κυκλική οικονομία. Θα πρέπει να δούμε πώς αξιοποιούμε τους υδάτινους πόρους. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά να πάμε και λίγο παραπέρα, γιατί εδώ μιλάμε συνολικά για την κλιματική κρίση. Μιλάμε για τα ψυχρά υλικά στα νέα πεζοδρόμια που δεν κρατάνε τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Γιατί αυτό που κερδίζουμε είναι η λιγότερη ενέργεια που καταναλώνουμε, πληρώνουμε λιγότερα χρήματα αλλά και περισσότερο φως“.

 

Σχετικά με το κυκλοφοριακό σημείωσε ότι έχει κατατεθεί μια πρόταση με 15 σημεία στον υπουργό Υποδομών. “Το κάναμε πριν μερικές εβδομάδες. Αυτή η πρόταση ταυτίζεται με την πρόταση των Ελλήνων συγκοινωνιολόγων. Λέμε ότι θα πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί ένας οργανισμός για τη βιώσιμη κυκλοφορία της Αττικής. Δεν θα έχουμε αυτή τη ζούγκλα των αρμοδιοτήτων που έχουμε σήμερα, που κανένας δεν υπεύθυνος για τίποτα, αλλά θα υπάρχει κεντρικά, ένας οργανισμός που θα διαχειρίζεται την κυκλοφορία και θα παίρνει και όλες τις σχετικές αποφάσεις“.

 

Για το πρόβλημα της στέγης στην Αθήνα, ειδικά για τους νέους, μετά τις ανακοινώσεις για τη φορολογία στα Airbnb, απάντησε ότι “πρώτον πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, δεν μπορούμε να το αφήνουμε στην τύχη του. Δεύτερον, λέμε πως έχουμε κάποιες γειτονιές που έχουν ξεπεράσει τα όρια κορεσμού και έχουμε και κάποιες άλλες γειτονιές που ναι, θα θέλαμε ενδεχομένως και άλλη βραχυχρόνια μίσθωση. Τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι θα πρέπει να κάτσουμε κάτω, να τις χαρτογραφήσουμε και με ένα δυναμικό εργαλείο, όπου έχουμε ξεπεράσει τα όρια της αντοχής μας, να θέτουμε ένα όριο χωρίς όμως να θίγουμε υφιστάμενα δικαιώματα και όπου θα θέλαμε περισσότερη βραχυχρόνια μίσθωση να δημιουργήσουμε και κίνητρα εάν και εφόσον χρειαστεί“.

 

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε επίσης γνωστό ότι άνοιξε το Δημοτικό Ιατρείο στο 7ο διαμέρισμα. “Πετύχαμε το στόχο του 7 στα 7. Όταν ξεκίνησαν τα δημοτικά ιατρεία τη δεκαετία του 80, ο Μιλτιάδης Έβερτ είχε πει ότι θα πρέπει να έχουμε ένα δημοτικό ιατρείο σε κάθε δημοτική κοινότητα. Επιτέλους τα καταφέραμε” τόνισε.

 

Σε ερώτηση για το εάν τον προβληματίζει η υποψηφιότητα Κασιδιάρη απάντησε: “Ακούω μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Νομίζω ότι το κάνουμε μεγαλύτερο από ότι είναι. Η πραγματικότητα ποια είναι; Ότι το κόμμα που τον στηρίζει πήρε στις εθνικές εκλογές το μισό ποσοστό από ό, τι πήρε ο ίδιος το 2019. Θέλω να πω ότι δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να τον αναδείξουμε σε παράγοντα και ρυθμιστή και να του κάνουμε και διαφήμιση. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο ότι το μαύρο δεν ταιριάζει στην πόλη. Που σημαίνει ότι όλοι, πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες πρέπει να έρθουμε στο ύψος των περιστάσεων και να είμαστε ξεκάθαροι με ένα μέτωπο ενάντια στο μίσος και ενάντια στο φασισμό“.

Καθοριστική η ενασχόληση του πατέρα στην εκπαίδευση του παιδιού

0

 

Βρετανική έρευνα υποστηρίζει ότι τα παιδιά που οι μπαμπάδες τους διαβάζουν και παίζουν μαζί τους, αποκτούν μικρό αλλά σημαντικό πλεονέκτημα στο εκπαιδευτικό τους επίπεδο.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Λιντς συνιστά στους μπαμπάδες να αφιερώνουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και διάβασμα με τα παιδιά τους κάθε μέρα. Η ενασχόληση του πατέρα ακόμα και 10 λεπτά την ημέρα με ζωγραφιές, τραγούδια ή άλλα παιχνίδια μπορεί να κάνει τη διαφορά στα παιδάκια της προσχολικής ηλικίας 4-5 ετών, και στα παιδάκια ηλικίας 5-8 ετών. Σύμφωνα με την έρευνα, το πλεονέκτημα είναι εμφανές στα μαθηματικά.

 

Και ενώ το ερώτημα, να διαβάζει μόνο του το παιδί για το σχολείο ή μαζί με το γονιό εξακολουθεί να έχει δυο απαντήσεις:

 

αφήστε τα παιδιά σας μόνα τους στο διάβασμα για να καταλάβουν ότι αυτή είναι η δουλειά τους

 

είναι δύσκολο τα μικρά παιδιά να διαβάζουν εντελώς μόνα τους

 

φαίνεται πως η νέα έρευνα αναδεικνύει τη γονική παρουσία, και μάλιστα του πατέρα, ως σημαντική για τη σχολική ζωή του παιδιού.

 

Κρίσιμος ο ρόλος του πατέρα στο διάβασμα του παιδιού

Η έρευνα καταδεικνύει ότι όσο περισσότερο ασχολούνται οι μπαμπάδες με το παιδί τους πριν πάει στο δημοτικό τόσο πιο εύκολα θα ανταποκριθεί το παιδί στις σχολικές απαιτήσεις.

 

Επίσης κρίσιμη αποδεικνύεται η συμβολή του πατέρα, σύμφωνα με την έρευνα, όταν το παιδί είναι πέντε ετών. Όσο μεγαλύτερη είναι η εμπλοκή του πατέρα στα εκπαιδευτικά παιχνίδια με το παιδί, τόσο περισσότερο συμβάλλει στην βελτίωση των επιδόσεων του στις αξιολογήσεις του βασικού εκπαιδευτικού σταδίου.

 

«Οι μητέρες εξακολουθούν να τείνουν να αναλαμβάνουν το ρόλο του κύριου φροντιστή και, ως εκ τούτου, να φροντίζουν περισσότερο τα παιδιά, αλλά εάν οι πατέρες συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα τους, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα τα παιδιά να έχουν καλύτερους βαθμούς στο δημοτικό σχολείο», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Δρ Έλεν Νόρμαν.

 

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ενθάρρυνση και η υποστήριξη των πατέρων να μοιράζονται τη φροντίδα των παιδιών με τη μητέρα, από το πρώιμο στάδιο της ζωής του παιδιού, είναι κρίσιμη», συμπληρώνει.

 

Η μελέτη, βασίστηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.000 νοικοκυριών στην Αγγλία. Η συμμετοχή των μπαμπάδων είχε θετική επίδραση στην επίδοση του παιδιού, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, την ηλικία του παιδιού ή το εισόδημα του νοικοκυριού. Στην έρευνα συγκεντρώθηκαν επίσης στοιχεία για τις επιζήμιες επιπτώσεις της φτώχειας στην πρώιμη παιδική ηλικία.

 

Καθοριστική η ενασχόληση του πατέρα στην εκπαίδευση του παιδιού

Η Έλεν Ντοντ, καθηγήτρια παιδικής ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Έξετερ, ανέφερε ότι πρόκειται για μια σημαντική έρευνα, η οποία δείχνει πόσο κρίσιμη είναι η εμπλοκή των γονιών στην αναπτυξιακή διαδικασία των παιδιών. «Κάθε γονιός έχει διαφορετική επίδραση. Η συμμετοχή των μπαμπάδων συνδέεται κυρίως με τα ευρύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα, ενώ οι μαμάδες συνδέονται περισσότερο με τη συνολική ευημερία, την ψυχική υγεία και τις κοινωνικές δεξιότητες».

 

Αυτό μπορεί να αντανακλά τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι μητέρες και οι πατέρες μπορεί να παίζουν και να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους στο πλαίσιο των παραδοσιακών γονεϊκών ρόλων στις ετερόφυλες οικογένειες με δύο γονείς.

 

Είναι σημαντικό όμως να έχουμε κατά νου ότι ανεξάρτητα από τη δομή μιας οικογένειας, τα παιδιά επωφελούνται όταν και οι δυο γονείς τους συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες με το παιδί τους

Ανάρτηση της Τέιλορ Σουίφτ προκαλεί την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους αριθμού ρεκόρ νέων ψηφοφόρων

0
FILE - Taylor Swift arrives at the 65th annual Grammy Awards, Feb. 5, 2023, in Los Angeles. The pop star has officially earned more No. 1 albums than any other woman in history. Swift's re-recording of her 2010 album “Speak Now (Taylor's Version)," the third in her effort to re-record her first six albums, has officially debuted at No. 1 on the Billboard 200. (Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File)

 

Ανάρτηση στο Instagram της Τέιλορ Σουίφτ οδήγησε στην εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των ΗΠΑ αριθμού ρεκόρ 35.252 νέων ψηφοφόρων την Τρίτη, σύμφωνα με την Vote.org.

Η τραγουδίστρια επιτυχιών, όπως το “Only the Young“, μετείχε την Τρίτη στη δράση για την Εθνική Ημέρα Εγγραφής Ψηφοφόρων, παροτρύνοντας τους θαυμαστές της να βεβαιωθούν ότι θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ.

“Σας έχω ακούσει να υψώνετε τις φωνές σας και ξέρω πόσο δυνατές είναι”, έγραψε η Τέιλορ Σουίφτ στην ανάρτησή της, στην οποία κοινοποιούσε επίσης τον σύνδεσμο για την μη κερδοσκοπική πλατφόρμα εγγραφής εκλογέων. “Βεβαιωθείτε ότι είσαστε έτοιμοι να τις χρησιμοποιήσετε στις εκλογές μας αυτή τη χρονιά!”

Αργότερα την ίδια μέρα, ο διευθυντής επικοινωνίας της Vote.org Νικ Μόροου αναφέρθηκε στην επίδραση που είχε η ανάρτηση της πολύ γνωστής τραγουδοποιού και τραγουδίστριας.

“Αξιοσημείωτο γεγονός: Μετά την ανάρτηση της @taylorswift13 σήμερα στο Instagram, στην οποία καλούσε τους ακολούθους της να εγγραφούν για να ψηφίσουν στην @votedotorg, ο ιστότοπός μας είχε κατά μέσον όρο 13.000 χρήστες κάθε 30 λεπτά. 13!”, έγραψε ο Μόροου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Ας πούμε απλά ότι η φήμη της ότι είναι μεγαλοφυία δικαιώνεται!”.

Συνολικά 157.041 χρήστες επισκέφθηκαν την Τρίτη την Vote.org, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που επικαλέστηκε το Billboard.

“Κατά τη διάρκεια της ημέρας της Τρίτης, είδαμε άλμα 1.226% στη συμμετοχή την ώρα μετά την ανάρτηση της Τέιλορ Σουίφτ”, ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος της Vote.org Άντρια Χέιλι.

Μολονότι η Τέιλορ Σουίφτ δεν λέει στην ανάρτησή της στους θαυμαστές της ποιον να ψηφίσουν στις εκλογές, έχει στο παρελθόν υποστηρίξει τον Τζο Μπάιντεν και εκφράσει την αποστροφή της για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που εμφανίζεται μέχρι στιγμής ως ο επικρατέστερος υποψήφιος των ρεπουμπλικανών για να αναμετρηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο για άλλη μια φορά στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου έτους.

Δεκαπέντε θεατρικές πρεμιέρες που αναμένονται το φθινόπωρο

0

 

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του δεκάδες πρεμιέρες και μεγάλη ποικιλία έργων που θα φιλοξενηθούν στις αθηναϊκές σκηνές. Νέες παραγωγές, μεγάλες επιτυχίες της περασμένης σεζόν που επιστρέφουν, κλασσικά αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου και σύγχρονα έργα, συνθέτουν το φετινό θεατρικό τοπίο που θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες να αναδύεται μπροστά μας και να διεκδικεί μερίδιο της προσοχή μας.

 

-«Το Σπίτι» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (από 30 Σεπτεμβρίου)

 

Ο Δημήτρης Καραντζάς παρουσιάζει μια περφόρμανς-παραβολή για τη βία, τον εθισμό στην εικόνα και την κατάργηση των ψευδαισθήσεων ή, αλλιώς, για την πραγματικότητα που, ό,τι κι αν κάνεις για να την αποφύγεις, αργά ή γρήγορα θα έρθει να σε βρει. Ένα νέο, πρωτότυπο έργο, ελλειπτικό και εστιασμένο κυρίως στη δράση μέσα στη σιωπή, είναι το κειμενικό υλικό παράστασης. Με ελάχιστο λόγο, αμείωτη ένταση και δύο ηθοποιούς, την Αλεξία Καλτσίκη και τον Φιντέλ Ταλαμπούκα, να εκτελούν την καθημερινή τελετουργία του νοικοκυριού στο σπίτι τους, έως ότου η βία του κόσμου εισβάλει εντός και ξεθεμελιώσει τα πάντα.

 

-«Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών» στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (από 4 Οκτωβρίου)

Επτά χρόνια μετά το αξέχαστο «The Encounter», ο Σάιμον Μακμπέρνι, ένας από τους επιδραστικότερους δημιουργούς στη σκηνή του παγκόσμιου θεάτρου, και η ομάδα Complicité επιστρέφουν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με μια παράσταση-αποθέωση του σωματικού θεάτρου και της πολυφωνικής αφήγησης από ένα δεκαμελές ανσάμπλ βετεράνων και νέων ηθοποιών του είδους. Η νέα παραγωγή της εμβληματικής ομάδας βασίζεται στο ομότιτλο πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Όλγκα Τοκάρτσουκ και κινείται στα όρια του αστυνομικού θρίλερ και της μαύρης κωμωδίας. Στην παράσταση, μια ηλικιωμένη συνταξιούχος σε ένα απομονωμένο ορεινό χωριό της Πολωνίας ισχυρίζεται πως οι φόνοι των γειτόνων της κυνηγών αποτελούν μια υπερβατική εκδίκηση της φύσης.

-«Μικρά συζυγικά εγκλήματα» στο Θέατρο ‘Ανεσις (από 5 Οκτωβρίου)

Η Ναταλία Τσαλίκη και ο Άρης Λεμπεσόπουλος μάς συστήνουν την συγκινητική ιστορία ενός ζευγαριού μέσα από το έργο του Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια. «Ο Σμιτ στα “Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα”, όπως και στις “Αινιγματικές παραλλαγές” βάζει έναν άνθρωπο να ανακαλύπτει τον άπειρα μυστηριώδη χαρακτήρα ενός άλλου. Η διαφορά στα δύο έργα είναι ότι, στις “Αινιγματικές Παραλλαγές”, ο χαρακτήρας έρχεται αντιμέτωπος με την καταστροφή ως αποτέλεσμα της εμπειρίας του ενώ, στα “Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα”, η διαύγεια του χαρακτήρα του ενός του δίνει την δυνατότητα να αποδεχτεί τον άλλον και να δημιουργήσουν μια σχέση που είναι βέβαιη μέσα στην αβεβαιότητα του έρωτα», σημειώνει ο σκηνοθέτης.

-«Δωδέκατη νύχτα ή Ό,τι επιθυμείτε» στο Θέατρο Τέχνης Υπόγειο (από 7 Οκτωβρίου)

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης, εκεί όπου σπούδασε και ξεκίνησε τη δυναμική του πορεία στο θέατρο, προτείνοντας μια φαντασμαγορική εκδοχή της «Δωδέκατης νύχτας» του Σαίξπηρ με μια δυνατή ομάδα νέων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων οι Αμαλία Καβάλη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος κά. Τα ζητήματα της σεξουαλικής ταυτότητας και της ρευστότητας των φύλων κυριαρχούν στο έργο που εκτυλίσσεται γύρω από ένα ναυάγιο, το οποίο στέκεται η αιτία να χωριστούν δύο δίδυμα αδέρφια, η Βιόλα και ο Σεμπάστιαν. Η Βιόλα για λόγους επιβίωσης ντύνεται άντρας κι από εκεί αρχίζουν οι περιπέτειές της, σε ένα έργο με θεματικές που απασχολούν έντονα την εποχή μας.

 

-«The Humans» στο Θέατρο Μουσούρη (από 11 Οκτωβρίου)

 

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης φέτος το φθινόπωρο σκηνοθετεί το βραβευμένο με Tony Award, θεατρικό έργο του Στίβεν Κάραμ, «The Humans», που έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς όπου έχει παιχτεί, και μιλά με διαύγεια, χιούμορ, τρυφερότητα και βαθιά αγάπη για «τη ζωή, όπως προσπαθούμε να τη ζήσουμε». Με ένα σύνολο εξαιρετικών πρωταγωνιστών επί σκηνής (Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Θέμις Μπαζάκα, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μαρία Πετεβή, Ειρήνη Μακρή, Ξένια Καλογεροπούλου) το έργο αποτυπώνει την ουσία της ανθρώπινης κατάστασης με ακρίβεια, συμπόνια και απαράμιλλη αυθεντικότητα. Η παράσταση ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της οικογένειας Μπλέικ, κατά τη διάρκεια ενός μόνο απογεύματος, προσκαλώντας το κοινό να παρακολουθήσει από κοντά τις αγωνίες, τα όνειρα και τους ανομολόγητους φόβους της.

-«Ο Ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη» στο Εθνικό Θέατρο–Κεντρική Σκηνή (από 26 Οκτωβρίου)

Στον μέγα αναθεωρητή της ιταλικής κωμωδίας Κάρλο Γκολντόνι επιστρέφει ο Βασίλης Παπαβασιλείου μ’ ένα έργο του 1757 παρουσιάζοντας ένα ανελέητο πορτρέτο της ζωής των καλλιτεχνών και καταθέτοντας τη δική του πρόταση για το θεατρικό συνεταιρίζεσθαι. Μια πολυμελής ομάδα γνωστών ερμηνευτών (Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Λαέρτης Μαλκότσης, Ιωάννα Μαυρέα, Σπύρος Μπιμπίλας, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αγορίτσα Οικονόμου, Θέμης Πάνου κά.) μάς αφηγούνται τις περιπέτειες του πλούσιου εμπόρου Αλή, ο οποίος αποφασίζει να συστήσει την τέχνη της όπερας στη Σμύρνη. Όμως, οι διαρκείς αψιμαχίες τριών σοπράνο για το ποια θα είναι η πριμαντόνα και οι αλλοπρόσαλλες απαιτήσεις όλων των εμπλεκομένων, τον κάνουν να ξανασκεφτεί την απόφασή του.

 

-«Γέρμα» στο Θέατρο Πόρτα (από 27 Οκτωβρίου)

Εκείνη, δημοσιογράφος και μπλόγκερ με μεγάλο αριθμό ακολούθων, ο άντρας της πετυχημένος επιχειρηματίας. Ο κόσμος τους δοκιμάζεται και διαλύεται λόγω της αδυναμίας τους να κάνουν παιδί. Μια σύγχρονη εκδοχή του κλασικού έργου του Λόρκα που έγραψε και παρουσίασε το 2017 στο Young Vic του Λονδίνου κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές ο Σάιμον Στόουν, μάς συστήνει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, με πρωταγωνιστές τη Μαρία Κίτσου και τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη.

 

-«Βασιλιάς Ληρ» στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (από 8 Νοεμβρίου)

Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί την Μπέτυ Αρβανίτη στο έργο του Σαίξπηρ, σε μια πρωτότυπη διασκευή του Στρατή Πασχάλη που πυκνώνει το έργο και συναιρεί πρόσωπα και καταστάσεις σ’ ένα παράδοξο δρώμενο όπου η σύγχρονη θεατρική γλώσσα συναντά τους πηγαίους σαιξπηρικούς συνειρμούς, χωρίς να προδίδεται το πνεύμα αλλά ούτε και το γράμμα αυτού του περίφημου κλασικού έργου. Πυρήνας της παράστασης είναι η πρόκληση.

 

-«Ευαγγελισμός, Το μιούζικαλ» στο θέατρο REX (από 8 Νοεμβρίου)

Ο συνθέτης και ηθοποιός Άγγελος Τριανταφύλλου σκηνοθετεί, μαζί με τον Δημήτρη Σταυρόπουλο, για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο ένα «νοσοκομειακό ονειρόδραμα για την αγάπη, έναν μεταφυσικό ύμνο στη ζωή που λόγω της αναπόφευκτης περατότητάς της, είναι τόσο γοητευτική και πολύτιμη.». Το νέο του έργο, σε λιμπρέτο Γιάννη Αστερή, διαδραματίζεται στην Α’ Παθολογική κλινική του Ευαγγελισμού. Ο ίδιος ο Χάρος βρίσκεται σε καταστολή σε έναν θάλαμο του νοσοκομείου, και ο αναπόδραστος νόμος που θέλει την ανθρώπινη ζωή να σφραγίζεται πάντοτε από ένα τέλος, αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας.

 

-«Ο Άσχημος» στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου (από 10 Νοεμβρίου)

 

Ο Ορφέας Αυγουστίδης, ο Γιάννης Κλίνης, η Μαίρη Μηνά και ο Ηλίας Μουλάς δοκιμάζονται σε οχτώ ρόλους στη σαρδόνια, σκοτεινή κωμωδία του Μάριους φον Μάγενμπουργκ, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής. Μια σάτιρα για τη βιαιότητα της σύγχρονης ναρκισσιστικής κοινωνίας, όπου η εικόνα και το κοινωνικό status καθορίζει πλέον, περισσότερο από ποτέ, τον πυρήνα της ύπαρξής μας.

 

-«Underground» στο Θέατρο Ακροπόλ (από 15 Νοεμβρίου)

Ο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς σκηνοθετεί μια παράσταση βασισμένη στην εμβληματική ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα, με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Γιάννη Τσορτέκη και Αλεξάνδρα Αϊδίνη. Το «Underground» αφηγείται την επική ιστορία δύο φίλων, του Μπλάκι και του Μάρκο, με φόντο την πολιτική αναταραχή και τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία μεταφέροντας το κοινό σε έναν κόσμο σουρεαλισμού, σκοτεινού χιούμορ και ειλικρινούς συγκίνησης. Τον θίασο συνοδεύει ορχήστρα που θα ερμηνεύει τις αξέχαστες μελωδίες του Γκόραν Μπρέγκοβιτς και πρωτότυπες συνθέσεις του Άγγελου Τριανταφύλλου.

 

-«Ο Πατέρας» στο Σύγχρονο Θέατρο (από 18 Νοεμβρίου)

Η Ελένη Σκότη σκηνοθετεί τον Περικλή Μουστάκη και την Ιωάννα Παππά στο πολυβραβευμένο έργο του Φλοριάν Ζελέρ. Ένα ασφυκτικό δράμα που πραγματεύεται τα όρια των σχέσεων σε μια οικογένεια, που θα δοκιμαστούν και θα επαναπροσδιοριστούν όταν ο πατέρας θα νοσήσει από Αλτσχάιμερ. Ο «Πατέρας» μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη το 2020, σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου του Ζελέρ, με πρωταγωνιστή τον Άντονυ Χόπκινς, που απέσπασε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του, ενώ η ίδια η ταινία είχε έξι υποψηφιότητες.

-«Έγκλημα και Τιμωρία» στο Θέατρο Πορεία (από 23 Νοεμβρίου)

Ένα κορυφαίο ψυχογράφημα της ανθρώπινης ύπαρξης και ηθικής αποτελεί αφορμή για την κεντρική παραγωγή του θεάτρου Πορεία τη σεζόν 2023-2024. Πρόκειται για τη διασκευή του ογκώδους μυθιστορήματος του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου που ακολουθεί την ιστορία του Ρασκόλνικοφ (Προμηθέας Αλειφερόπουλος), ενός φοιτητή που πιστεύει πως η διανοητική και ψυχική ανωτερότητα νομιμοποιεί το άτομο να διαπράττει εγκλήματα για το καλό της ανθρωπότητας. Με το «Έγκλημα και Τιμωρία» ο Δημήτρης Τάρλοου εμβαθύνει την έρευνα πάνω στα δίπολα «αγαθά κίνητρα – ηθική βλάβη» και «Άνθρωπος – Νόμος», που ξεκίνησε την περασμένη σεζόν με το «Κουκλόσπιτο» του Χ. Ίψεν, παράσταση που θα επαναληφθεί και φέτος μετά τη μεγάλη επιτυχία της.

 

-«Τρεις ψηλές γυναίκες» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά- Κεντρική Σκηνή (από 24 Νοεμβρίου)

 

Ο διεθνούς φήμης Αμερικανός σκηνοθέτης Μπομπ Ουίλσον σκηνοθετεί τρεις σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιούς (Ρένη Πιττακή, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Λουκία Μιχαλοπούλου) στο έργο του Έντουαρντ Άλμπι. Το κείμενο δομείται πάνω στα θεμελιώδη υπαρξιακά ζητήματα της σχέσης του ανθρώπου με τον εαυτό του και τη θνητότητα, παρουσιάζοντας τρεις γυναίκες διαφορετικών ηλικιών που σταδιακά συγκλίνουν σε ένα πρόσωπο. Ο Ουίλσον, μέσα από την χαρακτηριστική του ιδιόμορφη χρήση χρόνου και χώρου, ενορχηστρώνει μια σύνθετη αφήγηση που αναδεικνύει το αποτύπωμα του χρόνου και τις πολλαπλές αντανακλάσεις που γεννά ο καθρέφτης της ζωής.

-«Προμηθέας» στο Θέατρο Γκλόρια (από 27 Νοεμβρίου)

 

Μετά την πρόσφατη αναμέτρησή του με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021), ο Άρης Μπινιάρης επιχειρεί να διερευνήσει τους δυσοίωνους παραλληλισμούς μεταξύ του αρχαίου αυτού μύθου και των σκοτεινών κεφαλαίων της σύγχρονης ιστορίας μέσα από ένα νέο δικό του πρωτότυπο κείμενο. Η σύγχρονη, αυτή, ανάγνωση, εμβαθύνει σε ζητήματα ψυχικής και κοινωνικής απομόνωσης και προσεγγίζει τον μύθο του Προμηθέα μέσα στα όρια μιας αυταρχικής φυλακής υψίστης ασφαλείας, όπου ξεδιπλώνεται ένα σκοτεινό χρονικό μια σειράς ανακρίσεων.

Κτηματολόγιο: Από 27/9 ψηφιακά και στην Ανατολική Αττική οι αριθμοί προτεραιότητας

0

 

Από την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα από Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα έκδοσης αριθμού προτεραιότητας θα λειτουργεί και στο κτηματολογικό γραφείο Ανατολικής Αττικής, ενώ ακολουθεί και Θεσσαλονίκη, όπου οι πολίτες από τις 15 Οκτωβρίου θα εξυπηρετούνται χωρίς ουρές, ταλαιπωρία και πολύωρη αναμονή, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Να αναφερθεί ότι από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα λειτουργεί κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα και στο κτηματολογικό γραφείο Πειραιά, όπου οι ενδιαφερόμενοι εξυπηρετήθηκαν άμεσα και εύκολα καθώς η λήψη αριθμού προτεραιότητας γινόταν ψηφιακά μέσω του gov.gr.

 

Υπενθυμίζεται ότι η αρχή έγινε με το κτηματολογικό γραφείο Αθηνών στο οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά η πλατφόρμα έκδοσης αριθμού προτεραιότητας δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να προγραμματίσουν την παρουσία τους στο κτηματολογικό γραφείο, καθώς λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο τον αριθμό προτεραιότητας και μπορούν να παρακολουθούν οποιαδήποτε στιγμή, μέσω της πλατφόρμας, την εξέλιξη της αναμονής.

 

Η έκδοση αριθμών πραγματοποιείται σε ημερήσια βάση και ξεκινά στις 15:00 της προηγούμενης ημέρας. Όλοι οι αριθμοί είναι προσωπικοί και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλο πρόσωπο. Οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν έως 4 αριθμούς ανά ημέρα. Θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (αφού πρώτα εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να επιβεβαιώσουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου).

 

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης έχει ανακοινώσει ότι μέχρι 1 Ιανουαρίου 2024 θα μπορούν οι πολίτες να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ψηφιακά, εφόσον είναι κτηματογραφημένο. Συμπλήρωσε μάλιστα από πρώτη Ιανουαρίου 2024 θα λειτουργεί ο ηλεκτρονικός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου «στον οποίο ο συμβολαιογράφος θα μπαίνει σε μια ψηφιακή εφαρμογή θα απευθύνει πρόσκληση μέσω gov.gr στον αγοραστή και πωλητή και μέσα σε αυτό το κοινό ψηφιακό περιβάλλον θα κάνει ο πολίτης τα πάντα. Θα υπάρχει ψηφιακό συμβόλαιο, άρα ο τίτλος κτήσης θα είναι ένα ψηφιακό έγγραφο του οποίου το περιεχόμενο δεν θα χρειάζεται να επαναλαμβάνονται σε χιλιάδες χαρτιά όπως γίνεται σήμερα».

Παλλαϊκή συμμετοχή στις εκδηλώσεις της δεύτερης μέρας του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης

0

 

 

Δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας κατέκλυσαν το Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ίλιον την Παρασκευή, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή».

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη συζήτηση με τίτλο «”Λαϊκή Συσπείρωση” για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων», στην οποία μίλησαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο «Στέκι Αλληλεγγύης» εκφράζεται έμπρακτα σε όλη τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ η λαϊκή αλληλεγγύη με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ είναι:

 

— Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακοι.

 

— Εμφιαλωμένα νερά (κατά προτεραιότητα), χυμοί.

 

— Συσκευασμένη τροφή έτοιμη για κατανάλωση (κονσέρβες, κομπόστες κ.ά.), φρυγανιές – παξιμάδια, μπισκότα – κρουασάν – μπάρες δημητριακών – παστέλια, γάλα σε σκόνη.

 

— Φάρμακα: Παυσίπoνα, αντισταμινικά, κορτιζονούχες αλοιφές, αντιφλεγμονώδη, οροί 1lt για καθαρισμό τραυμάτων, «Betadine», γάζες, αυτοκόλλητα επιθέματα, επίδεσμοι, οράκια 5ml για καθαρισμούς ματιών.

 

— Είδη ατομικής υγιεινής (πάνες, μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτικά, χαρτιά υγείας).

 

— Αντικουνουπικά (καπνού, σπρέι, αλοιφές σώματος).

 

— Απορρυπαντικά κάθε είδους με έμφαση τις χλωρίνες.

 

— Φακοί, γάντια, σκούπες και σφουγγαρίστρες.

 

Στην Κεντρική Σκηνή πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τον τίτλο «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα». Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο Διονύσης Τσακνής και συμμετείχαν οι: «Κίτρινα Ποδήλατα», Δήμητρα Παπίου, Μιρέλα Πάχου, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής.

 

Στη συνέχεια, ακολούθησε συναυλία της Νατάσας Μποφίλιου.

 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Κωτσαντής πρόσφεραν στην Ελένη Μαχαιρίτσα ένα κάδρο από συναυλία του Λαυρέντη.

 

Επίσης, ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε στην κεντρική σκηνή με τον Μπάμπη Στόκα, τη Νατάσσα Μποφίλιου, τον Διονύση Τσακνή, τον Αλέξανδρο Παντελιά και την Δήμητρα Παπίου.

 

Κατάμεστη ήταν η Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων στην συναυλία που ήταν αφιερωμένη στους «Ποιητές των δρόμων»: Παύλο Σιδηρόπουλο, Νικόλα Ασιμο και Κατερίνα Γώγου.

 

Την επιμέλεια του αφιερώματος είχε ο Στέλιος Μαγαλιός. Συμμετείχαν: Παρασκευάς Θεοδωράκης, Στέλιος Μαγαλιός, Μάρω Μαρκέλλου, Δημήτρης Μητσοτάκης («Ενδελέχεια»), Στέλιος Σαλβαδόρ («Μωρά στη Φωτιά»), Εύα Τσάχρα, Θανάσης Χουλιάρας. Guests: Νάσος Ματράκας, Σταμάτης Μορφονιός με το συγκρότημα «Ουτοπία» και στα τύμπανα ο Κυριάκος Δαρίβας («Απροσάρμοστοι»).

 

Στη Μαθητική Σκηνή πραγματοποιήθηκε μεγάλη αντιφασιστική συναυλία με τους Nada and Nesa, Rythe Riot, Athens Union, Ravious & Mas και Arcy, Miskin, Vel, Κίσσα Γκρι, Δημοσθένης, Raibo.

 

Στιγμές συγκίνησης σκόρπισε νωρίτερα η παρουσία της Μάγδας Φύσσα στο «Κόκκινο Αερόστατο». Τα παιδιά που παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις στο «Κόκκινο Αερόστατο» χειροκρότησαν θερμά την Μάγδα Φύσσα, ενώ της έδωσαν και δύο ζωγραφιές που έφτιαξαν στο χώρο του Φεστιβάλ.

 

«Ο Παύλος είναι υπαρκτό πρόσωπο, ο γιος μου. Τον δολοφόνησαν πριν 10 χρόνια και αυτό που εσείς έχετε πάρει κληρονομιά, είναι να μην αφήσετε τον φασισμό να πάρει κεφάλι», είπε συγκινημένη η Μάγδα…

 

Δίπλα της ο Φοίβος Δεληβοριάς σημείωσε ότι «αυτή η γυναίκα δε σταμάτησε και εμπνέει και εμάς τους καλλιτέχνες να μη σταματάμε. Να λέμε αυτά που αισθανόμαστε… Και όταν με ρωτάνε που βρίσκομαι… Εγώ λέω: Θα είμαι πάντα εκεί που είναι η Μάγδα και ο Παύλος».

 

Ο Φ. Δεληβοριάς τραγούδησε μαζί με τα παιδιά τρία παιδικά τραγούδια, ενώ στη συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή οι «Υπεραστικοί».

 

Με ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια της ξενιτιάς, γέμισε η Λαϊκή Σκηνή, καθώς το πολυφωνικό συγκρότημα “Χαονία” “άνοιξε”, το πρόγραμμα της Παρασκευής.

 

Ακολούθησαν η Αμορόζα, η Καίτη Κουλλιά και ο Χρήστος Τσιαμούλης, με νησιώτικα τραγούδια, μουσικές και στίχους από ολόκληρο το Αιγαίο, καθώς και πολυφωνικά τραγούδια που εξέφρασαν την πίκρα της ξενιτιάς, τον πόνο του αποχωρισμού, την προσμονή της επιστροφής.

 

Ξεχωριστή στιγμή στη Λαϊκή Σκηνή ήταν το μουσικό αφιέρωμα στο προσφυγικό τραγούδι με τον τίτλο «Ελλάδα σταυροδρόμι προσφυγιάς». Την ενορχήστρωση κι επιμέλεια της συναυλίας είχε ο Πάνος Δηματρακόπουλος με την ορχήστρα του «Μαΐστρος». Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι Παντελής Θαλασινός, Σοφία Παπάζογλου, Dilek Kos, Haig Yazdjian.

 

«Kοινή η αντιεκπαιδευτική πολιτική της εμπορευματοποίησης – κοινοί και οι αγώνες των φοιτητών», τονίστηκε στη συζήτηση στο Φοιτητικό Στέκι του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

 

Τη συζήτηση συντόνισε η Χρύσα Λεμπέση – Πάκου, επικεφαλής της Φοιτητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ και συμμετείχαν προσκεκλημένοι από το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας (Ιταλίας), το Μέτωπο Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας, τις Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών από την Ισπανία και από το Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας στην Ολλανδία.

 

«Ο Κινηματογράφος του 21ου αιώνα. Τέχνη και Δημιουργία ή μπίζνες για τους λίγους;» ήταν το θέμα της συζήτησης στο Στέκι Πολιτισμού του Φεστιβάλ. Για το θέμα μίλησαν ο Κώστας Σταματόπουλος, σκηνοθέτης και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, οι σκηνοθέτες Κώστας Φέρρης, Διονυσία Κοπανά, Μάνος Τσίζεκ και Γιάννης Κατωμερής, καθώς και η Μυρτώ Πετάση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού.

 

Τέλος, ξεχωριστό σκηνικό αποτέλεσε η επίδειξη των αθλημάτων της κωπηλασίας και της ιστιοπλοΐας που πραγματοποιήθηκε στη λίμνη του Πάρκου «Αντ. Τρίτσης». Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε από αθλητές του Κωπηλατικού Ομίλου Ελλάδας (ΚΟΕ) και του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ).

 

Το αγώνισμα της κωπηλασίας παρουσίασαν οι αθλήτριες του ΚΟΕ Νατάσα Παυλάτου και Κατερίνα Βούρου, το αντίστοιχο της ιστιοπλοΐας η Κατερίνα Κατσαβριά.

 

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης για το άθλημα της κωπηλασίας, μίλησε η Σεβαστή Λαΐλ, πρόεδρος της ΚΟΕ. Την ιστιοπλοΐα παρουσίασε ο Μιχάλης Παπαθεοχάρης, προπονητής στο σωματείο των Αιγυπτιωτών.