Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήPRESS ! ONStoriesΗ φροντίδα για την 3η ηλικία υπό νέο πρίσμα!

Η φροντίδα για την 3η ηλικία υπό νέο πρίσμα!

Αποτελεί – δυστυχώς – αδιαμφισβήτητο δεδομένο πως ο ελληνικός (και όχι μόνο) πληθυσμός γερνά, και δη με ταχείς ρυθμούς. Γεγονός, το οποίο σε συνάρτηση με τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά νέων γεννήσεων, οδηγεί τη χώρα μας με μαθηματικά βέβαιο τρόπο στην σημαντική συρρίκνωση του πληθυσμού κατά την προσεχή εικοσιπενταετία-τριακονταετία.

Τα μεγέθη είναι «αποκαλυπτικά», όσο και φοβίζουν για την επόμενη ημέρα της ίδιας μας της πατρίδας. Διόλου τυχαία, η κυβέρνηση έχει ανάγει το ζήτημα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας και της εν γένει μείωσης του πληθυσμού, μεταξύ εκείνων που έχουν πρώτιστη προτεραιότητα στους σχεδιασμούς της, με ξεχωριστή ένταση από τούδε και στο εξής.

Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία στο κοντινό μέλλον θα εμφανίζεται το διττό παράδοξο, το 50% των σημερινών νεογνών να εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τον έναν αιώνα ζωής (!), την ίδια στιγμή κατά την οποία  σήμερα υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών στη γη σε σχέση με αυτούς που είναι μικρότεροι των 5 ετών… Αρκεί να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατά την διάρκεια των προσεχών τριών δεκαετιών, το ποσοστό του πληθυσμού που θα υπερβαίνει τα 60 έτη σε διεθνές επίπεδο θα αυξηθεί από 12% σε 22%!

Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του GOVNEWS out of the box, η κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνει το σχήμα των time bank, που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ελβετία, ώστε να αντιμετωπίσει το ζήτημα της φροντίδας των ατόμων της τρίτης ηλικίας εσαεί.

Πως λειτουργεί το εν λόγω σχέδιο; Οι Ελβετοί σε εθελοντική βάση δύναται να «αποθηκεύσουν» και να «καταθέσουν» τον χρόνο που διαθέτουν φροντίζοντας άτομα της τρίτης ηλικίας, με αποτέλεσμα όταν οι ίδιοι ή κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο χρειαστεί φροντίδα, αυτομάτως να εμπίπτουν στις ευεργετικές διατάξεις του time bank. Ο χρόνος αποτιμάται σε «μονάδες», συνήθως μια ημέρα ισούται με 10 «μονάδες», και εφόσον οι εθελοντές -σε νεαρή ηλικία ως επί το πλείστον- συμπληρώσουν έναν απαιτούμενο αριθμό (λ.χ. 10.000 μονάδες), αυτομάτως δικαιούται δωρεάν εισαγωγή, περίθαλψη και διαμονή σε Ελβετικά γηροκομεία. Το σύνολο των «μονάδων» που συγκεντρώνουν, «αποταμιεύεται» στον λογαριασμό κοινωνικής ασφάλισης κάθε Ελβετού εθελοντή.

Ήδη, στελέχη από τις πρωταρχικές διευθύνσεις του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Κοινωνικής ασφάλισης, Πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, δημογραφική πολιτική και την οικογένεια) έχουν ήδη προχωρήσει στην σχετική «ανίχνευση» του εδάφους, χαρτογραφώντας τις ανάγκες, επισημαίνοντας τα κενά και «ζυγίζοντας» τα δεδομένα.

Εκτιμάται πως η σχετική προεργασία θα ολοκληρωθεί σε πρώτη φάση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ στη συνέχεια θα διαμορφωθούν οι στρατηγικοί πυλώνες, που θα πλαισιωθούν από τις αναγκαίες δράσεις και πολιτικές.

Πρόκειται για ένα μακρόπνοο project που όπως γίνεται αντιληπτό ξεφεύγει από τα «στενά» πλαίσια του χρόνου διακυβέρνησης από μέρους της σημερινής κυβέρνησης και θα διαπερνά από τούδε και στο εξής τις μελλοντικές διακυβερνήσεις.

Εξυπακούεται πως σε δεύτερο επίπεδο, θα απαιτηθεί και η συναίνεση από μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ωστόσο αφενός μεν η συγκεκριμένη πτυχή φαίνεται να αργεί – σχετικά – και δευτερευόντως δύσκολα θα μπορεί να απορριφθεί ως προοπτική, τουλάχιστον από μέρος του μείζονος αντιπολίτευσης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας