Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑυτοδιοίκησηΓ. Στύλιος: «Είμαστε δίπλα στον πολίτη της Θράκης ακολουθώντας το σχέδιό μας»

Γ. Στύλιος: «Είμαστε δίπλα στον πολίτη της Θράκης ακολουθώντας το σχέδιό μας»

Στη συμβολή της Θράκης στο παραγωγικό εισόδημα των Ελλήνων και της ελληνικής οικονομίας «με σημαντικές και ουσιαστικές καλλιέργειες», στα έργα που υλοποιήθηκαν την τελευταία τριετία βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και στα όσα περιλαμβάνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027, αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος.

Υπογράμμισε ότι η νέα ΚΑΠ, η οποία εγκρίθηκε προ ημερών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το βασικό όπλο και χρηματοδοτικό εργαλείο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου της χώρας για τη δημιουργία « ενός πράσινου, ψηφιακού, ανθεκτικού και καινοτόμου πρωτογενούς τομέα». Ένας σχεδιασμός για την πραγμάτωση του οποίου είναι διαθέσιμα μέσω της νέας ΚΑΠ 19,3 δισ. ευρώ, καθώς και περίπου 2 δισ. ευρώ για αναπτυξιακούς σκοπούς από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το εν λόγω ποσό «θα μπορέσει να εξασφαλίσει το εισόδημα των παραγωγών αλλά παράλληλα να ακολουθήσει τις στρατηγικές μας που είναι η Πράσινη Συμφωνία 2020-2030 με τη στρατηγική από το αγρόκτημα στο πιάτο και η στρατηγική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας τη φιλοσοφία στην οποία εδράζεται ο σχεδιασμός και το έργο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών σημειώνοντας την ένταξη σε αυτό 14.000 νέων σε όλη τη χώρα λαμβάνοντας έκαστος 35-40.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 1210 στη Θράκη και περίπου 360 στον Έβρο. Τονίζοντας τη σημαντικότητα των υποδομών προκειμένου ο πρωτογενής τομέας να «μπορεί να λειτουργήσει και να παράξει περισσότερο» σημείωσε την έγκριση 106 εκ. ευρώ για αγροτική οδοποιία στο σύνολο της χώρας και την ένταξη στον Έβρο τεσσάρων έργων άνω των δύο εκ. ευρώ. Επίσης σημείωσε τη δημιουργία υποδομών αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών « έργα ουσιαστικά διότι όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει στην ποιότητα της παραγωγής αλλά και ν’ αυξήσει περίπου 30% την απόδοση των καλλιεργούμενων εκτάσεων».

Ειδική μνεία έκανε και στη στήριξη των παραγωγών μετά και τις εξωγενείς κρίσεις την πανδημία, την κρίση στην ενέργεια και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που όπως είπε δοκιμάζουν τη χώρα «…Για να διαχειριστούμε όλες αυτές τις κρίσεις η κυβέρνηση έχει δώσει κοντά στο ένα δισ. ευρώ για τους παραγωγούς μας από τα οποία περίπου τα 400 εκ. ευρώ έχουν δοθεί από τον ΕΛΓΑ για ζημίες που έχουν υποστεί και τα υπόλοιπα ως ενίσχυση στους παραγωγούς μέσα από την επιστρεπτέα προκαταβολή και από τα προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να στηρίξουν το εισόδημα των καλλιεργητών λόγω της κρίσης. Το επόμενο διάστημα προχωρούμε δίνοντας 60 εκ. ευρώ για τη στήριξη των παραγωγών για τα λιπάσματα, 89 εκ. ευρώ για τους κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές. Αποδεικνύουμε λοιπόν στην πράξη ότι είμαστε δίπλα στους πολίτες, στους γεωργούς, στους κτηνοτρόφους ακολουθώντας το σχέδιό μας και διαχειριζόμενοι τις κρίσεις οι οποίες έρχονται και δεν τις περιμέναμε».

Υπογραμμίζοντας ότι έχει υλοποιηθεί η πλειοψηφία των προεκλογικών εξαγγελιών και δεσμεύσεων, ο κ. Στύλιος δήλωσε πως «το επόμενο διάστημα οι πολίτες έχουν να επιλέξουν αν θα ακολουθήσουν την επιστροφή στον λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό ή αν θα ακολουθήσουν τη συνέπεια, τη συνέχεια και τη σταθερότητα».

Σημειώνεται πως τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο οποίος επισκέπτεται τον Έβρο προκειμένου να συμμετάσχει το απόγευμα σε εκδήλωση που διοργανώνει η Γραμματεία Αγροτικών Φορέων στην Ορεστιάδα, συνοδεύουν οι βουλευτές της Ν.Δ. στον Έβρο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας