Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑυτοδιοίκησηΧάρης Δούκας στο GOV NEWS: «Ναι! Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο βιώσιμη...

Χάρης Δούκας στο GOV NEWS: «Ναι! Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο βιώσιμη και δίκαιη Αθήνα»

Ο Χάρης Δούκας οραματίζεται για τον Δήμο Αθήνας ένα Πράσινο Άλμα το οποίο σε συνδυασμό με το διάσημο γαλάζιο του Αττικού ουρανού να καθιστά την καθημερινότητα στην πρωτεύουσα μοναδική απόλαυση και όχι πηγή δυσφορίας.

Ο εκλεκτός της Χαριλάου Τρικούπη για τον Μητροπολιτικό Δήμο της χώρας φέρει ένα βιογραφικό μεγατόνων κι ένα οραματικό πλαίσιο για το Δήμο Αθήνας που καθηλώνει.

Καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει διανύσει πολλά ακαδημαϊκά «χιλιόμετρα», με τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει στους τομείς κλίματος και ενέργειας, να τυγχάνουν σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα. Έχει συνεργαστεί με πολλούς δήμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας σχέδια δράσης και παρεμβάσεις για την ενέργεια και το κλίμα, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με το Harvard να τον συγκαταλέγει στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων, όλων των ειδικοτήτων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Χάρης Δούκας οραματίζεται για τον Δήμο Αθήνας ένα Πράσινο Άλμα και γνωρίζοντας πως να το πετύχει αποκαλύπτει πως έχει ήδη ενσωματώσει στο ολοκληρωμένο πρόγραμμά του για τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας και τους 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών. «Κάθε δράση μας θα συμφύεται και θα παράγει ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα» δεσμεύεται.

Η πολλά υποσχόμενη υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων δεν τυγχάνει μόνο της στήριξης του ΠΑΣΟΚ. Μία πολυπληθής ομάδα κορυφαίων επιστημόνων και προσωπικοτήτων της πρωτεύουσας τάσσεται στο πλευρό του, με τον ίδιο να βιάζεται να συνεργαστεί μαζί τους, καθώς, όπως παραδέχεται «Υπολογίζω σε αυτούς τους ανθρώπους γιατί έχουν να εισφέρουν ο καθένας κάτι πολύ ξεχωριστό στην προσπάθεια».

Σε ότι αφορά την επικείμενη εκλογική κούρσα και την αποδοχή της κομματικής στήριξης που του προσέφερε το ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζει σε αυτή την πρώτη του συνέντευξη στο GOV NEWS «Τα προβλήματα της Αθήνας είναι βαθιά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά. Ο καθένας μπορεί να έχει την κομματική του ταυτότητα αλλά η πόλη χρειάζεται όραμα, κατεύθυνση και σχέδιο. Κανείς δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει κάτι καλό για την Αθήνα αν έχει μόνο κομματική στήριξη».

Είμαι θιασώτης της διαμόρφωσης δημόσιων πολιτικών βάσει τεκμηρίωσης. Η επιτυχία των στόχων ενός Δημάρχου δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα ενός συναρπαστικού και ρεαλιστικού σχεδίου.

 

κ.Δούκα διεκδικείτε το τιμόνι του Δήμου Αθηναίων στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με ένα βαρύ Βιογραφικό ως εγγύηση του οραματικού πλαισίου της υποψηφιότητά σας, χωρίς ωστόσο προηγούμενη αυτοδιοικητική εμπειρία. Ποια χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς σας μπορούν να υπερκεράσουν αυτό το «πρόσκομμα»;

Υπάρχει μια τεράστια δύναμη που δημιουργείται, όταν μια ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές εμπειρίες και προσόντα, ενώνονται κάτω από ένα κοινό σχέδιο και εργάζονται μαζί για να πετύχουν τους ίδιους στόχους.

Μπήκα σε αυτό τον αγώνα για να ηγηθώ και να συνεργαστώ με μια ομάδα ανθρώπων που έχουν αυτοδιοικητική εμπειρία, γνώση και ικανότητες. Σκοπεύω να εργαστώ με τις υπηρεσίες του Δήμου: Οι άνθρωποι αυτοί έχουν εμπειρία χρόνων, ξέρουν τί λάθη έγιναν σε προηγούμενες προσπάθειες και μπορούν να εντοπίσουν μια δυσκολία προτού αυτή μετατραπεί σε καταστροφή. Αλλά εκτός από τις υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες συχνά παραμένουν ένας αναξιοποίητος πόρος, μιας και παραμερίζονται από έναν στενό περίγυρο συμβούλων του Δήμαρχου, έχω μάθει να συνεργάζομαι αποτελεσματικά μέσα σε ομάδες. Η συμμετοχικότητα και η διαφάνεια, να είσαι δηλαδή ανοικτός και να ρωτάς τη γνώμη των πολιτών, της επιστημονικής κοινότητας, των δημοτικών συμβούλων και κάθε ενδιαφερόμενου, σε θωρακίζουν απέναντι σε σοβαρά λάθη. Λάθη που κοστίζουν και που μπορεί να κάνει κάποιος δήμαρχος με αυτοδιοικητική εμπειρία, αν αντιμετωπίζει τη δουλειά του με οίηση, λόγω της μεγάλης σιγουριάς που νοιώθει. Η συνεργατικότητα είναι για μένα τρόπος ζωής.

Επιπλέον, πιστεύω ότι η υποψηφιότητά μου κομίζει στον Δήμο Αθηναίων 3 νέα χαρακτηριστικά, που μπορούν να λειτουργήσουν σαν εχέγγυα επιτυχημένης διοίκησης του μεγαλύτερου δήμου της χώρας:

  • Είναι η στιγμή που θέλω να θέσω τα πιο προηγμένα ακαδημαϊκά αποτελέσματα στην υπηρεσία της πολιτικής πράξης. Αναλύω τα θέματα του αστικού σχεδιασμού, της ανάπτυξης των υποδομών στην πόλη και μια ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής στις πόλεις, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τα θέματα αυτά είναι πολύπλοκα και οι ερασιτεχνισμοί δεν φέρνουν αποτέλεσμα.
  • Η πολυετής εμπειρία μου σε Δήμους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για την ανάπτυξη σχεδίων δράσης σε θέματα πράσινης ενέργειας, ανθεκτικότητας και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, θα βοηθήσει πολύ στη δουλειά που έχουμε να κάνουμε στην Αθήνα.
  • Είμαι θιασώτης της διαμόρφωσης δημόσιων πολιτικών βάσει τεκμηρίωσης. Λόγω και της ερευνητικής μου δραστηριότητας, έχω μάθει να εστιάζω σε λύσεις με βάση τα δεδομένα. Τα δεδομένα και η τεκμηρίωση όχι μόνο βοηθούν στην λήψη των αποφάσεων για τον Δήμο, αλλά οδηγούν και στην επίτευξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων, ώστε να μπορεί κάθε δημότης να κρίνει και να αξιολογεί τον Δήμαρχο.

Η επιτυχία των στόχων ενός Δημάρχου δεν είναι ποτέ τυχαία. Είναι αποτέλεσμα ενός συναρπαστικού και ρεαλιστικού σχεδίου, μιας ευέλικτης στρατηγικής που μπορεί να προσαρμοστεί στην διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα και μιας ειλικρινούς συλλογικής προσπάθειας και δουλειάς.

«Μιλάμε για ένα πράσινο άλμα με πράσινες διαδρομές στις γειτονιές και στο Κέντρο της Πόλης»

Με την γνωστοποίηση της υποψηφιότητάς σας ορίσατε με ακρίβεια και το πλαίσιο αυτής. Ποιες παρεμβάσεις θεωρείτε ευκταίες, ώστε η «πράσινη πόλη» που οραματίζεστε να «ξεφορτωθεί» τους όγκους μπετόν που την πνίγουν και να αποτελέσει πρότυπο βιωσιμότητας συμπεριληπτικότητας και ανθεκτικότητας;

Για να ξεφορτωθείς, όπως λέτε, το μπετόν που πνίγει την πόλη, δεν μπορείς προφανώς να αρχίσεις να γκρεμίζεις κατοικημένα οικοδομικά τετράγωνα. Ένας τρόπος είναι να φροντίσεις να πρασινίσεις το μπετόν με φυτεύσεις. Εμείς μιλάμε στο πρόγραμμά μας, για ένα πράσινο άλμα με πράσινες διαδρομές στις γειτονιές και στο Κέντρο της Πόλης. Με πρόγραμμα φύτευσης δέντρων ξηρικής αντοχής για αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνεται έλεγχος του φυτικού υλικού και ενίσχυση του πρασίνου σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια και νησίδες. Σήμερα στην Αθήνα τα δέντρα καλύπτουν μόλις το 11% της έκτασης της πόλης, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 30%.

 

Θα προχωρήσουμε όμως και σε προγράμματα για να βοηθήσουμε τους κατοίκους να φυτεύσουν δέντρα και σε ιδιωτικούς χώρους. Έτσι όλοι μαζί, Δήμος και κάτοικοι, θα βάλουμε στόχο να φυτεύουμε 5.000 νέα δέντρα κάθε χρόνο. Θα φυτεύσουμε δηλαδή τουλάχιστον 25.000 νέα δέντρα την πενταετία 2024-2028. Αυτό σημαίνει τριπλασιασμό σε σχέση με την επίδοση των 1.500 νέων δέντρων την τελευταία τριετία στην Αθήνα.

Θέλουμε μια πρωτεύουσα που θα την απολαμβάνουν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες της. Δεν μπορεί στην ίδια πολυκατοικία να ενοικιάζονται πανάκριβα Airbnb στο ένα διαμέρισμα και στο διπλανό, η οικογένεια που κατοικεί εκεί, να μην μπορεί να ζεστάνει το σπίτι της τον χειμώνα λόγω του κόστους της ενέργειας. Γι’ αυτό

έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα παροχής ανανεώσιμης ενέργειας χαμηλού κόστους σε ευάλωτα νοικοκυριά, μέσα και από τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας.

 

Κυρίως, όμως, θέλουμε να είμαστε συμπεριληπτικοί, να μην μείνει κανείς Αθηναίος στο περιθώριο λόγω κακού σχεδιασμού των πολιτικών που εφαρμόζει ο Δήμος και λόγω των μεγάλων ανισοτήτων που καταγράφονται μεταξύ των πολιτών, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη τη χώρα. Γι’ αυτό στο σύστημα λήψης αποφάσεων που έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά μας για την Αθήνα, δίνουμε μεγάλη σημασία στη συμμετοχή των πολιτών και τη διαβούλευση. Κανείς ως μονάδα, δεν μπορεί να παράξει μεγαλύτερη δημόσια αξία από ένα σύνολο πολλών δημοτών που ενδιαφέρονται για ένα θέμα.
Συνδυάζοντας, λοιπόν, την γνώση και εμπειρία που έχω σε φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις για την ενέργεια με την εστίαση στη συμμετοχικότητα, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο βιώσιμη και δίκαιη Αθήνα, που θα ωφελεί όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο ή την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση. Μια πιο πράσινη Αθήνα μπορεί να είναι μια περισσότερο προσιτή και ακμάζουσα πόλη για όλους.

Οι μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται και δεν είναι βιώσιμες, όταν σχεδιάζονται κι εφαρμόζονται από μια μικρή ομάδα συμβούλων του Δημάρχου.

 

Δεδομένης της συνεργασίας σας με Δήμους της Ελλάδας και του εξωτερικού, αναπτύσσοντας σχέδια δράσης και παρεμβάσεις για την ενέργεια και το κλίμα, πιστεύετε ότι μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα αποτυπώσιμες πολιτικές, κόντρα στις υπάρχουσες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και χρηματοδοτικές καθυστερήσεις;

Ναι, αρκεί να είναι καλά σχεδιασμένες και εστιασμένες. Το ρυθμιστικό πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων των έργων – ειδικά όταν πρόκειται για έργα συγχρηματοδούμενα από τα ευρωπαϊκά ταμεία – είναι πολύπλοκο όντως. Όταν, όμως, ξέρεις τι θέλεις να κάνεις και το έχεις αποτυπώσει με σαφήνεια, χωρίς περιθώρια παρερμηνειών στην προκήρυξη κάθε έργου, τότε μειώνεις στο ελάχιστο τους χρόνους των καθυστερήσεων.

Υπάρχουν στην Ελλάδα δήμοι, πολύ μικρότεροι από την Αθήνα, που έχουν καταφέρει να έχουν μια εντυπωσιακή επιχειρησιακή ροή έργων που υλοποιούν. Αναφέρομαι σε μικρότερους Δήμους, γιατί εκεί είναι πιο δύσκολο να έχεις έναν πυρήνα ανθρώπινου κεφαλαίου μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι θα μπορούν να επικοινωνούν και να διαχειρίζονται τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις των έργων.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του πρασίνου που είναι προτεραιότητά μας. Το πράσινο δεν είναι εργολαβία. Είναι ζωή. Δεν μπορεί η διεύθυνση πρασίνου να είναι απολύτως απαξιωμένη και όλη η υπόθεση του πρασίνου να είναι μερικές εργολαβίες βιτρίνας. Χρειαζόμαστε τις εταιρείες, επικουρικά για την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου του Δήμου. Όμως την καθημερινότητα, την εφαρμογή και την παρακολούθηση πρέπει να την έχουν οι υπηρεσίες του Δήμου. Οι περισσότεροι είναι καλά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες, που ξέρουν τόσο τις αδυναμίες της πόλης όσο και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην νομοθεσία και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Στο επίσημο οργανόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που είναι αναρτημένο σήμερα, προβλέπονται 7.408 θέσεις εργασίας. Από αυτές αναφέρονται ως κενές, οι 2.509. Υπηρετούν, επομένως στον Δήμο 4.899 άτομα (πλην κάποιων που έχουν αποσπαστεί σε άλλους φορείς). Αυτοί οι άνθρωποι, με τα θετικά και τις αδυναμίες που έχει κάθε μεγάλη ομάδα εργαζομένων σε έναν μεγάλο οργανισμό, είναι ένας πλούτος ανεκμετάλλευτος για την Αθήνα. Οι μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται και δεν είναι βιώσιμες, όταν σχεδιάζονται κι εφαρμόζονται από μια μικρή ομάδα συμβούλων του Δημάρχου.

Η Μελίνα Μερκούρη, την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο πολιτισμού κάλεσε στο γραφείο της τους διευθυντές του υπουργείου. Γραφειοκράτες σκληρούς και αυστηρούς μια άλλης εποχής. Και ενώ είχαν όλοι ετοιμάσει τους φακέλους τους για να τους αφήσουν στο γραφείο της και να φύγουν, τους μάζεψε σε έναν κύκλο γύρω της και τους είπε: «Ελάτε να ονειρευτούμε τον πολιτισμό!». Με αυτούς τους ανθρώπους έκανε έργο στον πολιτισμό για το οποίο μιλούν όλοι ακόμα και σήμερα.

 

Οραματίζομαι, την καθημερινότητα των Αθηναίων και των επισκεπτών, που θα μπορούν να είναι λειτουργικοί όλοι… Το διάσημο γαλάζιο του Αττικού ουρανού να είναι απόλαυση κι όχι πηγή δυσφορίας

 

Όταν κλείνετε τα μάτια σας, ποιες στιγμές της καθημερινότητας του αύριο προβάλετε νοερά στο νου σας;

Περισσότερο πράσινο, που είναι το οξυγόνο της Αθήνα. Είμαστε στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα στην Αθήνα. Είναι θέμα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου για όλους όσους ζούμε και δουλεύουμε στην Αθήνα.

Σκέφτομαι λοιπόν, και σχεδιάζω μια Αθήνα πράσινη. Μια Αθήνα όπου όχι μόνο θα φυτευθεί σε μεγάλη έκταση ο ελεύθερος δημόσιος χώρος, αλλά θα δουλέψουμε μαζί με τους κατοίκους για να αυξηθεί το πράσινο παντού. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε ξανά για τις πράσινες στέγες και τα δώματα, τα οποία πρέπει να ελέγχονται ότι παραμένουν πράσινα, μιας κι η αδειοδότησή τους έδινε στους κατασκευαστές ένα μπόνους στο ύψος του κτιρίου αν εγκαθιστούσαν πράσινη στέγη. Πρέπει, επίσης, να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη πράσινων προσόψεων στον οικοδομικό ιστό της πόλης. Το πράσινο βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και μειώνει τη θερμοκρασία.

Οραματίζομαι, λοιπόν, μια καθημερινότητα των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης μας, που θα μπορούν να είναι λειτουργικοί όλοι, είτε οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές είτε πολύ χαμηλές. Το διάσημο γαλάζιο του Αττικού ουρανού να είναι απόλαυση κι όχι πηγή δυσφορίας γιατί θα συνοδεύεται από αβίωτη ζέστη και άσφαλτο που καίει.

Έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό να καταφέρουμε να αλλάξουμε το παράδειγμα στην Αθήνα. Την πόλη του πολιτισμού που γεννήθηκε η Δημοκρατία. Τότε θα έχουμε καταφέρει μια πολύ σπουδαία ένεση αυτοπεποίθησης που μπορεί να διαχυθεί σε όλη τη χώρα.

Έχουμε όλοι ανάγκη από ένα νέο παράδειγμα που θα δείχνει ότι «Ναι, μπορούμε»! Μπορούμε να λειτουργήσουμε με συνδυασμό τεχνογνωσίας και κοινωνικής ενσυναίσθησης. Μακριά από πελατειακά δίκτυα και εξαρτήσεις που λυμαίνονται το αναπτυξιακό μέρισμα της προσπάθειας που κάνουμε όλοι οι εργαζόμενοι.

 

Είναι σαφές ότι έχουν γίνει κάμποσα λάθη την προηγούμενη τετραετία.

Έχουμε ενσωματώσει στο πρόγραμμά μας τους 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.

 

Έχετε μία πρώτη εικόνα του τι θα παραλάβετε; Πως θα αξιολογούσατε τα Έργα και τις Ημέρες της νυν Δημοτικής Αρχής;

Η αξιολόγηση του παρελθόντος έχει τη σημασία της, γιατί μαθαίνει κανείς τι λάθη δεν πρέπει να επαναλάβει. Είναι σαφές ότι έχουν γίνει κάμποσα λάθη την προηγούμενη τετραετία, λάθη και υστερήσεις στις οποίες έχει αναφερθεί κι ο εν ενεργεία δήμαρχος.

Δεν θα σας μιλήσω απλά για τον περίπατο, αυτό είναι κάτι που όλοι βλέπουν, αλλά για το πράσινο που λείπει πολύ, για την ασφάλεια που δεν νιώθουν οι Αθηναίοι και για την ψυχική υγεία στην οποία δεν έδωσε ο Δήμος την πρέπουσα προσοχή.

 

Από εκεί και πέρα όμως, σημασία έχει να παρακολουθείς και να μετράς ό,τι συμβαίνει στον Δήμο τώρα! Και να λογοδοτείς δημόσια. Γι’ αυτό έχουμε ενσωματώσει στο πρόγραμμά μας τους 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών. Κάθε δράση μας θα συμφύεται και θα παράγει ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα το οποίο θα αφορά έναν ή περισσότερους από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Οι δείκτες αυτοί θα είναι δημόσιοι και θα έχουν διπλή σημασία: από τη μια θα βοηθούν τον Δήμο να καλιμπράρει τη δράση του έτσι ώστε να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα κι από την άλλη θα δίνουν την ευκαιρία στους δημότες να αξιολογούν που είναι περισσότερο και που λιγότερο αποτελεσματικός ο Δήμος.

Η Αθήνα χρειάζεται όραμα, κατεύθυνση και σχέδιο.

Κανείς δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει κάτι καλό αν έχει μόνο κομματική στήριξη.

 

Αφουγκραζόμενος τις ιδιαιτερότητες της επικείμενης αναμέτρησης, θεωρείτε ότι η μάχη για τον μητροπολιτικό δήμο της χώρας θα δοθεί με όρους αυτοδιοικητικούς ή κομματικούς; Ποιο είναι το ατού της στήριξης που εξασφαλίσατε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

Τα προβλήματα της Αθήνας είναι βαθιά περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα. Είναι, δηλαδή, σαφώς πολιτικά. Όχι όμως κομματικά. Ο καθένας μπορεί να έχει την κομματική του ταυτότητα. Από κει και πέρα όμως, η αυτοδιοίκηση -και ειδικά αυτή σε επίπεδο πόλης- έχει τη δική της λογική και θα ήταν λάθος η επιλογή του δημάρχου να γίνει με κομματικά κριτήρια.

Η Αθήνα χρειάζεται όραμα, κατεύθυνση και σχέδιο. Χρειάζεται μια ηγεσία που θα ακούει με ανοικτή διάθεση όλες τις φωνές και δεν θα βάζει κομματικά στεγανά. Χρειάζεται συνεργασίες κι όχι αντίπαλα στρατόπεδα οχυρωμένα πίσω από τη δική τους δογματική θεώρηση των πραγμάτων. Κανείς δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει κάτι καλό για την Αθήνα αν έχει μόνο κομματική στήριξη. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε ξανά τους δημότες – είναι ήδη ενεργοί πάρα πολλοί: πρέπει να τους ακούσουμε και να συμπεριλάβουμε ό,τι έχουν να μας πουν στον σχεδιασμό μας.

Η δική μου πολιτική διαδρομή είναι γνωστή. Είναι όμως μια διαδρομή κατάθεσης της όποιας γνώσης και εμπειρίας μου σε έναν κοινό σκοπό: στην βελτίωση της ζωής των ενεργειακά ευάλωτων συμπολιτών μας, στην ενεργειακή δημοκρατία και την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας. Τα ίδια κίνητρα συμμετοχής σε μια συλλογική προσπάθεια βελτίωσης της ζωής στην πόλη με ωθούν και τώρα.

Έχετε επίσης εξασφαλίσει την υποστήριξη σημαντικών προσωπικοτήτων της Αθήνας. Να υποθέσουμε ότι θα συμπεριληφθούν και στο ψηφοδέλτιό σας; Νομίζετε ότι θα εξαντλήσετε τα χρονικά περιθώρια οριστικοποίησής του;

Κάθε μέρα προστίθενται άνθρωποι στο συνδυασμό μας. Ο σκοπός μου δεν είναι να μαζέψει απλά έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων μετρώντας τον αριθμό ψήφων που μπορεί να φέρει ο καθένας. Βασικό κριτήριο επιλογής, είναι οι άνθρωποι αυτοί να έχουν γνώση ή εμπειρία – ακόμα καλύτερα και τα δύο – της Αθήνας. Να είναι άνθρωποι που νοιάζονται για τη γειτονιά τους διαρκώς κι όχι μόνο για την εκλογή τους.

Η Αθήνα είναι μια πρωτεύουσα πολυπολιτισμική, με πολλές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων να ζουν σε αυτή. Θέλω ο συνδυασμός μου να εκπροσωπήσει αυτές τις ομάδες αλλά και να επιστρέψει σε αυτές τη φροντίδα, τη γνώση και το έργο που έχει ανάγκη η πόλη μας. Κι αυτό είναι μια συλλογική δουλειά. Ο καθένας έχει τον ρόλο του στο κομμάτι που ξέρει καλύτερα ή που τον ενθουσιάζει περισσότερο.

Χρειαζόμαστε και τον ενθουσιασμό και τη γνώση.

Υπάρχουν, επίσης, άνθρωποι που υπέγραψαν την υποστήριξη της υποψηφιότητά μου, αλλά δεν μένουν αυτή την περίοδο στην Αθήνα. Υπολογίζω, όμως σε αυτούς τους ανθρώπους γιατί έχουν να εισφέρουν ο καθένας κάτι πολύ ξεχωριστό στην προσπάθεια. Για παράδειγμα, ο Ματθαίος Σανταμούρης, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, είναι ειδικός στη χρήση των υπέρψυχρων υλικών στους δρόμους που βοηθούν να μειωθεί η θερμοκρασία στις πόλεις μέχρι και 10οC.

Όσο για τα χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση του ψηφοδελτίου, δεν νομίζω ότι θα τα εξαντλήσω. Ειδικά μετά την δημόσια κατάθεση της υποψηφιότητάς μου,

δέχομαι έναν καταιγισμό προτάσεων για ανθρώπους ικανούς και άξιους, τους οποίους συναντώ καθημερινά. Πολλοί από αυτούς θα εμπλουτίσουν το ψηφοδέλτιο.

Όλοι, όμως, εμπλουτίζουν τη γνώση που έχω και τις ιδέες για μια Αθήνα που μας κάνει περήφανους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας