Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤοπική ΑυτοδιοίκησηΔήμοιΚακοκαιρία Daniel: Υπερχειλίζει ο Πηνειός - Έσπασαν φράγματα, εκκενώθηκαν χωριά

Κακοκαιρία Daniel: Υπερχειλίζει ο Πηνειός – Έσπασαν φράγματα, εκκενώθηκαν χωριά

Μήνυμα από το «112» για απομάκρυνση από την πλημμυρική ζώνη, συνεχείς οι εκκενώσεις.

Ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη του Πηνειού, εξαιτίας του τεράστιου όγκου νερού που έφερε η κακοκαιρία Daniel, με αποτέλεσμα η Πολιτική Προστασία να καλεί τους κατοίκους που βρίσκονται σε χωριά κοντά στον ποταμό να απομακρυνθούν.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής αποφασίστηκε να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός.

Σε συνεννόηση με τους προέδρους των κοινοτήτων, ο Δήμαρχος Λάρισας κάλεσε τον κόσμο να απομακρυνθεί από την περιοχή Κουτσόχερο και η διαδικασία εκκένωσης ξεκίνησε γύρω στις 22:00 της Πέμπτης. Επίσης, εκκενώνονται σταδιακά τα χωριά Αμυγδαλέα και Μάνδρα.

Τα νερά του Πηνειού απειλούν ακόμη τη γέφυρα πριν την περιοχή Γιαννούλη Λάρισας, στο δρόμο προς τον Τύρναβο.

Στην Πηνειάδα Τρικάλων, περιοχή ανάμεσα στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στο σχολείο του χωριού, όπου είναι υπερυψωμένο σημείο, καθώς τα νερά του Πηνειού κινούνται προς το χωριό.

Ο Λήθαιος ποταμός υπερχείλισε με αποτέλεσμα στην περιοχή Μπάρα Τρικάλων οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ακόμη πιο δύσκολη κάνει την κατάσταση το γεγονός ότι δεν έχουν νερό.

Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα εστάλη νέο μήνυμα του 112.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φαρκαδόνα απομακρυνθείτε προς Γριζάνο και αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός Γεωργανάδες και Πετρόπορος απομακρυνθείτε προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού».

«Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού» αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας του 112.

Μήνυμα 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της Αλεξανδρινής Αγιάς για τον Πηνειό, στην Λάρισα, να απομακτυνθούν προς το Στόμιο καθώς απειλούνται απο την κακοκαιρία Daniel.

Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο δήμος Λαρισαίων, λόγω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει να πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη της Λάρισας, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν από την πλημμυρική ζώνη, αλλά και να είναι σε επιφυλακή όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας.

Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας