Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑχτσιόγλου: «Η πρακτική της ΝΔ παραπέμπει στον βαθύ πυρήνα του τραμπισμού»

Αχτσιόγλου: «Η πρακτική της ΝΔ παραπέμπει στον βαθύ πυρήνα του τραμπισμού»

«Οι πολίτες θα καθορίσουν με την ψήφο τους τις εξελίξεις. Εξελίξεις που προσδοκώ ότι θα έχουν στο επίκεντρό τους τη μεγάλη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το τέλος της δεξιάς αντιδραστικής κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη και την επόμενη μέρα μίας προοδευτικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα». Αυτό δήλωσε -μεταξύ άλλων- η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στο «Euro2day.gr».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει ότι είναι «ελκυστικό γιατί απαντά στις κοινωνικές ανάγκες και στην αγωνία των πολιτών για το μέλλον τους. Τα μέτρα που περιλαμβάνει, η δέσμευσή μας για τις πρώτες 50 ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης, βάζουν φραγμό στην ακρίβεια, ρυθμίζουν το ιδιωτικό χρέος και ανοίγουν τον δρόμο για ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και κοστολογημένο. Για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής κοστίζει 5,5 δισ. Προκύπτει από τις υπαρκτές δημοσιονομικές δυνατότητες και στηρίζεται στην εξής αρχιτεκτονική: η προοδευτική κυβέρνηση θα φορολογήσει τα υπερκέρδη που έχουν συσσωρευτεί μέσα από την προκλητική επιδότηση της αισχροκέρδειας και θα αναδιανείμει τους διαθέσιμους πόρους σε εστιασμένες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν το κλίμα στην αγορά και στην ελληνική κοινωνία».

Για την αύξηση των μισθών που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «θα τονώσει την αγορά και θα ενισχύσει ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γι’ αυτό και οι ίδιες δεν έχουν αντίρρηση στο μέτρο αυτό. Από ‘κει και πέρα, έχει νόημα να δούμε αυτό το μέτρο εντός του συνολικού πλαισίου των αλλαγών που προβλέπει το πρόγραμμά μας. Στην περίπτωση αυτή, το πρώτο βήμα είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα στενάζουν κάτω από τα χρέη και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Η προστασία τους, μέσα από τις 120 δόσεις και το κούρεμα οφειλής, το πλαίσιο ρύθμισης χρεών με προστασία της επαγγελματικής στέγης, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η χρηματοδότησή τους από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης -από τους οποίους σήμερα είναι αποκλεισμένες- ανοίγει τον δρόμο για τις αναγκαίες μισθολογικές αυξήσεις, που είναι ο μοναδικός τρόπος να ανασάνουν οι εργαζόμενοι».

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας υπογραμμίζει ότι «μετά την άμεση αναστολή πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών ως 300.000 ευρώ, θα τεθεί σε εφαρμογή το ολιστικό μας πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και την προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης που θα αντικαταστήσει τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ. Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του πλαισίου είναι η ρύθμιση των οφειλών μέσω ψηφιακής πλατφόρμας με δεσμευτικότητα για τους πιστωτές (τράπεζες ή funds), η παραγωγή βιώσιμων ρυθμίσεων με δόσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 3/10 του εισοδήματος του οφειλέτη και χαμηλό σταθερό επιτόκιο 2%, η νομοθετικά κατοχυρωμένη προστασία της πρώτης κατοικίας – επαγγελματικής στέγης – αγροτικής γης για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα που ρυθμίζουν την οφειλή τους και η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής σε περιπτώσεις μη ρύθμισης από τον εξωδικαστικό μηχανισμό και για συγκεκριμένους λόγους».

Τέλος, απαντώντας στους ισχυρισμούς της ΝΔ δηλώνει ότι «η δημιουργική λογιστική της Νέας Δημοκρατίας το μόνο που αποδεικνύει είναι τη βαθιά της επιθυμία να μη συζητήσουμε επί του περιεχομένου των δύο ανταγωνιστικών σχεδίων -του δικού μας και του δικού της- για την επόμενη μέρα της ελληνικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, είδαμε και το πρωτοφανές της διασποράς fake news από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την υποτιθέμενη κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ομολογώ ότι ακόμα και εγώ που έχω συνηθίσει στις θεσμικές υπερβάσεις της Νέας Δημοκρατίας έμεινα κατάπληκτη από την πρακτική αυτή, που παραπέμπει στον βαθύ πυρήνα του τραμπισμού».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας