Ηγέτες και μονάρχες με τη μακροβιότερη θητεία – Το ρεκόρ του Πούτιν

Πριν από λίγες ημέρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε την απολύτη κυριαρχία του στη Ρωσία με το αυτοκρατορικό 87,28% συμπληρώνοντας τα 24 χρόνια στην ηγεσία της χώρας τον προσεχή Μάιο. Φαίνεται ότι θα πλησιάσει τη θητεία ρεκόρ του Ιωσήφ Στάλιν ο οποίος έμεινε στο τιμόνι της χώρας για τριάντα χρόνια.

Ωστόσο, υπάρχουν ηγέτες κρατών που μακροημέρευσαν για χιλιάδες ημέρες στην παγκόσμια ιστορία.

Οι μακροβιότεροι ηγέτες

Ο Μαλιετόα Τανουμαφίλι ανέλαβε την ηγεσία της Σαμόα αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίηση της το 1967 και έμεινε στη θέση έως και τον θάνατο του στις 11 Μαΐου του 2007. Βρισκόταν στον προεδρικό θώκο για 45 χρόνια και 130 ημέρες και είχε τον τίτλο «Ο Ιέ Αό Ο Ιέ Μάλό».

Ο Φιντέλ Κάστρο είχε ηγετικό ρόλο στην Κούβα για 52 χρόνια και 63 μέρες όμως ως μοναδικός ηγέτης της χώρας διετέλεσε από το 1976 έως το 2008 (31 χρόνια και 82 μέρες).

Ο εν ενεργεία πρόεδρος με τη μακροβιότερη θητεία, αυτή τη στιγμή είναι της Ισημερινής Γουινέας. Ο  Τεοντόρο Ομπιάνγκ Ενγκουεμά Εμπασογκό κατέχει τη θέση από το 1979 -δηλαδή για 45 χρόνια- όταν και στη χώρα πραγματοποιήθηκε πραξικόπημα.

Η Βίγκντις Φινμπογκαντότιρ έχει το ρεκόρ γυναίκας προέδρου. Είχε στο αξιώμα στην Ιρλανδία για 16 χρόνια (συγκεκριμένα 5.844 μέρες).

Οι μονάρχες 

Κάτοχος του απόλυτου ρεκόρ ήταν ο ο Σαμπούζα Β’ που κάθισε στον θρόνο της Σουαζιλάνδης για 82 χρόνια και 254 ημέρες (1899-1982). Σημειώνεται όμως ότι το μικρό αφρικανικό βασίλειο δεν ήταν ανεξάρτητο την περίοδο εκείνη οπότε μακροβιότερος μονάρχης ανεξάρτητου κράτους θεωρείται ο Λουδοβίκος ο 14ος με φόρεσε το γαλλικό στέμμα για 72 χρόνια τρεις μήνες και 18 μέρες.

Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν και μονάρχες που κάθισαν στο θρόνο τους σχεδόν 100 χρόνια αλλά δε μπορεί να τεκμηριωθεί ιστορικά η θητεία τους, όπως για παράδειγμα Φαραώ Πέπι Β’ Νεφερκάρε που φέρεται να κάθισε στον θρόνο 94 χρόνια ή ο Μιν Χτι ο οποίος ηγήθηκε του μικρού βασιλείου του Αρακάν (Ασία) για 95 χρόνια, από το 1279 έως το 1374

Ως προς τις βασίλισσες το ρεκόρ κατείχε η Ελισάβετ Β’ με 70 χρόνια και 214 παραμονής στον θρόνο, από το 1952 έως το 2022 όταν και πέθανε. Ακολουθεί η βασίλισσα Βικτώρια με 63 χρόνια και 216 μέρες.

Μονάρχες μέχρι και σήμερα

Σχετικά με τους μονάρχες που ακόμα και σήμερα κάθονται στο θρόνο το ρεκόρ έχει ο σουλτάνος του Μπρουνέι, Χασανάλ Μπολικά. Μετράει ήδη 56 χρόνια ηγεσίας στο μικρό ασιατικό βασίλειο.

Ο μακροβιότερος εν ενεργεία βασιλιάς σε συνταγματική μοναρχία είναι ο Κάρολος ΙΕ’ Γκουστάβος της Σουηδίας που φόρεσε το στέμμα τον Σεπτέμβριο του 1973. Αναφορικά με τις βασίλισσες σε συνταγματική μοναρχία δεν υπάρχει πλέον κάποια εν ενεργεία. Η τελευταία ήταν η Μαργαρίτα Β’ της Δανίας που αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2024 μετά από 52 χρόνια στον θρόνο.

Από την άλλη πλευρά, ο μονάρχης με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία θεωρείται ο Λουδοβίκος ΙΘ’ της Γαλλίας. Φόρεσε το στέμμα για μόλις 20 λεπτά. Στη σύγχρονη ιστορία ο Ντιπέντρα έμεινε βασιλιάς του Νεπάλ για 56 ώρες, ενώ μετά βρισκόταν σε κώμα αφού δολοφόνησε την οικογένεια του και αυτοπυροβολήθηκε. Όσον αφορά τους προέδρους ο Πέδρο Λασκουραΐν κράτησε το αξίωμα στο Μεξικό για 15 έως 56 λεπτά.

Τα ελληνικά ρεκόρ

Ερχόμενοι στα εν οίκω, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας για 13 και κάτι χρόνια, σε 4 συνολικά θητείες.

Μόνο όμως 4 ακόμα πρωθυπουργοί κατάφεραν να βρεθούν σε αυτή τη θέση για πάνω από 8 χρόνια. Ποιοι ήταν αυτοί;

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με 12,5 χρόνια σε 7 θητείες, ο Χαρίλαος Τρικούπης με σχεδόν 11 χρόνια και επίσης 7 θητείες, ο Ανδρέας Παπανδρέου με 11 χρόνια σε 3 θητείες και ο Κώστας Σημίτης, με 8 χρόνια και έναν μήνα σε 2 θητείες.

Σημειώνεται όμως ότι ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος κατέχει το ρεκόρ σε θητείες γιατί διετέλεσε 10 φορές πρωθυπουργός, με συνολική όμως θητεία που έφτασε τα 7,5 χρόνια.

Ακόμη, ο Δημήτριος Βούλγαρης ακολούθησε με 8 θητείες, αλλά ήταν πρωθυπουργός για 6 χρόνια και έναν μήνα.

Ωστόσο, νεότερος πρωθυπουργός στην ελληνική ιστορία είναι ο Επαμεινώνδας Δεληγεώργης, ο οποίος κατέλαβε το αξίωμα το 1865 σε ηλικία μόλις 36 χρόνων.

Τέλος, ο Γεώργιος Α’ κατέχει το απόλυτο ρεκόρ στους μονάρχες με θητεία μισού αιώνα (1863-1913).

Αυτοί είναι μερικοί από τους μακροβιότερους μονάρχες και ηγέτες στην ιστορία. Η διάρκεια της θητείας τους αποτελεί μια απόδειξη της εξαιρετικής επιμονής και δύναμής τους στην εξουσία.

Βλαντιμίρ Πούτινηγέτες κρατώνμοναρχίαΠρωθυπουργός