Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο κυμάνθηκε στο 3,2%

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή), ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κυμάνθηκε στο 3,2% τον Φεβρουάριο, ενώ σε επίπεδα Ευρωζώνης βρέθηκε στο 2,6% σημειώνοντας μείωση συγκριτικά με τον Ιανουάριο, όπου κυμαινόταν στο 2,6%.

Με μια ενδελεχή ματιά στα στοιχεία της Eurostat, διαπιστώνεται πως τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (4,0%, έναντι 5,6% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (3,9%, έναντι 4,0% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,6%, έναντι 2,0% τον Ιανουάριο) και την ενέργεια (-3,7%, έναντι -6,1% τον Ιανουάριο).

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 2,5% τον Φεβρουάριο του 2024. Αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 2021 (+2,4%). Ο εναρμονισμένος δείκτης διαμορφώθηκε στο 2,7%, έναντι 3,1% τον Ιανουάριο, φθάνοντας ακόμα πιο κοντά στον στόχο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός και στην Ισπανία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 2,8%, από 3,4% που ήταν τον Ιανουάριο. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των φρέσκων τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε το ίδιο διάστημα στο 3,4%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE).

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σε δωδεκάμηνη βάση υποχώρησε στο 2,9% τον Φεβρουάριο, σημαντικά χαμηλότερα από το 3,5% του Ιανουαρίου, ευθυγραμμιζόμενος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

EurostatΓερμανίαΔείκτης Τιμών ΚαταναλωτήΕλλάδαευρωζώνηπληθωρισμόςπληθωρισμός Ευρωζώνη