Λ. Αυγενάκης: «Κλιματική κρίση και επισιτιστική επάρκεια οι επόμενες προκλήσεις»

Η επισιτιστική επάρκεια αλλά και η κλιματική κρίση είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στο 10ο συνέδριο του «GAIA Επιχειρείν» που πραγματοποιείται στην Καλαμάτα.

Για την αντιμετώπισή τους η Ευρώπη θα πρέπει να έχει μια Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) «σύγχρονη, δυναμική και απόλυτα αναπτυξιακή, ικανή να αντιμετωπίσει ένα σήμερα που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, πιο απρόβλεπτο και πιο άδικο για τον αγρότη» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό η Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση της ΚΑΠ, υποβάλλοντας το πρώτο αίτημα για την τροποποίηση του Στρατηγικού της Σχεδίου.

Ενέργειες οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη «απέδωσαν καρπούς» καθώς οι αλλαγές που θα γίνουν στην ΚΑΠ, μετά την πρόταση ψήφισης για την αναθεώρησή της, θα την καταστίσουν «ευέλικτη καθώς ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις της κλιματικής κρίσης».

Χαρακτήρισε την εν λόγω απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου ως «τριπλή νίκη» για τους ευρωπαίους αγρότες, για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε ότι όσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο ίδιος παραμένουν δίπλα στους αγρότες και στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους με έργα ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα απτό και όχι απλά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Υπογράμμισε ότι μέσα στους στόχους του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται η διάχυση της γνώσης, η σύνδεση της έρευνας και πρακτικής εφαρμογής, η σύγχρονη αλλά και η συνεχιζόμενη κατάρτιση των απασχολουμένων του πρωτογενούς τομέα».

Μιλώντας για το δίλημμα μεταξύ πράσινης μετάβασης και επισιτιστικής ασφάλειας, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι η απάντηση είναι η ισορροπία. «Δεν θα αφήσουμε το «πρασίνισμα» του αγροτικού τομέα να γίνει εις βάρος τους. Βασικός στόχος άλλωστε της ΚΑΠ είναι τόσο η εξασφάλιση μιας σταθερής παροχής οικονομικά προσιτών τροφίμων, όσο και η διασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος για τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα», είπε μεταξύ άλλων.

Τέλος, επισήμανε ότι θα πρέπει να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα «που θα μας επιτρέψει να βαδίσουμε με σταθερό βήμα μπροστά, σύμμαχοι στην κοινή μας προσπάθεια για μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα, ώστε αντί για απλά βήματα να κάνουμε άλματα προς όφελος του Έλληνα αγρότη».

επισιτιστική επάρκειακλιματική κρίσηΛευτέρης Αυγενάκης