Παναγιώτης Κουρουμπλής: «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι “καταδικασμένοι” να συνεργαστούν»

Σε μια συνέντευξη που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στους κύκλους της αριστεράς και όχι μόνο ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής τονίζει με έμφαση ότι «και οι δύο πολιτικές δυνάμεις, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, είναι “καταδικασμένες” να συνεργαστούν, γιατί είναι πολιτικά και ιδεολογικά όμοροι χώροι». 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκοινωνούντα πολιτικά δοχεία», υπογραμμίζοντας ότι θα είναι καταστροφικό για όποιο κόμμα της αριστεράς συνεργαστεί με την ΝΔ.

Ο πρώην υπουργός Υγείας της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει μάλιστα ότι πολλά στελέχη τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «κατανοούν την ιστορική αναγκαιότητα σύμπλευσης στον προοδευτικό χώρο».  

 

Επίσης, απαντά σε ερώτηση για το εάν και πότε θα επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το εάν επιμένει στην δήλωσή του κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη που οδήγησε στην διαγραφή του από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακόμη, αναφέρεται στις εσωκομματικές αλλαγές που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι ο είναι «ευθύνη του προέδρου» να υπάρξει «σύμπλευση» των διαφορετικών απόψεων που θα οδηγήσει «σε μια ενιαία υποστηριζόμενη από όλους μας, πολιτική πρόταση». 

 

 

Πρόσφατα τονίσατε ότι «φυσικός πολιτικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το ΠΑΣΟΚ» ρίχνοντας «γέφυρα» για πιθανή συνεργασία των δύο κομμάτων. Θεωρείτε πως υπάρχει τέτοια πιθανότητα, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;  

Π. Κουρουμπλής: Κατανοώ προς το παρόν, σε ένα βαθμό, τη θέση του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Όμως, η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα κατ’ εξοχήν δημιουργίας πολιτικών συμμαχιών. Και οι δύο πολιτικές δυνάμεις, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, είναι «καταδικασμένες» να συνεργαστούν, γιατί είναι πολιτικά και ιδεολογικά όμοροι χώροι. Κάθε άλλη πολιτική συνεργασία, όπως έδειξε το 1989 με την αριστερά και το 2012 με το ΠΑΣΟΚ, θα είναι πολιτική ασέλγεια. Και ο λαός τιμώρησε την αριστερά του ΄89 και το ΠΑΣΟΚ του ‘12.

Γνωρίζετε εάν υπάρχουν συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» για συνεργασία των δύο κομμάτων; 

Π. Κουρουμπλής: Εξ΄ όσων γνωρίζω, δεν λειτουργούν τέτοιου είδους δίαυλοι. Υπάρχουν όμως εκδηλώσεις συμπεριφορών, οι οποίες καταδεικνύουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό στελεχών, στο χώρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατανοούν την ιστορική αναγκαιότητα σύμπλευσης με τον προοδευτικό χώρο, εφόσον την επομένη των εκλογών, ο ελληνικός λαός σηματοδοτήσει πολιτικά κάτι τέτοιο.

 

Ανδρωθήκατε πολιτικά μέσα στο ΠΑΣΟΚ και διατελέσατε για πολλά χρόνια κορυφαίο στέλεχος και βουλευτής. Σίγουρα έχετε κρατήσει επαφές με στελέχη του Κινήματος. Τι σας λένε για πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ; 

Π. Κουρουμπλής: Όλοι κατανοούμε ότι η τυχόν συνεργασία με τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ, για όποιον την κάνει, θα είναι πολιτικά καταστροφική. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι, στην πλειοψηφία, συγκοινωνούντα πολιτικά δοχεία.

Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; 

Π. Κουρουμπλής: Θεωρώ αδιανόητο, μετά από αυτό που υπέστη το ΠΑΣΟΚ το 2012, να επαναλάβει το ίδιο εγκληματικό λάθος, εναντίον της ύπαρξής του. Όποιος διανοηθεί να αγνοεί αυτήν την πολιτική πραγματικότητα, θα αντιμετωπίσει αυτό που συνέβη στην Πορτογαλία, όπου οι αριστερές εκεί δυνάμεις, επέδειξαν πολιτική αυθάδεια στον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης με τον Αντόνιο Κόστα και ο λαός, στις επόμενες εκλογές τους τιμώρησε σκληρά. Τα πολιτικά παθήματα στην ιστορία πρέπει να γίνουν και μαθήματα.

 

Πιστεύετε πως στην Ελλάδα μπορούν να συνεργαστούν τα κόμματα της αριστεράς και να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας; 

Π. Κουρουμπλής: Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ από το 2011 που είμαι εκεί, επεδείκνυε συνεχώς διάθεση συνεργασίας με τις υπόλοιπες παραδοσιακές αριστερές και ριζοσπαστικές δυνάμεις, δυστυχώς, και στον λεγόμενο δημοκρατικό χώρο -περίοδος ΄32 – ΄81- αλλά και στο χώρο της αριστεράς, δεν υπάρχει τέτοια πολιτική κουλτούρα. Η ευθύνη και της υπόλοιπης αριστεράς, στην προγραμματική συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, θα είναι ιστορική, γιατί μια τέτοια άρνηση δεν θα είναι ένα αριστερό ΕΜΕΙΣ, θα είναι ένα αριστερό ελιτίστικο ΕΓΩ, που το μόνο που θα ωφελήσει είναι τη δεξιά πολιτική και όχι τον λαό.

Διαγραφήκατε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρήθηκε υπερβολική και άστοχη η δήλωσή σας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «δολοφόνησε χιλιάδες ανθρώπους» λόγω της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης του κορονοϊού. Εξακολουθείτε και σήμερα να έχετε την ίδια άποψη; 

Π. Κουρουμπλής: Όταν μια δήλωση στοχεύει να αφυπνίσει για να σταματήσει ένα συντελούμενο έγκλημα, ακόμα και στην υπερβολική της έκφανση, υπηρετεί ένα ιερό στόχο. Δεν υπέκυψα τότε για να ανασκευάσω και το έκανα συνειδητά, αναλαμβάνοντας και τις συνέπειες. Δεν ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου γι’ αυτό και πρόσφατα, υλοποίησα τη δημόσια δέσμευσή μου και κατέθεσα εμπεριστατωμένη μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διερευνηθούν ενδελεχώς ζητήματα όπως, η επάρκεια οξυγόνου στα νοσοκομεία, καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ο ρόλος και τα συμφέροντα των εταιρειών οξυγόνου, οι απώλειες ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, συνέπεια  της εποπτείας μη ειδικών γιατρών, οι οποίοι δεν μπορούσαν, όπως οι εντατικολόγοι, να παρακολουθήσουν τη σωστή δοσολογία οξυγόνου στον πνεύμονα του ασθενή. Ζητώ επίσης να διερευνηθεί η μη έγκαιρη εισαγωγή μονοκλωνικών και αντιικών φαρμάκων στην Ελλάδα, καθώς και τα αίτια αύξησης, κατά 23%, της θνητότητας ασθενών από άλλες αιτίες.

Αληθεύουν τα όσα ακούγονται ότι βρίσκεστε ένα βήμα πριν από την επανένταξή σας στον ΣΥΡΙΖΑ; 

Π. Κουρουμπλής: Το πολιτικό μου DNA από τα μαθητικά μου χρόνια, είναι η σταθερή αντιδεξιά μου στάση ζωής. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγα ξέμπαρκος το 2011. Έφυγα από το μεγαλύτερο κόμμα και επέλεξα συνειδητά το μικρότερο κόμμα τότε στην Βουλή, όντας βουλευτής. Αυτό δείχνει ότι δεν αναζητούσα πολιτική ασφάλεια, αλλά πίστεψα σε ένα εξαιρετικά αδιανόητο, για εκείνη τη στιγμή, εγχείρημα της κυβερνώσας αριστεράς, με όλα τα ρίσκα και ήμουν συνιδρυτής αυτού του οράματος, με νέους και παλιούς συντρόφους, υπό την έμπνευση του Αλέξη Τσίπρα. Και  πιστεύω ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν το ξεχνά. Οι ευρωεκλογές κατέδειξαν ότι με όσα μεσολάβησαν κάτω από αντίξοες κομματικές συνθήκες, επέλεξαν συνειδητά να με ψηφίσουν 112.000 πολίτες. Σήμερα επιβεβαιώνεται ότι παραμένω μαχητής, για την ανατροπή της καταστροφικής για τον λαό Μητσοτακικής πολιτικής. Με αγχώνει η προσπάθεια ανατροπής αυτού του καθεστώτος, δεν με αγχώνει η επανένταξή μου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Απέδειξα και σαν ανεξάρτητος βουλευτής ότι μπορώ και να σταθώ όρθιος και να μάχομαι.

Συμφωνείτε με τις σημαντικές αλλαγές που πραγματοποιεί στο κόμμα ο κ. Τσίπρας, προωθώντας νέα πρόσωπα με «φρέσκες» ιδέες και αφήνοντας πιο πίσω παλαιά κορυφαία στελέχη; 

Π. Κουρουμπλής: Η ανανέωση είναι πάντα γόνιμη και ευεργετική σε έναν οργανισμό που θέλει να παραμένει ζωντανός, όχι όμως στη λογική της ταυτότητας, αλλά στη λογική των ιδεών και των αξιών. Η σύζευξη εμπειρίας και νεανικής φρεσκάδας και αύρας είναι μείγμα προωθητικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να εμπνεύσει τη νεολαία, την αποχή, τους αποστασιοποιημένους, ιδιαίτερα το ΄15 από αυτόν, και να πείσει, ότι μπορεί, σε ένα ευρύτερο προοδευτικό συμμαχικό σχήμα, να αποτελέσει το παγοθραυστικό που θα ανοίξει τις αρτηρίες, για μια κοινωνική δημοκρατία, η οποία θα νοιάζεται τον πολίτη και την οποία θα στηρίζουν οι πολίτες.

Υπάρχουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην εσωκομματική τάση «Ομπρέλα» και τα οποία διαφωνούν κάθετα με την νέα πολιτική που εφαρμόζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η άποψή σας; 

Π. Κουρουμπλής: Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά το Συνέδριο του κόμματος, είναι ένας νέος πολιτικός φορέας, ο οποίος στο πλαίσιο της πολυσυλλεκτικότητάς του, αντέχει και τις διαφορετικές απόψεις και τις διαφορετικές φωνές. Εκείνο που μέλλει να αποδείξει κι αυτό είναι ευθύνη του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα, είναι να μεταφράσει και να μεταπλάσει αυτή την ομορφιά της διαφορετικότητας των απόψεων, σε μια ενιαία, υποστηριζόμενη από όλους μας, πολιτική πρόταση, η οποία θα καταστεί πρόταγμα αδιαπραγμάτευτης υποστήριξης της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει το γεγονός πως ο κ. Ανδρουλάκης με μηνυτήρια αναφορά του στον Άρειο Πάγο κατήγγειλε προσπάθεια παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του. Δεν είναι ο πρώτος πολιτικός που καταγγέλλει κάτι ανάλογο. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο επί του θέματος; 

Π. Κουρουμπλής: Επειδή είμαι εραστής της ιστορίας, θα ξεκινήσω, θυμίζοντας τη σκιά του χωροφύλακα, που ένιωθε ο δημοκρατικός πολίτης μέχρι το ΄81, θα υπομνήσω την περίπτωση του Μαυρίκη το ΄90 που τόλμησε η τότε Μητσοτακική δεξιά να παρακολουθεί τα τηλέφωνα του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως απεδείχθη, και σήμερα να γίνεται κατάχρηση των νέων τεχνολογιών. Όταν παρακολουθούν τον πρόεδρο ενός κόμματος, καταλαβαίνουμε τι μπορεί να συμβεί παρακάτω. Όποια κέντρα και παράκεντρα, κρατικά και παρακρατικά, απεργάζονται τη δημοκρατία, όπως θα έλεγε ο αείμνηστος δικαστής Δελαπόρτας, πρέπει να αποκαλυφθούν πολιτικά και η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, καθώς και των αρμόδιων ανεξάρτητων αρχών που φαίνονται ότι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, είναι εξόχως πελώρια.

 

Παρακολουθούμε στα social media ότι οι δράσεις σας και οι παρεμβάσεις σας στη Δυτική Αθήνα, είναι σχεδόν καθημερινές. Ποια προβλήματα διαπιστώνετε εκεί;

Π. Κουρουμπλής: Η Δυτική Αθήνα είναι μια λαϊκή περιοχή. Η εικόνα των βομβαρδισμένων δρόμων της, οι οσμές και τα αιωρούμενα σωματίδια της ανεπίλυτης χωματερής, ο νέος, ακόμα στα χαρτιά, σταθμός των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα, τα θέματα ασφάλειας και αστυνόμευσης, η υπογειοποίηση των καλωδίων υψηλής τάσεως της ΔΕΗ, η αξιοποίηση τμήματος του στρατοπέδου στο Χαϊδάρι, η καθυστέρηση για 15 χρόνια, της μελέτης καθορισμού των ρεμάτων, όλα αυτά, την καθιστούν μια περιοχή με σοβαρά προβλήματα, παρά τις προσπάθειες, κατά καιρούς, των δημοτικών αρχών. Ο κ. Μητσοτάκης, ως βουλευτής της περιοχής, συνάντησε δύο φορές τους δημάρχους και το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων, αποτελεί προκλητικά ένα άδειο πουκάμισο. Γι’ αυτό και ως ανεξάρτητος βουλευτής, απευθύνθηκα τρεις φορές με επίκαιρη ερώτηση στον ίδιον και ο οποίος δεν απάντησε ποτέ. Και ο νοών νοείτω.

Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών;

Π. Κουρουμπλής: Η ακρίβεια, η ασύδοτη και αισχροκερδούσα ακρίβεια που καθημερινά ροκανίζει το εισόδημα κάθε νοικοκυριού, βυθίζοντας τον καθένα στη δίνη του κοινωνικού αποκλεισμού, μαζί με το έλλειμμα δημοκρατίας και την κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση, θα αποτελέσουν το μεγάλο ζήτημα μιας πολιτικής αναμέτρησης. Από τη μια πλευρά, θα βρίσκεται η σημαία της κοινωνικής δημοκρατίας, για εργασιακό πολιτισμό, για κοινωνικό κράτος, για σύστημα υγείας για όλους, για παιδεία χωρίς διακρίσεις κι από την άλλη, μια κυβέρνηση που άρπαξε την εξουσία, με το δέλεαρ των πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, τη δημόσια ασφάλεια, τη διαφάνεια, τα φρούδα ψεύδη. Κυρίως όμως, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να επιλέξει, αν θα στηρίξει αυτούς που αποδεικνύονται αδύναμοι και άτολμοι, μπροστά στα καρτέλ του ηλεκτρικού ρεύματος, σε εκείνους που άρπαξαν μέσα σε 5 μήνες πάνω από 1,5 δις και η κυβέρνηση εξακολουθεί να τους επιδοτεί με χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Εκείνους που δεν τολμούν να συγκρουστούν με τα καρτέλ στο χώρο των καυσίμων, ιδιαίτερα των διυλιστηρίων, τα οποία δεν γνωρίζουμε αν εξασφάλισαν στρατηγικά αποθέματα κι αν λειτουργεί το σύστημα εισροών – εκροών σε όλο το δίκτυο. Εκείνους που δεν τολμούν να συγκρουστούν με τα καρτέλ των τροφίμων,  που άδραξαν ανενόχλητα την ευκαιρία να ρημάξουν  όχι μόνο το πορτοφόλι αλλά και την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Το επιχείρημα της κυβέρνησης αυτής προκειμένου να συσκοτίσει τις μαύρες και αδιαφανείς μέρες της, θα είναι κατά κόρον, τα γεγονότα στο Μάτι και το 2015. Η αξιωματική αντιπολίτευση, πρέπει, ορθοτενώς, να «κάψει» αυτά τα δύο επιχειρήματα γιατί συγκροτούνται από μαύρη προπαγάνδα.

Παναγιώτης ΚουρουμπλήςΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑ