Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ Fed άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα

Η Fed άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα

Η κεντρική τράπεζα άφησε ανοιχτή την πόρτα για νέα αύξηση των επιτοκίων σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις της,

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια στο υψηλό 22 ετών του 5,25% με 5,5% την Τετάρτη και επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι η πρόσφατη άνοδος στις αποδόσεις των treasuries μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στην οποία η Fed αποφάσισε να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά, μετά από 11 διαδοχικές αυξήσεις, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αυξήσεων το 2023.

«Οι πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές και πιστωτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αναμένεται να βαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της στην Ουάσιγκντον.

Στο προηγούμενο ανακοινωθέν, η Fed αναφερόταν μόνο στη σύσφιξη των «πιστωτικών» και όχι των «χρηματοοικονομικών» συνθηκών.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε ανοιχτή την πόρτα για νέα αύξηση των επιτοκίων σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις της, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ισχυρό ρυθμό το τρίτο τρίμηνο.

Ειδικότερα, στο σημερινό ανακοινωθέν η κεντρική τράπεζα τονίζει ότι η «οικονομική δραστηριότητα αναπτύχθηκε με ισχυρό ρυθμό το τρίτο τρίμηνο», ενώ στο προηγούμενο ανακοινωθέν τόνιζε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με «σταθερό ρυθμό».

Το σημερινό ανακοινωθέν σημειώνει ακόμα ότι με την απασχόληση να είναι ισχυρή και τον πληθωρισμό υψηλό, η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να εξετάζει «τον βαθμό της επιπρόσθετης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που μπορεί να απαιτείται για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας