Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιεθνήΞεκινά στη Γαλλία η ανθρωπιστική Διεθνής Διάσκεψη για τη Γάζα – Μεγάλο...

Ξεκινά στη Γαλλία η ανθρωπιστική Διεθνής Διάσκεψη για τη Γάζα – Μεγάλο το ενδιαφέρον για τις ΜΚΟ

Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 1,2 δισεκ. δολάρια τις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας και της Δυτικής Όχθης ως το τέλος του έτους.

Απούσα η Ισραηλινή κυβέρνηση στην ανθρωπιστική Διεθνή Διάσκεψη για τη Γάζα που ξεκινά σήμερα στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του Πρόεδρου Μακρόν και η εκπροσώπηση των περισσότερων αραβικών χωρών σε υπουργικό επίπεδο.

Οι εργασίες τις συνόδου αναμένεται να έχουν περισσότερο ενδιαφέρον για τις ΜΚΟ αφού στόχος είναι να παρασχεθεί βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που έχει καταστεί σχεδόν αδύνατο λόγω των συνεχών βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ωστόσο παρά την απουσία του Ισραήλ ο Εμ. Μακρόν συνομίλησε την Τρίτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και θα έχει εκ νέου επικοινωνία μαζί του μετά το πέρας της, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, οι χώρες των οποίων διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στη βελτίωση της παροχής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό της. Η Αίγυπτος, που ελέγχει τη Ράφα, το μοναδικό πέρασμα προς τη Γάζα που δεν οδηγεί στο Ισραήλ, θα στείλει υπουργική αντιπροσωπεία. Έχει γίνει ωστόσο σαφές ότι οι αραβικές χώρες δεν θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο σε αυτή τη διάσκεψη.

Τη διάσκεψη θα παρακολουθήσουν με προσοχή πολλές ΜΚΟ εκ των οποίων δεν είναι λίγες αυτές που καταγγέλλουν την ανεπαρκή πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας και τις δυσκολίες να προσφερθεί βοήθεια στους αμάχους ενώ 13 οργανώσεις ζήτησαν χθες Τετάρτη, , «άμεση κατάπαυση του πυρός» και «την παροχή εγγυήσεων για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα, όπως και τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 1,2 δισεκ. δολάρια τις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας και της Δυτικής Όχθης ως το τέλος του έτους.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο για τον πρόεδρο τη Δημοκρατίας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται», σχολιάζει το περιβάλλον του Μακρόν, αλλά «σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλά θύματα στη Γάζα».

Η διάσκεψη έχει στόχο να καταλήξει σε μια κοινή εκτίμηση για την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα και «να κινητοποιήσει όλους τους εταίρους και τους δωρητές για να απαντήσουν σε αυτές τις ανάγκες», σύμφωνα με σύμβουλο του Γάλλου προέδρου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε δύο θέματα: το πρώτο είναι η παροχή βοήθειας σε τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και ενέργεια, «ένα περίπλοκο ζήτημα διότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας». Το άλλο προς συζήτηση θέμα θα είναι οι δεσμεύσεις για δωρεές καθώς και διαβουλέυσεις «για την ανθρωπιστική πρόσβαση» στον θύλακα.

Στην Διάσκεψη δεν θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση προκειμένου να μην υπάρξουν ατελείωτες συζητήσεις για τη χρήση «μίας λέξης ή μιας άλλης», επεσήμανε η ίδια πηγή.

«Το Παρίσι επιμένει στον αυστηρά πρακτικό, επιχειρησιακό, ανθρωπιστικό χαρακτήρα της διάσκεψης και το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε πλατφόρμα καταδίκης του Ισραήλ», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου θα παραστούν στη διάσκεψη, όπως και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Αμερικανίδα υφυπουργός για την Πολιτική Ασφάλεια Ούζρα Ζέγια θα συμμετάσχει επίσης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας