Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕΕ: Γιατί η Φον ντερ Λάιεν λέει «όχι» στην επιβολή πλαφόν στην...

ΕΕ: Γιατί η Φον ντερ Λάιεν λέει «όχι» στην επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αέριου

Αρνητική φαίνεται πως είναι η στάση της Κομισιόν απέναντι στο ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Politico, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποφάσισε να μην προτείνει ρύθμιση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, παρά τις εκκλήσεις 15 χώρων της Ε.Ε., αλλά και τις αντίθετες φωνές εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ντίτε Γιουλ-Γιόργκενσεν, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της Ε.Ε.. Όπως αναφέρει το Politico, είπε στους εξοργισμένους διπλωμάτες, ότι η Κομισιόν αντί για πλαφόν, θα παρουσιάσει ένα «non-paper» με προτάσεις για από κοινού αγορές αερίου.

Ένας διπλωμάτης που πήρε τον λόγο είπε ότι στην πραγματικότητα η υπόσχεση της Κομισιόν ήταν ένα non-non paper. «Είναι ένα non-paper για την Επιτροπή, αλλά είναι ένα non-non-paper για τα κράτη μέλη, επειδή δεν υπάρχει ακόμα, και είναι ένα non-non-paper επειδή στην πραγματικότητα δεν εισάγει νέες λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει την φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, γιατί φοβάται πως εάν πέσει μία τέτοια πρόταση στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τότε θα είναι πιο δύσκολο να απορριφθεί. Η Γερμανία έχει καταφέρει να εξασφαλίσει πάντως για τον χειμώνα τις προμήθειες φυσικού αερίου που θα χρειαστεί. Η
Γερμανία υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς.

Η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση – κάτι που αποτελεί τοξικό συνδυασμό, σύμφωνα με αξιωματούχους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις.

Τέλος, εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε να επιτευχθεί και μέσω κοινών αγορών, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα πλειοδοτούν πλέον, ανεβάζοντας τις τιμές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας