Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήGoldman Sachs: Η γεωπολιτική ο μεγαλύτερος κίνδυνος, φόβος από την πιθανή επάνοδο...

Goldman Sachs: Η γεωπολιτική ο μεγαλύτερος κίνδυνος, φόβος από την πιθανή επάνοδο Τραμπ

Goldman Sachs: Γεωπολιτική και πιθανή επάνοδος Τραμπ τρομάζουν τους επενδυτές το 2024

Οι επενδυτές προετοιμάζονται επίσης για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έφτασε πιο κοντά στην εξασφάλιση της υποψηφιότητας των Ρεπουμπλικάνων με τη νίκη του στις προκριματικές της Αϊόβας
Η γεωπολιτική αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία φέτος, ενώ ο πληθωρισμός δεν θεωρείται πλέον τόσο σημαντική απειλή, σύμφωνα με έρευνα πελατών της Goldman Sachs.

Περίπου το 54% των ερωτηθέντων προέκρινε τη γεωπολιτική ως κορυφαίο κίνδυνο, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη στο ετήσιο συνέδριο παγκόσμιας στρατηγικής της τράπεζας στο Λονδίνο προ ημερών. Οι εκλογές στις ΗΠΑ, που θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου, ήρθαν στη δεύτερη θέση με 17%.

Τα αποτελέσματα, αναφέρει το Bloomberg, υπογραμμίζουν μια σημαντική αλλαγή κλίματος στην παγκόσμια αγορά, καθώς ο πληθωρισμός – ο κύριος ανησυχητικός παράγοντας των τελευταίων ετών – επιβραδύνεται πλησιάζοντας τους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Αν και η αναζωπύρωσή του παραμένει απειλή, η έρευνα δείχνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το πώς θα τοποθετηθούν σε περίπτωση επέκτασης των πολέμων σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και αύξησης της έντασης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.

«Τα γεωπολιτικά και πολιτικά γεγονότα αντιπροσωπεύουν βασικούς κινδύνους για τα χαρτοφυλάκια», έγραψαν στρατηγικοί αναλυτές της Goldman. «Ο χρόνος και ο αντίκτυπος στην αγορά είναι δύσκολο να προβλεφθούν».

Κατανομές σε εμπορεύματα, ειδικά σε πετρέλαιο και χρυσό, όπως και το ελβετικό φράγκο όσον αφορά τα νομίσματα, ήταν ιστορικά «αξιόπιστοι διαφοροποιητές» σε περιόδους παρατεταμένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, προσθέτουν. Η ανάλυση της Goldman δείχνει ότι το ελβετικό φράγκο έχει γενικά χρησιμεύσει ως καλύτερος αντισταθμιστής από το γιεν έναντι τέτοιων κινδύνων. Το ιαπωνικό νόμισμα δείχνει πιο ευαίσθητο στις κινήσεις των επιτοκίων.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται επίσης για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έφτασε πιο κοντά στην εξασφάλιση της υποψηφιότητας των Ρεπουμπλικάνων με τη νίκη του στις προκριματικές της Αϊόβας. Μια πιθανή προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να φέρει απότομες ανατροπές στις πολιτικές του 2025, επί παραδείγματι ξαφνικούς δασμούς στις εισαγωγές, ενδεχομένως και έξοδο από το ΝΑΤΟ.

Βεβαίως, οποιαδήποτε αύξηση των παγκόσμιων αναταράξεων θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στον πληθωρισμό, αναστρέφοντας οποιαδήποτε επιβράδυνση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας