Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήEE: Εγκλήματα πολέμου οι επιθέσεις κατά αμάχων στην Ουκρανία

EE: Εγκλήματα πολέμου οι επιθέσεις κατά αμάχων στην Ουκρανία

Οι αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου» και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, δήλωσε σήμερα o εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, σχετικά με τις επιθέσεις της Ρωσίας στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις.

«H EE καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες επιθέσεις σε αμάχους και σε αστικές υποδομές. Αυτές οι επιθέσεις είναι βάρβαρες και το μόνο που δείχνουν είναι ότι η Ρωσία επιλέγει τακτικές με στόχο τον αδιάκριτο βομβαρδισμό των αμάχων. Αυτό είναι ενάντια στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτά τα αδιάκριτα πλήγματα εναντίον αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο, τονίζοντας ότι η ΕΕ υπενθυμίζει ότι «όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

«Πρόκειται για περαιτέρω και εντελώς απαράδεκτη κλιμάκωση του πολέμου», συνέχισε ο Πίτερ Στάνο και πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις του Προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, συμβάλλουν επίσης στην περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.

Σχετικά με «τις ψευδείς κατηγορίες» από το καθεστώς Λουκασένκο κατά της Ουκρανίας, ότι σχεδίαζε επίθεση στο έδαφος της Λευκορωσίας, ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι πρόκειται για «εντελώς αβάσιμες και γελοίες κατηγορίες». Υπογράμμισε, ότι «η Ουκρανία είναι το θύμα, όχι ο επιτιθέμενος», ενώ υπενθύμισε στο καθεστώς της Λευκορωσίας ότι η Ουκρανία δέχεται βάναυση επίθεση, η οποία παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Καλούμε το καθεστώς στο Μινσκ να απόσχει από οποιαδήποτε ανάμειξη της Λευκορωσίας σε αυτό το βάναυσο παράνομο εγχείρημα. Καλούμε επειγόντως το Μινσκ να σταματήσει αμέσως να επιτρέπει στο έδαφος της Λευκορωσίας να χρησιμεύει ως οδός εκτόξευσης πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των πολύ πρόσφατων πυραυλικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών εδαφών», πρόσθεσε.

Ο Πίτερ Στάνο υπενθύμισε επίσης ότι η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει την Ουκρανία σε όλους τους τομείς (οικονομικά, πολιτικά, διπλωματικά) και φυσικά με στρατιωτική βοήθεια και ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ έχει ήδη προτείνει την 6η δόση χρηματοδότησης όπλων προς την Ουκρανία, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη.

Όσον αφορά την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να περιορίσει την ικανότητα του Κρεμλίνου να συνεχίσει το βάναυσο πόλεμο. Υπενθύμισε ότι έχουν εγκριθεί οχτώ δέσμες κυρώσεων κατά της Μόσχας και ότι οι κυρώσεις αυξάνονται ως αντίδραση στις εξελίξεις. «Τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.

Νωτίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος» από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της πρωτεύουσας της Ουκρανίας και άλλων πόλεων.

«Τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Τις καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο», υπογράμμισε ο Μπορέλ στο Twitter. «Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια από την ΕΕ βρίσκεται καθ’ οδόν», πρόσθεσε.

https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1579400473173381121

«Αυτό που συμβαίνει στο Κίεβο τώρα με αρρωσταίνει», σχολίασε επίσης στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Δείχνει για μία ακόμη φορά στον κόσμο το καθεστώς το οποίο αντιμετωπίζουμε: ένα καθεστώς που στοχοθετεί αδιακρίτως. Ένα καθεστώς που σπέρνει τρόμο και θάνατο σε παιδιά», υπογράμμισε η ίδια.

https://twitter.com/EP_President/status/1579383962853871617

Έκτακτη σύγκληση G7 

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, για την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα συνάντηση της G7, μετά τα σημερινά ρωσικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας.

«Συμφώνησα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς της Γερμανίας, που έχει την προεδρία της G7, για μια έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας», επεσήμανε ο Ζελένσκι στο Twitter.

«Η ομιλία μου είναι προγραμματισμένη, σε αυτή θα μιλήσω για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επίσης συζητήσαμε το θέμα της αύξησης της πίεσης προς τη Ρωσική Ομοσπονδία και την παροχή βοήθειας για την αποκατάσταση των (ουκρανικών) υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Παράλληλα ο Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο αναφέρθηκαν στην ανάγκη να ενισχυθεί η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα και να υπάρξει σκληρή απάντηση από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα στους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Πούτιν: «Η Μόσχα θα απαντήσει σθεναρά στις ουκρανικές επιθέσεις»

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία διενήργησε «τρομοκρατικές ενέργειες» εναντίον της Ρωσίας και δεσμεύθηκε να αντιδράσει σθεναρά, αν συνεχιστούν.

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα εξαπέλυσε σήμερα επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ενεργειακών, στρατιωτικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών της Ουκρανίας σε αντίποινα για την επίθεση σε μια ζωτικής σημασίας γέφυρα που ενώνει τη Ρωσία με την προσαρτηθείσα χερσόνησο της Κριμαίας το Σαββατοκύριακο.

«Είναι προφανές πως οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας διέταξαν, οργάνωσαν και διενήργησαν την τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο να καταστρέψει κρίσιμες πολιτικές υποδομές», δήλωσε ο Πούτιν για την έκρηξη στη γέφυρα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μετά την έκρηξη, όμως το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Διάφορες πόλεις στην Ουκρανία έμειναν χωρίς ρεύμα ή νερό και αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σε περισσότερες από 12 ουκρανικές πόλεις σήμερα το πρωί.

Ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία θα απαντήσει «σκληρά» σε οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις από την Ουκρανία.

«Αν συνεχιστούν οι απόπειρες διενέργειας τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός μας, οι απαντήσεις της Ρωσίας θα είναι σκληρές και στην κλίμακά τους θα ανταποκρίνονται στο επίπεδο των απειλών που δημιουργούνται για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό», είπε ο Πούτιν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας