Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΔιεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του Ναβάλνι

Διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του Ναβάλνι

Ο φυλακισμένος Ρώσος διαφωνών Αλεξέι Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του για «την αντίστασή του σ’ ένα σύστημα καταπίεσης», ανέφερε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ

Ο φυλακισμένος Ρώσος διαφωνών Αλεξέι Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του για «την αντίστασή του σ’ ένα σύστημα καταπίεσης», ανέφερε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ σε σχόλιά του για το θάνατο του διάσημου Ρώσου αντιπολιτευομένου.

«Ο θάνατός του σε φυλακή μας θυμίζει την πραγματικότητα του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.

Ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς έγραψε στην πλατφόρμα X πως ο Ναβάλνι «δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο».

«Ό,τι και να σκέφτεται κανείς για τον Αλεξέι Ναβάλνι ως πολιτικό, απλώς δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο. Αυτό είναι ένα γεγονός και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει κανείς να γνωρίζει για την αληθινή φύση του σημερινού καθεστώτος της Ρωσίας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους φίλους», έγραψε ο Λετονός πρόεδρος.

Η αντίδραση του ΟΗΕ

«Σοκαρισμένος» από τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και ζήτησε «πλήρη, αξιόπιστη και διαφανή διερεύνηση» των συνθηκών που οδήγησαν σε αυτόν.

Ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες, ο οποίος συμμετέχει στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, έκανε νωρίτερα σήμερα λόγο για «υπαρξιακές προκλήσεις» και «πυρηνικό κίνδυνο», τονίζοντας ότι ο κόσμος είναι σήμερα περισσότερο κατακερματισμένος από ότι κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η ΕΕ για τον Ναβάλνι

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σε κοινή δήλωσή τους για τον Αλεξέι Ναβάλνι μιλούν για έναν «μαχητή της ελευθερίας».

 

Επίσης, τονίζεται ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε η ρωσική πολιτική ηγεσία και οι αρχές να λογοδοτήσουν.

«Απαιτούμε από τις ρωσικές αρχές να αποδείξουν όλα τα στοιχεία σχετικά με τον θάνατο του Ναβάλνι. Η Ρωσία πρέπει να απελευθερώσει αμέσως όλους τους άλλους πολιτικούς κρατούμενους» επισημαίνουν Ζοζέπ Μπορέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως αναφέρουν, «ο Αλεξέι Ναβάλνι επέδειξε απίστευτο θάρρος και αποφασιστικότητα σε όλη του τη ζωή. Επέστρεψε γενναία στη Ρωσία μετά από μια αποτρόπαια απόπειρα δολοφονίας. Έδωσε ελπίδα στους δημοκράτες και την κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία, γι’ αυτό και τόσοι πολλοί άνθρωποι από όλη τη χώρα συμμετείχαν στις δράσεις του και άκουσαν τα μηνύματά του».

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι αγωνίστηκε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την υπέρτατη θυσία. Η Ε.Ε. θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικά υπεύθυνο για αυτόν τον τραγικό θάνατο», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε ανάρτησή του στο δίκτυο X/Twitter.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας