Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗΠΑ: Μια καθοριστική εβδομάδα που θα αποκαλύψει το αποτέλεσμα των εκλογών του...

ΗΠΑ: Μια καθοριστική εβδομάδα που θα αποκαλύψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2024

Η δυναμική του Τραμπ αυξάνεται

Μια καθοριστική εβδομάδα στην πολιτική θα ξεκαθαρίσει την επιλογή που θα κάνουν οι Αμερικανοί τον Νοέμβριο σε μια μοιραία και άνευ προηγουμένου αναμέτρηση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να βγει από τις προκριματικές εκλογές για το GOP των 15 πολιτειών της Super Tuesday σε κοντινή απόσταση από την τρίτη συνεχόμενη υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων. Καθώς επιδιώκει μια εκπληκτική επιστροφή στον Λευκό Οίκο τέσσερα χρόνια μετά, ο πρώην πρόεδρος δείχνει ότι μια νέα θητεία θα ήταν ακόμη πιο ακραία από την πρώτη του.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, θα ανέβει στη σκηνή ενώπιον ενός τεράστιου τηλεοπτικού κοινού δύο νύχτες αργότερα για την ομιλία του. Είναι ένα κρίσιμο τεστ για έναν 81χρονο αρχηγό που αντιμετωπίζει βαθιές αμφιβολίες για το αν είναι ικανός να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία, καθώς πλήττεται από παγκόσμιες κρίσεις και απογοήτευση με τις επιδόσεις του στο εσωτερικό.

Ένας αγώνας μεταξύ του σημερινού προέδρου και του πρώην προέδρου είναι αυτός που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί Αμερικανοί φοβούνται.

Ο Μπάιντεν είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε μια κούρσα που δεν έχει ξεκάθαρο ηγέτη, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων του CNN.

Οι εκλογές του Νοεμβρίου ασκούν ήδη πίεση στους πολιτικούς και εκλογικούς θεσμούς, στο Σύνταγμα και στην εύθραυστη εθνική ενότητα της Αμερικής. Η χώρα δεν είχε ποτέ εκλογές στις οποίες ένας υποψήφιος αντιμετωπίζει πολλαπλές ποινικές δίκες και κατεβαίνει στις εκλογές με την ψευδή υπόθεση ότι εκδιώχθηκε παράνομα από την εξουσία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση για τον πρώην πρόεδρο και τον κράτησε στο ψηφοδέλτιο παρά την απαγόρευση της 14ης Τροποποίησης για τους εξεγερμένους. Και την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε να ακούσει τους ισχυρισμούς του Τραμπ για σαρωτική προεδρική ασυλία. Η κίνηση καθυστέρησε περαιτέρω την ομοσπονδιακή ποινική δίκη του πρώην προέδρου για παρέμβαση στις εκλογές, την οποία ο Τραμπ – που επιδιώκει να αναβάλει τις δίκες του μετά τις εκλογές του 2024 – χαρακτήρισε νίκη.

Και οι δύο περιπτώσεις θέτουν τεράστια ερωτήματα σχετικά με τη νομική βάση του εκλογικού συστήματος και κατά πόσο οι πρόεδροι υπόκεινται πραγματικά στους ίδιους νόμους με τους άλλους πολίτες.

Πριν από τέσσερα χρόνια, οι προκριματικές εκλογές της Σούπερ Τρίτης των Δημοκρατικών έδειξαν ότι ο Μπάιντεν έκανε μια εκπληκτική πολιτική επιστροφή κατατροπώνοντας τον αντίπαλό του, γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, και κατακτώντας αποφασιστικά το χρίσμα των Δημοκρατικών. Η φετινή έκδοση πιθανότατα θα αποδειχθεί εξίσου αποφασιστική για τον Τραμπ, ο οποίος στοχεύει σε μια σάρωση μεγάλων πολιτειών.

Μια τρίτη υποψηφιότητα για τον Τραμπ θα αντιπροσώπευε μια εξαιρετική επιστροφή αφού άφησε το αξίωμα ντροπιασμένος δύο εβδομάδες αφότου ένας όχλος υποστηρικτών του εισέβαλε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την πιστοποίηση της εκλογικής νίκης του Μπάιντεν.

Εν όψει μιας πιθανής γενικής εκλογικής σύγκρουσης, η όρεξη του Τραμπ να δοκιμάσει το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα είναι αμείωτη. Υπόσχεται μια προεδρία «αντίποινα» εναντίον των πολιτικών του εχθρών σε μια εκστρατεία που σφύζει από μερικές από τις πιο δηλητηριώδεις αντιμεταναστευτικές και αυταρχικές ρητορικές στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, η εμφάνιση του Μπάιντεν στη Βουλή των Αντιπροσώπων το βράδυ της Πέμπτης, δεν θα σηματοδοτήσει απλώς μια ζωτική ευκαιρία να προσελκύσει ένα ακροατήριο στην primetime και να  φτάσει σε πολλούς περισσότερους θεατές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα προσωποποιήσει τη σιωπηρή αφήγηση της εκστρατείας του: ότι ενώ οι ψηφοφόροι μπορεί να ανησυχούν για τον γηραιότερο πρόεδρο στην ιστορία σε μια δεύτερη θητεία που θα τελείωνε στα 86 του, είναι το τελευταίο προπύργιο μεταξύ μιας δεύτερης προεδρίας Τραμπ, η οποία προειδοποιεί ότι μπορεί να καταστρέψει τη δημοκρατία.

Η δυναμική του Τραμπ αυξάνεται

Η πορεία του πρώην προέδρου προς την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων επιταχύνθηκε το Σαββατοκύριακο με τις νίκες του στα κοινοτικά σώματα του Αϊντάχο και του Μιζούρι και αφού κλείδωσε όλους τους αντιπροσώπους του Μίσιγκαν για να προχωρήσει με τη μεγάλη νίκη του στις προκριματικές εκλογές της πολιτείας την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρωτοπόρος του GOP δεν θα μπορέσει να φτάσει τους 1.215 εκπροσώπους που χρειάζεται για να κερδίσει την υποψηφιότητα το βράδυ της Τρίτης, αλλά οι αναμενόμενες νίκες του σε μια σειρά από πολιτείες με 865 εκπροσώπους να διακυβεύονται, θα τον κάνουν τον πιθανό υποψήφιο GOP εκτός από το όνομα. Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς του CNN, ο Τραμπ έχει 247 αντιπροσώπους σε σύγκριση με τους 43 της Χέιλι. Σημείωσε την πρώτη της νίκη την Κυριακή το βράδυ, όταν κέρδισε τις προκριματικές εκλογές του GOP στην Ουάσιγκτον, DC.

Η κυριαρχία του Τραμπ στην προκριματική κούρσα του GOP του έδωσε τη δυνατότητα να εδραιώσει τους ηγέτες του κόμματος στο Κογκρέσο γύρω του. Ο γερουσιαστής της Νότιας Ντακότα Τζον Θουν, ο Νο. 2 Ρεπουμπλικανός ηγέτης στη Γερουσία, τον ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα. Και η ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας από τον Μιτς ΜακΚόνελ ότι σύντομα θα παραιτηθεί ως ηγέτης του GOP της Γερουσίας υπογράμμισε τον λαϊκιστικό, εθνικιστικό μετασχηματισμό του πρώην προέδρου ενός κόμματος που κάποτε είχε τις ρίζες του στον δημοσιονομικό συντηρητισμό και την παγκοσμιοποίηση.

Η Χέιλι μετά την ήττα των προκριματικών της πολιτείας της στη Νότια Καρολίνα τον περασμένο μήνα, υποσχέθηκε την Κυριακή ότι «θα συνεχίσει να αγωνίζεται» επειδή «το 70% των Αμερικανών λένε ότι δεν θέλουν τον Ντόναλντ Τραμπ ή τον Τζο Μπάιντεν». Αλλά θα υπάρχει αυξανόμενη πίεση πάνω της να υποκύψει εκτός κούρσας, εάν ο αντίπαλός της την πετάξει έξω από το νερό την Τρίτη.

Καθώς ο Τραμπ εδραιώνει τη δύναμή του εντός του GOP, η ρητορική του γίνεται ακόμη πιο άγρια, σε μια εκστρατεία που είναι πλέον αδιαχώριστη από την υπεράσπισή του στις πολλαπλές ποινικές δίκες του. Ο πρώην πρόεδρος, παριστάνοντας τον πολιτικό «αντιφρονούντα», πλαστογραφεί ψευδώς τον τρομακτικό λογαριασμό του για αποζημίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων μετά από πολλές χαμένες αστικές υποθέσεις ως απόδειξη μιας εκστρατείας πολιτικής δίωξης από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Το Σάββατο, ο Τραμπ πρόβαλε χαρακτηριστικά στον Μπάιντεν το ακριβές αδίκημα για το οποίο κατηγορείται σε πολλές ποινικές υποθέσεις, υπογραμμίζοντας την απειλή που θα αποτελούσε ο πρώην πρόεδρος για τους δημοκρατικούς θεσμούς εάν κέρδιζε ξανά τον Λευκό Οίκο.

Είπε στους υποστηρικτές του στο Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας ότι η συμπεριφορά του Μπάιντεν εν μέσω κρίσης στα νότια σύνορα ισοδυναμούσε με «μια συνωμοσία για την ανατροπή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». Είπε: «Ο Μπάιντεν και οι συνεργοί του θέλουν να καταρρεύσει το αμερικανικό σύστημα, να ακυρώσουν τη βούληση των πραγματικών Αμερικανών ψηφοφόρων και να δημιουργήσουν μια νέα βασική εξουσία που τους δίνει τον έλεγχο για γενιές».

Τα σχόλια του Τραμπ αντικατοπτρίζουν τη ζωτική σημασία της υπόθεσής του ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με τον ισχυρισμό του για σχεδόν ολική προεδρική ασυλία. Η υπόθεση είναι σημαντική όχι μόνο σε σχέση με την παρέμβασή του στις εκλογές του 2020. δείχνει τις φιλοδοξίες του για απεριόριστη πολιτική εξουσία εάν κερδίσει τον Νοέμβριο.

Ο Μπάιντεν αποτυγχάνει να κατευνάσει τις ανησυχίες για την ηλικία του

Καθώς η πιθανή αντιπαράθεσή του με τον Τραμπ πλησιάζει, ο Μπάιντεν κατευθύνεται στην ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης υπό τεράστιες πιέσεις. Πρέπει να δείξει ότι είναι ένας πρόεδρος και μπορεί να μεταδώσει ένα όραμα για το μέλλον.

Ένας νέος γύρος δημοσκοπήσεων που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο υπογράμμισε τις προκλήσεις του Μπάιντεν. Οι έρευνες απεικονίζουν ένα έθνος που οι περισσότεροι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι κατευθύνεται σε λάθος κατεύθυνση καθώς περιμένουν να αισθανθούν οικονομικά οφέλη που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία -και επιμένει ο Λευκός Οίκος- είναι μια ισχυρή ανάκαμψη. Ο Μπάιντεν φαίνεται ευάλωτος σε αυτές τις έρευνες σχετικά με τη διαχείριση της οικονομίας, τον πληθωρισμό, τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Αλλά η πιο εντυπωσιακή πτυχή των νέων ερευνών των New York Times/Siena College και της Wall Street Journal έγκειται στις βαθιές ανησυχίες που έχουν πολλοί ψηφοφόροι για την ηλικία του προέδρου και την ικανότητά του. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που υποστήριξαν τον Μπάιντεν το 2020 λένε τώρα ότι είναι πολύ μεγάλος για να υπηρετήσει αποτελεσματικά ως πρόεδρος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Times. Υπάρχουν λιγότερες ανησυχίες για την ικανότητα του 77χρονου Τραμπ. Στην έρευνα της Wall Street Journal, το 73% των ερωτηθέντων είπε ότι ο Μπάιντεν ήταν πολύ μεγάλος για να είναι υποψήφιος για επανεκλογή. Περίπου το 52% σκέφτηκε το ίδιο για τον Τραμπ.

Ο πρόεδρος τις τελευταίες εβδομάδες προσπάθησε να αποτρέψει τέτοιες ανησυχίες αστειευόμενος για την ηλικία του. Και την περασμένη εβδομάδα, πιστοποιήθηκε ως ικανός να υπηρετήσει από την ιατρική του ομάδα μετά την ετήσια φυσική του εξέταση. Ο Μπάιντεν πέρασε επίσης τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθώντας να στηρίξει βασικά στοιχεία του συνασπισμού του, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε συνδικάτα και των μειονοτικών και νεότερων ψηφοφόρων.

Ωστόσο, η νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι οι προσπάθειες του προέδρου έχουν κάνει ελάχιστα για να διαλύσουν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην επανεκλογή του – την ηλικία του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης διαμορφώνεται ως μία από τις σημαντικότερες τέτοιες ομιλίες αυτού του αιώνα.

Ο Μπάιντεν βρίσκεται, εν τω μεταξύ, υπό πίεση καθώς πιέζει για μια μακροπρόθεσμη παύση στις μάχες στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Πέρυσι, η ετήσια ομιλία του Μπάιντεν ήταν κάτι σαν θρίαμβος, καθώς έκλεισε τους Ρεπουμπλικάνους που τον ταλαιπώρησαν και τους έστησε παγίδα καθώς οι Δημοκρατικοί προσπαθούσαν να παρουσιάσουν την πλειοψηφία της Βουλής ως ακραία. Ο πρόεδρος τοποθέτησε τον εαυτό του ως την τελευταία γραμμή άμυνας ενάντια στις υπερβολές των Ρεπουμπλικανών που αποκαλούσε «ultra MAGA». Αυτός εξακολουθεί να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής επανεκλογής του.

Φέτος, η οπτική εντύπωση που στέλνει ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία για το σθένος και τη διανοητική του οξύτητα μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με ο, τιδήποτε λέει στην πραγματικότητα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας