Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήH ολέθρια υπερδύναμη του Τραμπ

H ολέθρια υπερδύναμη του Τραμπ

Μετέτρεψε ξανά τις δεξιότητες ενός πωλητή στην φασαριόζικη ρητορική ενός δημαγωγού.

Ναι, συμβαίνει ξανά. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει μπει ξανά στο επίκεντρο και ξεκινά μια αδυσώπητη εκστρατεία  για παραπληροφόρηση, μια προσπάθεια που έχει αποδειχθεί εκπληκτικά επιτυχημένη στη δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας για μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος. Αυτός είναι ο λόγος που ο Τραμπ μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να νικηθεί.

Το βράδυ της Τρίτης, όταν εμφανίστηκε στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο για τις προκριματικές εκλογές της Σούπερ Τρίτης, ο Τραμπ ξεδίπλωσε μια περίτεχνη ταπετσαρία από παραποιήσεις, υπερβολές και ξεκάθαρα ψέματα που τάραξαν πολλούς  στην πραγματικότητα για το τι έρχεται.

Το σκοτεινό όραμά του για το τι είναι η Αμερική σήμερα, τόσο αποχωρισμένη από την πραγματικότητα, έχει στόχο να τρομάξει τους ψηφοφόρους, προκειμένου να τον υποστηρίξουν. Και η εξαιρετικά γυαλιστερή του ανάμνηση από τις ημέρες του στον Λευκό Οίκο επιδιώκει να πείσει τους Αμερικανούς ότι όλα ήταν υπέροχα όταν ήταν πρόεδρος, τώρα που τα χρόνια μπορεί να έχουν θολώσει τις χειρότερες από εκείνες τις μέρες.

Μέχρι τη στιγμή που οι συνετοί επαγγελματίες αναφέρουν τις αλήθειες που ο Τραμπ προσπάθησε να θάψει, εκατομμύρια έχουν ήδη ακούσει και αποδεχτεί, ή τουλάχιστον έχουν απορροφήσει την ουσία του αυτοεξυπηρετούμενου μηνύματος του Τραμπ.

Επαναλαμβανόμενο τακτικά μπροστά από ένα σμήνος μικροφώνων και καμερών, τα ψέματα ζωντανεύουν, η αλήθεια εξαφανίζεται.

Αυτή είναι η ολέθρια υπερδύναμη του Τραμπ. Μετέτρεψε ξανά τις δεξιότητες ενός πωλητή στην φασαριόζικη ρητορική ενός δημαγωγού. Ένας δημαγωγός είναι «ένας ηγέτης που χρησιμοποιεί λαϊκές προκαταλήψεις και ψευδείς ισχυρισμούς και υποσχέσεις για να κερδίσει την εξουσία». Είναι σχεδόν ένα πορτρέτο του Τραμπ και της ομιλίας του στο Mar-a-Lago (και αυτά με τα οποία θα βομβαρδιστούν οι Αμερικανοί για τους επόμενους οκτώ μήνες).

Είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό, και  κάπως θλιβερό, να ισχυρίζεται ο Τραμπ  ότι λόγω των πολιτικών του προέδρου Τζο Μπάιντεν, «ο κόσμος γελάει με την Αμερική». Στην πραγματικότητα, ήταν αυτός για τον οποίον ο  κόσμος κυριολεκτικά γέλασε όταν καυχήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη το 2018 ότι «σε λιγότερο από δύο χρόνια, η κυβέρνησή μου έχει καταφέρει περισσότερα από σχεδόν οποιαδήποτε διοίκηση στην ιστορία της χώρας μας». Η πανηγυρική αίθουσα ξέσπασε σε φωνές για τον παράλογο ισχυρισμό.

Έπειτα, ήταν η στιγμή που οι ηγέτες του ΝΑΤΟ εμφανίστηκαν να κοροϊδεύουν την περίεργη συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου. Αυτές ήταν μόνο μερικές από τις πολλές φορές που ο Τραμπ γελοιοποιήθηκε.

Ανησυχητική δυσπιστία

Η σημαντική πιθανότητα ο Τραμπ να γίνει ξανά πρόεδρος έχει αφήσει τους συμμάχους της Αμερικής σε ανησυχητική δυσπιστία καθώς σκέφτονται τι θα έκανε μια δεύτερη θητεία στην παγκόσμια ασφάλεια, δεδομένου του εκφρασμένου θαυμασμού του Τραμπ για τους δικτάτορες και της περιφρόνησης για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχίες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι  οι απόψεις για την ηγεσία των ΗΠΑ κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, σε ορισμένες περιπτώσεις σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, και ανέκαμψαν έντονα από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ αποκάλεσε τον Μπάιντεν «τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία της χώρας μας». Αλλά όταν ζητήθηκε από τα μέλη της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Επιστημών να κατατάξουν τους προέδρους των ΗΠΑ από τον καλύτερο στο χειρότερο, μαντέψτε ποιος πέθανε τελευταίος; Ο Τραμπ τερμάτισε 45ος στους 45, πολύ κάτω από τον Χέρμπερτ Χούβερ και τον Τζίμι Κάρτερ (ο Μπάιντεν ήταν 14ος, ο Αβραάμ Λίνκολν 1ος). Υπήρχε λόγος για αυτό. Λίγοι πρόεδροι έχουν πυροδοτήσει τις διαιρέσεις της χώρας περισσότερο από εκείνον. Κανένας δεν έχει κατηγορηθεί, κριθεί υπεύθυνος από ενόρκους για απάτη και σεξουαλική κακοποίηση εκατοντάδων εκατομμυρίων και ξεκίνησε μια προσπάθεια να ανατρέψει τα αποτελέσματα δημοκρατικών εκλογών. Αλλά οι ομιλίες του Τραμπ υφαίνουν μια φαντασίωση που μετατρέπει το σκοτάδι σε φως και τη λάμψη σε σκιές.

Όπως κάνουν οι δημαγωγοί, ο Τραμπ προσπάθησε να παρουσιάσει την εποχή μας γεμάτη τρόμο και κινδύνους, όπως έκανε κατά την περιβόητη εναρκτήρια ομιλία του για την «Αμερικανική σφαγή» το 2017. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η χώρα βρίσκεται στη λαβή της αυξανόμενης εγκληματικότητας, μεγάλο μέρος της λέει ότι διαπράττεται από απαίσιους μετανάστες χωρίς έγγραφα που «εισβάλλουν» στη χώρα. Όπως μας είπε, «δηλητηριάζουν το αίμα» της Αμερικής, χρησιμοποιώντας την προτιμώμενη γλώσσα του Αδόλφου Χίτλερ και των λευκών υπερασπιστών όταν επιδιώκουν να ξεσηκώσουν τη βάση τους ενάντια σε μια μειονότητα.

Η διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας

Στην πραγματικότητα, το βίαιο έγκλημα έχει πρόσφατα μειωθεί ραγδαία, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Οι ανθρωποκτονίες, οι επιθέσεις, οι βιασμοί, οι ληστείες έχουν καταρρεύσει. Αλλά αυτό δεν πιστεύουν οι περισσότεροι Αμερικανοί, τουλάχιστον εν μέρει επειδή η πολιτική προπαγάνδα λειτουργεί. Αυτή η απειλητική, διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας θα βοηθήσει τον Τραμπ, ανεξαρτήτως στατιστικών.

Στην πραγματικότητα, ήταν υπό τον Τραμπ όταν η εγκληματικότητα εκτινάχθηκε στα ύψη, με τους αριθμούς του FBI να δείχνουν άλμα σχεδόν 30% στις δολοφονίες μεταξύ 2019 και 2020, στις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Η επίθεση, η ληστεία και ο βιασμός αυξήθηκαν επίσης.Φυσικά, υπάρχει έγκλημα, και μερικά διαπράττονται από μετανάστες.

Έπειτα, υπάρχει η οικονομία, ένας άλλος τομέας όπου ο Τραμπ φωτίζει τη χώρα με κάποια επιτυχία.

«Είχαμε την καλύτερη οικονομία στην ιστορία του κόσμου», καυχήθηκε για την προεδρία του. Αλλά η οικονομία είχε ακόμη καλύτερες επιδόσεις υπό τον Μπάιντεν σχεδόν με κάθε μέτρο. Επί Μπάιντεν, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 14 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, κατά μέσο όρο 400.000 το μήνα. Συγκρίνετε το με τον μηνιαίο μέσο όρο των 176.000 υπό τον Τραμπ πριν από την πανδημία. (Μια πανδημία, παρεμπιπτόντως, την οποία ο Τραμπ κακοδιαχειρίστηκε σε σημείο που η πλουσιότερη χώρα στη Γη έγινε μια από τις πιο σκληρές πληγές στον κόσμο.)

Η συνολική οικονομία, το ΑΕΠ, έχει αναπτυχθεί ταχύτερα επί Μπάιντεν από ό,τι επί Τραμπ, αγνοώντας ακόμη και την πανδημική καταστροφή, με την ανεργία να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών.

Ο Τραμπ είπε ψέματα ότι πέτυχε «ενεργειακή ανεξαρτησία» κατά τη διάρκεια της θητείας του και φαινόταν να υποδηλώνει ότι η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ είναι πιο αδύναμη λόγω του Μπάιντεν. Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από ποτέ. Ο Μπάιντεν δεν καταστρέφει τη βιομηχανία πετρελαίου.

Χρηματιστηριακή κατάρρευση;

Όταν κάποιος ακούει τις δυσοίωνες προειδοποιήσεις του Τραμπ, είναι χρήσιμο να θυμηθεί την πρόβλεψή του για την αγορά. «Αν κερδίσει ο Μπάιντεν», προέβλεψε με σιγουριά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2020, «θα έχετε μια χρηματιστηριακή κατάρρευση, όπως αυτή που δεν είχατε ποτέ».

Στη συνέχεια, η χρηματιστηριακή αγορά σκαρφάλωσε σε ρεκόρ  τροφοδοτούμενη από μια οικονομία που αψηφούσε τις προβλέψεις για ύφεση.

Αυτό ήταν που ο Μπάιντεν και η εκστρατεία του αντιμετώπισαν τον Τραμπ και τους οπαδούς του με την αλήθεια. Αλλά αντιμετωπίζουν μια πανίσχυρη δύναμη, τη δύναμη των θρασύδειλων, ξεδιάντροπων, αδιάκοπα επαναλαμβανόμενων ψεμάτων.

Είναι μια πρόκληση για τον Μπάιντεν, να ξεπεράσει τις ασκούμενες τακτικές του Τραμπ – η Washington Post μέτρησε 30.573 ψέματα και παραπλανητικούς ισχυρισμούς κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Είναι καθήκον των μέσων μαζικής ενημέρωσης να καλύψουν την εκστρατεία του χωρίς να μεγεθύνουν τον καταστροφικό αντίκτυπο των ατελείωτων ψεμάτων του. Δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας