Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠοια είναι η χώρα που αμείβει τις γυναίκες καλύτερα από τους άνδρες;

Ποια είναι η χώρα που αμείβει τις γυναίκες καλύτερα από τους άνδρες;

Πάνω από 40% η γυναικεία εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια

 

Στη Νέα Ζηλανδία οι γυναίκες κατέχουν τις περισσότερες ηγετικές θέσεις και πληρώνονται με καλύτερα λεφτά, πολλά περισσότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος μισθός των γυναικών CEO στη Νέα Ζηλανδία αγγίζει τα 5,9 εκατ. δολάρια, δύο φορές πιο πάνω από τους άνδρες συναδέλφους τους, οι οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν απολαβές  2,6 εκατ. δολάρια.

Πρόκειται για τη χώρα που έχει την ισχυρότερη γυναικεία εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια με πάνω από 40% γυναίκες CEO, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της MSCI.

Σύμφωνα με με τον δείκτη MSCI ACWI, μόλις το 6,5% των CEO 2.868 εταιρειών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης από ανεπτυγμένες καθώς και αναδυόμενες αγορές, είχε… άρωμα γυναίκας το 2023, αυξημένο μόλις κατά 0,7% από το 2022. Όσον αφορά τις θέσεις των οικονομικών διευθυντών, το ποσοστό αυξάνεται στο 19%.

Επιπλέον, στις ανεπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται σε κορυφαίες θέσεις εργασίας. Χώρες όπως η Ελβετία (2,2%), η Ολλανδία (3,2%) και η Γερμανία (3,6%), μεταξύ άλλων, είχαν λιγότερο από 5% γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους. Μάλιστα, οι γυναίκες CEO στην Ελβετία κερδίζουν τουλάχιστον τέσσερις φορές λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Ποσοστό λιγότερο από 5% σε γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους έχουν σε χώρες όπως η Ασία, η Ιαπωνία (1,1%), η Νότια Κορέα (3,2%) και το Χονγκ Κονγκ (4,8%). Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της MSCI, στη Νότια Κορέα τα χρήματα που κερδίζουν οι γυναίκες από τους άνδρες συναδέλφους τους είναι περισσότερα.

Πληροφορίες από CNBC αναφέρουν ότι οι θέσεις στα διοικητικά συμβούλια που κατείχαν γυναίκες το 2023 αυξήθηκαν στο 25,8% από 24,5% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του MSCI ACWI. Και μπορεί η άνοδος να αποτελεί θετικό σημάδι, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα ώστε οι γυναίκες να έχουν περισσότερη εξουσία στα διοικητικά συμβούλια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας