Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠολ Αλεξάντερ: Πέθανε ο άνθρωπος που έζησε 72 χρόνια σε «σιδερένιο πνεύμονα»...

Πολ Αλεξάντερ: Πέθανε ο άνθρωπος που έζησε 72 χρόνια σε «σιδερένιο πνεύμονα» μετά από πολιομυελίτιδα

Έζησε 72 χρόνια με την ασθένεια που τον άφησε παράλυτο από τον λαιμό και κάτω

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο Πολ Αλεξάντερ, ο οποίος προσεβλήθη από πολιομυελίτιδα σε ηλικία 6 ετών.

Ο Αλεξάντερ έζησε όλη τη του τη ζωή σε «σιδερένιο πνεύμονα».

Η οργάνωση που τον στήριζε οικονομικά ανακοίνωσε απλώς τον θάνατό του χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Αφού προσεβλήθη από πολιομυελίτιδα, έμεινε παράλυτος από τον λαιμό και κάτω. Τοποθετήθηκε, λοιπόν, σε ειδικό σωλήνα με την ονομασία «σιδερένιος πνεύμονας», ο οποίος τον κράτησε στη ζωή από το 1952.

Ο Αλεξάντερ, παρά το γεγονός ότι ήταν καθηλωμένος, συνέγραψε βιβλία, σπούδασε νομική και κατάφερε να ταξιδέψει στον πλανήτη για τη μετάδοση του μηνύματος αισιοδοξίας και όρεξης για ζωή.

Ο σιδερένιος πνεύμονας

Ο αναπνευστήρας που χρησιμοποιούσε ο Αλεξάντερ μοιάζει με ένα τρομακτικό μεταλλικό φέρετρο.

Η ζωή μέσα σε αυτό απαιτεί από τους ασθενείς να βρίσκονται σε κατάκλιση μέσα σε αυτό. Πρόκειται για μία συσκευή, η οποία είναι στερεωμένη σφιχτά γύρω από το λαιμό τους. Το «σιδηρούν πνευμόνι», κλειστός μηχανικός αναπνευστήρας, ήταν θαυματουργός σωλήνας που κινούσε τα πνευμόνια και έσωσε τη ζωή σε χιλιάδες ασθενείς που έπασχαν από αυτήν την ασθένεια, με αποτέλεσμα να παραλύουν.

Το «σιδηρούν πνευμόνι» λειτουργεί με τη δημιουργία κενού και με αυτόν τον τρόπο  οι πνεύμονες τροφοδοτούνται με οξυγόνο, αφού το κεντρικό νευρικό σύστημα και η αναπνευστική λειτουργία έχουν καταστραφεί από την πολιομυελίτιδα.

Η τεχνική αναπνοής που ανέπτυξε μόνος του

Ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, οι γιατροί προσπάθησαν να κάνουν τον Πολ να αναπνεύσει μόνος του αποσυνδέοντάς τον από το μηχάνημα. Ωστόσο, σχεδόν την ίδια στιγμή άρχισε να μελανιάζει ώσπου λιποθύμησε.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Πολ κατάφερε να αναπνεύσει μόνος του αναπτύσσοντας μια πολύ δύσκολη τεχνική που λέγεται «αναπνοή του βατράχου».

Η ιατρική ονομασία για την «αναπνοή του βατράχου» είναι η «γλωσσοφαρυγγική αναπνοή» που γίνεται με την κατάποση αέρα. Η φυσικοθεραπεύτρια του Πολ, η κυρία Σάλιβαν, ήταν εκείνη που τον βοήθησε να αναπτύξει αυτή την τεχνική της αναπνοής.

Ο Πολ χρειάστηκε ένα χρόνο και όταν πια κατάφερε να αναπνεύσει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπόρεσε να βγει έξω από τον σιδερένιο πνεύμονα. Τις πρώτες ημέρες καθόταν στη βεράντα του σπιτιού και μετά προαυλιζόταν.

Αν και έπρεπε να κοιμάται στον σιδερένιο πνεύμονα, για να ζει, ο Πολ άρχισε σταδιακά να βγαίνει και έξω από την αυλή. Στα 21 του έγινε ο πρώτος άνθρωπος που αποφοίτησε από λύκειο στο Ντάλας χωρίς να παρακολουθήσει αυτοπροσώπως τα μαθήματα.

Όλα τα βιώματα του Πολ αποτυπώθηκαν από τον ίδιον σε μία αυτοβιογραφία 155 σελίδων, την οποία συνέγραψε μέσα σε πέντε χρόνια. Ο Πολ έγραφε κάθε λέξη με ένα στυλό το οποίο ήταν συνδεδεμένο με ένα ραβδί στο στόμα του.

Η πολιομυελίτιδα ήταν μία ασθένεια, η οποία σάρωνε τη Αμερική τις δεκαετίες του ’40 και του ’50. Δεν έχει υπάρξει νέο κρούσμα στις ΗΠΑ από το 1979, ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1984, και μέχρι το 2000. Ο ΠΟΥ κήρυξε όλη την Αμερική και τη δυτική περιοχή του Ειρηνικού απαλλαγμένη από την πολιομυελίτιδα.

Σήμερα η εμφάνιση του ιού παρατηρείται σε τρεις μόνο περιοχές, το Αφγανιστάν, τη Νιγηρία και το Πακιστάν και τα κρούσματα είναι κάμποσες δεκάδες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας