Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ ευρωπαϊκή αγορά ναρκωτικών έχει στο επίκεντρο την Ολλανδία

Η ευρωπαϊκή αγορά ναρκωτικών έχει στο επίκεντρο την Ολλανδία

Η Ολλανδία είναι γνωστή για τις ανοικτές πολιτικές της σχετικά με τα ναρκωτικά, ειδικά για την ανοχή της έναντι της χρήσης μαλακών ναρκωτικών. Ωστόσο, η εικόνα αυτή της Ολλανδίας ως «ναρκοκράτους» είναι μία υπερβολή και απλουστευτική αναπαράσταση της πραγματικότητας.

Η χρήση μαλακών ναρκωτικών όπως η κάνναβη είναι νόμιμη στην Ολλανδία, και ορισμένα καφέ επιτρέπουν την κατανάλωση τους μέσα στο κατάστημα. Αντίθετα, η παραγωγή, εμπορία και κατανάλωση σκληρών ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη παραμένει παράνομη και τιμωρείται από το νόμο.

Η πολιτική της Ολλανδίας στον τομέα των ναρκωτικών στοχεύει στη μείωση της βλάβης και στην προστασία της δημόσιας υγείας. Έτσι, έχουν επιβληθεί περιορισμοί και ελέγχοι στη χρήση και διακίνηση των ναρκωτικών, με στόχο τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην κοινωνία.

Ωστόσο, η Φέμκε Χάλσεμα, δήμαρχος του Άμστερντάμ, επισημαίνει σε άρθρο της στον  Guardian ότι «την τελευταία δεκαετία το λιμάνι του Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, έχει γίνει παγκόσμιος κόμβος διαμετακόμισης κοκαΐνης».

«Οι ολλανδικές αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, αλλά δεν έχουν αντιστρέψει την κατάσταση».

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση ρεκόρ στις κατασχέσεις ποσοτήτων κοκαΐνης –από λίγο πάνω από 22.000 κιλά το πρώτο εξάμηνο του 2022- σε 29.702 το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η νέα έκθεση της Europol και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας EMCDDA επιβεβαιώνει τα παραπάνω στοιχεία.

Τουλάχιστον 31 δισ. ευρώ ανέρχεται πλέον η ευρωπαϊκή αγορά ναρκωτικών με το μεγαλύτερο μερίδιο να έχουν η κάνναβη, περίπου στα 12 δισ. ευρώ, και η κοκαΐνη με άλλα 11,6 δισ.

Μάλιστα, η ηρωίνη αντιπροσωπεύει κοντά στο 17% της παράνομης, «μαύρης» αγοράς, ενώ η έκσταση (MDMA) και οι αμφεταμίνες είναι στο 2% και 5% αντιστοίχως.

Ως κύρια κέντρα παραγωγής των τελευταίων μνημονεύονται η Ολλανδία και το Βέλγιο, με την πρώτη να περιγράφεται ως χώρα «βιομηχανικής κλίμακας παραγωγής μεθαμφεταμίνης».

Η παραγωγή MDMA επίσης συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα ολλανδικά εδάφη και στα πέριξ.

«Η αγορά των παράνομων ναρκωτικών, που ελέγχεται από εγκληματικά δίκτυα, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της ΕΕ», προειδοποιεί η Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

«Θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια, προάγει την ακραία βία και τη διαφθορά, υπονομεύει τον ιστό της κοινωνίας, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», σημειώνει.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, Άχμεντ Αμπουτάλεμπ που είναι ο πρώτος στο αξίωμα μουσουλμάνου, με διπλή υπηκοότητα (ολλανδική και μαροκινή) χαρακτήρισε «αμελή» την έως τώρα στάση απέναντι στην ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κοκαΐνη χρησιμοποιείται κυρίως στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και αυτό έχει θεωρηθεί λιγότερο σοβαρό, όπως ακριβώς συμβαίνει με το έγκλημα στα ανώτερα κλιμάκια», επισήμανε.

Σημειώνεται ότι το Ρότερνταμ, έχει εξελιχθεί σε μία από τις κύριες βορειοδυτικές πύλες εισόδου ναρκωτικών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μαζί με τα λιμάνια της Αμβέρσας στο Βέλγιο και της Χάβρης στη Γαλλία.

Ακόμη, ο κ. Αμπουτάλεμπ θέλει την επιβολή σκληρών μέτρων και έρχεται σε πλήρη αντίθεση  με τη δήμαρχο του Άμστερνταμ, που τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης της πώλησης και της χρήσης κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών, ως μέσο για να χτυπηθούν τα κέρδη των ναρκοβαρόνων.

Φαίνεται λοιπόν ότι αυτή η πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ των τοπικών αρχόντων των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ολλανδίας αντανακλά τη συλλογική αμηχανία σε ολόκληρη τη χώρα, που κινδυνεύει να μετατραπεί σε… Κολομβία της Ευρώπης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις μας